Laden..
KamerplantenKamerplanten
Caption

Kamerplanten

Kamerplanten assortiment

Hulp nodig met kiezen?

Vind snel de ideale kamerplant voor jou!

Ga ook voor groen geluk
Ontdek de populaire kamerplanten van dit moment of bekijk alle kamerplanten
#Intratuinthuis
Deel jouw kamerplant op Instagram met #intratuin of @intratuin_nederland. Bekijk alle fotos
Korting met de Intratuin appKorting met de Intratuin app
Plantverzorging Maak de verzorging van je planten een makkie met de Intratuin app. Ontvang tips voor iedere plant en een melding wanneer je plant jou nodig heeft!
PlantengidsPlantengids
Plantengids Hulp nodig bij je planten? In de Intratuin plantengids vind alles over de verschillende soorten, de verzorging, stektips en nog veel meer.

Kamerplanten advies en inspiratie

Hulp of inspiratie nodig bij het kiezen of verzorgen van je kamerplanten? Bekijk alle blogs over kamerplanten
Kamerplanten voor donkere hoekjes
Onze kamerplant tips voor schaduwplekjes in huis of bekijk alle schaduwplanten

Waarom kamerplanten in huis?

Kamerplanten geven kleur aan je interieur en zijn goed voor het binnenklimaat. Binnenplanten geven zuurstof af en zorgen voor een prettige atmosfeer in huis. Daarnaast is bewezen dat kamerplanten rust geven, ze dragen bij aan je welzijn, werken inspirerend en zorgen voor positieve energie en gevoel van geluk. Dit groene geluk zou iedereen moeten ervaren! Dus gun jezelf een relaxter leven en zet lekker veel planten in alle kamer(s) van je huis en natuurlijk ook op je (thuis)werkplek.

Wanneer kan je kamerplanten kopen?

Kamerplanten kan je het hele jaar door kopen. Onze Intratuin winkels hebben altijd een uitgebreid assortiment binnenplanten om uit te kiezen. Kamerplanten hebben wel, net als buitenplanten, een groeiseizoen. Ook kamerplanten gaan in de winter in ruststand en groeien dan een stuk minder. Hoe weten kamerplanten dat het winter is? Het aantal uren daglicht geeft een kamerplant genoeg informatie om te weten wanneer de lente aanbreekt. Maar ook al groeien planten nauwelijks in de winter: onze kamerplanten zijn prachtig bij aankoop, dus kom vooral in elk seizoen langs om een kamerplant te kopen.

Waar koop je kamerplanten?

In alle Intratuin winkels vind je een ruime keus aan kamerplanten. Met bijna 60 winkels in Nederland is er ook bij jou een Intratuin in de buurt. In onze webshop kun je ook kamerplanten bestellen, wij verpakken deze zorgvuldig voor je en PostNL bezorgt je kamerplant bij je thuis. Alleen in de winter, bij erg lage temperaturen, kun je soms tijdelijk geen kamerplanten bestellen omdat het dan te koud is om deze te verzenden.

Welke kamerplant moet je kiezen?

Bij het kopen van een kamerplant zal je zien dat je een hoop keus hebt. Nagenoeg alle kamerplanten zijn tropische planten, want die doen het goed bij onze binnentemperatuur. Kamerplanten kunnen heel groot zijn of juist klein blijven, sommige krijgen prachtige bloemen, andere hebben bijzondere bladpatronen en zo heeft iedere kamerplant zijn eigen unieke kenmerken. Ben je een beginneling als het gaat om kamerplanten? Kies dan een makkelijke kamerplant, die kan tegen een stootje. Kijk ook altijd goed waar je de plant neer gaat zetten, want dit bepaalt of je nieuwe kamerplant het goed zal gaan doen. Sommige planten willen in de volle zon, andere willen juist veel indirect licht of schaduw. Zoek je een plant voor de badkamer? Dan heb je wel daglicht nodig! Heeft je badkamer geen raam, bekijk dan eens onze collectie kunstplanten, want elke kamerplant heeft licht nodig om te overleven. Verder zal je keus vooral gebaseerd zijn op jouw eigen voorkeur: wil je een grote kamerplant, een kamerplant met grote bladeren, een bloeiende kamerplant, een luchtzuiverende plant, een hangplant of een kantoorplant? Bekijk onze kamerplanten op kenmerk of maak gebruik van onze kamerplanten keuzehulp.

Wat zijn populaire kamerplanten?

De meest populaire kamerplanten zijn de Calathea, Strelitizia, Monstera, bananenplant, Alocasia, Philodendron, Ficus, orchidee en de lepelplant

De verzorging van kamerplanten

Water geven

Een kamerplant wil water, in de zomer meer dan in de winter. De ene plant moet je altijd vochtig houden, bij andere kamerplanten moet je tussen de gietbeurten de aarde laten opdrogen. Er is eigenlijk geen één kamerplant die ervan houdt om langere periode in een laagje water te staan. In de natuur zijn dit moerasplanten, maar voor de huiskamer hebben we deze eigenlijk niet. Een laagje water op de bodem van de pot moet je bij alle kamerplanten vermijden, want dit kan ervoor zorgen dat de wortels gaan rotten. Geef bij voorkeur regenwater op kamertemperatuur.

Sproeien

Nagenoeg alle huiskamerplanten zijn tropische planten (of cactussen en vetplanten na) en die zijn gewend aan een hoge luchtvochtigheid. Ga regelmatig je planten langs met de plantenspuit en vul deze bij voorkeur met regenwater. In regenwater zit minder kalk, dus dit voorkomt witte vlekken. Geef geen koude douche, laat het water eerst (minimaal) op kamertemperatuur komen, een klein scheutje gekookt water kan ook prima als je geen zin hebt om te wachten.

Kamerplantenvoeding

Kamerplanten hebben in de lente en zomer ook kamerplantenvoeding nodig. Vaak is universele plantenvoeding prima, je kunt dan nog een keus maken tussen plantenvoeding voor bloeiende kamerplanten of plantenvoeding voor groene kamerplanten. Een enkele plant, zoals orchideeën, cactussen en vetplanten, hebben wat specifiekere wensen, daar kun je afgestemde voeding voor kopen.

Verpotten

Zo af en toe moet je planten verpotten, als de plant zijn bloempot ontgroeit. Dit kan elk jaar zijn, of elke paar jaar. Vaak geldt dat een grotere pot zal zorgen voor een grotere plant. Wil je de plant klein houden, maar ontgroeit hij toch zijn pot? Te lange stengels kan je vaak gewoon afknippen. Leuk om te stekken! Veel plantsoorten kan je ook delen, je deelt dan de 'kluit' in meerdere stukken.

Standplaats

Het allerbelangrijkste voor gezonde kamerplanten is de juiste standplaats: voldoende, maar niet te veel licht is essentieel voor goede groei en eventuele bloemen. Een kamerplant kan helemaal opleven als hij wat meer licht krijgt, maar andersom natuurlijk ook. Met veel indirect licht zit je bij de meeste planten wel goed, waarbij bloeiende planten vaak ook wat directe zon verlangen. Cactussen en vetplanten zijn het best bestand tegen volle zon uit het zuiden. Kijk vooraf waar je je nieuwe plant gaat neerzetten en stem daar je keus op af. Voor een evenwichtige groei is het goed om kamerplanten af en toe een kwartslag te draaien, omdat elke plant naar het licht toe groeit.

Hulp nodig bij de verzorging van je kamerplanten?

In onze plantengids vind je alles over de verzorging (en meer) per kamerplant. Onze gratis Intratuin app helpt je ook bij het verzorgen van je groene vrienden. Selecteer in onze app jouw kamerplanten en hij vertelt je wanneer het tijd is voor water en voeding.

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top