Laden..
Ligusterhaag

Liguster (Ligustrum)

De liguster is een makkelijke, snelgroeiende en dichte haagplant. Deze charmante inheemse struik kan ook gebruikt worden als solitair en als boom op stam. De ovale blaadjes blijven het grootste deel van het jaar aan de takken, de kleine witte bloemen geuren heerlijk zoet en vullen de hele tuin met een zacht bloemenparfum. De liguster is ook een goede buxusvervanger.

De liguster is te gebruiken voor een lage, middelhoge of hoge strakke ligusterhaag. Knip je de liguster wat minder en mag de haag wat losser zijn? Dan kun je ook genieten van de bloemen en de bessen. Je kunt een liguster ook gebruiken als wintergroene ligusterboom, liguster op stam, liguster als snoeivorm en liguster als leiboom.

De inheemse liguster is een voedselbron voor allerlei inheemse dieren, de bloemen zijn aantrekkelijk voor allerlei nuttige insecten en de bessen worden graag gegeten door vogels. Een liguster is dus goed voor de biodiversiteit in je tuin.

De liguster heet officieel Ligustrum en hoort bij de olijffamilie (Oleaceae), er zijn ongeveer 50 soorten bekend. Voor de tuin zijn er diverse cultivars. Je kunt de liguster over de hele wereld tegenkomen, alleen in Amerika zie je hem niet.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De liguster in het kort

Soorten:

50 Soorten

Bekendste soorten:

Ligustrum japonicum, Ligustrum ovalifolium, Ligustrum vulgare

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Juni-juli

Standplaats:

Volle zon, halfschaduw

Giftig:

Ja

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Ja, sommige soorten half groenblijvend

Snoeien:

Ja, april-mei. Hagen in juni en in september

Kenmerken:

Heester, boom, haagplant, inheemse plant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de liguster?

De liguster is een sterk vertakte struik met middelgrote, ovale bladeren die opgaand groeit. De liguster groeit relatief snel, zo’n 20-50 cm per jaar en kan uiteindelijk (zonder snoeien) een hoogte van 5 meter bereiken. Een ligusterhaag kan dus makkelijk 2 meter hoog worden, voor een hoge haag is de liguster dus een goede keuze. Een ligusterboom kan ongeveer 4 meter hoog worden.


Welke liguster soorten zijn er?

Japanse Liguster (Ligustrum japonicum 'Texanum')Japanse Liguster (Ligustrum japonicum 'Texanum')

Japanse Liguster (Ligustrum japonicum)

De Ligustrum japonicum is een grote struik of kleine boom met wat groter, glanzend groen blad dat redelijk goed aan de takken blijft in de winter. Groeit minder snel dan de andere soorten, de bloemen geuren minder sterk. Mooi als solitair of boom op stam, ook geschikt als haagplant. Wordt ook wel (foutief) Ligustrum japonica genoemd. Als boom kan hij 2 tot 2,5 meter worden.


Haagliguster (Ligustrum ovalifolium)Haagliguster (Ligustrum ovalifolium)

Haagliguster (Ligustrum ovalifolium)

De Ligustrum ovalifolium is een snelgroeiende struik die vaak als haagplant gebruikt wordt. Het blad blijft ’s winters voor een groot deel aan de takken, deze soort kies je voor een zo goed als wintergroene haag. heeft groengeel blad. Geschikt voor een haag. Hoogte 4-5 meter.


Bonte liguster (Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’)Bonte liguster (Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’)

Bonte liguster (Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’)

De Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’ of bonte liguster heeft groengeel blad en is hiermee een echte blikvanger.


Wilde liguster, gewone liguster (Ligustrum vulgare)Wilde liguster, gewone liguster (Ligustrum vulgare)

Wilde liguster, gewone liguster (Ligustrum vulgare)

De Ligustrum vulgare is een inheemse struik die snel groeit. Laat in een koude winter vrij snel zijn blad vallen en is dus half wintergroen. Geschikt voor een haag. Hoogte 5-6 meter.


Liguster


Is de liguster giftig?

Ja, de liguster is giftig voor mensen en dieren, het gaat hierbij vooral om de bessen. Vogels kunnen de bessen wel eten. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts.


Komen er bloemen aan de liguster?

Ja, er komen kleine, witte bloemen aan de liguster, ze geuren sterk. Als een haag 2x per jaar gesnoeid wordt dan verschijnen er meestal geen bloemen. De besjes kleuren in september zwart.

Wat is de bloeitijd van de liguster?

De liguster bloeit in juni-juli. Na de bloei rijpen de ronde, zwarte bessen.

Wat te doen als je liguster is uitgebloeid?

Als de liguster is uitgebloeid, hoef je niets te doen. De uitgebloeide bloemen groeien uit tot decoratieve bessen waar vogels blij mee zullen zijn. De struik gaat volgend jaar vanzelf weer bloeien.

Vlinder op een bloem van de ligusterVlinder op een bloem van de liguster
De zwarte bessen van de ligusterDe zwarte bessen van de liguster

Welke standplaats is ideaal voor de liguster?

De liguster groeit goed in de volle zon en in de halfschaduw. Schaduw is ook mogelijk maar op een plek waar echt heel weinig zon komt kan de liguster het toch moeilijk hebben. Zorg voor minimaal drie uur zon per dag in de zomer als je wilt genieten van bloemen en bessen. De liguster kan prima tegen wind, zelfs zeewind is voor de gewone liguster geen probleem.

De liguster is niet zo kieskeurig en groeit prima op alle grondsoorten. Liguster kan op zandgrond groeien, op kleigrond en op veengrond. Een goed doorlatende grond is wel belangrijk, als de grond vaak erg nat is dan kun je beter een andere haagplant kiezen.

Kan de liguster in een pot?

Ja, de liguster kan in een ruime pot groeien, leuk als los groeiende struik.


Is de liguster winterhard?

Ja, de liguster is zeer winterhard.


Is de liguster groenblijvend in de winter?

De liguster is half-wintergroen. In de winter blijft een groot deel van het blad aan de takken, maar als het erg koud wordt dan laat de liguster een deel van zijn bladeren vallen. In het voorjaar is de liguster heel snel weer mooi dicht met blad.


De liguster planten: wanneer en hoe?

De liguster met kluit of kale wortels kun je het best van oktober tot april planten, als het blad van de takken is. Een ligusterhaag planten in de herfst heeft de voorkeur, de grond is dan nog warm en de struik kan voor de winter nog wortels vormen. Een liguster in pot kun je het hele jaar door planten. Stel het planten alleen even uit als het vriest, als de grond erg nat is en als het zeer zonnig is. Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Verbeter de uitgegraven grond met aanplantgrond, compost of bladaarde. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water.

Voor het planten van een ligusterhaag graaf je eerst een sleuf van 60-80 cm diep en 40-50 cm breed. Verdeel de struikjes en zet ze net zo diep als ze bij de kwekerij stonden.

De plantafstand voor een solitaire liguster is gemiddeld twee meter. Een boom op stam kan op den duur wel vier meter breed worden. Voor een ligusterhaag plant je vier tot zes struikjes per strekkende meter, afhankelijk van de maat.


Hoe moet je de liguster verzorgen?

De liguster heeft voldoende water nodig, maar is niet heel veeleisend. Na het planten heeft een ligusterstruik of een ligusterhaag wel nog een jaar water nodig in droge perioden. Vorm een kuiltje bij het stammetje zodat het water daar blijft staan en goed naar beneden kan zakken om bij de wortels te komen.

De liguster heeft voeding nodig om goed te kunnen groeien. Strooi in het vroege voorjaar (maart-april) organische mestkorrels en geef in de zomer (juni-juli) nog een keer mest. Een ligusterhaag kun je ook bemesten met speciale hagenmest, geef dit na het snoeien. Strooi in de winter een laagje compost rond de voet van de struik.

Voor je liguster


Snoeien van de liguster

De liguster kan erg goed tegen snoeien, je kunt er een heel strakke haag of een blok van knippen. Maar ook een losse haag van liguster is prachtig. Een liguster als solitair kan zowel in een strakke als in een losse vorm geknipt worden. Kies je voor een losse vorm dan is snoeien niet nodig én kan je ook volop genieten van de prachtige bloemen en zwarte besjes. Wil je een compacte vorm behouden dan zal je de liguster moeten snoeien, dit geldt eigenlijk altijd voor een ligusterhaag. Snoei de ligusterhaag voor de langste dag (21 juni). In september snoei je hem voor de tweede keer. Je zal geen bloemen krijgen aan de gesnoeide takken. Een losgroeiende ligusterstruik snoei je in april/mei. Heb je je liguster in een strakke vorm, zoals een bol of blok? Deze kun je zo vaak als het nodig is bijsnoeien tussen april en september.

De ligusterboom kun je snoeien je door dode en beschadigde takken weg te halen, dat geldt ook voor kruisende takken en takken die naar binnen groeien (de kroon in). Een ligusterstruik kun je snoeien door de takken uit te dunnen, knip enkele takken die te lang zijn, of verkeerd geplaatst, diep in de struik terug. Knip altijd vlak boven een scheutje of een zijtak die naar buiten wijst. Een pas geplante ligusterhaag snoei je door de toppen in te korten, dit kan tot ongeveer 1/3 van de hoogte. Een volwassen ligusterhaag die een vrij strakke vorm moet houden, snoei je door alle scheuten die buiten de haagvorm uitsteken af te knippen. Voor een losse ligusterhaag knip je alleen enkele scheuten wat dieper in de haag weg. Gebruik een schone en scherpe snoeischaar of snoeizaagje. Voor een haag kun je ook een heggenschaar gebruiken.


Een liguster verplaatsen of verplanten?

Een liguster is goed te verplaatsen of verplanten. Als de liguster al jarenlang op dezelfde plek staat dan kan verplanten wel lastig zijn. Bij het uitgraven raken er vaak veel wortels beschadigd en dit kan ervoor zorgen dat je liguster afsterft. De beste tijd om een liguster te verplanten is het voorjaar (maart-april) of het najaar (september-oktober), als de struik kale takken heeft. Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig af en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Stevig aandrukken, geef ruim water om de liguster op zijn nieuwe plek een goede start te geven.


Kan je de liguster stekken?

De liguster kun je vermeerderen door deze te stekken. Knip in de late zomer/vroege herfst een stekje van 10-15 cm. Neem een gezonde jonge tak die dit jaar gegroeid is, de onderkant van het stekje moet al wat houtig zijn, de top is nog zacht. Kies een takje waar de blaadjes vrij dicht op elkaar zitten. De beste tijd om je ligusterstek te knippen is de vroege ochtend. Snij het takje met een scherp mesje schuin af, vlak onder een knop of verdikking. Bij de verdikking in de stengel gaan de worteltjes groeien. Doe de stek direct in een plastic zakje om uitdroging te voorkomen. Verwijder de onderste bladeren, laat vier blaadjes aan de top zitten. Knip de zachte top uit de stek en doop het stekje in stekpoeder. Maak een gat in een potje met potgrond en steek de stek hierin, de blaadjes moeten net boven de grond uitkomen. Geef water en doe dan een doorzichtig plastic zakje over de pot om verdamping te voorkomen. Zet de stek op een warme en lichte plek. Twee keer per week luchten door het zakje er tien minuten af te halen. Na 2-4 weken zijn er hopelijk worteltjes aan je ligusterstekje gegroeid.


Van welke ziektes kan de liguster last krijgen?

Verwelkingsziekte

De liguster kan in de zomer last krijgen van de verwelkingsziekte. Het blad gaat slap hangen en wordt dan bruin, je liguster kan in het ergste geval zelfs helemaal afsterven. Deze ziekte komt door een schimmel in de bodem die het wortelstelsel verstoort. Een zieke liguster kun je kort afsnoeien en aangieten met een middel tegen schimmels. Ontsmet je snoeigereedschap met ontsmettingsspray en verwijder al het knipsel. Vaak is ook de grond besmet, plant daar dus niet een nieuwe liguster, of vervang de besmette grond. Te droge of juist te natte grond kan de oorzaak zijn van de verwelkingsziekte.

Bladvlekkenziekte

De bladvlekkenziekte veroorzaakt gele tot bruine vlekken op het blad van je liguster, later kan het blad helemaal bruin worden. Er kunnen ook gaten in het blad komen, daarna gaat het blad afvallen. Verwijder zoveel mogelijk oud blad en zorg voor betere groeiomstandigheden. De liguster zal zich meestal goed herstellen. Je kunt de liguster besproeien met een ecologisch verantwoord bestrijdingsmiddel.


Wat is er aan de hand met mijn liguster?

Wordt je liguster geel?

Gele bladeren aan je liguster kunnen komen door te natte of juist heel droge grond of te weinig zonlicht. Gele blaadjes kunnen ook komen door te veel mest. Aantasting door schimmels kan een probleem zijn en geel blad veroorzaken.

Wordt je liguster bruin?

Als je liguster bruin wordt dan kan de struik last hebben van de bladvlekkenziekte of verwelkingsziekte. Het is normaal dat er in de herfst enkele blaadjes bruin worden, vooral bij Ligustrum vulgare.

Valt het blad van je liguster?

Als de liguster te veel mest heeft gekregen dan kan het blad afvallen. Houd altijd de dosering op de verpakking aan. Een pas geplante haag kan zijn blad laten vallen als je niet genoeg water hebt gegeven. Het is in een koude of erg natte winter normaal dat een deel van het blad afvalt. In het voorjaar krijgt je liguster weer nieuwe blaadjes.

Symptoom liguster Oorzaak Wat te doen
Geel blad Te nat, te droog, te weinig zon, te veel mest, schimmels Vochtigheid van de grond controleren, zonniger plaatsen, dosering verpakking mest aanhouden
Bruin blad Bladvlekkenziekte, verwelkingsziekte Groeiomstandigheden verbeteren
Bladverlies Te droog, te veel mest Vochtigheid van de grond controleren, dosering verpakking mest aanhouden

De liguster bij jou thuis

Deel jouw liguster met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (2)
R
Ria Visser
4 januari 2025, 15:32
Ik heb een vraag. Ik heb wat zwarte besjes gedroogd van de luguster. Kan ik dit verwerken in een droogstukje of kan ik dat beter niet doen ivm de giftigheid?
I
Intratuin
6 januari 2025, 17:09

Hi Ria,

De besjes van de Liguster (Ligustrum) zijn inderdaad giftig voor mensen, hoewel ze meestal niet dodelijk zijn, kunnen ze wel maag- en darmklachten veroorzaken. Het is dus niet aanbevolen om de besjes van de liguster te verwerken in een droogstukje of op andere manieren te gebruiken, vooral als ze in contact kunnen komen met kinderen of huisdieren die ze misschien per ongeluk zouden kunnen eten.

Voor een droogstukje kun je beter onschuldige bessen gebruiken. Het is altijd goed om voorzichtig te zijn met plantendelen die mogelijk schadelijk kunnen zijn.

Succes!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top