Laden..
Skimmia (Skimmia japonica)

Skimmia (Skimmia japonica)

De Skimmia is een compact, wintergroen struikje met glanzende blaadjes, geurende bloemen en vrolijk rode bessen. Je weet meteen dat het om de Skimmia gaat als je ’s winters de bolronde rode of lichtgroene bloemknopjes ziet. Skimmia is een populaire plant in Nederlandse tuinen en bovendien een terrastopper voor de winter en het voorjaar.

De bekendste soort is Skimmia japonica, deze wintergroene schoonheid kleurt met de seizoenen mee. De bordeauxrode of lichtgroen gekleurde bloemknoppen zitten namelijk al vanaf het einde van de zomer aan de takjes, wachtend op het voorjaar. Later kleuren de rode besjes en de bladeren blijven altijd aan de takken. Zo is een Skimmia het hele jaar door erg decoratief. Zoek je een kleine wintergroene struik voor in de border, voor een losse haag of in een pot voor balkon of terras? Dan is de Skimmia dus de ideale kandidaat!

De Skimmia zie je veel als potplant toegepast, maar het is ook een heel waardevolle én makkelijke wintergroene tuinplant die jarenlang op dezelfde plek kan groeien. En het handige is dat je een Skimmia niet hoeft te snoeien. Skimmia is verre familie van de sinaasappel. Dat merk je als je het blad kneust tussen je vingers of de bloemengeur opsnuift: een typische Citrus geur.

Skimmia heeft geen Nederlandse naam, dit struikje hoort bij de wijnruitfamilie (Rutaceae) en komt oorspronkelijk uit Oost-Azië, zoals in China. Er zijn ongeveer vier soorten bekend, voor de tuin zijn er diverse cultivars.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Skimmia in het kort

Soorten:

4 Soorten, diverse cultivars voor de tuin

Bekendste soorten:

Skimmia japonica 'Finchy', Skimmia japonica ssp. reevesiana, Skimmia japonica 'Rubella', Skimmia japonica 'White Globe'

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Maart-mei

Standplaats:

Halfschaduw, schaduw

Giftig:

Ja

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Ja

Snoeien:

Nee

Kenmerken:

Heester, haagplant, potplant, terrasplant, wintergroene plant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de Skimmia?

De Skimmia is een sterk vertakt, wintergroen struikje dat in een nette, compacte vorm groeit, meestal bolvormig. Het langwerpige, leerachtige blad staat in decoratieve kransen. Er zijn ook tuinvormen met bontgekleurd blad. De geurende bloemen staan in pluimen. Een Skimmia is tweehuizig, dit betekent dat er zowel mannelijke als vrouwelijk struiken zijn. Een vrouwelijke plant kan bessen krijgen als er een mannelijke struik in de buurt is voor bestuiving. Er is maar één mannelijke plant nodig om meerdere vrouwelijke struiken te bestuiven, ook als het een andere soort is. Een mannelijke struik draagt nooit bessen. Alleen Skimmia japonica ssp. reevesiana is eenhuizig en geeft altijd bessen. Een Skimmia groeit heel langzaam naar ongeveer een meter hoog, of iets meer. Na verloop van tijd kan de struik wel zo’n twee meter breed worden. Er zijn ook Skimmia’s op stam verkrijgbaar.


Welke Skimmia soorten zijn er?

Skimmia (Skimmia japonica 'Finchy')Skimmia (Skimmia japonica 'Finchy')

Skimmia (Skimmia japonica 'Finchy')

De Skimmia japonica 'Finchy' heeft vanaf september lichtgroene tot bijna witte bloemknoppen. In de lente witte bloemen, geen bessen. Hoogte 75-100 cm


Skimmia (Skimmia japonica ssp. reevesiana)Skimmia (Skimmia japonica ssp. reevesiana)

Skimmia (Skimmia japonica ssp. reevesiana)

De Skimmia japonica ssp. reevesiana blijft lager, groeit extra breed uit en draagt veel rode bessen, zelfbestuivend. Kleine witte bloemen. Hoogte 50-75 cm

Skimmia (Skimmia japonica ssp. reevesiana)Skimmia (Skimmia japonica ssp. reevesiana)

Skimmia (Skimmia japonica ssp. reevesiana)

De Skimmia japonica ssp. reevesiana blijft lager, groeit extra breed uit en draagt veel rode bessen, zelfbestuivend. Kleine witte bloemen. Hoogte 50-75 cm


Skimmia (Skimmia japonica 'Rubella')Skimmia (Skimmia japonica 'Rubella')

Skimmia (Skimmia japonica 'Rubella')

De Skimmia japonica 'Rubella' is de bekendste tuinvorm met de hele winter door dieprode bloemknoppen en in het voorjaar een zeer rijke bloei met roomwitte, geurende bloemen. Geen bessen. Hoogte 75-100 cm

Skimmia (Skimmia japonica 'Rubella')Skimmia (Skimmia japonica 'Rubella')

Skimmia (Skimmia japonica 'Rubella')

De Skimmia japonica 'Rubella' is de bekendste tuinvorm met de hele winter door dieprode bloemknoppen en in het voorjaar een zeer rijke bloei met roomwitte, geurende bloemen. Geen bessen. Hoogte 75-100 cm


Skimmia (Skimmia japonica 'White Globe')Skimmia (Skimmia japonica 'White Globe')

Skimmia (Skimmia japonica 'White Globe')

De Skimmia japonica 'White Globe' groeit compact en heeft wat rondere bloemtrossen vol lichtgroene tot bijna witte knoppen. Witte bloemen, geen bessen. Hoogte 60-90 cm


Skimma


Is de Skimmia giftig?

Ja, een Skimmia is licht giftig voor mensen en dieren, vooral de bessen. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts. De bessen van de Skimmia zijn niet eetbaar, ze worden ook niet door vogels gegeten.


Komen er bloemen aan de Skimmia?

De kleine witte bloemen zitten in bijna ronde pluimen en ontluiken uit bolronde bloemknopjes. De bloemen geuren heerlijk en worden graag bezocht door bijen. De vrouwelijke planten dragen in de nazomer, herfst en winter rode bessen. Hiervoor moet er wel een mannelijke plant in de buurt staan voor de bevruchting. Alleen bij zelfbestuivende planten is dat niet nodig. Bij de mannelijke planten zijn de bloemen wat groter, ze dragen geen bessen.

Wat is de bloeitijd van de Skimmia?

De bloei van de Skimmia is van eind maart tot in mei.

Wat als je Skimmia is uitgebloeid?

Als je Skimmia is uitgebloeid, hoef je niets te doen, de bloempluimen blijven nog lang mooi. Je kunt de uitgebloeide bloemen van je Skimmia bij de mannelijke struiken wel wegknippen. Bij de vrouwelijke struiken groeien er vanuit de bloemen bessen, knip ze dus niet weg. De besjes gaan langzaam rood kleuren, na verloop van tijd vallen de bessen vanzelf van de struik.


Welke standplaats is ideaal voor de Skimmia?

Skimmia is een makkelijke en sterke struik, maar de juiste standplaats is wel belangrijk. Een plek in de halfschaduw heeft de voorkeur, schaduw wordt ook verdragen. Volle zon kan wel, maar dan moet de bodem steeds vrij vochtig zijn. Zet je Skimmia liever niet pal op het zuiden.

Op zich kan de sterke Skimmia prima tegen wind. Maar plant je Skimmia wel op een beschutte plek. Omdat de bladeren de hele winter door aan de struik blijven, is je Skimmia dan ‘s winters gevoelig voor een koude oosten- of noordenwind.

Plant je Skimmia in humusrijke grond die niet te droog is maar wel goed doorlatend. In arme en droge grond zal een Skimmia niet goed groeien, verbeter de grond in dat geval door compost of aanplantgrond toe te voegen.

Kan de Skimmia in pot?

Ja, een Skimmia kan prima in een pot groeien. Als het struikje in een pot groeit dan is een goede afwatering een must. In te natte grond kunnen de wortels namelijk gaan rotten. Zorg voor gaten in de pot en laat er geen schotel vol water onder staan. Als je Skimmia te groot wordt voor de pot, plant de struik dan in de tuin.


Is de Skimmia winterhard?

Ja, een Skimmia is goed winterhard. Bescherm deze bladhoudende struik ’s winters bij strenge vorst wel tegen koude wind, bijvoorbeeld door er vliesdoek overheen te leggen. Een Skimmia die in een pot groeit kun je bij strenge vorst tijdelijk binnen zetten. Zorg er ook voor dat de potgrond niet te nat wordt.


Is de Skimmia groenblijvend in de winter?

Ja, een Skimmia is groenblijvend in de winter, het is een wintergroene struik.


De Skimmia planten: wanneer en hoe?

Een Skimmia kun je het hele jaar door planten, als het maar niet vriest. Een goede planttijd is het voorjaar (maart-april) of het najaar (september). Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Verbeter de uitgegraven grond met aanplantaarde, compost of bladaarde. Dompel de kluit met pot en al in een emmer water. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water.

De plantafstand voor een Skimmia hangt af van de volwassen breedte van de soort. Gemiddeld wordt een Skimmia uiteindelijk 1 tot 1,5 meter breed, dit is dan ook de plantafstand. Plant je je nieuwe Skimmia struikjes in een groep? Dan kun je voor een vierkante meter 3 struikjes aanhouden. Voor een losse haag houd je 2-3 struikjes per strekkende meter aan. In een pot groeit de Skimmia meestal maar tijdelijk, dan kun je de struikjes wel vrij dicht op elkaar zetten.


Hoe moet je de Skimmia verzorgen?

Een Skimmia is niet zo veeleisend, alleen in een wat langere droge periode kun je dit struikje extra water geven. Vooral struiken die vrij zonnig staan hebben in droge perioden extra water nodig. Giet het liefst met regenwater uit de regenton. Laat de kluit van een Skimmia in pot niet uitdrogen. Strooi jaarlijks een laagje compost en organische mest in het vroege voorjaar.

Voor je Skimmia


Snoeien van de Skimmia

Een Skimmia groeit heel langzaam en krijgt vanzelf een mooie vorm. Snoeien is daarom eigenlijk niet of nauwelijks nodig.

Waarom moet je een Skimmia snoeien?

Soms wordt een Skimmia struikje in het midden wat kaal. Door je Skimmia wat in vorm snoeien of licht uit te dunnen, blijft het struikje mooi vol. Sterk terugknippen wordt meestal niet goed verdragen, knip dus niet te veel van je struik af. Je kunt een al wat oudere en lelijk geworden Skimmia wel verjongen door sterk terug te snoeien in het voorjaar, maar het resultaat is meestal niet zo goed. Koop daarom liever een nieuwe struik.

Afgeknipte takjes van Skimmia blijven erg lang mooi. De donkerrode bloemknopjes en felrode bessen zijn prachtig om in een winterboeket of kerststuk te verwerken.

Hoe vaak en wanneer moet je een Skimmia snoeien?

Een Skimmia snoei je 1x per jaar, na de bloei in mei-juni.

Hoe snoei je een Skimmia?

Een Skimmia snoei je door een te lange tak vlak boven een zijtakje af te knippen. Als je de struik wil verjongen dan knip je ook enkele van de oudste takken vlak boven de grond af.

Waarmee snoei je een Skimmia?

De Skimmia snoei je met een scherpe en schone snoeischaar.


Een Skimmia verplaatsen of verplanten?

Een Skimmia is goed te verplaatsen of verplanten. Alleen als een Skimmia al lang op dezelfde plek staat, kun je het struikje beter niet meer verplanten. De beste tijd is het najaar (augustus-oktober), eind maart-begin april kan ook. Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, beschadig zo weinig mogelijk wortels. Graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven.


Kan je de Skimmia stekken?

Een Skimmia is goed te vermeerderen door deze te stekken, maar het duurt wel even voordat je op deze manier een mooi struikje hebt! Knip in de late zomer of vroege herfst een stekje van 10-15 cm. Neem een gezonde jonge tak die vorig jaar en dit jaar gegroeid is, de onderkant van het stekje moet al houtig zijn, de top is nog zacht. De beste tijd om je stek te knippen is de vroege ochtend. Snij het takje met een scherp mesje schuin af, vlak onder een knop of verdikking. Bij de verdikking in de stengel gaan de worteltjes groeien. Doe de stek van je Skimmia direct in een plastic zakje om uitdroging te voorkomen. Verwijder de onderste bladeren, laat vier blaadjes aan de top zitten. Knip de zachte top uit de stek en doop het stekje in stekpoeder. Maak een gat in een potje met potgrond en steek de stek hierin, de blaadjes moeten net boven de grond uitkomen. Geef water en doe dan een doorzichtig plastic zakje over de pot om verdamping te voorkomen. Zet de stek op een warme en lichte plek. Laat de stek twee keer per week luchten door het zakje er tien minuten af te halen. Na zo’n vier weken zijn er hopelijk worteltjes gegroeid.


Verwelkingsziekte bij de Skimmia

Een Skimmia kan in de zomer last krijgen van de verwelkingsziekte. Het blad gaat slap hangen, wordt dan bruin en valt af. Je Skimmia kan zelfs helemaal afsterven. Deze ziekte komt door een schimmel in de bodem die het wortelstelsel verstoort. Vaak staat een aangetaste Skimmia niet op de juiste plek. Een zieke Skimmia kun je kort afsnoeien en laten aansterken met wat voeding. Meestal is ook de grond besmet, plant daar dus niet een nieuwe Skimmia. Te droge of juist te natte grond kan de oorzaak zijn van de verwelkingsziekte.


Wat is er aan de hand met mijn Skimmia?

Krijgt je Skimmia geel blad?

Als het blad van je Skimmia geel wordt dan kan er sprake zijn van te droge, arme grond of te veel felle zon. Bemest je Skimmia jaarlijks, vooral als het struikje in arme grond groeit, en strooi jaarlijks een laagje compost rond de voet van de struik. Laat de grond bovendien niet uitdrogen. Zure grond is niet nodig, zoals vaak wel wordt vermeld, strooi dus geen turf want een Skimmia is geen lid van de heidefamilie (Ericaceae). Zorg op een zonnige plek voor meer schaduw. Soms is er ook sprake van aantasting door spint (kleine mijten).

Bloeit je Skimmia niet?

Als je Skimmia niet bloeit dan kan dat komen door te arme grond. Het duurt vaak wel even voor een jonge struik volwassen genoeg is om te gaan bloeien. Ook door verkeerd snoeien kan het voorkomen dat je Skimmia niet bloeit. Knip alleen direct na de bloei, anders loop je het risico de bloemknoppen weg te knippen. Met een goede verzorging zal je Skimmia het volgende jaar waarschijnlijk wel bloeien.

Verliest je Skimmia blad?

Als je Skimmia blad verliest dan kan dit komen door de verwelkingsziekte, te droge of te natte grond. Verbeter de groeiplaats van je Skimmia. Het is overigens normaal dat er af en toe een blad van je Skimmia valt. Ook groenblijvende struiken maken regelmatig nieuwe blaadjes en laten de oudste bladeren dan vallen.

 

Symptoom Skimmia Oorzaak Wat te doen
Geel blad Te droog, te nat, te arme grond, te veel zon, spint Vochtigheid van de grond controleren, bemesten, meer schaduw geven, spint bestrijden
Geen bloei Te arme grond, verkeerd snoeien Bemesten, alleen na de bloei snoeien
Bladverlies Verwelkingsziekte, te droog, te nat Standplaats verbeteren, vochtigheid van de grond controleren

De Skimmia bij jou thuis

Deel jouw Skimmia met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top