Ontdek de trending potten en bakken van dit moment of bekijk alle bloempotten en plantenbakken
Waar koop je bloempotten?
In alle Intratuin winkels vind je een ruime keus aan bloempotten, plantenbakken, plantenschalen en vazen. Met bijna 60 winkels in Nederland is er ook bij jou een Intratuin tuincentrum in de buurt. In onze webshop kun je ook potten bestellen, wij verpakken deze zorgvuldig voor je en PostNL bezorgt de bloempot, plantenbak of vaas bij je thuis.
Waar zijn bloempotten van gemaakt?
Bloempotten kunnen uit vele verschillende materialen gemaakt zijn. Grofweg kun je deze onderverdelen in kunststof, keramiek of steen, metaal en natuurlijke materialen zoals hout, riet en bamboe.
Kunststof bloempotten
Het voordeel van kunststof bloempotten is dat ze lichtgewicht zijn, ze kunnen tegen een stootje en gaan erg lang mee. Ook zijn alle vormen en kleuren mogelijk en combineren ze makkelijk met elkaar.
Keramiek, terracotta of steen
Keramiek is gebakken klei, we noemen dit ook wel aardewerk. Potten van keramiek kunnen geglazuurd zijn, maar ook ongeglazuurd. Potten gemaakt van rode klein zonder glazuur noemen we terracotta potten. Terracotta is naast een materiaal ook een kleur, daar kan nog weleens verwarring over zijn. Terracotta potten hebben namelijk een specifieke bruinige kleur, waardoor die kleur de naam van het materiaal heeft gekregen. Bloempotten van steenmix bestaan ook, dan bestaat de pot uit een mix van gemalen gesteente en kunststof. Dit geeft de pot een uitstraling van steen, maar het lichte gewicht van een kunststof bloempot of plantenbak.
Natuurlijk materiaal
Natuurlijke materialen zoals hout, riet of bamboe zijn van zichzelf niet waterdicht. Dit is handig voor buiten, maar bloempotten voor binnen van deze materialen bevatten vaak een kunststof binnenkant zodat de pot niet lekt.
Welke bloempot moet ik kiezen voor buiten?
Er is één groot verschil tussen bloempotten voor binnen en bloempotten voor buiten. Buiten moet overtollig water onderin de pot kunnen weglopen, anders gaan de wortels van je planten rotten. Onderin een bloempot voor buiten zit meestal een gat, welke ervoor zorgt dat overtollig water weg kan lopen. Soms wordt er een stop voor dit afwateringsgat bij de bloempot geleverd, dan kan je er ook voor kiezen om de pot binnen te gebruiken. Is er geen gat en is het materiaal ook niet poreus? Zet de pot dan liever niet buiten! De buitenpotten die je vindt bij jouw Intratuin tuincentrum zijn allemaal goed bestand tegen weersinvloeden en zullen niet snel verkleuren door de zon of breken door vorst. Let ook op de planten die je erin gaat zetten. In een grote plantenbak kun je vaak meerdere planten kwijt, maar hou er altijd rekening mee dat de pot groot genoeg is. Tuinplanten beperk je met een pot in hun groeiruimte en hoe kleiner de pot is, hoe sneller de grond is uitgeput van voedingsstoffen en hoe sneller de aarde is uitgedroogd. Planten in bloempotten buiten vragen altijd om extra verzorging, ook balkonbakken en grote plantenbakken welke niet zijn verbonden met vaste grond.
Welke bloempot moet ik kiezen voor binnen?
Bloempotten voor binnen zijn in alle mogelijke soorten, maten, kleuren en materialen, het kan heel lastig zijn om te kiezen! Je smaak is hierbij natuurlijk leidend, maar we geven graag tips bij het maken van je keuze.
- Kijk goed naar de maat pot(ten) die je nodig hebt. Kies een pot die ongeveer 20% groter is dan de kweekpot of oude pot.
- Materialen combineren kan heel leuk zijn, maar potten van kunststof en keramiek staan vaak minder mooi naast elkaar. Natuurlijke materialen en metaal kunnen daarentegen wel met alle andere materialen gecombineerd worden
- Koop geen losse bloempot, maar neem altijd meerdere van dezelfde potten en/of meerdere formaten van een pottenserie tegelijk mee. Dit zorgt heel eenvoudig voor een samenhang in je interieur. Probeer de diverse soorten potten te beperken tot maximaal 3 in één kamer en laat elke pot minimaal 2 keer terugkomen. (Uiteraard is dit afhankelijk van de grootte van de kamer.)
- Kijk naar de combinatie van de plant met de pot. Bloeiende planten of planten met een prachtige bladtekening komen beter tot hun recht in een effen pot, terwijl een plant met grote groene bladeren juist een uitbundig gekleurde bloempot prachtig tot zijn recht zal laten komen.
Wil je dat je bloempot kleurt bij andere kleuren die je al in huis hebt? Neem dan een kussentje, potje of ander item met die kleur mee naar de winkel om te kijken of de nieuwe kleur wel past. Kun je niks vinden om mee te nemen? Bij elke bouwmarkt kun je verfstaaltjes meenemen in alle mogelijk kleuren. Vergelijk thuis of je de juiste kleur hebt en neem die mee naar jouw Intratuin.
Moet ik de plastic kweekpot laten zitten in de bloempot?
Nieuwe planten hebben een plastic pot, waarin ze zijn gekweekt. We noemen dit de kweekpot, plantcontainer of binnenpot. Kweekpotten zijn niet waterdicht. Een nieuwe kamerplant die je koopt in de herfst of winter kan je het beste met de plastic kweekpot en al in een sierpot zetten. De plant heeft dan weinig groeikracht en met het verwijderen van de plastic pot kunnen de wortels makkelijk beschadigen. Als de lente aanbreekt dan kun je wel de kweekpot verwijderen en de plant overzetten in een nieuwe (grotere) bloempot. Je mág de plant ook in zijn kweekpot laten zitten. Het voordeel van een kweekpot is dat je beter in de gaten kunt houden of je de plant niet te veel water geeft: dat kun je dan eenvoudig zien onderin de sierpot en ook is het dan makkelijk(er) om overtollig water te verwijderen. Het kan dus beide: als je wat onzeker bent met hoeveel water je moet geven, dan kan je de plastic pot beter laten zitten. Vind je de plastic pot niet mooi staan in je sierpot? Haal hem dan (voorzichtig) van je plant af!
Is een schotel onder een bloempot nodig?
Als een bloempot niet waterdicht is, dan heb je een plantenschotel nodig. Deze vangt overtollig water op. Terracotta potten hebben vaak een plantenschotel, omdat dit ongeglazuurde aardewerk niet waterdicht is. Het voordeel van een plantenschotel is dat de plant nog steeds bij het water kan zonder te natte voeten. Vooral voor buitenplanten is het fijn dat niet al het water verloren gaat, in de schotel blijft een kleine voorraad staan. Binnen zal het water van de schotel langzaam verdampen richting de plant. Nagenoeg alle kamerplanten vinden die vochtige lucht heerlijk!
Wanneer moet een plant een nieuwe bloempot?
Planten verpot je zodra de bloempot te klein wordt. Je kan dit zien doordat de wortels tegen de rand van de pot groeien. Vaak stagneert de groei van de plant ook als de pot te krap wordt. Kies als nieuwe pot een bloempot die ongeveer 20% groter is dan de oude pot of plantenbak. Wil je je plant liever in zijn oude bloempot houden? Snoei dan de wortels wat bij! Lees hier alles over het verpotten van kamerplanten.
Zo creëer je ruimte voor al je kamerplanten
Kamerplanten en bloempotten zijn in onze ogen de meest geweldige accessoires in een huis. Hier kan je er eigenlijk niet genoeg van hebben! Maar wat nou als je vensterbanken en dressoir al vol staan?
Hangpotten
Ga de hoogte in met hangpotten! In je plafond boren kan wat eng zijn, maar het effect is fantastisch. Je kan met een hangpot op elke plek ruimte maken voor een extra (hang)plant, ook op je balkon. Wat dacht je van een paar hangpotten samen op verschillende hoogtes?
Plantentafels
Plantentafels geven een podium aan je bloempot met plant. Deze smalle hoge tafels kunnen in ieder hoekje en kleden je interieur echt aan. Doordat je onder de tafels doorkijkt lijken ze nauwelijks plek in te nemen.
Plantenstandaarden
In plaats van een plantentafel kan je ook kiezen voor een plantenstandaard. Dit zijn verhoogde standaarden waar je bloempot stevig in gezet kan worden, omdat hij aan alle kanten wordt gesteund. Hierbij geldt hetzelfde als voor de tafels: ze passen in ieder hoekje en ogen heel ruimtelijk.
Bloempotten op poten
Hoge bloempotten op poten kun je gewoon op de grond zetten! Leuk met een hangplant of juist een grote plant voor een statement in je kamer. Ook hier geldt: koop er meerdere tegelijk, bijvoorbeeld op verschillende hoogtes. Je kunt ze bij elkaar zetten of juist los van elkaar.
Hulp nodig bij het kopen van je bloempot?
Heb je meer hulp nodig bij het maken van de juiste keus? Probeer onze bloempotten keuzehulp! Beantwoord 4 vragen en wij laten jou alle bloempotten zien die passen bij jouw selectie. Maak in onze webshop ook vooral gebruik van onze filters om de meest passende potten voor jou te bekijken. In onze winkels kan je altijd bij onze medewerkers op de winkelvloer terecht voor advies.