Lees alles wat je moet weten over de lepelplant in onze
plantengids:
Lepelplant (Spathiphyllum).
De Spathiphyllum of lepelplant is een energieke kamerplant met witte bloemen. Hij staat vooral bekend om de eigenschap dat hij de lucht in huis zuivert. Hier kun je lezen hoe je deze nuttige plant moet verzorgen en welke soorten er zijn.
Herkomst & kenmerken
De lepelplant hoort bij de Aronskelk-familie en is oorspronkelijk een moerasplant. In de natuur komt de plant vooral voor in Midden- en Zuid-Amerika en kan wel anderhalve meter hoog worden. Voor binnenshuis kun je verschillende soorten kopen, met fraaie namen als 'Sweet Lauretta' en 'Bingo Cupido'. De luchtzuiverende werking van de plant is onovertroffen volgens NASA: het blad bevat huidmondjes die schadelijke stoffen uitfilteren.
Hoe verzorg je een Spathiphyllum plant?
De verzorging van de lepelplant is niet moeilijk, het is vooral belangrijk dat de plant voldoende water krijgt. Wanneer de bladeren slap gaan hangen, is dit een teken dat de plant te weinig water heeft gekregen. De plant kan zich gelukkig snel herstellen wanneer hij weer voldoende te drinken heeft.
Water geven
De plant is oorspronkelijk afkomstig uit het moeras en heeft dan ook behoefte aan veel water: twee keer per week een flinke scheut uit de gieter. Ook een regelmatige sproeibeurt is goed voor deze plant, die houdt van een hoge luchtvochtigheid.
Potgrond & voeding
De plant is lid van dezelfde plantenfamilie als de Anthurium. Dit is handig om te weten, want voor de Anthurium is speciale potgrond en plantvoeding verkrijgbaar. Deze grond en voeding is – naast standaard kamerplanten voeding – dus ook zeer geschikt voor de Spathiphyllum. Geef ongeveer een keer per maand wat plantenvoeding.
Verpotten
De plant moet om de paar jaar verpot worden in een grotere pot. Je kunt dit ook meteen na de aankoop doen. Het beste moment om je lepelplant te verpotten is het voorjaar.
Wat is de beste standplaats?
De lepelplant voelt zich binnenshuis goed thuis in de halfschaduw, en zeker niet in de volle zon. Zet je hem in een lichte kamer, hou dan voldoende afstand van het raam. Blijven de bloemen groen, dan mag je de plant op een lichtere plek zetten.
Is de Spathiphyllum plant giftig?
De bladeren en de bloemen van de Spathiphyllum zijn giftig. Zet de plant niet op een plek waar jonge kinderen of huisdieren erbij kunnen. Heeft je kind of kat een stukje van de plant binnen gekregen, schakel dan medische hulp in.
Nu weet je alles over de Spathiphyllum plant
De verzorging van de Spathiphyllum komt vooral neer op het 'nat houden' van de plant. Daarnaast houdt de plant niet van de volle zon en heeft hij de fijne eigenschap dat hij de lucht in huis zuivert. Omdat de plant giftig is vormt hij geen goede combinatie met katten in huis.