Laden..
Lupine (Lupinus)

Lupine (Lupinus)

Lupine is een must have voor je border vanwege de spectaculaire bloemkleuren en de vroege bloei. De indrukwekkend lange trossen vol vlinderbloemen steken trots boven het blad uit. Ze kunnen wel een halve meter lang worden en trekken alle aandacht. Je kunt bij lupines kiezen uit een regenboog aan bloemkleuren. Het zachtgroene, handvormige blad is ook heel decoratief, zeker als er glinsterende regendruppels op blijven liggen.

De lupine is een prachtige snijbloem. Voor de pluktuin zijn vooral de eenjarige lupines heel geschikt omdat ze lang doorbloeien en zich vaak rijkelijk uitzaaien. Bijen en hommels bezoeken de bloemen graag vanwege de zoete nectar.

Zaden van de zoete lupine worden tegenwoordig steeds vaker gebruikt in vegetarische producten als alternatief voor soja, en ook voor veevoer. De lupinezaden zijn zeer rijk aan eiwit en vezels.

De lupine behoort tot de familie van de vlinderbloemigen (Fabaceae). Onder het geslacht Lupinus vallen zo’n 200 soorten vaste planten, struiken en eenjarigen. Ze groeien oorspronkelijk in Noord-Amerika, in Europa is Lupinus polyphyllus verwilderd.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De lupine in het kort

Soorten:

200

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd

Mei-juli, nabloei in augustus

Zaaien:

Voorjaar

Standplaats:

Volle zon, lichte schaduw

Giftig:

Ja

Winterhard:

Ja, de eenjarige soorten zijn niet winterhard

Snoeien:

Ja, uitgebloeide bloemen wegknippen + snoeien in het najaar

Kenmerken:

Vaste plant, eenjarige plant

Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van lupine?

De groeiwijze van lupine is polvormend. Vanuit de dikke wortels groeit het lichtgroene, zacht behaarde blad. Dit is handvormig, samengesteld uit lancetvormige blaadjes. Vanuit het hart van de plant groeien de dikke bloemstengels. De lupine groeit vanaf het voorjaar snel naar zijn volwassen hoogte. De eenjarige soorten groeien sneller dan de vaste meerjarige soorten.


Is lupine een vaste plant?

Ja, de lupine is een vaste plant, er zijn ook eenjarige soorten lupine en zelfs struikvormen.


Welke soorten lupine zijn er?

Lupinus angustifoliusLupinus angustifolius

Blauwe lupine (Lupinus angustifolius)

De Lupinus angustifolius heeft fijn blad en blauwe bloemen. Een eenjarige plant, groenbemester.

  • Hoogte: 60-80 cm
  • Bloeitijd: mei-augustus 

Lupine (Lupinus polyphyllus)

De Lupinus polyphyllus bloeit met prachtige blauwe bloemen. Het is een vaste plant.

  • Hoogte: 120-150 cm
  • Bloeitijd: mei-juli

Lupine (Lupinus Gallery-serie)Lupine (Lupinus Gallery-serie)

Lupine (Lupinus Gallery-serie)

De Lupinus Gallery-serie bestaat uit tuinvormen in verschillende kleuren, zoals ‘Gallery Red’ met rozerode bloemen en ‘Gallery Blue’ met blauwe bloemen. Dit zijn vaste planten.

  • Hoogte: 80-100 cm
  • Bloeitijd: mei-juli

Lupine (Lupinus 'Chandelier')Lupine (Lupinus 'Chandelier')

Lupine (Lupinus 'Chandelier')

De Lupinus 'Chandelier' is een rijke bloeier met zachtgele bloemen. Een vaste plant.

  • Hoogte 80-100 cm
  • Bloeitijd: mei-juli

Lupine (Lupinus 'The Chatelaine')Lupine (Lupinus 'The Chatelaine')

Lupine (Lupinus 'The Chatelaine')

De Lupinus 'The Chatelaine' is een mooie tuinvorm die bloeit met roze-witte bloemen. Vaste plant.

  • Hoogte: 80-100 cm
  • Bloeitijd: mei-juli

Lupine (Lupinus 'The Governor') Lupine (Lupinus 'The Governor')

Lupine (Lupinus 'The Governor') 

De Lupinus 'The Governor' is een mooie tuinvorm die bloeit met blauw-witte bloemen. Vaste plant.

  • Hoogte: 80-100 cm
  • Bloeitijd: mei-juli

Lupine


Blauwe lupine als groenbemester

De blauwe lupine (Lupinus angustifolius) wordt gebruikt als groenbemester en bodemverbeteraar. Deze eenjarige lupine zorgt voor extra voedingsstoffen in de grond. Lupine bindt stikstof uit de lucht en slaat dit op in de wortels. Stikstof is voeding voor planten. Je kunt Lupinus als groenbemester zaaien in de moestuin of op een braak liggend stuk grond waar je bijvoorbeeld een border aan wilt leggen.


Is de lupine giftig?

Ja, de lupine kan giftig zijn voor mensen en dieren, dat geldt zeker voor de zaden. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts. Zaden van bepaalde soorten lupine zijn eetbaar, maar de zaden van tuinlupines zijn niet eetbaar. Een lupine allergie kan ook voorkomen.


Wanneer moet je lupine zaaien?

Lupine binnen zaaien in potjes

Zaai de vaste lupine in maart-april binnen in een zaaibakje op een lichte plek bij 10-15 °C. Schuur de zaden licht op en week ze 24 uur voor je ze in de zaaigrond duwt, zo kunnen de zaden makkelijker ontkiemen door de harde dikke schil heen. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, de zaden kunnen dan gaan rotten. De zaailingen kunnen half mei naar buiten. Plant ze voorzichtig over in de volle grond, zonder de wortels te beschadigen.

Lupine buiten zaaien

Je kunt de vaste lupine ook buiten zaaien. Zorg voor losse grond en zaai de lupine zaden in mei-juni ter plekke in de volle grond. De eenjarige lupines zaai je het best direct in de volle grond, dit kan in de periode maart-mei.

Hoe diep moet je lupine zaaien en op welke afstand?

De zaden van lupine druk je 1-2 cm in de grond, zaai het liefst één zaadje per potje. Je hoeft de zaailingen dan niet te verpotten want daar houden ze niet zo van. Als je lupine als groenbemester in de volle grond zaait, dan zaai je de zaden 20-30 cm van elkaar.

Lupine - LupinusLupine - Lupinus

Komen er bloemen aan lupine?

De geurende vlinderbloemen van lupine staan in zware, cilindrische trossen die wel 50 cm lang kunnen worden. Soms zijn de bloemen tweekleurig, de vlag (bovenste deel) heeft een andere kleur dan de kiel (onderste deel). Steek je neus eens in de bloemen, ze geuren namelijk subtiel kruidig. Na de bloei gaan de dikke, zacht behaarde peulen groeien.

Wat is de bloeitijd van lupine?

De bloemen openen zich vanaf eind mei tot begin juli, vaak is er nog nabloei in augustus. De eenjarige soorten lupine bloeien van eind mei tot ver in augustus.

Wat te doen als je lupine is uitgebloeid?

Als je lupine is uitgebloeid kun je de uitgebloeide bloemstelen terugknippen tot vlak boven een zijscheutje.


Lupine zaden oogsten

De zaden van een tuinlupine kun je oogsten, zo kun je zelf nieuwe planten opkweken. Pas wel op want de zaden van lupines zijn giftig.

Wanneer kun je de zaadjes van lupine oogsten?

Je kunt de zaden van lupine in de nazomer oogsten als de peulen bruin of bijna zwart zijn geworden. Ze moeten droog en knisperig aanvoelen.

Hoe oogst je het zaad van lupine?

De peulen gaan gemakkelijk open en je kunt de zaden er zo uit schudden.


Welke standplaats is ideaal voor de lupine?

Plant je lupine op een open, zonnige en luchtige plek. Lichte schaduw kan ook, maar in de volle zon zal de bloei rijker zijn. De lange bloemtrossen zijn wel gevoelig voor wind, plant je lupine daarom op een beschutte plek uit de wind. Een zure of neutrale, zanderige, niet te voedzame en goed doorlatende grond is perfect. Van een kalkrijke grond houdt de lupine beslist niet. Zware grond en te natte grond geven geen goed resultaat. Je kunt zware grond luchtiger maken door er brekerszand door te mengen.

Kan lupine groeien in een pot?

Ja, lupine kan in een pot groeien, maar groeit toch beter in de volle grond. De lange wortels gaan namelijk graag de diepte in. Wil je lupine toch in een pot planten, dan kan dat prima voor één seizoen. Het is namelijk lastig om je lupine in pot de winter door te krijgen.


Is lupine winterhard?

Ja de vaste planten zijn winterhard, de meeste eenjarige soorten lupine zijn niet winterhard.

Kun je lupine overhouden?

De vaste soorten lupine laat je in de volle grond om te overwinteren, deze lupine soorten zijn meerjarig en kun je goed overhouden. De stengels en bladeren sterven in de winter af, maar onder de grond blijft de plant gewoon leven. Als het warmer wordt in het voorjaar loopt de lupine vanuit de wortels weer uit. Groeit je lupine in een pot? Dan kun je deze het best wel binnen zetten als het hard gaat vriezen. De eenjarige soorten lupine blijven meestal niet over, die moet je in het voorjaar weer zaaien.


De lupine planten: wanneer en hoe?

Een lupine kun je het hele jaar door planten, maar het voorjaar of de vroege zomer is de beste planttijd. Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Verbeter de uitgegraven grond met bemeste tuinaarde of bladaarde. Dompel de kluit met pot en al in een emmer water. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water. De plantafstand voor lupine is gemiddeld 30-40 cm, voor eenjarige soorten 20-30 cm.


Hoe moet je lupine verzorgen?

De lupine is goed tegen droogte bestand, maar als het in de zomer lang warm en droog is dan kun je de lupine extra water geven. Ook planten die nog niet zo lang in de grond staan, geef je het best regelmatig water. Een lupine die in een pot staat, heeft ook regelmatig water nodig. Te natte grond vindt de lupine zeker niet fijn! Een lupine bemesten is niet nodig, deze plant zorgt namelijk zelf voor haar eigen voeding. De knolletjes aan de wortels maken stikstof, de lupine kan daar zelf van profiteren.

Verzorgingsproducten voor je lupine


Snoeien van de lupine

Waarom moet je lupine snoeien?

De peulen zijn prachtig, maar het is aan te raden om de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Zo gaan er geen peulen groeien. Het vormen van zaad kost de plant namelijk veel energie. Door het wegknippen van uitgebloeide stengels kun je hopelijk nieuwe bloemstengels verwachten, zodat de lupine nog een nabloei geeft. Knip in het najaar de hele plant af, hierdoor zal je lupine het volgende jaar beter bloeien. Bij eenjarige soorten lupine is snoeien niet nodig.

Hoe vaak en wanneer moet je lupine snoeien?

Je moet de lupine na de bloei snoeien en in het najaar.

Hoe snoei je lupine?

Je snoeit de lupine door uitgebloeide bloemstelen af te knippen boven een zijscheutje. Knip de hele plant in het najaar af tot op 10 cm boven de grond.

Waarmee snoei je lupine?

De lupine snoei je met een scherpe en schone snoeischaar.


Een lupine verplaatsen of verplanten?

Een lupine is goed te verplaatsen of verplanten. De beste tijd hiervoor is het voorjaar (april). Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig af en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven.


Hoe kun je de lupine vermeerderen?

De vaste soorten lupine verouderen snel en leven hierdoor meestal vaak kort. Je kunt de levensduur verlengen door de wortelkluit in het voorjaar te scheuren. Graaf de plant op en trek de buitenste jonge stukken voorzichtig van de moederplant af, elk deel moet een pluk wortels hebben. Plant de jonge delen opnieuw in losse grond. Je hebt de lupine nu verjongd en de plant gaat weer goed groeien en bloeien.

Stekken van de vaste lupine soorten gaat makkelijker dan scheuren. Neem in april kleine zijscheutjes van de plant, minimaal 8 cm lang. Plant ze in een potje met stekgrond, licht vochtig houden. Knip de zachte top eruit om te voorkomen dat de lupine al snel gaat bloeien. Het is beter als de jonge plant eerst goed gaat wortelen.

Of vermeerder je lupine door zaaien, dat gaat vooral goed met de eenjarige soorten. Als je lupine zaait, weet je niet welke bloemkleur de zaailingen zullen hebben. Dat is dus een verrassing.


Welke lupine ziektes zijn er?

Bladvlekkenziekte

Zie je roestkleurige vlekjes op het blad van je lupine verschijnen, dan heeft de plant last van de bladvlekkenziekte. Dit wordt veroorzaakt door een schimmel, vooral in een regenachtige periode. Verwijder aangetast blad. Je kunt de plant bespuiten met een speciaal middel tegen bladvlekkenziekte.

Lupineluis

Een lupine kan aangetast worden door de lupineluis, dit zijn redelijk grote lichtgroene luizen. Je kunt de luizen van de plant wrijven of wegspuiten met een harde straal uit de tuinslang. Lieveheersbeestjes zijn dol op luizen, je kunt larven van dit kevertje kopen en bij je lupine uitzetten. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen, deze zijn ook schadelijk voor andere insecten.  Zorg voor goede groeiomstandigheden, dan is je lupine minder vatbaar voor de luizen.


Wat is er aan de hand met mijn lupine?

Hangt je lupine slap?

Het blad van je lupine kan slap hangen als de plant te weinig of teveel water heeft gekregen. Controleer de vochtigheid van de grond. Ook moet een lupine die je net geplant hebt nog even wennen aan zijn nieuwe plek. Knip de plant iets terug, meestal herstelt de lupine zich goed.

Verschrompeld blad aan je lupine?

Als het blad van je lupine verschrompelt dan kan de grond te nat zijn. Controleer de vochtigheid van de grond. Het kan ook gaan om de bladvlekkenziekte of een andere schimmelziekte. Door de lupine op een zonnige en luchtige plek te planten voorkom je hopelijk deze schimmelziektes.

Wordt het blad van je lupine opgegeten? 

Vooral het jonge blad is een lievelingsmaaltje voor slakken, let in het voorjaar dus extra op en zorg dat de slakken wegblijven.

Bloeit je lupine niet?

Als je lupine te weinig zon krijgt, kan het voorkomen dat er geen bloemen gevormd kunnen worden. Na het delen of zaaien van een plant kan het soms een jaar duren voordat je lupine gaat bloeien.

Symptoom Oorzaak Wat te doen
 Hangt slap Te veel of te weinig water Minder of meer water geven
Verschrompeld blad Te nat, schimmelziekte Minder watergeven, op een zonnige en luchtige plek zetten
Bladvraat Slakken Slakken wegvangen
Geen bloei  Te weinig zon Verplaatsen naar een zonnige plek

De lupine bij jou thuis

Deel jouw lupine met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top