Tijd om te verpotten? Dan heb je potgrond nodig!
Lees hier tips voor het verpotten van je
kamerplant.
Wat is potgrond?
Een plant in een pot heeft potgrond nodig. Potgrond bestaat in de basis uit veen, maar is verrijkt met voeding voor de plant. De plant haalt uit de meeste potgrond voldoende voedingsstoffen voor ongeveer 6 tot 8 weken, daarna is er extra plantenvoeding nodig.
Soorten potgrond
Planten verschillen en hebben niet allemaal dezelfde behoeften. Speciale potgrond voor diverse planttypen bootst meestal de oorspronkelijke natuurlijke leefomgeving van de plant na. Let ook op het RHP-keurmerk: dit betekent dat de winning van de basisgrondstof (veen) niet ten koste gaat van natuurgebieden.
Universele potgrond
Universele potgrond heeft een samenstelling welke voor alle plantensoorten te gebruiken is, maar je plant zal het beste groeien in speciaal afgestemde potgrond met de juiste voedingsstoffen, mineralen en zuurgraad.
Zaai- en stekgrond
Zaadjes en opkomende plantjes hebben voldoende meststoffen nodig om te groeien, maar teveel zal de jonge worteltjes verstikken. Zaaigrond of stekgrond voorziet in de juiste hoeveelheid.
Cactusgrond
De cactus is gewend aan dorre, mineraalarme grond en cactusgrond is hiervoor ideaal.
Moestuingrond
Voor het kweken van je eigen groenten en kruiden gebruik je de moestuingrond met de juiste voedingsstoffen voor jouw moestuin.
Orchideeëngrond
De wortels van een orchidee hebben lucht nodig en daarom is potgrond voor orchideeën extra luchtig.
Mediterane potgrond
Mediteraanse planten, zoals palmen en olijfbomen, zijn gewend aan droge grove grond welke water goed kan vasthouden.
Hortensiagrond
Hortensia’s, rododendrons en azalea's houden van zure grond.
Buxusgrond
De buxus staat het liefst in kalkrijke potgrond met een hoge zuurgraad (pH).
Rozengrond
De roos, varen en anthurium willen graag wat extra voeding en houden van een grovere structuur.
Biologische potgrond
Uiteraard vind je bij Intratuin ook voldoende keuze in biologische potgrond!
Kokos potgrond
Potgrond op basis van kokosvezel of cocopeat, in plaats van veen.
Zelf potgrond maken
Potgrond kun je ook zelf maken, al is het lastig om de juiste voedingsstoffen in de beste verhouding te krijgen. Meng grofweg 2 delen tuingrond met 1 deel compost uit je compostbak en voeg nog iets meer dan 1 deel kokosvezel of houtschorscompost toe voor de structuur.
Grote of kleine zak potgrond?
Bij Intratuin kun je kleine zakken potgrond kopen van bijvoorbeeld 5 liter, maar ook grote zakken potgrond van 40 liter. Heb je een heel grote pot te vullen? Gebruik dan niet alleen potgrond, maar vul de pot eerst met een laag
hydrokorrels. Dit bevordert de afwatering en bespaart je flink op de voedingsrijke potgrond.
Potgrond bewaren
Potgrond kan schimmelen, maar in principe kun je potgrond onbeperkt bewaren. Zolang er geen plant in groeit, zullen er geen voedingsstoffen aan de potgrond worden onttrokken. Oude potgrond meng je gewoon met de aarde in je tuin.