Laden..
Struikveronica (Hebe)

Struikveronica (Hebe)

Hebe of struikveronica is geliefd vanwege het bijzondere, wintergroene blad én de mooie bloemen. Dit kleine groenblijvende struikje kun je makkelijk herkennen aan de slanke, aarvormige bloemen en de wintergroene bladeren die kruislings tegenover elkaar staan. De kleine witte, roze of paarse bloemen zitten in puntige trosjes, je kunt er maandenlang van genieten. Hebe brengt een zomerse sfeer in je tuin en is bovendien heel aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere nuttige fladderaars.

De Hebe plant is een opvallende zomerbloeier, tot in de herfst blijven er bloemen verschijnen. Dit charmante struikje is zeker net zo aantrekkelijk vanwege het mooie blad. Er zijn struikveronica’s met effen blad, bont blad en met blauwgroene, zilvergrijze, wijnrode of juist mosgroene blaadjes. Prachtig in de border, in de rotstuin en zelfs als losse haag! Omdat Hebe zo lang mooi is en ook nog eens makkelijk te verzorgen, is de struikveronica een heel populaire borderplant, vlinderplant, kuipplant, terrasplant en balkonplant.

De struikveronica heet officieel Hebe en hoort bij de weegbreefamilie (Plantaginaceae). Hebe is nauw verwant met Veronica, vandaar de Nederlandse naam. Er zijn ongeveer honderd soorten bekend, voor de tuin zijn er diverse mooie cultivars. De meeste soorten Hebe komen oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland, ook in Zuid-Amerika komen een paar soorten voor.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Hebe in het kort

Soorten:

100 Soorten, diverse cultivars voor de tuin

Bekendste soorten:

Hebe Addenda-serie, Hebe cultivars, Hebe x andersonii, Hebe speciosa, Hebe albicans

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Juli-oktober

Standplaats:

Volle zon/licht schaduw

Giftig:

Ja

Winterhard:

Matig winterhard, afhankelijk van de soort

Groenblijvend:

Ja

Snoeien:

Ja, in april-mei en tijdens de bloei

Kenmerken:

Heester, wintergroene plant, borderplant, kuipplant, balkonplant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de Hebe?

De Hebe is een kleine struik, in het land van herkomst soms een kleine boom. De Hebe planten met grotere bladeren zijn luchtig vertakt, ze komen oorspronkelijk uit de kustgebieden van Nieuw-Zeeland. In de bergen groeien struikveronica soorten met kleine, schubachtige bladeren, sommige lijken wel wat op een conifeer. Deze soorten groeien heel compact en blijven laag. Een struikveronica wordt ongeveer net zo breed als hoog. De Hebe groeit vrij langzaam, de hoogte varieert van 20 cm tot 120 cm.


Welke soorten Hebe zijn er?

Struikveronica (Hebe Addenda)Struikveronica (Hebe Addenda)

Struikveronica (Hebe Addenda-serie)

De Hebe Addenda-serie zijn rijk bloeiende struikjes met ovale, middelgrote bladeren en aarvormige bloeiwijzen. Er zijn cultivars met kleine pluimen (Donna), bont blad (Classica), lange pluimen (Granda), een compacte groei (Petita) en wijnrood blad (Vinoa).

  • Matig winterhard
  • Hoogte tot 50 cm
Struikveronica (Hebe Addenda)Struikveronica (Hebe Addenda)

Struikveronica (Hebe Addenda-serie)

De Hebe Addenda-serie zijn rijk bloeiende struikjes met ovale, middelgrote bladeren en aarvormige bloeiwijzen. Er zijn cultivars met kleine pluimen (Donna), bont blad (Classica), lange pluimen (Granda), een compacte groei (Petita) en wijnrood blad (Vinoa).

  • Matig winterhard
  • Hoogte tot 50 cm

Struikveronica (Hebe franciscana)Struikveronica (Hebe franciscana)

Struikveronica (Hebe cultivars)

De Hebe cultivars zijn kweekvormen voor de tuin met extra mooie bladeren en bloemen, zoals ‘Golden Katrina’ met geelbont blad. Sommige cultivars worden onder de naam Hebe franciscana aangeboden.

  • Matig winterhard
  • Hoogte 20-80 cm
Struikveronica (Hebe ‘Golden Katrina’)Struikveronica (Hebe ‘Golden Katrina’)

Struikveronica (Hebe cultivars)

De Hebe cultivars zijn kweekvormen voor de tuin met extra mooie bladeren en bloemen, zoals ‘Golden Katrina’ met geelbont blad. Sommige cultivars worden onder de naam Hebe franciscana aangeboden.

  • Matig winterhard
  • Hoogte 20-80 cm

Struikveronica (Hebe x andersonii)Struikveronica (Hebe x andersonii)

Struikveronica (Hebe x andersonii)

De Hebe x andersonii is een sterk vertakt struikje met dikke, vlezige blaadjes en middelgrote bloempluimen. Er zijn veel cultivars in allerlei bloem- en bladkleuren, vaak met bont blad.

  • Matig winterhard
  • Hoogte tot 120 cm

Struikveronica (Hebe speciosa)

De Hebe speciosa is een dicht vertakt struikje met eivormig blad en vrij lange bloempluimen.

  • Redelijk goed winterhard
  • Hoogte tot 100 cm

Struikveronica (Hebe albicans)

De Hebe albicans heeft kleine, dikke blaadjes in opvallend grijsgroen en witte bloemen in kleine trosjes.

  • Redelijk goed winterhard
  • Hoogte tot 40 cm

Hebe


Is de Hebe giftig?

Ja, de Hebe is licht giftig voor mensen en dieren. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts.


Komen er bloemen aan de struikveronica?

Ja, er komen leuke bloemen aan de Hebe, ze vallen op door de lange, uitstekende meeldraden.

Wat is de bloeitijd van Hebe?

De Hebe bloeit vanaf juli tot in oktober, vaak bloeit de plant door tot aan de eerste vorst. Hebe zorgt dus voor veel kleur in de zomer én in de herfst.

Wat te doen als je Hebe is uitgebloeid?

Als je Hebe is uitgebloeid kun je de uitgebloeide bloemen wegknippen. Zo stimuleer je de plant om nieuwe bloemknoppen te maken.

Struikveronica (Hebe)Struikveronica (Hebe)

Welke standplaats is ideaal voor de Hebe?

Hebe groeit het liefst op een warme plek in de volle zon of lichte schaduw. Een beschutte plek, uit de wind, is het best voor je struikveronica. De Hebe is ideaal voor tuinen aan de kust omdat het struikje prima bestand is tegen de zoute lucht. De Hebe groeit het best in goed doorlatende grond. Een zware en natte grond is niet geschikt voor dit struikje. Hebe groeit altijd goed in een verhoogd bed omdat het water daar beter wegloopt.

Kan de Hebe in een pot?

Een Hebe groeit heel goed in een pot. Zeker de wat minder winterharde soorten kun je het best in een pot kweken, die zet je als het koud wordt namelijk makkelijk op een vorstvrije plek. Kies een ruime pot van minimaal de doorsnede van de plant en zorg voor gaten in de bodem. Vul de pot met een mengsel van universele potgrond en fijn grit. De Hebe kan in pot zelfs een paar weken binnen staan als bloeiende kamerplant.


Is de Hebe winterhard?

De Hebe komt op een beschutte plek prima een zachte winter door, maar niet alle soorten zijn helemaal winterhard. Als het kouder wordt dan -10 °C kunnen enkele takjes bevriezen of zelfs de hele struik. Sommige soorten kunnen schade oplopen als het kouder wordt dan -2 °C. Vooral de struikveronica’s met groot groen blad zijn vorstgevoelig, soorten met klein blad kunnen beter tegen vorst. Bescherm je Hebe tegen strenge vorst door de hele plant af te dekken met vliesdoek of noppenfolie. Dek de voet van de plant af met stro of droog blad. Als je Hebe in een pot groeit dan kun je de plant met pot en al overwinteren op een lichte, koele plek. De aarde mag in de winter aan de droge kant zijn.


Is de Hebe groenblijvend in de winter?

Ja, de Hebe is groenblijvend in de winter, het is een bladhoudende struik.


De Hebe planten: wanneer en hoe?

Hebe koop je vaak bloeiend in de periode juli-oktober, je kunt ze dan prima in de volle grond of in een pot planten. Het voorjaar (eind april-mei) is ook een goede tijd om de struikveronica te planten. Plant een Hebe niet in de winter, het is dan te koud en te nat zodat het struikje niet goed kan aanslaan. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water.

De Hebe groeit niet zo snel, zorg er in een border voor dat andere planten niet over het struikje heen gaan hangen. Een plantafstand van 30-90 cm (afhankelijk van de soort) zorgt ervoor dat je Hebe voldoende ruimte heeft. Plant je een losse haag van Hebe houd dan een plantafstand van 30-45 cm aan.


Hoe moet je de Hebe verzorgen?

Als je Hebe eenmaal goed is aangeslagen dan kan deze plant best wat droogte aan. Maar we raden je wel aan om in droge perioden water te geven zodat de grond niet uitdroogt. Dat geldt zeker voor een Hebe in pot, die heeft tijdens de groei twee keer per week water nodig en in een warme, droge periode dagelijks. In de winter mag de grond vrij droog zijn, in te natte grond kan je struikveronica gaan rotten.

De bloeiende soorten Hebe die in de volle grond staan, geef je in het voorjaar organische mest. Een bloeiende Hebe in een pot geef je in de bloeiperiode elke maand vloeibare mest voor terrasplanten. De soorten met klein blad hebben minder mest nodig, geef alleen in het voorjaar een lage dosering organische mest.

Voor je Hebe


Snoeien van de Hebe

Een Hebe hoef je niet te snoeien, veel soorten groeien van zichzelf al mooi en compact. Dit struikje is dus heel onderhoudsvriendelijk! Je kunt bij de Hebe wel uitgebloeide bloemen wegknippen in de periode augustus-september om zo de bloeiperiode te verlengen. Bevroren takjes en blaadjes moet je wegsnoeien om nieuwe groei te stimuleren. Een sterke snoei wordt niet goed verdragen door Hebe, knip je ver terug in een houtig takje dan loopt dit meestal niet meer uit. Knip een takje vlak boven een zijscheutje, een nieuwe knop of een gezond blad af. De Hebe snoei je met een scherpe en schone snoeischaar.

Lees meer over het snoeien in onze blog: Hebe snoeien.


Een Hebe verplaatsen of verplanten?

Een Hebe is goed te verplaatsen of verplanten. De beste tijd hiervoor is het voorjaar (april-mei), als er geen nachtvorst meer voorspeld wordt. Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig af en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Geef water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven. Plant je een Hebe opnieuw in een pot zorg dan altijd voor verse potgrond. Hier zit voldoende voeding in zodat jouw struikveronica weer goed zal groeien.


Kun je de Hebe stekken?

De Hebe kun je vermeerderen door deze te stekken. Knip in de late zomer/vroege herfst een stekje van 8-10 cm. Neem een gezonde jonge tak die dit jaar gegroeid is, de onderkant van het stekje moet al wat houtig zijn, de top is nog zacht. Kies een takje van je Hebe waar de blaadjes vrij dicht op elkaar zitten. De beste tijd om je stek te knippen is de vroege ochtend. Snij het takje met een scherp mesje schuin af, vlak onder een knop of verdikking. Bij de verdikking in de stengel gaan de worteltjes groeien. Doe de stek direct in een plastic zakje om uitdroging te voorkomen. Verwijder de onderste bladeren en laat vier blaadjes aan de top zitten. Knip de zachte top uit de stek en doop het stekje in stekpoeder. Maak een gat in een potje met potgrond en steek de stek hierin, de blaadjes moeten net boven de grond uitkomen. Geef water en doe dan een doorzichtig plastic zakje over de pot met je Hebe stekje om verdamping te voorkomen. Zet de stek op een warme en lichte plek. Zeer matig water geven en twee keer per week luchten door het zakje er tien minuten af te halen. Na 2-4 weken zijn er hopelijk worteltjes gegroeid. Houd de stek de eerste winter nog vorstvrij, vanaf eind april kun je hem buiten zetten.


Wat is er aan de hand met mijn Hebe?

Bloeit je Hebe niet?

Als je Hebe niet bloeit dan kan dit komen door te weinig zon. Als de Hebe in het voorjaar te sterk is teruggesnoeid kan de bloei een jaar op zich laten wachten. Er zijn ook soorten Hebe die bijna nooit bloeien, zoals Hebe pinguifolia, dit zijn bladplanten.

Krijgt je Hebe bruine bladeren?

Als je Hebe bruine bladeren krijgt kan de grond te nat zijn. Schimmels krijgen dan een kans, waardoor je struikveronica gaat rotten en het blad bruin wordt. Als je de Hebe in een pot hebt, kies dan een ruime pot en laat nooit een schotel met water onder de pot staan. Bruin blad kan ook komen door vorst, bescherm je Hebe als het kouder wordt dan zo’n -2 °C.

 

Symptoom Oorzaak Wat te doen
Geen bloei Te weinig zon, te sterk gesnoeid Zonniger plaatsen, alleen licht snoeien
Bruine bladeren Grond te nat, vorst Voor goede afwatering zorgen, beschermen tegen vorst

De Hebe bij jou thuis

Deel jouw Hebe met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (4)
C
Co
19 september 2024, 22:58
Goedendag, Mijn struikje Hebe Addenda heb ik zo’n 7 jaar staan. Altijd goed gedaan en lang bloemen tot wel oktober of november. Ik heb hem weinig tot niet gesnoeid en inmiddels is hij enorm geworden, 1,50 hoog en 2 meter breed. Sinds dit jaar geeft hij welminder bloemen. Kan snoeien helpen? Ik wil hem ook graag wat compacter hebben, want begint wel erg groot telwoorden maar durf niet rigoureus te snoeien. Graag tips over hoe en wanneer snoeien, Alvast bedankt!
I
Intratuin
1 oktober 2024, 15:48

Hi Co,

Snoeien kan helpen om je Hebe Addenda compacter te maken en de bloei te bevorderen. Hier zijn enkele tips: Wanneer snoeien? Het beste moment om je Hebe te snoeien is na de bloei, in het vroege voorjaar (maart of april). Dit geeft de plant tijd om nieuwe scheuten te vormen voor de volgende bloeiperiode. Hoe snoeien? Snoei ongeveer een derde van de hoogte en breedte weg, vooral de oudere takken. Dit stimuleert nieuwe groei. Verwijder ook dood of beschadigd hout. Knip net boven een gezonde knop om de groei te stimuleren. Voorzichtigheid: Als je bang bent om rigoureus te snoeien, kun je het ook geleidelijk doen. Snoei een beetje per jaar totdat je de gewenste grootte hebt bereikt. Door op deze manier te snoeien, zou je plant weer gezonder moeten worden en kunnen de bloemen terugkomen.

Succes! ^Intratuin

T
Thera
14 augustus 2024, 22:17
Ik heb een aantal jaren geleden een bloeiende hebe veronica (denk ik) gekocht. Vooral voor de vlinders ed. Daarna heeft die nooit meer bloemen gehad. Wat kan ik nog hieraan doen?
I
Intratuin
19 augustus 2024, 13:29

Hi Thera,

Snoeien: Snoei de plant na de bloei om de groei te stimuleren. Verwijder oude, dode takken en knip de plant terug om de vorm te verbeteren en nieuwe bloei te bevorderen.

  • Zonlicht: Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt. Hebe’s bloeien beter in een zonnige tot halfschaduwrijke plek.

  • Bodem: Controleer of de bodem goed doorlatend is. Hebe’s houden niet van natte voeten, dus zorg voor een goede afwatering.

  • Voeding: Geef een uitgebalanceerde meststof speciaal voor bloeiende planten in het voorjaar en zomer.

  • Ondersteuning: Als de plant te veel in de schaduw van andere planten staat, kan dit de bloei beïnvloeden. Zorg ervoor dat de Hebe genoeg ruimte en licht heeft om goed te groeien.

Door deze stappen te volgen, zou je moeten zien dat je Hebe weer begint te bloeien. Succes!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top