Laden..
Wolfsmelk (Euphorbia)

Wolfsmelk (Euphorbia)

De wolfsmelk herken je aan de schermvormige bloemen met helder gekleurde schutbladen in groengeel of oranje. Hier lees je meer over de soorten die je als tuinplant kunt gebruiken. De wolfsmelk is een ideale en heel makkelijke borderplant, alleen als vanwege het fraaie blad wil je deze vaste plant in je tuin! Je kunt kiezen uit voorjaarsbloeiers en zomerbloeiers.

De kleine bloemen van de wolfsmelk vallen eigenlijk nauwelijks op. Het zijn de gekleurde schutbladen die deze plant zo geliefd maken. Het voordeel van schutbladen is dat ze veel langer meegaan dan bloemblaadjes. In de herfst krijgt het blad een opvallende herfstkleur, dan schittert de wolfsmelk nog een keer. De bladhoudende soorten blijven in de winter een blikvanger.

De verschillende soorten wolfsmelk voor de tuin kun je verdelen in drie groepen. De bladhoudende mediterrane soorten, die in het vroege voorjaar bloeien. De goed winterharde bladverliezende of bladhoudende soorten uit Europa en Azië die iets later in het voorjaar bloeien (Eurazische soorten). Als laatste groep de bladverliezende soorten uit het Himalaya-gebied, die meestal in de zomer bloeien.

De wolfsmelk hoort bij de wolfsmelkfamilie (Euphorbiaceae). Dit is een heel grote plantenfamilie met wereldwijd meer dan 5000 Euphorbia soorten, waaronder ook bekende kamerplanten zoals cowboycactus, Kerstster, potloodplant, Afrikaanse melkboom en Madagascar Jewel/Jewel of Madagascar.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De wolfsmelk in het kort

Soorten:

5000 soorten

Bekendste soorten:

Euphorbia amygdaloides, Euphorbia characias, Euphorbia jacquemontii, Euphorbia martinii, Euphorbia palustris, Euphorbia polychroma

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Maart-augustus

Standplaats:

Volle zon, halfschaduw, schaduw

Giftig:

Ja

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Er zijn bladverliezende en groenblijvende soorten

Snoeien:

Ja, in het voorjaar en na de bloei

Kenmerken:

Bodembedekker, vaste plant, borderplant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de wolfsmelk?

De wolfsmelk heeft een opgaande of meer bodem bedekkende groeiwijze. De stevige stengels dragen kransen van smal blad. Grote bloemschermen vol bijna lichtgevende groengele, gele of oranje schutbladen. Er zijn ook lage, kruipende soorten met fijn blad en kleine bloemschermen. De hoogte varieert van 10 cm tot zo’n 1,5 meter. De Wolfsmelk groeit vanaf het voorjaar snel naar zijn volwassen hoogte.


Welke soorten wolfsmelk zijn er?

Wolfsmelk (Euphorbia amygdaloides 'Purpurea')Wolfsmelk (Euphorbia amygdaloides 'Purpurea')

Wolfsmelk / Amandelwolfsmelk (Euphorbia amygdaloides)

De Euphorbia amygdaloides is een  sterke wintergroene soort met groengele bloemen. Bij  ‘Purpurea’ is het blad paars getint. ‘Robbiae’ bloeit groengeel en is een heel sterke schaduwplant.

  • Europese soort
  • Hoogte: 40-50 cm
  • Bloeitijd: april-juni
Wolfsmelk (Euphorbia amygdaloides 'Robbiae)Wolfsmelk (Euphorbia amygdaloides 'Robbiae)

Wolfsmelk / Amandelwolfsmelk (Euphorbia amygdaloides)

De Euphorbia amygdaloides is een  sterke wintergroene soort met groengele bloemen. Bij  ‘Purpurea’ is het blad paars getint. ‘Robbiae’ bloeit groengeel en is een heel sterke schaduwplant.

  • Europese soort
  • Hoogte: 40-50 cm
  • Bloeitijd: april-juni

Wolfsmelk (Euphorbia characias)

De Euphorbia characias is een wintergroene mediterrane soort met smal, blauwgroen blad rond dikke stengels. Zacht groengele bloemen in een cilindrische tros.

  • Hoogte: 120-140 cm
  • Bloeitijd: maart-juni

Wolfsmelk (Euphorbia jacquemontii)

De Euphorbia jacquemontii heeft smal, blauwgroen blad met een witte middennerf aan stevige stelen. Fijne groengele bloemschermen in de zomer. Himalaya-groep.

  • Hoogte: 80 cm
  • Bloeitijd: juni-augustus

Wolfsmelk (Euphorbia martinii)Wolfsmelk (Euphorbia martinii)

Wolfsmelk (Euphorbia martinii)

De Euphorbia martinii is een wintergroene plant met smal blad. Groengele schutbladen en rode vlekken in het hartje, donkere stengels.

  • Mediterrane soort
  • Hoogte: 30 cm
  • Bloeitijd: april-juni

Moeraswolfsmelk (Euphorbia palustris)

De Euphorbia palustris is een sterke Europese soort met helder groengele schutbladen. Gele herfstkleur van het blad. Ook voor vochtige grond.

  • Hoogte: 75-100 cm
  • Bloeitijd: mei-juni

Wolfsmelk (Euphorbia polychroma)

De Euphorbia polychroma heeft vrij compacte schermen met helder groengele schutbladen.

  • Europese soort
  • Hoogte: 40 cm
  • Bloeitijd: april-mei

Wolfsmelk


Is de wolfsmelk giftig?

Ja, de wolfsmelk is giftig voor mensen en dieren. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts. De naam wolfsmelk verwijst naar het witte, rubberachtige melksap in de stengels en bladeren, dat vooral bij zonnig weer voor huidirritaties kan zorgen. Het sap mag ook beslist niet in de buurt van je ogen komen. Draag daarom handschoenen bij het verpotten of snoeien.


Komen er bloemen aan de wolfsmelk?

Ja, er komen prachtige bloemen aan de wolfsmelk, ze zitten met een heleboel bij elkaar in een los scherm. Eigenlijk zijn het vooral de schutbladen die opvallen, de echte bloem is maar heel klein. Wel duidelijk te zien zijn de honingklieren of nectariën, aantrekkelijk voor insecten. Juist omdat het om schutbladen gaat, blijft de hele bloeiwijze van de wolfsmelk zo lang mooi, vaak zelfs tot in de nazomer, als het zaad al gerijpt is.

Wat is de bloeitijd van wolfsmelk?

De vroeg bloeiende soorten laten hun bloemen zien in de periode maart-juni, bij zomerbloeiers gaan de bloemen open in juni en blijven ze tot in augustus mooi.

Wat te doen als je wolfsmelk is uitgebloeid?

Als je wolfsmelk is uitgebloeid, hoef je niets te doen. Na de bloei worden er zaden gevormd en hierdoor blijft de plant nog lang mooi. Bij de wintergroene soorten moet je wel de uitgebloeide bloemstengels na de bloei weghalen. Volgend jaar gaat je wolfsmelk vanzelf weer bloeien.

Wolfsmelk in plantenbakWolfsmelk in plantenbak

Welke standplaats is ideaal voor de wolfsmelk?

De wintergroene mediterrane soorten groeien het best op een beschutte, warme en zonnige plek in vrij droge, goed doorlatende grond. Zet ze uit de koude noorden- of oostenwind. De Europese en Aziatische soorten zijn heel makkelijk en groeien in elke tuingrond, volle zon of halfschaduw. Euphorbia amygdaloides ‘Robbiae’ groeit ook prima in de schaduw, bijvoorbeeld onder een struik of boom. De moeraswolfsmelk (Euphorbia palustris) kan ook in iets vochtige grond groeien. De soorten uit de Himalaya-groep zet je het best in voedselrijke en humusrijke grond, niet te droog, zon of lichte schaduw.


Is de wolfsmelk winterhard?

De wolfsmelk is een winterharde vaste plant. De wintergroene mediterrane soorten hebben wel bescherming nodig tegen strenge vorst. Vooral als er geen sneeuw ligt en er ook nog een koude, uitdrogende wind is. Daarom raden we je aan om de wintergroene soorten bij strenge vorst af te dekken met coniferentakken of blad.


Is de wolfsmelk groenblijvend in de winter?

Van de wolfsmelk zijn er groenblijvende soorten en bladverliezende soorten. Wintergroen zijn Euphorbia amygdaloides, Euphorbia characias en Euphorbia martinii. Bladverliezende soorten zijn Euphorbia jacquemontii, Euphorbia palustris en Euphorbia polychroma.


De wolfsmelk planten: wanneer en hoe?

De wolfsmelk kun je het hele jaar door planten, maar de beste tijd is het voorjaar of het najaar. Plant de wintergroene soorten het liefst in het voorjaar, zo krijgen ze een goede start. Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Dompel de kluit met pot en al in een emmer water. Verwijder de pot en zet de wortelkluit in het plantgat. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water. De plantafstand is gemiddeld 38 cm.


Hoe moet je de wolfsmelk verzorgen?

De wolfsmelk heeft niet veel water nodig en kan goed tegen droge perioden. Geef jonge planten wel water als het wat langer droog is, je zorgt dan voor een goede start. De wolfsmelk heeft niet veel mest nodig, teveel mest zorg zelfs voor een slappe plant. Strooi op arme grond in het voorjaar een beetje organische mestkorrels rond de voet van de plant.

Voor je wolfsmelk


Snoeien van de wolfsmelk

Waarom moet je een wolfsmelk snoeien?

Je moet een wintergroene wolfsmelk snoeien om lelijk blad en uitgebloeide bloemstengels weg te halen, zo stimuleer je de groei van nieuwe scheuten. Je moet bij een bladverliezende wolfsmelk alle dode stengels weghalen om ruimte te maken voor nieuwe groei.

Hoe vaak en wanneer moet je een wolfsmelk snoeien?

Knip elk jaar in het voorjaar bij de wintergroene soorten lelijke stengels weg. Haal bij een bladverliezende wolfsmelk alle dode stengels in het vroege voorjaar weg. Knip bij de wintergroene soorten in de zomer de uitgebloeide bloemstengels weg.

Hoe snoei je een wolfsmelk?

Je snoeit een wintergroene wolfsmelk door alleen de lelijke of uitgebloeide stengels tot vlak boven de grond af te knippen. Laat het nog mooie wintergroene blad aan de plant zitten. Je snoeit een bladverliezende wolfsmelk door alle stengels vlak boven de grond af te knippen. Wolfsmelk kan woekeren met ondergrondse uitlopers, deze zijn makkelijk af te steken met een scherpe spade.

Waarmee snoei je een wolfsmelk?

De wolfsmelk snoei je met een scherpe en schone snoeischaar. Draag hierbij wel handschoenen, zodat het irriterende sap niet op je huid kan komen.


Een wolfsmelk verplaatsen of verplanten?

Een wolfsmelk is goed te verplaatsen of verplanten. De beste tijd hiervoor is het voorjaar (maart-april) of het najaar (september-oktober). Een wintergroene wolfsmelk verplant je het best in het voorjaar. Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig af en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Als jouw wolfsmelk veel blad heeft dan kun je het best ongeveer de helft van het blad afknippen. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven. Draag altijd handschoenen bij het verplanten van je wolfsmelk.


Hoe kun je wolfsmelk stekken?

Je kunt een wolfsmelk stekken door in het voorjaar stekjes te nemen. Dit gaat vooral goed bij soorten met dikke, vlezige stengels, zoals Euphorbia characias. Kies een niet bloeiende scheut en snijd de top van de stengel af met een scherp mesje. Verwijder de onderste blaadjes en snij de stengel onderaan af met een scherp mes. Even in houtskool dopen, of in een glas koud water, om het ‘bloeden’ te stoppen. Steek in een potje met stekgrond en geef water. Zet op een warme plek en houd de grond matig vochtig. De beste tijd om je wolfsmelk te stekken is het voorjaar of de vroege zomer.

De wolfsmelk is ook makkelijk te vermeerderen door delen in het voorjaar. Graaf de pol op en deel de wortelkluit in meerdere kleine stukken. Trek voorzichtig een deel van de wortelkuit af, dit heet ook wel scheuren. Elk deel moet flink wat wortels hebben. Plant de buitenste delen opnieuw en geef de eerste tijd extra water.


De wolfsmelk bij jou thuis

Deel jouw wolfsmelk met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top