Laden..
Kom bij ons werken! Bekijk hier onze vacatures.

DE TUINEN GAAN WEER OPEN

De koude dagen zijn voorbij. Dus hup, met z’n allen de tuin in! Dat is namelijk heel gezond.

Tuinieren heeft een bewezen positief effect op de gezondheid. Bovendien, als iedereen gaat tuinieren knapt de buurt op en dragen we bij aan schonere lucht. Want met meer groen in onze tuinen nemen we samen meer CO2 op.


WEERSTAND

Gezonde bacteriën
Lekker met je handen in de aarde wroeten zorgt voor meer dan zwarte nagels: het bezig zijn met de grond brengt je in contact met bacteriën en natuurlijke organismen die je beter bestand maken tegen ziekten en minder gevoelig voor allergieën. Onderzoekers van de University of Bristol ontdekten zelfs dat er een bacterie (de mycobacterium vaccae) in tuinaarde zit die het serotonineniveau (een belangrijk gelukshormoon) in onze hersenen doet toenemen. Dat maakt dan weer dat je helder kunt nadenken en je je positiever en ontspannen voelt. Dus wroet één portie aarde per dag en zeg de dokter gedag!

Betere voeding
We hebben er natuurlijk niet allemaal ruimte (of tijd) voor, maar mocht jij de gelukkige eigenaar van een moestuin zijn dan is de kans groot dat jij een stuk gezonder eet dan gemiddeld. Je hebt immers verse, onbespoten groenten en vruchten binnen handbereik. Uit onderzoek van de Amerikaanse University of Florida blijkt zelfs dat  studenten die vroeger tuinierden of het nog steeds doen, meer groente en fruit eten dan hun jaargenoten! Een gezond voedingspatroon draagt uiteraard weer bij aan een betere weerstand – dus handen uit de mouwen, hop, hop.


FIT & FLEXIBEL 

Sportschool aan huis
De tuin is het hele jaar door een prima alternatief voor een wandeling of sportschoolbezoekje. Ga maar na, je kunt er altijd wel iets doen: bladeren harken, grasmaaien, onkruid wieden (of niet, is beter voor de biodiversiteit!), struiken en bomen snoeien, wateren, nieuwe plantjes planten, de oogst binnen halen, een biologielesje voor de kinderen verzorgen, het terras aanvegen of de speelplaats eens even flink opruimen of herinrichten. Bij het uitvoeren van al deze activiteiten verbrand je meer calorieën dan je denkt! Met een uurtje planten verbrand je bijvoorbeeld ruim 400 calorieën en een uurtje flink snoeien is al gauw goed voor 600 calorieën. Je bukt, strekt je uit, zit op je knieën en staat weer op. Daarbij gebruik je zowat alle spieren in je lichaam. Kortom, tuinieren is eigenlijk gewoon sport maar dan zonder urenlange hardloopsessies of duur sportschool abonnement.

Fitte bovenkamer
Maar lichamelijke fitheid is nog niet alles, ook je bovenkamer profiteert. Onderzoek van onder andere Alzheimer Nederland heeft aangetoond dat dagelijks of regelmatig tuinieren het risico op dementie verkleint en goed is voor reeds dementerende mensen. De reden hiervoor is dat tuinieren stimuleert om te leren, het probleemoplossend vermogen van het brein aanspreekt en bovendien de zintuigen prikkelt. Dit bij elkaar opgeteld heeft een positief effect op onze hersenfuncties!


RUST IN JE HOOFD

Ontspannen (nachtrust)
Dat de natuur een heilzame werking heeft op de mens is al langer bekend. Wie vaak in een natuurlijke omgeving vertoeft ervaart minder stress, heeft minder angstgevoelens en een beter humeur, zo blijkt ook uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen. Het zijn onder andere de verfrissende geur van bloeiende planten, zuurstof en zonlicht die ervoor zorgen dat onze zintuigen in positieve zin worden gestimuleerd. Alleen al het kijken naar groen werkt  ontspannend. Kun je nagaan wat het met je doet als je ermee aan de slag gaat! Minder stress in je lijf betekent bovendien een betere nachtrust. Dus als jij zacht wil dromen vannacht, kun je beter alvast aan het grasmaaien slaan.

Langer leven

Minder stress ervaren moet niet worden onderschat. Ontspanning – lichamelijk en geestelijk – draagt in grote mate bij aan een goede gezondheid en een langer leven! Yes, je hoort het goed. Uit Japans onderzoek blijkt namelijk dat mensen die in de buurt van een tuin, park of ander groen gebied wonen, gemiddeld langer leven dan mensen die geen natuur om zich heen hebben.


BUITEN ZIJN = FIJN

De zon, daar kunnen we allemaal wel wat meer van gebruiken! Het gevoel van de warme zomerstralen op je neus, daar gaan de meeste van ons spontaan van neuriën:  En wist je dat blootstelling van je huid aan de zon de belangrijkste bron is van vitamine D? In de tuin bezig zijn is daarom perfect om een gezonde portie vitamine D tot je te nemen. Zelfs (je gelooft het haast niet) op een lichtbewolkte dag! Dus alle reden om die mouwen op te stropen en eens even flink aan de slag te gaan met die grasmaaier of heggenschaar. Zorg er wel voor dat je je huid goed beschermt en smeer altijd met de juiste factor zonnebrand.


Back to top