Laden..

Smeerwortel (Symphytum officinale) D 9 H 20 cm

2.49
Alleen beschikbaar in de winkel
SKU
430322

Dit product is niet online verkrijgbaar. Informeer bij jouw Intratuin vestiging.
Alles over de Smeerwortel (Symphytum officinale) D 9 H 20 cm

Herkomst
De Smeerwortel is in heel Europa een inheemse plant, ook in Nederland en België komt deze vaste plant veel voor, bijvoorbeeld in wegbermen. Deze plant is familie van de Ruwbladigen, wat goed te voelen is aan de stengels en bladeren, die ruw behaard zijn.

Kenmerken
Deze vaste plant wordt 40-60 cm hoog tijdens de bloei in het voorjaar. In het wild is meestal de soort met paarsblauwe bloemen te zien, maar er zijn ook selecties met witte en lichtblauwe bloemen, waar hommels en bijen graag op vliegen. Het is een plant die zich makkelijk uitbreidt en daarom als bodembedekker kan worden gebruikt, vooral in de halfschaduw. Heb je vochtige tuingrond dan kan deze makkelijke vaste plant ook op een zonnige plaats groeien. In de herfst sterft het blad bovengronds af, de wortelstok is zeer winterhard en loopt al vroeg in het voorjaar weer uit met frisgoen blad.

De naam Smeerwortel is ontstaan omdat in vroeger tijden de wortel werd uitgesmeerd op wonden en verstuikte ledematen, vanwege de helende eigenschappen.

Verzorging
Deze sterke vaste plant bedekt al snel de bodem en kan zelfs gaan woekeren. Om dit te voorkomen kunnen de uitgebloeide bloemstengels worden Afgeknipt, zodat de plant zich niet kan uitzaaien. Na de bloei kan er weleens Meeldauw in het blad ontstaan, waardoor dit er onaantrekkelijk uitziet. Het beste kan de plant dan kort afgeknipt worden, zodat er nieuw, gezond blad terug kan komen. Om dit te stimuleren is het aan te raden de grond vochtig te houden. Vermeerdering is mogelijk door een stuk van de wortelkluit af te steken. Het blad van de Smeerwortel bevat veel mineralen en is daarom zeer geschikt om zelf een meststof van te maken. Dit doe je door afgeknipt blad in een emmer water te doen en dit ongeveer 4 weken te laten staan. De bladeren gaan dat rotten, wat welk wat stank kan geven. Na de Smeerwortelgier te hebben gezeeft kan het verdund worden gebruikt als meststof.

Extra informatie
Iedere plant groeit en bloeit op zijn eigen manier en zal per seizoen en per plant verschillen.
De getoonde plant kan afwijken qua vorm en maat van de aankoop in de winkel of webshop.

Specificaties
Specificaties
MerkIntratuin
EAN8713469106085
Tips bij het plantenOeverplanten zijn decoratief en/of geschikt om de vijverrand af te werken. Dompel de plant voor het planten eerst onder water. Graaf een gat waar de kluit van de plant ruim in past. Meng de aarde uit het plantgat met Intratuin tuinplantengrond. Verwijder de pot, zet de plant in het plantgat en druk de aarde goed aan. Voedt oeverplanten van maart tot en met augustus met Intratuin bordermeststof of siertuincompost.
PlantennaamSmeerwortel
ConsumptieNiet eetbaar
Latijnse plantennaamSymphytum officinale
Planthoogte bij aankoop (cm)20
Potmaat (cm)9
StandplaatsZon, Halfschaduw
PlaatsingWater
BloeiperiodeJuni, Juli, Augustus
Beoordelingen
Schrijf uw eigen review
Schrijf een review overSmeerwortel (Symphytum officinale) D 9 H 20 cm
Waardering
Deze vind jij vast ook interessant!

Van GROENTJE NAAR GROENE VINGERS

Gratis online kamerplantencursus

 

Wil jij graag de natuur in huis halen, maar heb je geen verstand van planten? 
Volg dan onze gratis online plantencursus en je bent al snel geen groentje meer. Na het succes van deel 1, is de cursus uitgebreid met 4 nieuwe lessen. Doe je mee?

 

  

Back to top