Laden..
Help, mijn plant heeft gele bladeren

Help, mijn plant heeft gele bladeren

Waar we buiten gewend zijn aan gele bladeren en kale bomen, willen we dat onze planten binnen gewoon mooi groen blijven. Maar wat nou als er toch gele blaadjes verschijnen? Zijn we gelijk slechte plantenouders of gaat de natuur gewoon z’n gang? Een plant die je net in huis haalt, of al jaren op dezelfde plek staat, kan zomaar een geel blaadje krijgen. Langzaam zie je het geel veranderen naar bruin en uiteindelijk valt het blad van je plant af. “Oh nee, dat gaat niet goed” is misschien je eerste reactie. Maar een geel blad betekent gelukkig niet meteen het einde van je plant.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Het is niet altijd erg als er een blad geel wordt en afsterft. Vaak hoort dit bij de natuurlijk cyclus van de plant, vooral als het een oud blad is wat afsterft. Soms is een blad gewoon op en als je plant mooie nieuwe bladeren aan het groeien is, nemen die het stokje van het oude blad over. Je kunt het blad aan de plant laten zitten totdat het helemaal verdroogd is. Zo kan een plant nog voedingsstoffen uit het blad halen. Stoor je je aan een lelijk blad? Knip het dan gewoon af, zodat je weer optimaal kunt genieten van je plant. Je plant groeit gezond verder met nieuwe bladeren en dat gele blaadje ben je zo weer vergeten.

Bij sommige planten zal je regelmatig een geel blad zien verschijnen, waar andere planten maar zelden een oud blad laten vallen. De meeste Alocasia’s laten bijvoorbeeld vaak een oud blad afsterven, zodra er een nieuw blad verschijnt. En als je een Ficus met een mooie kale stam wilt hebben, is het zelfs noodzakelijk dat die oudere bladeren afvallen.

Een enkel geel blaadje is dus geen reden tot paniek, maar als er meerdere bladeren verkleuren en afvallen, kan het zijn dat het niet zo goed gaat met je plant. Het is dan belangrijk om na te gaan of er iets mis gaat in de verzorging en wat je eraan kunt doen om je plant weer zo snel mogelijk gezond te laten groeien.

Gele bladeren afknippenGele bladeren afknippen

Gele vlekken

De ene gele vlek is de andere niet. Soms begint het met een geel randje wat zich uitbreidt, andere keren ontstaat een vlek juist midden op het blad. Niet elke gele vlek heeft dezelfde oorzaak, daarom zal ik de meest voorkomende problemen hier behandelen.

Gele randen en gele vlekken midden op het blad

Gele vlekken die midden op het blad verschijnen, of aan de rand van het blad, zijn vaak een teken van teveel water. Vooral tropische planten, met grote flexibele bladeren, laten dit soort schade zien als de wortels te lang nat staan. De gele vlekken voelen in het begin zacht aan en zullen na verloop van tijd bruin kleuren en verdrogen. Zie je dit verschijnen, ga dan na of je niet te veel water hebt gegeven. Check ook wat dieper in de pot, want soms is de aarde veel natter dan je verwacht. De bladeren zullen niet meer herstellen, maar de nieuwe groei zal weer mooi groen zijn.

Egaal gele verkleuring

Het kan gebeuren dat een plant geen rare vlekken vertoond, maar juist egaal verkleurd. Vaak worden de bladeren dan eerst geel of juist heel bleek. Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren. Dit is in tegenstelling tot andere beschadigingen aan het blad. Dus je hoeft een verkleurd blad in dit geval niet meteen af te knippen. Alles over plantenvoeding vind je in dit blog.

Virus

Het komt soms voor dat je plant echt ziek is. Dan zit er een virus in het blad wat ervoor zorgt dat het blad verkleurd of een soort mozaïekpatroon vertoond. Daarom worden deze virussen ook wel het mozaiëkvirus genoemd. De bladeren zullen eerst verkleuren, om daarna te vervormen en af te vallen. Je kunt er weinig tegen doen, maar verwijder in ieder geval de besmette bladeren van je plant. Blijft het zich verspreiden, dan kun je je plant beter weg doen, zodat je andere planten niet geïnfecteerd worden.

Meerdere onderste bladeren vallen af

Een enkel oud blad dat afvalt is dus geen reden tot paniek, maar als je hele plant opeens van onderaf kaal wordt, moet je wel actie ondernemen. De meest voorkomende reden voor veel bladval is dat je plant te donker staat. Dan kan je plant niet genoeg energie opwekken om al z’n bladeren te onderhouden. Geef je plant in zo’n geval wat meer licht. Krijgt je plant wel voldoende licht, maar vallen er toch veel bladeren? Dan wordt het tijd voor een scheut plantenvoeding of een grotere pot met meer ruimte voor de wortels.

Bruine randen aan de bladeren

De bladeren zien er nog mooi en gezond uit, alleen een bruin puntje breidt zich langzaam uit tot een heel bruin randje. Dit kan komen door ouderdom van het blad en zie je bijvoorbeeld vaak bij de bananenplant. Het is lastig om dit te voorkomen. Wat helpt is het verhogen van de luchtvochtigheid. Hierdoor verdampt er minder vocht uit het blad en verschijnen er minder snel bruine puntjes en randjes. Meer over de luchtvochtigheid en wat dat betekent voor je kamerplanten lees je hier.

Bruine randen aan je kamerplantBruine randen aan je kamerplant

Kamerplantenvoeding

Zilverachtige vlekjes op het blad

Verschijnen er onverklaarbare vlekken op de bladeren van je plant en heb je al het bovenstaande al gecontroleerd? Dan kan het zijn dat er een beestje op je plant is gekropen dat zich tegoed doet aan de heerlijke sappige bladeren die jij zo hard probeert mooi te houden. Check daarom de onderkant en de bovenkant van de bladeren goed op klein gespuis dat er eigenlijk niet thuishoort. Hoe je de verschillende beestjes herkent en wat je hieraan kunt doen, heb ik behandeld in dit blog.

Wat verder voor lelijke bladeren kan zorgen

Heb je het gevoel dat de eerder genoemde problemen niet de oorzaak zijn voor jouw gele blaadjes? Kijk dan of je plant niet teveel temperatuurwisselingen te verduren krijgt of op de tocht staat. Dit zorgt ervoor dat de weerstand van je plant naar beneden gaat en er sneller bladeren afvallen. Ook kunnen de bladeren van je plant beschadigen als je te veel plantenvoeding geeft. Hierdoor kunnen de wortels verbranden, wat resulteert in verkleurende en bruine punten aan de bladeren.

Heb je dus een geel blad gespot, ga na of het onderdeel van een natuurlijk proces van de plant is of dat je even beter moet kijken wat je voor je plant kan betekenen. Een geel blad wordt in de meeste gevallen niet meer groen, dus voel je niet bezwaard om de schaar erbij te pakken en lelijke bladeren weg te knippen. Maak je geen zorgen: een enkel geel blaadje is geen reden voor paniek. Pas als er veel bladeren in één keer geel worden en afvallen, is het belangrijk om na te gaan waar het probleem ligt en hoe je dit op kunt lossen.

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (1)
S
Sheila
29 december 2021, 07:27
Als je veel planten hebt, heb je ook te maken met rouwvliegjes. Ik probeer dat in toom te houden met hier en daar een Drosera vleesetend plantje (van Intratuin) tussen mijn planten te zetten. En voor deze plantjes vang ik regenwater op want van kraanwater (te veel kalk) gaan ze uiteindelijk dood. Drosera's zijn moerasplantjes, dus ik heb ze altijd tot de rand toe in het water staan in een schattig potje van Intratuin. Het zijn echt grappige plantjes en als je goed kijkt zitten ze vol vliegjes die anders maar in je andere planten zouden zitten. Eigenlijk zijn het mijn kleine knuffelplantjes. Deze plantjes zouden meer gepromoot moeten worden! Verder gebruik ik ook wel gele vangplaatjes en als de vliegjesplaag echt erg is en de Drosera's het even niet aan kunnen gebruik ik 1x per jaar Aaltjes (ook van Intratuin) Ik hoop dat andere plantenfreaken Drosera's ook zo waarderen.
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top