Laden..
Wandelen met je puppy

Wandelen met je puppy

Een wandeling lijkt misschien eenvoudig, maar voor een puppy is het een echte ontdekkingsreis vol nieuwe geuren, geluiden en prikkels. Natuurlijk wil je dat zo'n wandeling soepel verloopt en niet eindigt in een strijd met een trekkende pup aan de lijn. Goed nieuws! Het afleren van trekken aan de lijn is één van de makkelijkste dingen die je kunt doen, mits je weet waar je moet starten. Wij delen graag een aantal handige tips met je.

  • Delen: Deel dit artikel:
8 minuten leestijd

Waarom trekken puppy’s aan de lijn? 

Honden weten van nature niet hoe ze netjes aan de riem moeten lopen. Het trekken aan de lijn is dan ook volkomen normaal en komt vaak door enthousiasme, onervarenheid of een gebrek aan training. Samen wandelen is iets waar je pup rustig aan moet wennen. Ook het dragen van een halsband of tuigje is nieuw voor hem. Laat je pup daarom binnenshuis al wennen aan het dragen hiervan, bijvoorbeeld tijdens het spelen en beloon hem met iets lekkers.

Benieuwd hoe lang je mag wandelen met je puppy? Gebruik dan het puppy bewegingsschema. Onthoud dat je pup tot en met de leeftijd van 6 maanden, één minuut mag wandelen per leeftijd in weken. 

Leren wandelen, trekken afleren  

Je pup leren wandelen aan de lijn betekent ook dat je hem moet afleren om te trekken. Hier zijn een paar tips, zodat je straks lekker kunt wandelen met je hond:

1

Stilstaan is krachtig

Elke keer dat je pup aan de lijn trekt, stop je met lopen. Geen drama, geen boze stem, gewoon even stil staan. Kijk of je pup naar je toe komt of zich omdraait. Is zijn aandacht weer op jou gericht? Beloon hem dan en loop rustig verder. Zo leert je pup dat trekken niet helpt om vooruit te komen.

2

Beloon het goede gedrag

Let goed op de momenten dat je pup rustig naast je loopt. Beloon hem direct met je stem, een snoepje of een speeltje. Gedrag dat beloond wordt, herhaalt zich.

3

Korte wandelingen, de juiste plek

Verwacht niet meteen lange boswandelingen van 5 km in een perfect tempo te kunnen lopen. Begin met korte stukjes waarin je de focus legt op training. Oefen in een rustige omgeving, zonder te veel afleidingen.

4

Gebruik de juiste uitrusting

Omdat je pup nog niet veel kracht heeft, is het verstandig om een halsband of tuigje en riem van nylon aan te schaffen. Nylon is licht en comfortabel voor je pup om te dragen. Voor een pup is een goed passend tuigje vaak beter dan een halsband, omdat het druk op de nek voorkomt en veiliger is tijdens het wandelen en trainen. Vooral jonge, trekkende of schrikachtige pups hebben daar veel baat bij.

Heerlijk wandelen

Mijn puppy wil niet wandelen – wat nu?

Als je pup niet wil wandelen, kan dat verschillende oorzaken hebben. Misschien voelt hij zich nog niet op zijn gemak in de buitenwereld, is hij bang voor nieuwe geluiden, of moet hij simpelweg wennen aan het idee van een wandeling. De volgende tips kunnen hierbij helpen: 

  • Zorg ervoor dat het tuigje goed zit en dat de wandeling rustig begint.
  • Geef je puppy tijd om te wennen aan de buitenwereld.
  • Beloon je pup met iets lekkers als hij een stapje zet.
  • Zorg voor positieve ervaringen en wees geduldig.

Als het probleem blijft, raadpleeg dan je dierenarts om pijn of ziekte uit te sluiten.

Oh nee, een andere hond! 

Tijdens het wandelen kom je ongetwijfeld andere honden tegen. Je pup kan hier enthousiast, angstig of territoriaal op reageren. Zorg ervoor dat je pup zijn aandacht bij jou houdt en niet bij de andere hond. Zie je een andere hond aankomen? Maak een boogje of steek de straat over. Hoe sneller je reageert, hoe makkelijker het voor je hond wordt om zijn focus bij jou te houden. Leer je pup een focus-commando, zoals "kijk" of "bij mij", en beloon hem wanneer hij goed reageert. Hoe vaker je pup een succeservaringen heeft, hoe makkelijker het voor hem wordt.

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top