Laden..
Boerenjasmijn (Philadelphus)

Boerenjasmijn (Philadelphus)

De boeren jasmijn of boerenjasmijn (Philadelphus) is een prachtige, sterke struik met ovale bladeren en witte bloemen in trosjes. De bloemen van de boerenjasmijn worden vanaf eind mei zichtbaar en geuren heerlijk. Deze sierheester kan een paar meter hoog worden, dus een beetje ruimte is wel fijn!

De boerenjasmijn is lid van de hortensiafamilie (Hydrangeaceae) en komt oorspronkelijk uit Centraal-Europa, Azië, Noord- en Midden-Amerika. Jasmijn is afgeleid van het Arabische ‘yasamin’ en betekent ‘geschenk van god’.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Er zijn diverse planten die bekend zijn onder de naam Jasmijn. Zo zijn er de klimplanten: de Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) en de gewone Jasmijn (Jasminum Officinale). Er is ook een jasmijn klimplant voor binnen: de kamerjasmijn (Jasminum polyanthum). Ook de Kaapse Jasmijn is een kamerplant, maar deze klimt niet en groeit als een struikje. De winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is een jasmijn voor buiten, deze groeit met slappe twijgen welke tot 2 of 3 meter hoog geleid kunnen worden als een klimplant.

Kijk als je een jasmijn gaat kopen altijd goed naar welke je precies wil hebben! Je kunt ze onderscheiden aan hun wetenschappelijke (Latijnse) naam.

Je leest hieronder meer over de boerenjasmijn (Philadelphus).

De boerenjasmijn in het kort

Soorten:

60

Bekendste soorten:

Philadelphus ‘Belle etoile’, Philadelphus coronarius, Philadelphus ‘Lemoinei’, Philadelphus snowbelle, Philadelphus ‘Virginal’

Bloeiend:

Ja

Bloeiperiode:

Mei-juli

Standplaats:

Volle zon, halfschaduw

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Nee

Snoeien:

Na de bloei

Kenmerken:

Heester

Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van boerenjasmijn?

De boerenjasmijn is een sierheester en groeit dus breed als een struik. Afhankelijk van de soort kan hij best groot worden en groeien tot een meter of 3 in één groeiseizoen.


Welke soorten boerenjasmijn zijn er?

Van de boerenjasmijn zijn vele geweekte rassen (cultivars). Wij noemen hier de meest bekende.

Boerenjasmijn (Philadelphus ‘Belle etoile’)

De ‘Belle etoile’ blijft iets lager dan andere soorten van de boerenjasmijn, namelijk 1 tot 1,5 meter. De witte bloemen hebben een beetje paars/roze rond het hart. Deze boerenjasmijn bloeit in mei-juni.


Gewone boerenjasmijn (Philadelphus coronarius) 

De Philadelphus coronarius is een sterk vertakte brede struik. Het kan een forse struik worden van 2 tot 3 meter hoog. De Philadelphus coronarius groeit behoorlijk snel en krijgt veel witte bloemen in mei-juni.


Boerenjasmijn (Philadelphus ‘Lemoinei’)

Philadelphus ‘Lemoinei’ krijgt wat minder bloemen dan de andere boerenjasmijn soorten. Hij blijft onder de 2 meter hoog en bloeit iets later dan de rest, namelijk in juni-juli.


Boerenjasmijn (Philadelphus snowbelle)

De Philadelphus snowbelle groeit breed en bloeit uitbundig met witte bloemen in mei-juni. Deze sierheester wordt ongeveer 1,5 meter hoog.


Boerenjasmijn (Philadelphus ‘Virginal’)Boerenjasmijn (Philadelphus ‘Virginal’)

Boerenjasmijn (Philadelphus ‘Virginal’)

Philadelphus 'Virginal' kan zo’n 3 tot 4 meter worden in omvang: in zowel de hoogte als breedte. Ook deze boerenjasmijn bloeit in mei-juni met witte bloemen.


Is boerenjasmijn giftig?

Ja, de boerenjasmijn (Philadelphus) is licht giftig. Met name de wortels zijn giftig, dus pas op bij het (ver)planten.


De boeren jasmijn bloem

Wat is de bloeitijd van boerenjasmijn?

De boerenjasmijn (Philadelphus) bloeit in mei-juni. Vanaf eind mei zie je de eerste bloemen en daarmee is deze struik een vrij vroege bloeier.

Wat te doen als je boerenjasmijn is uitgebloeid?

De boerenjasmijn bloeit vanzelf door, tot de bloeitijd voorbij is. Als de jasmijn uitgebloeid is dan is dat een normaal proces. Volgend jaar zal hij weer opnieuw gaan bloeien.


Welke standplaats is ideaal voor de boerenjasmijn?

Boeren jasmijn of boerenjasmijn (Philadelphus) groeit in de volle zon of halfschaduw in humusrijke grond. De boerenjasmijn is niet geschikt voor in een pot. Hij heeft geen specifieke eisen aan de grond, elke goede tuingrond is prima voor de Philadelphus.


Is de boerenjasmijn winterhard?

De boerenjasmijn is winterhard en erg goed bestand tegen koudere winters. Hij heeft geen extra bescherming nodig


Is de boerenjasmijn groenblijvend in de winter?

Nee, de boerenjasmijn (Philadelphus) is niet wintergroen, de struik is bladverliezend in de winter.


De boerenjasmijn aanplanten: wanneer is de planttijd en hoe planten?

Alle jasmijn soorten voor de tuin kun je het hele jaar door planten, dus ook de boeren jasmijn. Doe het alleen niet als het vriest. Het voorjaar of het najaar is wel de beste tijd voor het aanplanten van nieuwe vaste planten. In het voorjaar kan je nieuwe boerenjasmijn direct gaan groeien, in het najaar begint de plant in de nog warme grond met een goed wortelstelsel, waardoor hij in de lente een nog betere start heeft. Van de boerenjasmijn (Philadelphus) plant je 1 struik per vierkante meter. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het niveau van de tuinaarde. Graaf altijd een ruim plantgat en geef water na het planten. Je kunt eventueel de grond wat verbeteren door te mengen met compost.


Hoe moet je de boerenjasmijn verzorgen?

Geef de boerenjasmijn in het vroege voorjaar tuinmest en in droge perioden wat extra water

Voor je Philadelphus


Boerenjasmijn snoeien

Waarom moet je boerenjasmijn snoeien?

De boerenjasmijn snoei je met name om de plant mooi in model te houden en voor een rijkere bloei.

Hoe vaak en wanneer moet je boerenjasmijn snoeien?

De boerenjasmijn (Philadelphus) snoei je jaarlijks na de bloei, dat is eind juli. De beste tijd om een verwaarloosde boerenjasmijn rigoureus terug te snoeien, is in de winter, als het blad is afgevallen. Doe dit laatste niet elk jaar.

Hoe snoei je de boerenjasmijn?

Knip na de bloei de uitgebloeide takken van je boerenjasmijn terug voor ongeveer 1/3 en knip hierbij altijd vlak boven een zijscheutje. Snoei om de drie jaar ook ongeveer een 1/3 deel van de oudste en dikste takken terug tot op 15 cm boven de grond. Gebruik hiervoor een (takken)zaagje. Je kunt een verwaarloosde boerenjasmijn prima rigoureus snoeien, doe dit in de winter. Je kunt zelfs alle takken terugsnoeien tot vlak boven de grond, hij gaat daarna gewoon weer uitlopen. Gebruik wel altijd een zaagje, zodat je gladde snoeiwonden krijgt. Ook kun je regelmatig enkele oude takken bij de basis weghalen om de struik te verjongen. Geef na de snoeibeurt tuinmest en een flinke plons water. De gesnoeide boerenjasmijn zal hopelijk volgend jaar weer gaan bloeien, maar dit kan ook twee jaar duren.

Waarmee snoei je een boerenjasmijn?

Een boerenjasmijn kun je het beste met een takkenzaag of snoeizaag snoeien. Mooie rechte snijwonden zorgen voor een sneller herstel en ‘slordige’ snijwonden maken de plant vatbaarder voor ziektes. Hele dunne takken kun je wel met een snoeischaar knippen.


Een boerenjasmijn verplaatsen of verplanten?

De boerenjasmijn verplant je het best in de periode oktober-februari (als het niet vriest). De plant is dan in ruststand.


Kun je de boerenjasmijn stekken?

Ja, alle soorten jasmijn kun je zelf stekken, dus ook de boeren jasmijn. De boerenjasmijn kun je via zogenaamde kopstekjes vermeerderen. Knip een top van ca. 15 cm lang af. Haal de onderste bladeren er vanaf en snijd de stengel, vlak onder een blad, met een scherp mes schuin af. Steek het stekje dan in een potje met stekgrond. Je kunt het stekje eventueel eerst in wat stekpoeder dopen voor je hem in de grond steekt.


De boerenjasmijn bij jou thuis

Deel jouw boerenjasmijn met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top