Laden..
Kom bij ons werken! Bekijk hier onze vacatures.
Sedumdak maken? Een groen dak met Sedum

Sedumdak maken? Een groen dak met Sedum

Een sedumdak is goed voor de natuur én voor jou. Niet gek dus dat je steeds meer groene daken ziet verschijnen. Het zorgt voor de opslag van regenwater, een schonere lucht en meer biodiversiteit. Extra fijn voor de vlinders en bijen! Ook verlengt het de levensduur van je dak en zorgt het voor vermindering van de omgevingstemperatuur en het omgevingsgeluid. En groen betekent gelukkig niet gelijk meer onderhoud. Een sedumdak is namelijk onderhoudsarm én je kunt een groen dak zelf aanleggen! We vertellen je hier graag meer over.

 • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Wat is Sedum?

Sedum omvat enorm veel soorten die behoren tot de vetplantenfamilie. Van nature vind je ze op het noordelijk halfrond. Sedum wordt ook wel vetkruid genoemd. De tapijtvormende soorten zijn ideaal om te gebruiken als natuurlijke dakbedekking. Sedum of vetkruid is winterhard en dus groenblijvend. Ze staan graag in de zon, maar wat schaduw kunnen ze ook prima hebben. Is het eens een periode droog? Maak je geen zorgen, ook tegen weinig water zijn ze goed bestand. Sedum slaat water in het blad op en kan daarom goed overleven bij verschillende weersomstandigheden.

De voordelen van een sedumdak

Opvang van regenwater

Een groen dak buffert regenwater en zorgt daardoor voor minder belasting op het riool en daaruit voortvloeiende overstromingen.

Warmteregulerend

Planten absorberen zonlicht en zorgen voor een koeler en aangenaam binnenklimaat. Daardoor kan het in de zomer ca. 4 tot 6 graden minder warm worden. In de winter werkt het natuurlijk isolerend en houdt het de warmte juist binnen.

Opname CO2 en fijnstof

Een groen dak zorgt voor een schonere lucht en daardoor voor een gezondere leefomgeving.

Stimulerend voor de biodiversiteit

De sedumplanten van een groen dak bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten.

Geluidsisolatie

Een groen dak kan zorgen voor geluidsdemping.

Duurzame dakbedekking;

Door een groen dak gaat je dakbedekking twee keer zo lang mee.

Zonnepanelen

Een groen dak verhoogt het rendement van zonnepanelen.

 


Tip! Wil je meer weten over biodiversiteit in de tuin? Koos Biesmeijer van Naturalis Biodiversity Center legt in zijn blog uit wat biodiversiteit is en wat je in de tuin kunt doen om deze te vergroten.


Verschil sedummatten, sedum cassettes en sedumtrays

Je kunt zelf een groen dak maken met behulp van sedummatten, cassettes of trays. Sedumcassettes en sedumtrays zijn eigenlijk hetzelfde, het ligt er maar net aan welke naam de fabrikant eraan heeft gegegeven. Er zijn wel een aantal verschillen tussen sedummatten en sedum in cassettes of trays. Het grootste en belangrijkste verschil is het gewicht. Een sedummat weegt, wanneer deze verzadigd is met water, zeker 80 kg en een sedumtray 65 kg. Wanneer daar nog materialen bij komen, zoals een rand met grind en worteldoek, wegen cassettes 100 kg per vierkante meter en matten 120 kg per vierkante meter. Het verschil in gewicht tussen matten en trays komt doordat er onder de matten eerst nog (onder andere) een laag substraat moet worden aangebracht.

Voor het maken van een sedumdak met sedummatten of -trays moet er daarom eerst gekeken worden of het dak deze belasting wel kan dragen. De matten zijn door hun gewicht eigenlijk alleen geschikt voor nieuwbouw, omdat daar bij in de bouw al rekening is gehouden met de belasting op de bouwconstructie. Uiteraard kun je ze wel als bodembedekker gebruiken in je tuin. Bijvoorbeeld ter vervanging van tegels! Voor trays is je dak al sterk genoeg wanneer je er met twee mensen tegelijk op kunt staan, die samen meer dan 100 kg wegen.

Een ander verschil waar je rekening mee moet houden, is de maximale hellingshoek. Een groen dak van sedummatten mag maximaal 5 graden hellen. Een groen dak van sedumcassettes kan meestal een hogere hellingshoek aan, tot wel 15 graden, afhankelijk van het type tray.


Twijfel je of jouw dak geschikt is voor het gebruik van sedummatten? Vraag dan altijd om deskundig of bouwkundig advies in een van onze winkels.


Sedumdak op kliko ombouwSedumdak op kliko ombouw

Zelf een sedumdak maken

Wanneer mag je een Sedumdak aanleggen?

Je kunt het hele jaar door een groen dak aanleggen, behalve bij vorst.

Sedumdak maken met sedum cassettes of -trays

De Sedum dakbedekking in een tray kun je bij Intratuin kant en klaar kopen. Hier hoeft geen substraat onder, je legt ze zo zelf op het dak. Kijk wel even of je dakbedekking wortelwerend is, anders moet je er een worteldoek onder leggen. De trays zijn gemaakt van gerecycled polyurethaan, waardoor ze licht in gewicht zijn. De voorbegroeide trays bevatten tien tot twaalf verschillende soorten sedumplanten en groeien op een speciaal substraat.

De sedumtrays zijn 50 x 60 cm groot en 8 – 9 cm hoog. Voor een vierkante meter heb je 3,33 trays nodig. Wanneer de trays verzadigd zijn is het gewicht 65 kg per vierkante meter, exclusief materialen zoals de grindrand en worteldoek. Droog wegen ze maximaal 8 kg per tray.

Voordelen van sedumtrays:

 • Direct groen resultaat
 • Het is toepasbaar op platte én hellende daken tot maximaal 15 graden
 • Lichtgewicht en daardoor handzaam
 • Ze zijn makkelijk te installeren, ze kunnen direct op het dak geplaatst worden
 • Het onderhoud is minimaal, je hoeft slechts tweemaal per jaar te bemesten
 • Kan bij aanhoudende droogte wel twee weken zonder water

Hoe moet je sedumtrays aanleggen op een dak?

 1. Meet de oppervlakte van je dak in m2, rond dit af naar boven of naar beneden
 2. Leg worteldoek op je dak, indien je dakbedekking niet wortelwerend is
 3. Plaats bij de waterafvoer op je dak een bladvanger van 30 x 30 cm
 4. Plaats de sedumtrays
 5. Leg een rand van grind om de trays, voor een nette waterdoorlatende afwerking
 

Blad illiustratieBlad illiustratie

Een groen dak zorgt voor een schonere lucht.


Sedummatten leggenSedummatten leggen

Sedummatten

Een sedummat of sedummixmat is biologisch afbreekbaar en wordt beplant met tien tot twaalf verschillende soorten Sedum. De plantjes groeien op een kokosvezelmat met een speciaal substraat. Je kunt ze zelf in enkele stappen plaatsen op een geschikt dak of op de grond.

De matten zijn 120 x 100 cm of 60 x 200 cm. Andere afmetingen zijn ook mogelijk, hiervoor kun je het beste advies vragen bij een van onze winkels. Wanneer deze matten verzadigd zijn wegen ze 120 kg per m2 inclusief de benodigde onderlagen (substraat- en drainagelaag).

Hoe leg je sedummatten op de grond of op een dak?

Wat heb je nodig?

 • Substraat
 • Antiworteldoek
 • Borgpennen
 • Schep
 • Hark
 • (Stanley)mes
 • Schaar
 • Eventueel een sproeier
Sedum als grondbedekkingSedum als grondbedekking
1

Graven

Graaf een kleine laag van de grond af en egaliseer deze.

2

Antiworteldoek

Plaats het antiworteldoek, zet indien nodig vast met waarborg pennen.

3

Sedum substraat

Strooi hierop het Sedum substraat (minimaal 1 zak van 20 liter per m2). Verdeel het gelijkmatig met een hark en meet of het substraat de juiste hoogte heeft.

Sedumsubstraat verdelenSedumsubstraat verdelen
4

Vegetatiemat uitrollen

Til en rol een vegetatiemat altijd met 2 personen. Leg de vegetatiemat op de juiste plaats en rol de sedummat voorzichtig uit. Begin met de flap bovenop, tenzij de mat erg nat is. Begin dan met de flap op de bodem.

Sedummat uitrollenSedummat uitrollen
5

Matten aansluiten

Zorg dat de matten goed op elkaar aansluiten en knip – indien nodig – de mat op maat. Eventuele kale plekjes kun je opvullen met overgebleven substraat of losse stukken sedummat

Sedummat op maat knippenSedummat op maat knippen
6

Water geven

Besproei de Sedum met water. Blijf dit de eerste periode ook regelmatig doen bij aanleg in een droge periode. Zo kunnen de wortels van de mat zich goed hechten aan de ondergrond.

Vergroen je leefomgeving en draag bij aan de biodiversiteit door daken te voorzien van sedum. Behalve misschien het werk van het aanleggen, zitten er alleen maar voordelen aan een groen dak!


Vergroen je leefomgeving en draag bij aan de biodiversiteit door daken te voorzien van sedum. Behalve misschien het werk van het aanleggen, zitten er alleen maar voordelen aan een groen dak!

Reacties (17)
G
Guus
9 september 2020, 22:25
Beste lezer, onlangs heb ik op de kinderboerderij in Voorschoten op een dak van een kippenhok een indrukwekkende mat met sedum gezien. Bij navraag bleek Intratuin deze kwaliteitsmatten in haar assortiment te hebben! De beheerster legde uit hoe deze matten eruit zien... onderin dus en niet alleen de fraaie bovenkant! Tot mijn verbazing tilde een mat op die eruit zag als een kunststof tegel zoals op speelplaatsen onder schommels . Het verbaasde mij dan ook dat deze kant en klare matten met een opstaande rand gewoon naast elkaar gelegd kunnen worden en hóp; daar heb je prachtig sedumdak. Ondergrond zou van geen belang zijn, zolang de constructie stevig genoeg is deze te kunnen dragen! Chapeau, wat een geweldig product! Ik zal zelf binnenkort eens kijken bij een filiaal in Pijnacker ZuidHolland om mij eens goed te laten informeren. Lijkt mij een goed product! Guus uit Delft...
J
Jorgen
10 oktober 2021, 12:05
Ik ben van plan om mijn platte daken te voorzien van sedumtrays. Wel heb ik nog wat vragen: - wanneer is dakbedekking wortelwerend? Welk materiaal is dat niet? - is een plat dakconstructie van bouwjaar 1989 stevig genoeg? Het ligt nu vol met kiezels. - kun je na het aanleggen van sedum nog zonnepanelen plaatsen? Of moet dat eerst en dan met het sedum de kale plekken invullen? - is het aan te raden een (tegel) pad te maken of kun je er gewoon overheen lopen? Bedankt voor jullie raad.
I
Intratuin
11 oktober 2021, 16:26

Beste Jorgen,

Alle dakbedekking is wortelwerend en de sedumtray's die Intratuin verkoopt kunnen zo op het platte dak gelegd worden. Wij kunnen echter niets zeggen over de stevigheid van jouw dak, dat kan alleen een bouwkundige voor je beoordelen. Zonnepanelen houden het licht weg van de sedumplanten, dus dat is niet de meest ideale combinatie. Ik zou dus geen sedum ònder de panelen leggen en dan is het inderdaad logischer om eerst de zonnepanelen te plaatsen en daarna sedum er omheen te leggen. Je kunt over sedum heen lopen, maar liever niet te vaak. De stelen kunnen dan afbreken en het zal er niet mooier van worden. Een pad is dan inderdaad een goed idee als je vanaf de randen er niet voldoende bij kan.

Heel veel succes met deze projecten!

E
Eveline Folkers
22 oktober 2021, 17:59
Als ik de sedummatten wil plaatsen op een dakje, welke substraat en drainagelagen heb ik dan nodig en kan ik die vinden op jullie website? Groeten Eveline
I
Intratuin
25 oktober 2021, 12:06

Hoi Eveline,

Bedankt voor je vraag! Er zijn bij diverse webshops drainagematten verkrijgbaar. Als substraat kan je het beste sedumsubstraat gebruiken, dit is ook bij diverse webshops te koop.

Helaas zijn er in onze webshop geen drainagematten en sedumsubstraat verkrijgbaar, maar wel sedumtrays. Misschien is dit wel een alternatief; deze zijn kant en klaar en kunnen zo het dak op!

^Intratuin

M
Mariska
23 februari 2022, 16:33
Hallo, Is het ook mogelijk de sedummatten bovenop een stenen muurtje te plaatsen? (Ca 20cm breed) Kunnen ze daar rechtstreeks op en zijn de matten evt zelf op maat te maken? Alvast bedankt! Groeten Mariska
I
Intratuin
23 februari 2022, 19:51

Hallo Mariska,

Bedankt voor je vraag. Wat leuk dat je een muur groen wil maken!

Of een sedummat voor jouw muur de beste oplossing is, is echter de vraag. Voor sedumdaken hou je meestal een minimale oppervlakte aan van 1 vierkante meter. Het sedum leg je dan niet t/m de dakrand, maar je houdt een stukje over wat je opvult met grind, voor de afvoer van regenwater en om te voorkomen dat de grond en voeding wegspoelt. Daar heb je bij een muurtje van 20 cm geen ruimte voor. Bovendien zal er geen 'rand' zitten die de matten op hun plek zullen houden. De sedummatten kun je overigens prima zelf op maat snijden, dus dat zal geen probleem zijn. Je kunt de ook rechtstreeks op je muur leggen, dat moet prima kunnen. Maar door het gebrek aan ruimte voor afwatering en geen houvast aan de randen, ben ik bang dat je sedumdak door de regen snel achteruit gaat. Zo'n smalle rand is ook veel kwetsbaarder voor droogte, want het heeft weinig volume om water goed vast te houden.

Wat wij wel kunnen adviseren is het gebruik van balkonbakken bovenop de rand, bij voorkeur in combinatie van een irrigatiesysteem (tenzij je er goed bij kunt om water te geven in de zomer). Nog beter is om een mooie klimplant te kiezen die je muur groen zal maken. Vele klimplanten geven nog prachtige bloemen ook en je hebt maar een klein stukje onderaan de muur nodig om de plant te planten. En als bijkomend voordeel: niet aleen de bovenkant wordt groen, maar de hele muur!

Hopelijk heb je iets aan ons advies, veel succes!

^Intratuin

N
Nelly
2 april 2022, 19:39
We hebben een plat dak wat we willen vergroenen. We willen dit met sedummatten gaan doen. Onze vraag is of de matten biologisch zijn en niet behandeld met middelen die schadelijk zijn voor de bijen en insecten. Vriendelijke groet, Nelly
I
Intratuin
4 april 2022, 11:23

Hallo Nelly,

Bedankt voor je vraag. De planten die je bij ons vindt zijn alleen volledig biologisch geteeld als dit er ook bij vermeld staat. De sedumtrays hebben dit niet, dus zijn wij hierbij niet zeker dat zij 100% biologisch zijn. Dit betekent echter niet dat deze planten schadelijk zullen zijn voor bijen en vlinders, maar dat is een erg gecompliceerd verhaal. Lees hier alles over hoe wij met gewasbescherming om gaan en hopelijk kun je met deze informatie de juiste keus maken voor jouw sedumdak.

Succes! ^Intratuin

J
Julian
5 april 2022, 13:07
I have placed a Sedum-dakje (cassettes) on top of an outdoor wooden shed, and I was advised that I should allow for some standing water on the roof. This is because the sedum needs this water, apparently, to survive. Right now when it rains there is 1.5cm of standing water on my roof that does not drain. Is this necessary? I read Dutch but dont write it (all of those t's and d's), so please respond in Dutch!
I
Intratuin
5 april 2022, 17:09

Hallo Julian,

De ondergrond, waar de sedumplanten in groeien, is ontworpen om water goed door te laten en een dakje met sedum is juist bij voorkeur een klein beetje hellend, zodat te veel water kan weglopen. Alleen moeras- en waterplanten kunnen goed tegen natte voeten (wortels), nagenoeg elke andere plant vindt dit niet prettig. De wortels kunnen dan namelijk gaan rotten. Drainage is dus wel zeker belangrijk! Mocht je er nog iets aan kunnen doen, dan zou ik zeker proberen om van dat laagje water af te komen... Succes!

^Intratuin

 

C
Clementine van Leeuwen
9 mei 2022, 17:22
Goedemiddag. Ons schuurdak dateert van 1986 en er ligt grind op. Daaronder bitumen. Is het wijs om eerst de ondergrond te vervangen en het grind, op een rand na te verwijderen?
I
Intratuin
12 mei 2022, 12:49

Beste Clementine,

Fijn dat je je dak met sedum wil bedekken in plaats van het grind. Voor je de sedum op je schuurdak legt, is het altijd goed om even te kijken naar de staat van je dak. Sedum is zwaar als het nat is, dus indien je vermoedt dat de bitumen misschien niet goed genoeg meer zijn, kun je dit beter vervangen vóór je de sedum legt. Het grind zou ik, in verband met het gewicht, inderdaad verwijderen op de plekken waar het sedum komt. Handig dat je dan alvast je grindrand kunt overlaten voor de waterafvoer.

Succes met de aanleg! We zouden het heel leuk vinden als je het resultaat met ons wil delen via Instagram met #intratuin of @intratuin_nederland. Wij houden van groen. ;-)

^Intratuin

T
Thomas
24 mei 2022, 20:29
Kun je.subsidie krijgen voor een groene dak als je het aanlegt via jullie en met een serum cassette?
I
Intratuin
27 mei 2022, 08:38

Beste Thomas,

De subsidie regelingen voor groene daken verschillen per gemeente, dus je kunt het beste even op de website van jouw gemeente kijken om te zien welke voorwaarden zij hanteren. Sowieso hebben gemeentes vaak een minimale grootte van het groene dak, bijvoorbeeld 10m2. Soms is er vooraf een offerte nodig (die kunnen wij jou niet geven), soms is een kostenindicatie voldoende: die kun je natuurlijk wel berekenen met de prijs van onze cassettes.

Succes met de aanleg en wat fijn dat je je dak wil vergroenen!

^Intratuin

W
Wim
9 juni 2022, 16:59
Wat zijn de kosten per m2 als je cassettes toepast?
I
Intratuin
13 juni 2022, 08:56

Beste Wim,

de kosten per m2 met sedumcassettes kun je het beste even navragen bij jouw Intratuin winkel. Het aanbod kan namelijk per vestiging verschillen en ook de keus van de cassette speelt natuurlijk een rol, er kan verschil zitten in de soorten sedum planten.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE
Back to top