Laden..
Plataan snoeien en verzorgen

Plataan snoeien en verzorgen

De plataan is een opvallende verschijning door zijn vlekkerige bast, waar jaarlijks stukjes schors vanaf vallen. Het is een mooie sierlijke boom met handvormige bladeren die je steeds vaker in Nederlandse tuinen ziet. Doordat je de plataan ook als leiboom of dakplataan kunt laten groeien is hij zeer veelzijdig en past hij in veel tuinen. Wanneer je de plataan in zijn natuurlijk vorm laat groeien krijgt hij een mooie bolvorm. Maar hoe snoei en verzorg je een plataan?

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Herkomst van de plataan

De plataan komt van origine uit Noord-Amerika en het zuiden van Europa zoals Griekenland en de Balkan. Ongeveer 300 jaar voor de jaartelling wordt de plataan al beschreven in het Oud-Grieks.

Tegenwoordig kennen wij de plataan van de mooie pleinen kris-kras door de landen rond de Middellandse Zee, zoals Frankrijk en Italië. Maar ook in Nederland en België gedijt de plataan erg goed waardoor we deze boom steeds vaker zien.

Hoe verzorg je een plataan?

Bij het nieuw aanplanten van de plataan is het goed en veel watergeven van de boom écht nodig. Door de grote bladeren van de plataan verdampt er namelijk veel vocht. Als de boom eenmaal goed staat en groeit heeft de plataan weinig tot geen verzorging meer nodig. Bij nieuw aangeplante bomen kan zo nu en dan wat voeding geen kwaad, al is het niet noodzakelijk.

Een plataan staat bekend om het loslaten van schors. Ga de schors er zelf niet af halen. Dit is namelijk een natuurlijk proces van de plataan waardoor er schade kan ontstaan aan de stam wanneer je het er zelf vanaf haalt.

Verschillende soorten platanen

Er zijn enkele soorten platanen die niet veel van elkaar verschillen. De meeste bekende is de Platanus x acerifolia. Deze komt bij ons in Nederland het meeste voor. Het blad lijkt op een Acer (esdoorn) waar hij zijn naam te danken heeft. Het blad is handvormig met vijf punten. De verschillende soorten verschillen in bladvorm door diepe of ondiepe inhammen van het blad.

Ook de katjes (de bloemen tot zaadbeginselen) kunnen bij iedere soort iets verschillen, van kegelvormig tot rond. De meest voorkomende (Platanus x acerifolia) heeft een zuiverronde vruchtbollen die lang blijven hangen tot na de winter, waarna ze uit elkaar vallen in het voorjaar.

Ziektes bij de plataan voorkomen en bestrijden

Overheden, vastgoedeigenaren en boomliefhebbers planten massaal de plataan aan door zijn goede eigenschappen. Platanen hebben weinig last van ziekten en plagen maar er zijn wel enkele dingen waar je op kunt letten.

Platanen bladvlekkenziekte

Deze ziekte zorgt voor het verschrompelen van jonge bladeren aan de uiteinden van takken. Het komt door een schimmel die tussen de nerven van het blad tot uiting komt. Deze breiden zich uit over het blad waarna het uit zal vallen.

Je kunt de aantasting van de schimmel tegen gaan door de boom in het vroege voorjaar te behandelen met een beschermingsmiddel tegen schimmel. Ook het zorgvuldig weghalen van de gevallen bladeren in de herfst kan helpen. De schimmel overwintert op afgevallen bladeren waarna het zich verspreid over de nieuwe uitlopers in het voorjaar door de wind of door vogels.

Een andere oplossing is het wegknippen van de aangetaste bladeren. Zorg ervoor dat je de bladeren gelijk verwijdert om verdere aantasting van andere (gezonde) bladeren te voorkomen. Na het wegknippen van de aangetaste bladeren moet je wel de snoeischaar reinigingen om besmetting te voorkomen.

Massaria

Dit is een schimmel die takken van ongeveer 30 jaar aantast. Van onderaf is de aantasting niet goed te zien omdat de aantasting aan de bovenkant van de tak begint. De schimmel zorgt ervoor dat een wat zwakkere tak nog sneller achteruit gaat waar na de tak door de zwaarte ineens volledig kan afbreken. Controleer de oudere bomen daarom 1 keer in de 4 jaar. Je kunt deze schimmel het beste bestrijden door de aangetaste tak te verwijderen.

Wanneer moet je een plataan snoeien?

Platanen gaan in de winterperiode in ruststand. Dit is daarom de ideale tijd om de plataan te snoeien. De wintersnoei kun je van oktober tot maart uitvoeren. Snoei de boom niet met vorst, dat geldt voor bijna alle boomsoorten.

Wintersnoei

Bij de wintersnoei van de kandelaar-, lei- en dakvorm van de plataan snoei je de takken terug tot 1 tot maximaal 2 knoppen. Soms kan een tak helemaal glad terugsnoeien ook een optie zijn. De boom moet dan wel veel moeite doen om uit te lopen, waardoor het uitlopen van deze takken wel later opgang komt.

Zomersnoei

In de zomer mag je bijvoorbeeld bij de lei- en dakvorm van de plataan wat vormsnoei toepassen. Doorhangende takken, bij leibomen kan de boom te dik worden: dat soort takken kunnen gesnoeid worden. Snoei deze takken niet helemaal terug, zorg er voor dat er 2 á 3 knoppen behouden blijven.

Pas bij het snoeien op het “stof” wat onderop de bladeren zit. Dit kan irriteren op je huid en in de ogen.

Hoe moet je een plataan snoeien?

De plataan komt in verschillende vormen voor en deze bepaalt de snoei.

 


De gewone boomvorm

Dit is de natuurlijke vorm van de plataan. De boom krijgt een grote brede kroon en kan wel 30 meter hoog worden.

Dakplataan

Bij deze vorm is de top omgebogen of verwijderd zodat de zijtakken horizontaal groeien en zo een natuurlijke parasol vormen.

Leiplataan

De leiplataan is een leiboom waarvan de zij takken horizontaal worden geleid. Hiermee kun je een natuurlijke afscheiding maken in de tuin.

Kandelaarsvorm

Hierbij worden de dikke zij-takken behouden. Aan het einde van deze takken ontstaan in de jaren “knotten” waar de nieuwe loten aan groeien.

Waarmee snoei je een plataan?

Platanen kun je op twee momenten in het jaar snoeien. En daar horen ook voor beide snoeibeurten net even andere gereedschappen bij.

De wintersnoei is voor het wat grovere snoeiwerk. De takken zullen dikker zijn door de explosieve groei van een plataan. Deze takken kun je het beste snoeien met een takkenschaar of met een scherpe handzaag. Beiden moeten scherp zijn voor een goede snede zodat de boom daar snel overheen zal groeien en om ziekten te voorkomen.

De zomersnoei is voor het snoeien van de wat fijnere takken. Hierbij kun je prima de snoeischaar gebruiken. Ook hiervoor geldt dat de schaar scherp moet zijn.

Gereedschap voor het snoeien van een plataan

Reacties (115)
J
Juliette
20 september 2018, 17:16
Moet je het \"rek\" onder de takken, dat dient ter ondersteuning, na een paar jaar verwijderen?
S
Steef Maarsen
24 september 2018, 09:03
Hallo, in de meeste gevallen koop je een leiboom met een bamboe-rek. Deze kan na verloop van tijd weggehaald worden. Een rek die je kan maken met palen in de grond en liggers van hout (of staaldraad) blijven zitten: ook al wordt de boom ouder.
E
Elly
10 juni 2023, 11:24
Onze dakplatanen staan er prachtig bij en groeien goed. Ze zijn onze natuurlijke parasol boven de eettafel buiten. Maar in het midden hangen ze inmiddels behoorlijk door. Wat kunnen we daaraan doen? We hebben de bamboestokken nog niet weggehaald dus daar kan het niet aan liggen.
I
Intratuin
13 juni 2023, 09:00

Beste Elly,

Wat fijn dat je zo'n plezier hebt van je dakplatanen! Doorhangen kan komen omdat de takken te zwaar zijn geworden, je kunt dit alleen verhelpen door extra steun te geven en/of door te zware takken wat korter te snoeien. Snoeien kun je in de zomer doen.

^Intratuin

M
Marjolein
12 oktober 2018, 22:50
Hallo, \ \ Hierboven zie ik wel een goed voorbeeld van snoei van een dakplataan, maar hebben jullie ook een voorbeeld van de zomersnoei van een leiplataan. \ Wij knotten onze leiplatanen nu altijd wel volledig in het voorjaar, maar vorig jaar heb ik er in de zomer ook wat takken uitgeknipt. Het resultaat vond ik uiteindelijk niet zo mooi . \ \ Hebben jullie hier misschien ook een voorbeeld van? \ \ Alvast bedankt \ \ Marjolein
T
Tiny
18 oktober 2018, 19:11
Onze leiplantanen worden te hoog en we willen er één 'laag' van de 4 lagen afhalen (afzagen dus) De leiplantanen zijn ca. 20 jaar oud, kan het dan nog en moet de 'wond' daarvan nog ingesmeerd worden. En ook waarmee. \ \ Bij voorbaat hartelijk dank
S
Steef Maarsen
19 oktober 2018, 08:25
Hallo, \ platanen zijn ijzersterke bomen dus zo rigoureus snoeien kan. Als je de hoogste rij eraf wilt halen doe dit in de winterperiode en insmeren met een wondafsluiter is in deze periode niet nodig. Houd het weer wel in de gaten, verneem je dat er een vorstweekje aankomt, wacht dan met het afzagen. Succes!
R
Rijk
23 oktober 2018, 10:32
Mijn zoon heeft pas een huis gekocht en in de tuin staan 4 plataan bomen. De vorige eigenaar heeft weinig aan de bomen gedaan met gevolg dat binnenin de boom is gaan doorgroeien naar boven. Gevolg is dat wat doorgroeit naar boven net zo dik als de stam is. Kan ik dat terugsnoeien naar beneden of heeft dat gevolgen voor de boom zelf? Of moet ik deze uitlopers niets aan doen?
S
Steef Maarsen
24 oktober 2018, 08:30
Hallo,\ De dikke stam kan je in de winterperiode gewoon terugsnoeien/ zagen. De boom heeft er het minste last van in de winterperiode omdat de plataan in rust is. Voor de rest is het terug vormen naar de originele leivorm. Succes!
E
Emmy Bruinsma
3 november 2018, 12:05
Hallo, \ \ Onze leiplatanen doen het niet zo goed. ze staan nu voor het tweede jaar, wel op arme zandgrond. er komen onvoldoende zijtakken aan, waardoor ze niet goed geleid kunnen worden. kan ik het aanmaken van nieuwe zijschepen bevorderen ?
S
Steef Maarsen
10 januari 2019, 07:53
Het probleem zit het in de arme zand grond. De Plataan moet zijn uiterste best doen om dan enige voedsel uit de grond te halen en zal daarom ook niet zo hard groeien. Wellicht is het zo af en toe bij voeden een goede optie. Dit kan met kunstmest of met organische mest, in korrels of vloeibaar mee gieten. Het gaat er om dat de grond weer voedzaam wordt. Succes!
J
J. Kohler
9 januari 2019, 16:40
Is het verstandig om nu(januari) een plataan te kopen en te planten?
S
Steef Maarsen
10 januari 2019, 07:49
Hallo, de meeste bomen en struiken staan nu stil, wat een ideale mogelijkheid geeft om bomen te snoeien, verplaatsen en aan te planten. Er is één kanttekening: snoei niet, verplaats niet en plant niet aan bij vorst. Succes!
c
chris
12 februari 2019, 09:16
Beste, \ \ Jullie schrijven om te snoeien met snoeischaar of scherpe zagen. Onze platanen zijn al serieuze bomen waardoor ik elk jaar serieus moet gaan zagen en overweeg om te gaan zagen met een elektrische zaag/reciprozaag. Ik vermoed dat deze reciprozagen ook onder de scherpe zagen valt? \ \ Alvast bedankt voor de feedback! \ \ Mvg \ Chris
h
het inspiratieteam
14 februari 2019, 12:53
Hoi Chris, scherp gaat in dit geval over dat de snoeiwond niet te rafelig wordt, want dat vindt een boom/ plant lastig om over heen te groeien en kunnen er beestjes, ziekten en plagen in broeien. Als het rigoureus zagen goed gebeurt is er niets aan de hand. Veel succes!
V
Vereertbrugghen
15 februari 2019, 23:36
Mag ik plantanen nu snoeien als het s'nachts vriest en overdagen niet
h
het inspiratieteam
19 februari 2019, 16:42
Hoi, de bomen kan je nu (eind feb) prima snoeien. Een mooie tijd, let wel op dat de vorst niet naar -5 gaat. Hierboven kan het geen kwaad. succes!
B
Bennie Van den berg
18 februari 2019, 13:05
Goedendag , ik heb nu 2 jaar een plataan (jonge boom) mag ik de bamboe stokken weghalen of beter van niet ? En snoeien van flinke uitspringende takken ? \ Dank groet Bernadette
h
het inspiratieteam
3 mei 2019, 15:13
Hallo, dat hangt er een beetje vanaf hoe dik de zij takken zijn. Als deze nog dun zijn worden ze bij harde wind niet goed ondersteund en kan er schade ontstaan. Wacht liever nog enkele jaren zodat je zeker bent van een stevige tak. Succes!
I
Ives C A de Roo
18 februari 2019, 13:20
Om de hoeveel tijd dienen platanen te worden gesnoeid ? Moet dit elk jaar gebeuren ?
h
het inspiratieteam
19 februari 2019, 13:18
Hoi Ives, bij een leiplataat, dakplataan of een geknotte plataan is het verstandig deze elk jaar te snoeien. De takken worden anders te dik en kan de boom flink uit model raken. succes!
Y
Yvonne
6 maart 2019, 21:43
Mag je bij een platanus hybrida enkele takken aan de onderkant wegzagen? \ Het is een zeer grote boom (gewone boomvorm) van 10-tallen jaren oud, breed en hoog. \ Wat is de uiterste tijd dat je kan snoeien?
h
het inspiratieteam
8 maart 2019, 09:37
Dit is de ideale tijd (eind feb - begin maart) om de boom te snoeien. Dus ga gerust je gang maar gebruik wel een scherpe zaag, om een zo vlakke 'wond' te maken bij de boom. De Plataan kan dan het snijvlak snel overgroeien.
V
Vanluchene Brenda
10 maart 2019, 11:22
Onze leiplatanen zijn ongeveer 17 jaar oud. Het rasterwerk vertoont meerdere gaten ( lees : ontbreken van vertakkingen). Hoe kunnen we dit nog goed krijgen. is drastisch terugsnoeien tot de laag waar dit de vertakkingen wel nog ok zijn een optie? Hartelijk dank voor de reactie.
S
Steef Maarsen
5 april 2019, 11:20
Hallo, helemaal terugsnoeien en een tak laten staan die kan fungeren als nieuwe zijtak is de beste optie. Een nieuwe zijtak maken duurt wel lang maar volgend jaar kan het gat al gedicht zijn. Succes.
W
Wieke Boschma
10 maart 2019, 13:24
Mijn dakplataan,6jaar oud, heb ik altijd “te voorzichtig” gesnoeid. Tot 3cm vanaf de hoofdtak. Nu vormen zich geen echte knoesten. En dat wil ik wel graag. Het zijn nu alleen maar allemaaltakjes ipv zo’n mooie beginnende knoest. Wat kan ik nu nog het beste doen?
S
Steef Maarsen
5 april 2019, 11:05
Hallo, eenmalig totaal terugsnoeien is geen probleem bij een Plataan. Je ziet vaak dat grote bomen tot de hoofdtakken worden gesnoeid en lopen dan goed weer uit. Dat kan je ook met een iets jongere boom doen. Doe dit niet elk jaar. Succes!
K
Katinka
22 maart 2019, 09:05
Ik heb mijn dakplatanen vrij kort gesnoeid in november maar op dit moment zijn er nog geen nieuwe knoppen zichtbaar. Is dit gebruikelijk of heb ik hem te kort gesnoeid en gaat hij nu dood ?
S
Steef Maarsen
5 april 2019, 10:43
Hallo, als je de plataan geen of bijna geen mogelijkheid geeft om uit te lopen op knoppen dan wordt er gebruik gemaakt van \"ontzichtbare\" knoppen. dDeze knoppen zijn klein en ongebruikt gebleven bij het groeien. Om deze uit te laten lopen kost tijd, de boom gaat gelukkig echt niet dood. Wellicht volgend snoeiseizoen 1 knop overlaten per tak.
F
Freek
19 juli 2022, 16:38
Wij hebben een plataan boom in de tuin,maar nu komt er bruin sap uit de stam ongeveer 30 cm kan dit kwaad.
I
Intratuin
21 juli 2022, 09:25

Beste Freek,

Het kan geen kwaad voor de boom dat hij wat sap lekt. Waarschijnlijk is er een scheurtje in de bast ontstaan, waardoor hij deze sappen is gaan lekken. Als de barst in de bast niet zacht wordt, dan zul je er hoogstwaarschijnlijk volgend jaar niets meer van zien! Je kunt je plataan extra kracht geven en ondersteunen met wat meststoffen en extra water als het lang droog is, maar dat zou niet eens nodig moeten zijn.

^Intratuin

J
Jes
24 maart 2019, 13:33
Ik heb een vraag: kan ik deze week (eind maart) een dakplataan nog snoeien? Nieuw huis en uit de kluiten gewassen plataan die een snoeibeurt nodig heeft in de tuin. Of beter wachten tot eind het jaar? Dank alvast!
S
Steef Maarsen
5 april 2019, 10:39
Hallo, eind maart is wel wat aan de late kant, maar als de boom nog niet totaal aan het uitlopen is, kan de snoei nog wel. Succes.
J
J. Hofman
11 april 2019, 08:54
Dag, Wij hebben sinds 8 jaar 2 dakplatanen. Vooral gekocht om de leuke bolletjes die in de winter blijven hangen ... helaas nooit “katjes” in beide bomen gezien. \ Wat is hiervan de oorzaak? De soort, of snoeien? Wij snoeien ook in de zomer. Alvast bedankt voor het meedenken. M.vr.gr. J. Hofman
S
Steef Maarsen
3 mei 2019, 16:27
Hallo, dit ligt inderdaad aan de snoei en de leeftijd van de plant. Als takken ouder worden geven ze zeer onopvallende bloei met daarna de ronde \"katjes\". Bij de snoei haal je elke keer de tak weg die kan zorgen voor deze katjes.
l
leona
16 april 2019, 13:09
In mijn straatje staan tien mooie leiplatanen, die tot nu toe ieder jaar gesnoeid werden. Op dit moment is dit nog niet gebeurd en ik hoorde, dat er sprake was van 1 maal in de 2 jaar snoeien. \ Is dit verantwoord ?
S
Steef Maarsen
3 mei 2019, 16:11
Hallo, er zijn heel veel bomen in het land die 1 keer in de 2 jaar worden gesnoeid. Dit is geen probleem. De zaagsneden zijn dan meestal iets groter maar als deze snoeibeurten in de juiste periode gebeuren is er geen probleem, ook niet voor een plataan.
R
Ron van Almelo
16 april 2019, 22:00
Van een van mijn platanen groeit een hoofdtak wat naar beneden, lager dan horizontaal; hoe kan ik deze zo steunen dat hij weer horizontaal groeit?
S
Steef Maarsen
3 mei 2019, 16:08
Hallo, grote dikke takken kunnen in de loop van de jaren onder eigen gewicht zakken. Soms is steunen door middel van een rek een optie of echt stutten door middel van een balk er onder zetten een optie. Ook opbinden met de iets hoger groeiende takken een mogelijkheid. Zorgt er dan wel voor dat het gebruikte bindmateriaal niet insnijdt. Succes!
W
Wim D
18 april 2019, 11:38
Beste, \ Ik kocht 4 dakplatanen zonder bamboerek om nog zelf te leiden. \ \ Aangezien mijn bamboerek/terrasoverkapping nu stilaan af is zou ik nu graag mijn dakplatanen aftoppen en de onnodige zijtakken die niet geschikt zijn om te leiden snoeien zodat de bomen opnieuw kunnen uitlopen en zodat ik bruikbare zijtakken krijg om op te binden. \ \ Moet ik ergens rekening mee houden indien ik de platanen nu, half april nog snoei? \ \ Alvast bedankt voor de reactie
S
Steef Maarsen
3 mei 2019, 16:04
Hallo, wees voorzichtig met het zo maar afsnoeien van de 'Niet geschikte' takken voordat er nieuwe gunstige takken zijn. Een plant laat zich niet helemaal africhten dat slapende ogen op de juiste plek wel gaan uitlopen. Jonge takken van een plataan zijn buigzaam, wellicht zijn ze toch wel te gebruiken. Soms kan er later wel een juiste tak komen en kan je de 'niet geschikte' tak altijd nog wel halen in de winterperiode. Een plataan snoeien in april is relatief laat, laat daarom genoeg mogelijkheden open zodat de boom goed kan uitlopen. Succes!
J
Jolanda
19 april 2019, 20:38
Hallo, ik heb een dakplantaan die ik elk jaar tot op de “knotten” terugsnoei. Maar de “knotten” worden nu erg dik en hoog. Kan ik zo’n hele “knot” weghalen en de tak gewoon laten zitten? En hoe moet ik die tak dan verder behandelen? Wat is de beste periode?
S
Steef Maarsen
3 mei 2019, 15:57
Hallo, dit klinkt als een rigoureuze aanpak voor de plataan. Deze geplande snoei moet je dan ook echt toepassen in de winterperiode, dan staat de boom stil en zo maak je geen schade aan de boom en kan deze plataan weer netjes uitlopen in het voorjaar. Een verdere behandeling is dan ook niet nodig. Succes!
S
Sandra
30 april 2019, 20:58
Hoi \ Naast mijn huis staat een groenstrook met grote en hoge platanen erop. Elk voorjaar zit mijn tuin onder de kleine plataantjes die snel groeien als ik ze er niet rigoreus eruit trek met wortel en al. Soms mis ik er een paar en moet ik in de zomer al echt gaan graven om de boompjes eruit te krijgen. \ Is er iets dat ik kan doen om dit te voorkomen? Of is het lucratief om een platanen kwekerij te beginnen? ;-)
h
het inspiratieteam
3 mei 2019, 15:11
Hallo, helaas... een plataan die het naar zijn zin heeft maakt veel zaad aan, met op de juiste plaats zaailingen. Meer dan een gratis stevige workout kunnen wij niet aanbieden.
I
Ina
5 mei 2019, 10:06
Dag, we willen graag aan de voorkant 2 platanen poten, is het nog wijs om dit nu nog te doen en heeft de intratuin ze op voorraad?
h
het inspiratieteam
5 juni 2019, 15:26
Hallo Ina, zolang de platanen in pot staan kan je deze planten. Zorg ervoor dat ze de eerste tijd goed water krijgen. Voor betreft de voorraad is het verstandig de vestiging in de buurt op te bellen zodat u niet voor niets komt. Succes!
M
Marcel
10 mei 2019, 18:05
Ik zou graag twee platanen bij ons in de tuin willen halveren in de grootte. Met andere woorden: met de zaag de stam doormidden zagen. \ Kan de boom daar tegen en krijg ik daar weer vanzelf uitlopers (takken) uit?
S
Steef Maarsen
5 juni 2019, 14:40
Hallo, grappig genoeg kan een plataan daar tegen en loopt deze gewoon weer uit! De rigoureuze aanpak kan wel alleen in de rust/winterperiode gedaan worden. Succes!
J
Jenny
1 juni 2019, 18:21
Hallo,\ \ De plataan groeit nu goed.\ Is het mogelijk om hem nu een paar takken on te korten? Rigoureus snoeien dus? In de maand Juni?
S
Steef Maarsen
5 juni 2019, 13:52
Hallo, hoe graag ik ook ja zou willen zeggen is dit absoluut niet de goede tijd om een plataan te snoeien. Je richt dan echt schade aan. Einde herfst of in de winterperiode is de juiste tijd. Even wachten....
B
Belinda
13 juni 2019, 13:33
Tot hoe lang kun je de takken horizontaal laten groeien zonder dat ze afbreken/doorbuigen? \ We willen namelijk een breder/groter bladerdak om zoveel mogelijk schaduw te genereren in onze tuin gericht op het zuiden
S
Steef Maarsen
4 juli 2019, 10:34
Hallo Patrick, als takken zwaar/ouder worden zakken ze iets door maar afbreken zullen ze niet snel doen. Bij de meeste voorbeelden in het land worden de lange takken ondersteund door staanders/palen. Misschien is dit een optie voor je. Anders kan je de takken iets omhoog leiden, als de tak dan doorbuigt is het recht. Succes.
P
Paul
17 juni 2019, 19:02
Op mijn dakterras wil ik enkele leiplatanen plaatsen. \ De bomen komen dus in bakken te staan. Is dit mogelijk en hoe groot dienen de bakken (hoeveel liter) te zijn? \ \ Groet, \ Paul
S
Steef Maarsen
4 juli 2019, 09:46
Hallo Paul, Leiplatanen in een bak plaatsen is zeker mogelijk. Je hebt hiervoor best een grote jongen voor nodig! Minimaal 90x90x90cm. Maar dan komt er een andere vraag naar boven, kan je dakterras het aan? Is de constructie sterk genoeg? Met een flinke regenbui heb je per bak bijna een m3 (Kuub) vochtige zware grond. Laat je goed informeren voordat je tot een aankoop overgaat. Succes!
M
MN Reijerkerk
18 juni 2019, 10:16
Hallo, \ \ Sinds anderhalve week hebben wij nieuwe leiplatanen in de tuin (erg jong dus). Elke dag sta ik ze 15-30 minuten te sproeien (op de grond en onderkant stam) en dan haal ik de sproeier nog over het blad heen. Sproei ik lang genoeg of misschien wel té lang? Het zou zo zonde zijn als ze het niet overleven...
S
Steef Maarsen
4 juli 2019, 09:18
Hallo! Wees niet te bang! De bomen hebben een goed begin als je het sproeien op deze manier hebt gedaan! Het sproeien over het blad hoeft niet, dus kan mogelijk zelfs tot verbranding leiden. Veel plezier met de bomen!
B
Bob Schram
20 juni 2019, 12:38
Mijn dakplantaan duwt met de wortels op enkele plaatsen de bestrating in mijn achtertuin omhoog. Kan/ mag ik deze wortels snoeien en zo ja, wanneer is het daar de beste tijd voor?
S
Steef Maarsen
4 juli 2019, 09:11
Hallo Bob, zomaar wortels weghalen zou ik niet zo maar doen. De wortels zorgen voor voeding, vocht en stevigheid voor de boom. Als de hinder te groot wordt kan je de wortel wel verwijderen maar dan in de winterperiode. Haal niet meer dan 1 grote wortel weg, anders krijgt de boom echt een te grote klap. Succes!
B
Berry Akkermans
26 juni 2019, 23:40
Ik snoei onze 4 jarige dakplataan regelmatig in de zomer. De toppen haal ik er zoveel mogelijk uit en de horizontale takken geleid ik. Hierdoor gaat de groei meer naar de horizontale kant toe als verticaal. Ondersteund door hardhouten palen, welke een frame vormen is de het dak nu bijna 6 meter bij 3 meter. Ik laat de plataan ieder jaar snoeien door de hovenier en de rest doe ik zelf. Geen probleem.
A
Albertine
30 juni 2019, 13:01
Sinds 2 maanden hebben wij een dakplataan in pot staan nu worden de bladeren geel en vallen af, de potgrond voelt vochtig aan wat kan de reden zijn waarom de bladeren vallen?\ vriendelijke groet A.Tuil
S
Steef Maarsen
4 juli 2019, 09:04
Hallo Albertine, de plataan heeft denk ik als nog een klap gehad van het aanplanten, de wind van de afgelopen tijd en de enkele warme dagen. De plant gaat niet dood maar gaat op spaarstand en richt zich op de dingen die nodig zijn, zoals het aanmaken van wortels. Als je met warme dagen de grond vochtig houdt en zo nu en dan wat voeding geeft komt het helemaal goed. Succes!
R
R.g Dekker
28 juli 2019, 10:10
Heb in de achtertuin een dakplataan staan van ongeveer 20 jr oud. Voor de herfst en in de winter snoei ik m. Nu zitten we in augustus en zou ik de doorgeschoten takken willen 'drukken'en de ronde krans weer rond willen snoeien met een prof.heggenschaar. Is dat nu mogelijk?
S
Steef Maarsen
8 augustus 2019, 16:14
Hallo, een dakplataan kan je nu wel snoeien maar minimaal. De grote snoeibeurt kan je beter doen in de herfst en winter zoals je altijd doet. Succes.
R
Richard
1 augustus 2019, 12:54
Hoi Steef, \ Ik ben in jaruari verhuisd naar mijn nieuwe huis met in de tuin 2 dakplantanen (stam 25 cm en 250cm hoog). Ze waren toen teruggesnoeid tot de grote takken. In het voorjaar zijn ze mooi gaan uitlopen en in juni heb ik ze (naar mijn idee) behoorlijk teruggesnoeid. Nu in begin augustus zijn ze echter alweer enorm uitgelopen. Hoeveel kan ik er nu nog veilig afhalen om te voorkomen dat ze straks mijn hele tuin overdekken? \ Alvast bedankt, \ Groet, \ Richard
S
Steef Maarsen
7 augustus 2019, 16:16
Hallo Richard, de tijd om nu de plataan te snoeien vind ik niet de beste. Ook is het ergste groeiseizoen voorbij en zullen de takken nu geen meters meer maken. De grote snoei kan je het beste weer in de winterperiode doen, dan is de boom in rust en kan het geen kwaad. Toch even wachten. Succes!
R
Rick
10 augustus 2019, 16:42
Ik heb vorig voorjaar twee leiplatanen geplant. De ene groeit prima, de andere heeft \ onderin een aantal (deels) kale takken, zodat er een gat onder in de boom. Op de stam komen helaas geen nieuwe scheuten om opnieuw te leiden. Wat kan ik doen om de groei van nieuwe scheuten te stimuleren of moet ik gewoon geduld hebben?
S
Steef Maarsen
15 augustus 2019, 14:20
Hallo Rick, zoals je zelf aangeeft heb je geduld nodig. Als je de leibomen gaat snoeien zullen de \"slapende ogen\" ook hier zich ontwikkelen. Nu zijn de bomen nog erg druk bezig wortels aan te maken en blad aan te maken om een gezonde boom te worden. Gaten worden in de meeste gevallen vanzelf gevuld. Succes!
S
Sjaan
19 augustus 2019, 01:14
Hallo, ik wil een dakplataan in parasolvorm op mijn dak plaatsen, op de plek van de draagmuur. Heeft deze vorm ook een minimale potmaat nodig van 90 x 90 x 90? Ik dacht ze wel gezien te hebben in ondiepere bakken?
S
Steef Maarsen
28 augustus 2019, 13:34
Hallo Sjaan, een boom, dus ook een plataan, hebben in de natuur ongeveer evenveel wortels onder de grond als takken boven de grond. 90x90x90 is dan ook niet een vreemde maat als je bedenkt hoe groot deze plataan kan worden. Maar als je een ondiepere bak wilt kan dat, houdt er wel rekening mee dat de plataan iets meer voeding en water wilt. Succes!
A
Annemarie vos
23 augustus 2019, 09:08
Hallo, wij hebben afgelopen voorjaar 2 meerstammige platanen geplant. Nu zijn ze flink uitgeschoten, maar vooral helemaal onderaan de stammen. We willen juist graag een mooie bolvorm bovenin krijgen en de stammen zonder takjes met bladeren. Kunnen we dit nu gewoon terugsnoeien zodat we de onderste meter alleen stam hebben? Geldt hier ook zo glad mogelijk afzagen zodat de plataan er overheen kan groeien? Bedankt!
S
Steef Maarsen
28 augustus 2019, 14:08
Hallo Annemarie, die enkele takken die aan de stammen mag je er zeker af halen en inderdaad: snoei ze zo vlak mogelijk af, dan komen er ook niet snel nieuwe scheuten. Succes!
A
An
27 augustus 2019, 12:37
Hallo, \ De spanwijdte van onze dakplatanen worden na 15 jaar bijna te groot voor onze tuin. Kunnen we in de winterperiode de geleide zijtakken ook terugsnoeien, per zijtak bijvoorbeeld een knoest inkorten/zagen? \ Met vriendelijke groet.
S
Steef Maarsen
28 augustus 2019, 12:13
Hallo An, in de winterperiode kan je behoorlijk rigoureus de plataan snoeien, dus een flinke tak kan ook. Succes alvast.
D
Daisy Nooijen
21 september 2019, 17:33
Hallo Steef, \ \ Het volgende , wij hebben 4 dakplantanen staan die voor ons fungeren als parasol, het is niet alleen praktisch maar het oogt ook heel gezellig. \ De plantanen staan nu al zo'n 10 jaar maar van die 10 jaar hebben we al zeker 5 jaar het probleem gehad dat de wortels de bestrating om hoog drukken waardoor we dus genoodzaakt zijn om bestrating eruit te halen en de wortels af te zagen. \ Kan dit liggen aan het soort ? \ Ze staan in opgebracht geel zand dus wellicht te weinig voedingsstoffen waardoor ze \" gaan zoeken\" .. \ We staan nu op het punt om onze tuin aan te passen en willen heel graag deze bomen behouden maar niet om ieder jaar weer de wortels af te kappen. \ Is het een optie om het gele zand af te graven , een soort muurtje om de wortels maken in de grond en zwarte grond met voeding en potgrond te mengen.. \ Hoor graag van je..
S
Steef Maarsen
11 november 2019, 11:04
Hallo, het probleem ligt niet bij het soort maar denk ik bij een hoge grondwaterstand. De Plataan gaat dan omhoog om niet in de natte grond te staan met de wortels. Soms helpt het om de tegels wat hoger te leggen dan de rest van de tegels in de tuin, een opstapje. Zolang de grond bij de stammen niet hoger wordt kan het een optie zijn. Nieuwe grond is altijd een goed idee! Maar of het als muurtje kan werken gaat helaas niet op. Succes!
L
Loes
23 september 2019, 09:47
Hallo, \ Mijn dakplatanen zijn dit jaar verwilderd, omdat ik door omstandigheden het snoeien zelf niet kon doen. \ Nu (eind sep.) zou het wel kunnen. Is dit verstandig, of moet ik wachten op de winter?
S
Steef Maarsen
11 november 2019, 10:50
Hallo, het beste is te wachten totdat het blad is gevallen. De bomen hebben dan alle voedingsstoffen uit het blad kunnen halen. Hierna gaat de boom in rust en dan is snoeien het beste. Succes!
J
Jasmijn
25 september 2019, 10:03
Hoi, \ Wij zijn verhuisd naar een huis met twee leiplatanen. Tot nu toe hebben we er weinig aan gedaan. Ik begrijp dat we kunnen snoeien van oktober tot maart, en dan één tot twee knoppen overlaten. \ Maar wat zijn knoppen? Aftakkingen? \ Bedankt!
S
Steef Maarsen
11 november 2019, 10:48
Hallo, knoppen zitten aan het begin van een blad, bij het steeltje. Uit deze knoppen kunnen nieuwe takken of bloemen groeien. Het gaat bij een plataan om de zijknoppen. Vanaf de dikke (meestal horizontale) tak kan je dan 2 knoppen overhalen en daarboven de tak doorknippen/snoeien. Succes.
L
Lieke Oetelaar
12 oktober 2019, 11:48
Dag Steef, onze plataan is altijd gesnoeid als dakplataan. \ Nu wil ik hem laten opgroeien tot boomvorm zodat hij voor meer schaduw kan zorgen op het achter staan huis. De zomers worden steeds warmer en wij wonen geheel op het zuiden vandaar. \ Wat is de beste manier om de dakvorm om te vormen tot boomvorm? \ En doe ik dat in meerdere jaren of kan dat in 1 jaar (seizoen) gebeuren. \ Hartelijke groet, Lieke
S
Steef Maarsen
11 november 2019, 09:59
Hallo Lieke, dit is het makkelijkste wat je kan doen: niets meer aan doen! Hoe je een boom ook snoei (leivorm, dakvorm) een boom wilt een boom worden. De middelste takken zullen harder gaan en maken snel een boomvorm. Binnen 1 jaar kan je al goed zien dat de originele boomvorm van een Plataan terug komt. 1 jaar is soms al genoeg. Succes en geniet van de schaduw.
B
Boudewijn
14 oktober 2019, 12:20
Hallo \ \ Wij hebben 2 platanen in onze zijtuin staan die ik elke winter helemaal terugknot. \ De bomen doen het uitstekend en de stammen worden langzaam maar zeker steeds dikker. \ Ze staan 125 cm van de zijmuur van onze buren af, ik begin me zorgen te maken dat ze met de wortels hun fundering kunnen aantasten. \ Is die zorg juist en hoe kan ik het beste de groei (van de wortels) inperken? Zou het bijvoorbeeld helpen als ik de dikke zijtakken die naar de buren wijzen wegzaag?
S
Steef Maarsen
11 november 2019, 09:46
Hallo, het is natuurlijk wel een mooi gezicht 2 van die dikke bomen, prachtig! De wortels kunnen inderdaad iets gekort worden, ik zal wel aanraden dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. Je zaagt namelijk niet even een wortel weg, in verband met mogelijk ziektes of rot. Succes!
D
Dirk
17 oktober 2019, 19:10
Hallo Steef, \ Beetje omgekeerde volgorde omdat ik nu pas deze pagina lees maar toch. \ Wij hebben 4 platanen in de tuin die er inmiddels 14 jaar staan. \ Elk najaar rond oktober/november haal snoei ik al alle takken eraf om de enorme bladrotzooi in de tuin voor te zijn. Eerder heb ik het zelfs al eens in de 2e helft september gedaan. \ Hadden jaren geleden een tuinman die altijd zei dat ik ze altijd kon snoeien maar deze pagina lezend blijkt het beter in de winter dan nu. \ Ook deze week heb ik ze alle 4 alweer gesnoeid en vanwege het feit dat ze wel enorm grote knoesten en steeds meer uitlopers krijgen heb ik de knoesten met de decoupeerzaag enorm ingekort en afgerond. Alle snoekvlakken zijn er zo'n beetje af wellicht wat te rigoureus bezig geweest? Ik vermoed dat het wel weer goed komt maar heb ik de bomen erg beschadigd hiermee en wat kan ik nu nog doen? Insmeren met een goedje of gewoon afwachten? \ Ik neem aan dat ze weer uitlopen volgend jaar maar vraag mij af of er veel minder en minder grote takken zullen uitgroeien? \ bedankt alvast voor je antwoorden. Mvg Dirk
S
Steef Maarsen
11 november 2019, 09:29
Hallo Dirk, wat zonde om te horen dat je de knoesten eraf hebt gehaald zeker als je de bomen zo beschadigd hebt. Een decoupeerzaag is hier ook niet voor gemaakt en de boom niet voor zo'n zaag. Doordat je alle groeipunten hebt verwijderd zal de boom erge moeite hebben om uit te lopen. Als boom een groeipunt gevonden heeft kan een tak even lang worden als voor de snoei. Je hoeft de wonden niet af te smeren. Een plataan maakt snel nieuwe barst aan waardoor de boom er overheen groeit.\ Graag volgend jaar een goede handzaag gebruiken om in het najaar (als de bladeren gevallen zijn) de plataan te snoeien. Succes!
I
Ief Grijp
2 november 2019, 16:57
Beste, \ \ Wij hebben een dakplataan staan van de vorige eigenaar. hier is me recent opgevallen dat de metalen steun helemaal opgenomen is door de boom. dit was me nog niet opgevallen, omdat ik zelf niet de beste tuinman ben. Is dit een probleem voor de boom? Of moet ik verder met andere dingen nu rekening houden?
S
Steef Maarsen
11 november 2019, 09:15
Hallo, als een Dakplataan eenmaal totaal vergroeit is met de steunmiddelen (bamboe, ijzer of hout) dan is het niet meer erg. De steunmiddelen weg halen geeft in de meeste gevallen meer schade. Verder zijn de ouderhoudswerkzaamheden hetzelfde. Succes!
J
Jaap Jansen
10 november 2019, 00:31
Hallo. \ \ Mag ik leiplantanen al terug snoeien in oktober als het blad er nog aan zit? Mijn buren klagen namelijk over het vele blad wat bij hun in de tuin valt. Door ze in oktober te snoeien zit het meeste blad er nog aan en ben ik van het probleem met de buren af. Hoor graag wat het beste is en of te vroeg terugsnoeien schade aan de boom kan opleveren.
S
Steef Maarsen
11 november 2019, 09:00
Hallo, een boom, of het nu een linde is of een plataan, laat zijn bladeren vallen als hij er niets meer aan heeft. Dan neemt de boom alle voedingsstoffen op, wordt het blad geel en laat de boom het blad vallen. Is het dan goed om het met blad en al te knippen.... De boom kan voedingsstoffen missen waardoor de linde zwakken kan worden. Ikzelf zou het niet doen tot dat het blad er af is. Succes!
K
Karin
22 november 2019, 17:12
Hallo, ik heb een vraag over onze twee pas geplante platanen in parasolvorm. Is het mogelijk om te vermijden dat er bij uitlopen een boom-vorm ontstaat? Dus zoveel mogelijk voorkomen dat er vanuit de stam grote takken naar boven uitlopen? Kan ik daarvoor die takken als ze nog klein zijn, steeds wegsnoeien?
h
het inspiratieteam
4 december 2019, 16:31
Hi Karin, Om ervoor te zorgen dat jouw plataan zijn parasolvorm behoudt kan je hem het beste bijsnoeien.
S
Simone
1 december 2019, 09:02
Ik heb twee dakplatanen. In de zomer lopen ze enorm uit en komt er een soort ‘stof’ op waar ik erge benauwdheidsklachten van krijg, zowel als ik er onder ga zitten maar zeker als ik ik wat blad wil verwijderen omdat de plataan te hoog wordt. \ Is dit een bekend probleem en wat zou ik daartegen kunnen doen? \ Ik heb heb het al met mondkapjes geprobeerd, maar dat bleek niet voldoende.
h
het inspiratieteam
4 december 2019, 16:10
Hoi Simone, je kan proberen de boom te snoeien nadat het heeft geregend of de plant voor het snoeien even natspuiten om ervoor te zorgen dat je minder last krijgt van het stof. Mocht dat niet voldoende helpen dan kan je ervoor kiezen om de plant te snoeien nadat deze zijn blad is verloren!
H
Henk
13 april 2020, 13:15
Ik heb 2 geknotte platanen , groeit de onderstam nog door ?
S
Steef Maarsen
25 mei 2020, 13:44
Hallo Henk, de stammen groeien zeker door! Dus worden dan dikke zeer fraaie stammen met afvallende stukken bast.
W
Willem
4 mei 2020, 22:19
Hallo, wij hebben half maart een jonge dakplataan in onze tuin gezet. Deze werd geleverd met droge wortel. Aanplanten gedaan zoals het zou moeten (aanplant grond, voldoende water etc.). Tot nu toe heeft de boom nog geen uitlopende knoppen, blad of iets dergelijks. De leiplatanen aan de overkant van de straat staan al vol in het blad. Wat gaat er bij ons mis en wat kunnen we er aan doen? Of heeft ons jonge boompje herstel tijd nodig van de verhuizing?
S
Steef Maarsen
25 mei 2020, 15:43
Hallo Willem, ja dat heeft hij zeker nodig. Veel water geven, wellicht wat voeding en licht (maar dat is er in overvloed), dat is wat je nu kan doen. Een plataan is ijzersterk, dus het komt echt goed, alleen wat later.
G
Gino
28 oktober 2021, 16:57
Hallo, wij hebben 3 dakplantanen staan die er ongeveer 25 jaar staan. jaarlijks snoei ik die net voor de winter. Nu moet ik geopereerd worden en een 4 tal maanden buiten strijd zijn. Nu was mijn vraag, mag ik het snoeien een jaartje overslaan en wat zullen de gevolgen daarvan zijn. alvast bedankt Gino
I
Intratuin
29 oktober 2021, 08:54

Hoi Gino,

Bedankt voor je vraag. Dakplatanen groeien best hard, zeker als ze oud zijn.

Het is aan te raden de platanen wel elk jaar te snoeien, anders krijg je hele dikke takken die volgend jaar lastig te snoeien zijn.

Daarnaast ziet het er ook mooier uit als de plataan jaarlijk wordt gesnoeid.

Mocht je dit zelf niet kunnen, neem dan contact op met een hovenier in de buurt.

^Intratuin

P
Piet
9 december 2021, 13:46
Ik heb in februari 2 platanen geplant, die in geknotte vorm zijn gekweekt. Ik wil er graag een mooie bolvormige kroon op laten groeien, zoals bij een bolplataan. Is terugsnoeien tot dichtbij de knot daarvoor de juiste manier? Ook wil ik enkele takken die plm. 15cm onder de knot op de stam zitten definitief verwijderen, om de toekomstige kroon ook aan de onderkant gelijkmatig te krijgen. Lukt dat door ze dicht op de stam af te knippen?
I
Intratuin
13 december 2021, 10:48

Hoi Piet,

Je weet al precies hoe het moet! Je kan inderdaad het beste alle takken dichtbij de knot afknippen. Als je takken aan de stam wilt verwijderen knip je die gewoon zo dicht als mogelijk bij de stam af.

Veel plezier met je platanen!

^Intratuin

i
ingrid van dooijeweerd
10 maart 2022, 14:51
Wij hebben dakplatanen van ongeveer 25 a 30 jaar oud. Kan je bij deze de gevormde knotteen helemaal afzagen ?
I
Intratuin
11 maart 2022, 11:48

Hoi Ingrid,

Je kunt bij een dakplataan de knotten geheel verwijderen, de boom kan daar tegen en zal opnieuw uitlopen. De vraag is echter wel wat de bomen daarna gaan doen. Ze zullen een 'verborgen knop' laten uitlopen en welke vorm je overhoudt of welke vorm je er daarna in kan brengen is de vraag. Maar als de bomen te hoog zijn naar jouw zin en je hebt wel zin een avontuur: lekker doen, de boom zal in principe opnieuw groeien!

^Intratuin

J
Jeron
13 augustus 2022, 14:25
Hallo, vorige maand (juli) hebben we een plataan gekocht en deze gepland in onze tuin. Nu worden de bladeren al geel/bruin en vallen deze af. Onder de afgevallen bladeren zitten nieuwe knoppen. We geven dagelijks 1,5 ltr water. Is dat te veel of te weinig? Hoe voorkomen we het bladverlies? Bedankt!
I
Intratuin
17 augustus 2022, 10:16

Hi Jeron, bedankt voor je reactie. Eigenlijk is juli een veel te droge en warme periode voor het aanplanten van een boom. Gelukkig begint het nu iets kouder te worden. De boom is even in zijn herfst fase gegaan (bladeren laten vallen), maar zal vanzelf beter aarden. Zorg ervoor dat je de boom goed water blijft geven bij warm weer. ^Intratuin

M
Mayola Faassen
27 september 2022, 00:36
Wij gaan verhuizen.. maar wil mijn twee dakplatannen meenemen? Verhuizen eind oktober Hoor het graag
Y
Yvonne
29 december 2022, 00:23
Wij hebben een hutplataan en die heeft de eerste jaren vruchtbollen gegeven. Nu heeft hij de laatste 2 jaar last van schimmel en heeft geen vruchten meer gegeven . Waarom niet?
I
Intratuin
31 december 2022, 12:46

Beste Yvonne,

Eigenlijk heb je zelf al antwoord gegeven op de vraag. Waarschijnlijk is de schimmel de oorzaak dat je plataan het wat zwaarder heeft en daardoor geen vruchten meer maakt. Schimmels zijn lastig te bestrijden, wat wel helpt is om om de boom luchtig te houden door te snoeien, dan droogt de boom beter. Snoeien kun je het beste nu doen, in de winter. Let er wel op dat het niet vriest en er ook even geen vorst op komst is. Er zijn ool diverse middelen om schimmel tegen te gaan, dit zou je ook kunnen proberen. Kom ook vooral langs in een van onze winkels voor advies welke middel het beste zal werken voor je hutplataan.

Succes, hopelijk wordt hij weer snel gezond en krijgt hij weer vruchten!

^Intratuin

P
Pier
29 juni 2023, 09:50
Sinds 3 jaar heb ik 2 Dakplatanen. Alles OK, behalve dat ik de opgaande takken al 3 keer heb gesnoeid (Zomergroei) af Mei Juni Juli. Lees nergens dat er 3 keer wordt gesnoeid in de zomer? Ik moet wel elke 3/4 weken opgaande takken snoeien wil ik een mooi DAK hebben. De opgaande takken vindt ik NIET uitzien bij een mooi DAK. Vraag: Ben ik te kritisch, dit vele snoeien is toch niet normaal?
I
Intratuin
29 juni 2023, 11:49

Hallo Pier,

Jouw dakplatanen hebben het naar hun zin! 3 Tot 4 keer snoeien in de zomer is inderdaad wel veel, maar als je niet tegen de opgaande takken aan wil kijken, dan zit er helaas niets anders op. Ik heb helaas geen tips voor je om de groei tegen te gaan.

^Intratuin

M
Marion
30 september 2023, 06:20
Mag ik onze dakplantaan nu knotten. Eind september. Hij was dit jaar laat met uitlopen. En er zit denk ik meeldauw op de bladeren.
I
Intratuin
4 oktober 2023, 08:56

Beste Marion,

Je mag inderdaad nu je plataan snoeien, ikzelf zou nog heel even wachten omdat het nog lang warm is geweest. Je wil dat de boom in ruststand is als je gaat snoeien, eind oktober zou beter zijn.

^Intratuin

M
M
15 april 2024, 10:27
Mijn plataan heb ik nog niet geknot. Er is al bladvorming. Kan ik m nog knotten?? Wat als ik het niet nu doen??
I
Intratuin
16 april 2024, 10:39

Beste,

Je kunt je plataan nog steeds knotten, zelfs als er al bladeren aan het groeien zijn. Het beste moment om een plataan te knotten is tijdens de late winter, maar het kan nog steeds worden gedaan als er al bladeren zijn. Als je het nu niet doet, kan de boom te groot worden en kunnen de takken mogelijk zwakker worden door het extra gewicht van de bladeren. Dit kan resulteren in takbreuk of een ongewenste vorm van de boom. 

Succes!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top