Doe jij mee met de Nationale Tuinvogeltelling?

De Nationale Tuinvogeltelling is een landelijk evenement dat wordt gehouden door Vogelbescherming Nederland in het laatste weekend van januari. Dit jaar vindt de Nationale Tuinvogeltelling plaats op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 januari. En jij kan meedoen! Ga er lekker voor zitten en geniet van de vogels! Het is leuk en makkelijk.

Hoe werkt de vogeltelling?
Iedereen kan meedoen in 3 gemakkelijke stappen:

  • Tel op vrijdag 25 januari, zaterdag 26 of zondag 27 januari 2019 een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar over je tuin? Die tellen niet mee.
  • Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in jouw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geeft u door: 5 koolmezen.
  • Geef jouw telling op vrijdag 25 januari, zaterdag 26 of zondag 27 januari 2019 gemakkelijk door via de app Tuinvogels of via de website van de tuinvogeltelling. Op dat moment staat het telformulier voor je klaar, het wijst zich vanzelf.

Ga voor meer informatie over de vogeltelling naar www.tuinvogeltelling.nl

Wat wordt er met de informatie gedaan van de vogeltelling?
Vogelbescherming Nederland verzamelt de gegevens en analyseert na afloop van de telling samen met SOVON Vogelonderzoek Nederland de tellingen. Ze kijken naar opvallende weersinvloeden, invloeden van voeren door mensen, de invloed van een ‘groene tuin’ versus een ‘tegeltuin’, etc. Ieder jaar maken ze een uitgebreid rapport over de telresultaten. Het is goed om je te realiseren dat één jaar tellen niet zoveel zegt. De kracht van dit soort tellingen zit hem in de herhaling: pas na jaren kunnen we trends en bewegingen zien.

WIN!
Doe mee met de Nationale Tuinvogeltelling en maak 10x kans op een gratis tuinadvies van één van de Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming. In dit advies staat wat je nodig hebt aan planten, nestkasten en voer om van de tuin een vogelparadijs te maken. Daarnaast win je ook nog eens € 100,- shoptegoed bij Intratuin, dan kun je meteen aan de slag! Je doet mee door jouw vogeltelling op vrijdag 25 januari, zaterdag 26 of zondag 27 januari door te geven op www.tuinvogeltelling.nl, vink aan dat je meedoet met de winactie en wie weet ben jij één van de 10 gelukkige. Bekijk de actievoorwaarden op www.tuinvogeltelling.nl.

Dit is een samenwerking met: