Laden..
Sering (Syringa)

Sering (Syringa)

Een sering herken je direct aan de zoete bloemengeur. De bloemen van de sering zijn klein, maar in de goed gevulde trossen zitten honderden bloempjes die allemaal een heerlijke geur verspreiden. Daarom staat de sering bovenin de top 10 van geurende tuinplanten.

Deze geliefde struiken bloeien in het voorjaar en zijn prachtig in een border met meerdere struiken, als losstaande struik, als sering op stam en in combinatie met vele vaste planten. Seringen zijn er in allerlei vormen en maten, voor elke tuin is er een prachtige sering te vinden. De Franse kweker Victor Lemoine heeft in de 19e eeuw voor heel wat mooie cultivars van Syringa vulgaris gezorgd, deze seringen kun je nog steeds kopen. De nieuwere dwergseringen passen perfect in een kleine tuin.

De sering is onderdeel van de olijffamilie (Oleaceae), er zijn ongeveer 25 soorten. De gewone sering: Syringa vulgaris komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa, maar er zijn ook prachtige soorten uit China en Korea. Voor de tuin zijn er veel veredelde seringen die extra rijk bloeien en vaak compact groeien.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De sering in het kort

Soorten:

25 soorten

Bekendste soorten:

Syringa vulgaris, Syringa josikaea, Syringa meyeri 'Palibin', Syringa microphylla 'Superba'

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Eind april-begin juni

Standplaats:

Volle zon, halfschaduw

Giftig:

Nee

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Nee

Snoeien:

Ja, direct na de bloei

Kenmerken:

Heester, boom

Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de sering?

De sering is een sterk vertakte struik of kleine boom, welke zijn blad verliest in de winter. De gladde bladeren van deze heester hebben bijna de vorm van een hartje, de geurende bloemen zitten in pluimen die tot 30 cm lang kunnen zijn. Seringen zijn ook verkrijgbaar op stam: een rijk bloeiend stamboompje voor de kleine tuin! Een sering is ook erg mooi als meerstammige struik. Een sering wordt meestal niet hoger dan 4 meter, maar exemplaren van 6 of 7 meter kunnen ook voorkomen. Een sering heeft een gemiddelde groeisnelheid, ongeveer 20-40 centimeter per jaar. De dwergseringen en een dwerg sering op stam groeien langzamer.


Welke sering soorten zijn er?

Hongaarse sering (Syringa josikaea)

De Syringa josikaea is een grote struik met roze bloemen. De bloemen verschijnen iets later dan bij de andere soorten.

  • Bloeitijd: mei-juni
  • Hoogte: 3-4 meter

Sering (Syringa meyeri 'Palibin')Sering (Syringa meyeri 'Palibin')

Sering (Syringa meyeri 'Palibin')

De Syringa meyeri 'Palibin' is een dwergsering met roze bloemen in wat kortere pluimen. Vaak nabloei in de nazomer.

  • Bloeitijd: mei-juni
  • Hoogte: 120-160 centimeter
Sering (Syringa meyeri 'Palibin')Sering (Syringa meyeri 'Palibin')

Sering (Syringa meyeri 'Palibin')

De Syringa meyeri 'Palibin' is een dwergsering met roze bloemen in wat kortere pluimen. Vaak nabloei in de nazomer.

  • Bloeitijd: mei-juni
  • Hoogte: 120-160 centimeter

Sering (Syringa microphylla 'Superba')

De Syringa microphylla 'Superba' is een dwergsering met fijne lichtroze bloemen in losse pluimen. Vaak nabloei in de nazomer.

  • Bloeitijd: mei-juni
  • Hoogte: 120-160 centimeter

Sering (Syringa vulgaris)

De Syringa vulgaris is de bekendste sering, deze soort is de ouder van veel mooie gweekte rassen voor de tuin. Het is een forse struik met lange lila bloempluimen.

  • Bloeitijd: mei-juni
  • Hoogte: tot 7 meter

Sering (Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Spaeth')Sering (Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Spaeth')

Sering (Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Spaeth')

De Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Spaeth' is een prachtige sering voor de tuin met donkerpaarse bloemtrossen die wel 30 centimeter lang kunnen zijn.

  • Bloeitijd: mei-juni
  • Hoogte: 4-5 meter
Sering (Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Spaeth')Sering (Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Spaeth')

Sering (Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Spaeth')

De Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Spaeth' is een prachtige sering voor de tuin met donkerpaarse bloemtrossen die wel 30 centimeter lang kunnen zijn.

  • Bloeitijd: mei-juni
  • Hoogte: 4-5 meter

Sering (Syringa vulgaris ‘Charles Joly’)

De Syringa vulgaris ‘Charles Joly’ bloeit met half gevulde paarse bloemen uit donkerpaarse knoppen.

  • Bloeitijd: mei-juni
  • Hoogte: 3-4 meter

Sering (Syringa vulgaris ‘Mme Lemoine’)

De Syringa vulgaris ‘Mme Lemoine’ bloeit met gevulde witte bloemen in compacte pluimen.

  • Bloeitijd: mei-juni
  • Hoogte: 2-3 meter

Sering (Syringa vulgaris ‘Michel Buchner’)

De Syringa vulgaris ‘Michel Buchner’ bloeit met gevulde bloemen in een prachtige licht lilablauwe tint.

  • Bloeitijd: mei-juni
  • Hoogte: 2-3 meter

Dwerg sering / dwergsering

De Syringa meyeri 'Palibin' en de Syringa microphylla 'Superba' zijn dwergseringen. De Syringa ‘Josée’ is een wat minder bekende dwergsering.

Sering boom

De Syringa vulgaris is een grote struik maar deze soort kun je ook als kleine boom kopen. Vaak gaat het dan om een meerstammige seringenboom of een boom op stam. De Syringa reticulata is een middelgrote boom met geelwitte bloemen, deze boomsering kan tot 10 meter hoog worden.

Sering struik

De Syringa Syringa josikaea, Syringa meyeri 'Palibin', Syringa microphylla 'Superba', Syringa patula, Syringa ‘Josée’ en Syringa vulgaris zijn als struik verkrijgbaar.


Sering


Is de sering giftig?

Nee, de sering is niet giftig.


Komen er bloemen aan de sering?

Ja, er komen geurige bloemen aan de sering. De witte, lichtgele, roze, paarse of lila bloemen bestaan uit een buisje met aan het eind vier bloemblaadjes. Er zijn ook seringen met dubbele (gevulde) bloemen.

Wat is de bloeitijd van de sering?

Seringen zijn echte voorjaarsbloeiers, vanaf eind april verschijnen de eerste bloemen. De bloei gaat door tot ver in mei, afhankelijk van het weer tot begin juni. Vooral de dwergseringen hebben vaak een tweede bloei in de nazomer.

Wat te doen met uitgebloeide sering bloemen?

De uitgebloeide bloemen van de sering kun je het best wegknippen. Knip ze direct na de bloei weg.


Welke standplaats is ideaal voor de sering?

Een sering groeit en bloeit het best op een plek in volle zon of lichte schaduw. Schaduw wordt ook verdragen. Plant je sering op een beschutte plek uit de koude wind. Een sering groeit in elke normale tuingrond. Het best is een humusrijke, voedzame en kalkhoudende grond die niet al te droog is. Kleigrond is ook geschikt, de grond moet dan wel goed doorlatend zijn.

Kan de sering in pot?

De gewone sering (Syringa vulgaris) zie je het meest in tuinen in de volle grond. Deze soort kan behoorlijk hoog worden en is daarom niet geschikt voor een pot. Dwergseringen kun je wel in een ruime pot zetten.

 

Sering (Syringa meyeri 'Palibin') in grote pottenSering (Syringa meyeri 'Palibin') in grote potten

Is de sering winterhard?

Ja, de sering is goed winterhard, een sering op stam is ook winterhard.


Is de sering groenblijvend in de winter?

Nee, de sering is niet groenblijvend, het is een bladverliezende struik.


De sering planten: wanneer en hoe?

Een sering die je in een kweekpot koopt, kan het hele jaar door geplant worden. Het najaar is echter een goede tijd om een sering in de grond te zetten. De grond is dan nog lekker warm, waardoor de sering goed kan wortelen. Kies dan een bloeiend exemplaar, dan kun je de bloemen en de geur goed beoordelen. Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Verbeter de uitgegraven grond met compost. Dompel de kluit met pot en al in een emmer water. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water. Een sering kan net zo breed worden als hoog, de hoogte van de struik is dus ook de plantafstand.


Hoe moet je de sering verzorgen?

Geef seringen die in de volle grond staan in droge perioden extra water. Dwergseringen in pot hebben regelmatig water nodig, de grond in een pot kan snel uitdrogen. Geef je sering in het vroege voorjaar organische mestkorrels en strooi een laagje compost onder de struik.

Voor je sering


Snoeien van de sering

Seringen bloeien op takjes die vorig jaar gegroeid zijn. Het is aan de raden de struiken direct na de bloei licht te snoeien. Knip ook regelmatig een oudere tak terug om je sering te verjongen.

Waarom moet je een sering snoeien?

Vooral de Syringa vulgaris wordt zonder snoei een erg hoge struik. Je sering kan onderaan kaal worden als je deze niet snoeit, alleen bovenin verschijnen dan nog enkele bloemen. Door te snoeien zorg je ervoor dat de sering compact blijft. Je kunt een te hoog geworden sering ook sterk snoeien om de struik te verjongen en kleiner te maken (verjongingssnoei).

Hoe vaak en wanneer moet je een sering snoeien?

Je moet een sering eens per jaar, direct na de bloei, snoeien.

Hoe snoei je een sering?

Als je een sering gaat snoeien dan knip je altijd vlak boven een jonge scheut. Op deze jonge scheuten zal de sering volgend jaar weer gaan bloeien. Als je een grote struik wil verjongen dan zaag je een oudere tak weg tot vlak boven een goed ontwikkelde zijscheut die naar buiten wijst.

Waarmee snoei je een sering?

De sering snoei je met een scherpe en schone snoeischaar. Voor het weghalen van dikkere takken kun je een snoeizaag gebruiken.


Een sering verplaatsen of verplanten?

Als het blad van de takken is gevallen volgt voor struiken een rustperiode en dit is een prima tijd om je sering te verplanten. De beste tijd is het vroege voorjaar (maart) of het najaar (oktober-november). Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig af en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Knip na het verplanten de takken voor minstens een derde terug. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven. Als je sering al lang op dezelfde plek heeft gestaan en je moet veel wortels beschadigen om hem uit de grond te krijgen, dan is er een kans dat je sering het verplanten niet overleeft.


Hoe kun je de sering stekken?

Een sering kun je vermeerderen door hem te stekken. Om een sering te stekken knip je in het voorjaar of de vroege zomer de top van een tak, ongeveer 15-20 cm lang. Kies een jonge tak die dit jaar gegroeid is en nog niet bloeit. De beste tijd om je stek te knippen is in de vroege ochtend. Snij het takje met een scherp mesje schuin af, vlak onder een knop of verdikking. Bij de verdikking in de stengel gaan de worteltjes groeien. Verwijder de onderste bladeren en laat vier blaadjes aan de top zitten. Knip de zachte top uit de stek en doop het stekje in stekpoeder. Maak een gat in een potje met potgrond en steek de stek hierin, de blaadjes moeten net boven de grond uitkomen. Geef water en doe dan een doorzichtig plastic zakje over de pot om verdamping te voorkomen. Zet de stek op een warme en lichte plek. Laat de stek twee keer per week luchten door het zakje er tien minuten af te halen. Na 2-4 weken zijn er hopelijk worteltjes gegroeid.


Wat is er aan de hand met mijn sering?

De verwelkingsziekte bij de sering

De sering kan last hebben van de verwelkingsziekte, dit komt door een schimmel. Een zieke sering kun je sterk terugsnoeien en aangieten met een middel tegen schimmels. Hopelijk loopt je sering weer opnieuw uit. Vaak is ook de grond besmet, plant daar dus niet een nieuwe sering.

Krijgt je sering bruine bladeren?

Als je sering bruine bladeren krijgt dan kan er sprake zijn van de verwelkingsziekte. Ook te droge of te natte grond kan de oorzaak zijn. Controleer de vochtigheid van de grond.

Krijgt je sering zwarte vlekken op de bladeren?

Een sering kan last hebben van late nachtvorsten, er kunnen dan zwarte vlekken op het blad verschijnen. Knip de aangetaste delen weg, de sering zal zich meestal goed herstellen.

Komen er lichtgroene streepjes op de bladeren?

Het rupsje van de seringenmot leeft in de bladeren van de sering. Je ziet licht gekleurde streepjes en ‘opgeblazen’ lijntjes op de bladeren verschijnen als de rupsjes van de bladeren eten. Later kunnen de bladeren gaan krullen. Je kunt de rupsen met de hand verwijderen. Ze zijn verder moeilijk te bestrijden maar gelukkig heeft de sering er niet heel veel last van.

Krijgt je sering bruine bloemen?

Als je sering uitgebloeid is, kleuren de bloemen vaak bruin. Je kunt de hele bloemtros dan wegknippen.

 

Symptoom sering Oorzaak Wat te doen
Bruine bladeren Verwelkingziekte, te natte of te droge grond Terugsnoeien, vochtigheid grond controleren
Bruine bloemen Uitgebloeid Bloemtrossen afknippen
Zwarte vlekken op het blad Vorstschade Aangetast blad wegknippen
Lichtgroene streepjes op het blad Rupsen van de seringenmot Rupsen wegvangen

De sering bij jou thuis

Deel jouw sering met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (1)
a
anja bisschop
5 juli 2024, 07:41
sering hier al 5jaar nog geen enkele bloem op gezien kan dit weet naam niet opgezocht via apps maar vind niet welke naam deze heeft
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top