Laden..
Sedumdak maken? Een groen dak met Sedum

Sedumdak maken? Een groen dak met Sedum

Een sedumdak is goed voor de natuur én voor jou. Niet gek dus dat je steeds meer groene daken ziet verschijnen. Het zorgt voor de opslag van regenwater, een schonere lucht en meer biodiversiteit. Extra fijn voor de vlinders en bijen! Ook verlengt het de levensduur van je dak en zorgt het voor vermindering van de omgevingstemperatuur en het omgevingsgeluid. En groen betekent gelukkig niet gelijk meer onderhoud. Een sedumdak is namelijk onderhoudsarm én je kunt een groen dak zelf aanleggen! We vertellen je hier graag meer over.

 • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Wat is Sedum?

Sedum omvat enorm veel soorten die behoren tot de vetplantenfamilie. Van nature vind je ze op het noordelijk halfrond. Sedum wordt ook wel vetkruid genoemd. De tapijtvormende soorten zijn ideaal om te gebruiken als natuurlijke dakbedekking. Sedum of vetkruid is winterhard en dus groenblijvend. Ze staan graag in de zon, maar wat schaduw kunnen ze ook prima hebben. Is het eens een periode droog? Maak je geen zorgen, ook tegen weinig water zijn ze goed bestand. Sedum slaat water in het blad op en kan daarom goed overleven bij verschillende weersomstandigheden.

De voordelen van een sedumdak

Opvang van regenwater

Een groen dak buffert regenwater en zorgt daardoor voor minder belasting op het riool en daaruit voortvloeiende overstromingen.

Warmteregulerend

Planten absorberen zonlicht en zorgen voor een koeler en aangenaam binnenklimaat. Daardoor kan het in de zomer ca. 4 tot 6 graden minder warm worden. In de winter werkt het natuurlijk isolerend en houdt het de warmte juist binnen.

Opname CO2 en fijnstof

Een groen dak zorgt voor een schonere lucht en daardoor voor een gezondere leefomgeving.

Stimulerend voor de biodiversiteit

De sedumplanten van een groen dak bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten.

Geluidsisolatie

Een groen dak kan zorgen voor geluidsdemping.

Duurzame dakbedekking;

Door een groen dak gaat je dakbedekking twee keer zo lang mee.

Zonnepanelen

Een groen dak verhoogt het rendement van zonnepanelen.

 


Tip! Wil je meer weten over biodiversiteit in de tuin? Koos Biesmeijer van Naturalis Biodiversity Center legt in zijn blog uit wat biodiversiteit is en wat je in de tuin kunt doen om deze te vergroten.


Verschil sedummatten, sedum cassettes en sedumtrays

Je kunt zelf een groen dak maken met behulp van sedummatten, cassettes of trays. Sedumcassettes en sedumtrays zijn eigenlijk hetzelfde, het ligt er maar net aan welke naam de fabrikant eraan heeft gegegeven. Er zijn wel een aantal verschillen tussen sedummatten en sedum in cassettes of trays. Het grootste en belangrijkste verschil is het gewicht. Een sedummat weegt, wanneer deze verzadigd is met water, zeker 80 kg en een sedumtray 65 kg. Wanneer daar nog materialen bij komen, zoals een rand met grind en worteldoek, wegen cassettes 100 kg per vierkante meter en matten 120 kg per vierkante meter. Het verschil in gewicht tussen matten en trays komt doordat er onder de matten eerst nog (onder andere) een laag substraat moet worden aangebracht.

Voor het maken van een sedumdak met sedummatten of -trays moet er daarom eerst gekeken worden of het dak deze belasting wel kan dragen. De matten zijn door hun gewicht eigenlijk alleen geschikt voor nieuwbouw, omdat daar bij in de bouw al rekening is gehouden met de belasting op de bouwconstructie. Uiteraard kun je ze wel als bodembedekker gebruiken in je tuin. Bijvoorbeeld ter vervanging van tegels! Voor trays is je dak al sterk genoeg wanneer je er met twee mensen tegelijk op kunt staan, die samen meer dan 100 kg wegen.

Een ander verschil waar je rekening mee moet houden, is de maximale hellingshoek. Een groen dak van sedummatten mag maximaal 5 graden hellen. Een groen dak van sedumcassettes kan meestal een hogere hellingshoek aan, tot wel 15 graden, afhankelijk van het type tray.


Twijfel je of jouw dak geschikt is voor het gebruik van sedummatten? Vraag dan altijd om deskundig of bouwkundig advies in een van onze winkels.


Sedumdak op kliko ombouwSedumdak op kliko ombouw

Zelf een sedumdak maken

Wanneer mag je een Sedumdak aanleggen?

Je kunt het hele jaar door een groen dak aanleggen, behalve bij vorst.

Sedumdak maken met sedum cassettes of -trays

De Sedum dakbedekking in een tray kun je bij Intratuin kant en klaar kopen. Hier hoeft geen substraat onder, je legt ze zo zelf op het dak. Kijk wel even of je dakbedekking wortelwerend is, anders moet je er een worteldoek onder leggen. De trays zijn gemaakt van gerecycled polyurethaan, waardoor ze licht in gewicht zijn. De voorbegroeide trays bevatten tien tot twaalf verschillende soorten sedumplanten en groeien op een speciaal substraat.

De sedumtrays zijn 50 x 60 cm groot en 8 – 9 cm hoog. Voor een vierkante meter heb je 3,33 trays nodig. Wanneer de trays verzadigd zijn is het gewicht 65 kg per vierkante meter, exclusief materialen zoals de grindrand en worteldoek. Droog wegen ze maximaal 8 kg per tray.

Voordelen van sedumtrays:

 • Direct groen resultaat
 • Het is toepasbaar op platte én hellende daken tot maximaal 15 graden
 • Lichtgewicht en daardoor handzaam
 • Ze zijn makkelijk te installeren, ze kunnen direct op het dak geplaatst worden
 • Het onderhoud is minimaal, je hoeft slechts tweemaal per jaar te bemesten
 • Kan bij aanhoudende droogte wel twee weken zonder water

Hoe moet je sedumtrays aanleggen op een dak?

 1. Meet de oppervlakte van je dak in m2, rond dit af naar boven of naar beneden
 2. Leg worteldoek op je dak, indien je dakbedekking niet wortelwerend is
 3. Plaats bij de waterafvoer op je dak een bladvanger van 30 x 30 cm
 4. Plaats de sedumtrays
 5. Leg een rand van grind om de trays, voor een nette waterdoorlatende afwerking
 

Blad illiustratieBlad illiustratie

Een groen dak zorgt voor een schonere lucht.


Sedummatten leggenSedummatten leggen

Sedummatten

Een sedummat of sedummixmat is biologisch afbreekbaar en wordt beplant met tien tot twaalf verschillende soorten Sedum. De plantjes groeien op een kokosvezelmat met een speciaal substraat. Je kunt ze zelf in enkele stappen plaatsen op een geschikt dak of op de grond.

De matten zijn 120 x 100 cm of 60 x 200 cm. Andere afmetingen zijn ook mogelijk, hiervoor kun je het beste advies vragen bij een van onze winkels. Wanneer deze matten verzadigd zijn wegen ze 120 kg per m2 inclusief de benodigde onderlagen (substraat- en drainagelaag).

Hoe leg je sedummatten op de grond of op een dak?

Wat heb je nodig?

 • Substraat
 • Antiworteldoek
 • Borgpennen
 • Schep
 • Hark
 • (Stanley)mes
 • Schaar
 • Eventueel een sproeier
Sedum als grondbedekkingSedum als grondbedekking
1

Graven

Graaf een kleine laag van de grond af en egaliseer deze.

2

Antiworteldoek

Plaats het antiworteldoek, zet indien nodig vast met waarborg pennen.

3

Sedum substraat

Strooi hierop het Sedum substraat (minimaal 1 zak van 20 liter per m2). Verdeel het gelijkmatig met een hark en meet of het substraat de juiste hoogte heeft.

Sedumsubstraat verdelenSedumsubstraat verdelen
4

Vegetatiemat uitrollen

Til en rol een vegetatiemat altijd met 2 personen. Leg de vegetatiemat op de juiste plaats en rol de sedummat voorzichtig uit. Begin met de flap bovenop, tenzij de mat erg nat is. Begin dan met de flap op de bodem.

Sedummat uitrollenSedummat uitrollen
5

Matten aansluiten

Zorg dat de matten goed op elkaar aansluiten en knip – indien nodig – de mat op maat. Eventuele kale plekjes kun je opvullen met overgebleven substraat of losse stukken sedummat

Sedummat op maat knippenSedummat op maat knippen
6

Water geven

Besproei de Sedum met water. Blijf dit de eerste periode ook regelmatig doen bij aanleg in een droge periode. Zo kunnen de wortels van de mat zich goed hechten aan de ondergrond.

Vergroen je leefomgeving en draag bij aan de biodiversiteit door daken te voorzien van sedum. Behalve misschien het werk van het aanleggen, zitten er alleen maar voordelen aan een groen dak!


Vergroen je leefomgeving en draag bij aan de biodiversiteit door daken te voorzien van sedum. Behalve misschien het werk van het aanleggen, zitten er alleen maar voordelen aan een groen dak!


Ontdek de groene revolutie voor jouw dak!

Wist je dat steeds meer gemeentes subsidies aanbieden om je dak te vergroenen? Bij Intratuin zijn we enthousiast over deze ontwikkeling en willen we jou graag op de hoogte brengen. Het vergroenen van je dak is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee én de uitstraling van je huis.

Benieuwd of jouw gemeente meedoet aan deze groene initiatieven? Gebruik dan de handige Groene Subsidiewijzer van Milieu Centraal. Hiermee kun je snel en eenvoudig controleren of jouw gemeente subsidie verstrekt voor het vergroenen van daken. Zo wordt het nog aantrekkelijker om jouw dak om te toveren tot een groen paradijs!

Reacties (39)
G
Guus
9 september 2020, 22:25
Beste lezer, onlangs heb ik op de kinderboerderij in Voorschoten op een dak van een kippenhok een indrukwekkende mat met sedum gezien. Bij navraag bleek Intratuin deze kwaliteitsmatten in haar assortiment te hebben! De beheerster legde uit hoe deze matten eruit zien... onderin dus en niet alleen de fraaie bovenkant! Tot mijn verbazing tilde een mat op die eruit zag als een kunststof tegel zoals op speelplaatsen onder schommels . Het verbaasde mij dan ook dat deze kant en klare matten met een opstaande rand gewoon naast elkaar gelegd kunnen worden en hóp; daar heb je prachtig sedumdak. Ondergrond zou van geen belang zijn, zolang de constructie stevig genoeg is deze te kunnen dragen! Chapeau, wat een geweldig product! Ik zal zelf binnenkort eens kijken bij een filiaal in Pijnacker ZuidHolland om mij eens goed te laten informeren. Lijkt mij een goed product! Guus uit Delft...
J
Jorgen
10 oktober 2021, 12:05
Ik ben van plan om mijn platte daken te voorzien van sedumtrays. Wel heb ik nog wat vragen: - wanneer is dakbedekking wortelwerend? Welk materiaal is dat niet? - is een plat dakconstructie van bouwjaar 1989 stevig genoeg? Het ligt nu vol met kiezels. - kun je na het aanleggen van sedum nog zonnepanelen plaatsen? Of moet dat eerst en dan met het sedum de kale plekken invullen? - is het aan te raden een (tegel) pad te maken of kun je er gewoon overheen lopen? Bedankt voor jullie raad.
I
Intratuin
11 oktober 2021, 16:26

Beste Jorgen,

EPDM, bitumen en betondaken zijn wortelwerend. Oudere daken met bitumen zijn echter meestal niet wortelwerend. De sedumtray's die Intratuin verkoopt kunnen zo op het platte dak gelegd worden. Wij kunnen echter niets zeggen over de stevigheid van jouw dak, dat kan alleen een bouwkundige voor je beoordelen. Zonnepanelen houden het licht weg van de sedumplanten, dus dat is niet de meest ideale combinatie. Ik zou dus geen sedum ònder de panelen leggen en dan is het inderdaad logischer om eerst de zonnepanelen te plaatsen en daarna sedum er omheen te leggen. Je kunt over sedum heen lopen, maar liever niet te vaak. De stelen kunnen dan afbreken en het zal er niet mooier van worden. Een pad is dan inderdaad een goed idee als je vanaf de randen er niet voldoende bij kan.

Heel veel succes met deze projecten!

M
Michael
17 juli 2022, 09:42
Wat een slecht antwoord dat alle dakbedekking wortelwerend is. Dit is zeker niet het geval. Let altijd op dat je een wortelwerende dakbedekking hebt. Anders gaat het een duur grapje worden.
I
Intratuin
18 juli 2022, 09:30

Beste Michael,

Je hebt helemaal gelijk, ik kan helaas niet herleiden waar dit eerder gegeven antwoord van ons toen op gebasserd is. In onze blog zeggen we gelukkig wel correct dat niet alle daken wortelwerend zijn en dat je dit zeker moet controleren. Ik heb het advies aangepast, bedankt voor je opmerking!

^Intratuin

P
Philip
19 juli 2022, 19:24
Sedum op een plateau geeft bouwfysische problemen. Kan alleen met een hele goede dampremmende laag. PE folie bijvoorbeeld is niet voldoende.
E
Eveline Folkers
22 oktober 2021, 17:59
Als ik de sedummatten wil plaatsen op een dakje, welke substraat en drainagelagen heb ik dan nodig en kan ik die vinden op jullie website? Groeten Eveline
I
Intratuin
25 oktober 2021, 12:06

Hoi Eveline,

Bedankt voor je vraag! Er zijn bij diverse webshops drainagematten verkrijgbaar. Als substraat kan je het beste sedumsubstraat gebruiken, dit is ook bij diverse webshops te koop.

Helaas zijn er in onze webshop geen drainagematten en sedumsubstraat verkrijgbaar, maar wel sedumtrays. Misschien is dit wel een alternatief; deze zijn kant en klaar en kunnen zo het dak op!

^Intratuin

M
Mariska
23 februari 2022, 16:33
Hallo, Is het ook mogelijk de sedummatten bovenop een stenen muurtje te plaatsen? (Ca 20cm breed) Kunnen ze daar rechtstreeks op en zijn de matten evt zelf op maat te maken? Alvast bedankt! Groeten Mariska
I
Intratuin
23 februari 2022, 19:51

Hallo Mariska,

Bedankt voor je vraag. Wat leuk dat je een muur groen wil maken!

Of een sedummat voor jouw muur de beste oplossing is, is echter de vraag. Voor sedumdaken hou je meestal een minimale oppervlakte aan van 1 vierkante meter. Het sedum leg je dan niet t/m de dakrand, maar je houdt een stukje over wat je opvult met grind, voor de afvoer van regenwater en om te voorkomen dat de grond en voeding wegspoelt. Daar heb je bij een muurtje van 20 cm geen ruimte voor. Bovendien zal er geen 'rand' zitten die de matten op hun plek zullen houden. De sedummatten kun je overigens prima zelf op maat snijden, dus dat zal geen probleem zijn. Je kunt de ook rechtstreeks op je muur leggen, dat moet prima kunnen. Maar door het gebrek aan ruimte voor afwatering en geen houvast aan de randen, ben ik bang dat je sedumdak door de regen snel achteruit gaat. Zo'n smalle rand is ook veel kwetsbaarder voor droogte, want het heeft weinig volume om water goed vast te houden.

Wat wij wel kunnen adviseren is het gebruik van balkonbakken bovenop de rand, bij voorkeur in combinatie van een irrigatiesysteem (tenzij je er goed bij kunt om water te geven in de zomer). Nog beter is om een mooie klimplant te kiezen die je muur groen zal maken. Vele klimplanten geven nog prachtige bloemen ook en je hebt maar een klein stukje onderaan de muur nodig om de plant te planten. En als bijkomend voordeel: niet aleen de bovenkant wordt groen, maar de hele muur!

Hopelijk heb je iets aan ons advies, veel succes!

^Intratuin

J
Jose
9 augustus 2022, 13:14
Even over het advies balkon bakken met sedum te vullen. De balkon bakken zijn redelijk diep. Ongeveer 15 cm Kies je dan voor vullen met substraat en daarop een deel van een mat of tray??
I
Intratuin
16 augustus 2022, 10:58

Hi Jose, goed dat je dit nog even checkt. Je kunt onder de (delen) van de sedum matten inderdaad aarde gebruiken om de hoogte van de balkonbak op te vullen. Hopelijk weet je zo voldoende om aan de slag te gaan! ^Intratuin 

N
Nelly
2 april 2022, 19:39
We hebben een plat dak wat we willen vergroenen. We willen dit met sedummatten gaan doen. Onze vraag is of de matten biologisch zijn en niet behandeld met middelen die schadelijk zijn voor de bijen en insecten. Vriendelijke groet, Nelly
I
Intratuin
4 april 2022, 11:23

Hallo Nelly,

Bedankt voor je vraag. De planten die je bij ons vindt zijn alleen volledig biologisch geteeld als dit er ook bij vermeld staat. De sedumtrays hebben dit niet, dus zijn wij hierbij niet zeker dat zij 100% biologisch zijn. Dit betekent echter niet dat deze planten schadelijk zullen zijn voor bijen en vlinders, maar dat is een erg gecompliceerd verhaal. Lees hier alles over hoe wij met gewasbescherming om gaan en hopelijk kun je met deze informatie de juiste keus maken voor jouw sedumdak.

Succes! ^Intratuin

J
Julian
5 april 2022, 13:07
I have placed a Sedum-dakje (cassettes) on top of an outdoor wooden shed, and I was advised that I should allow for some standing water on the roof. This is because the sedum needs this water, apparently, to survive. Right now when it rains there is 1.5cm of standing water on my roof that does not drain. Is this necessary? I read Dutch but dont write it (all of those t's and d's), so please respond in Dutch!
I
Intratuin
5 april 2022, 17:09

Hallo Julian,

De ondergrond, waar de sedumplanten in groeien, is ontworpen om water goed door te laten en een dakje met sedum is juist bij voorkeur een klein beetje hellend, zodat te veel water kan weglopen. Alleen moeras- en waterplanten kunnen goed tegen natte voeten (wortels), nagenoeg elke andere plant vindt dit niet prettig. De wortels kunnen dan namelijk gaan rotten. Drainage is dus wel zeker belangrijk! Mocht je er nog iets aan kunnen doen, dan zou ik zeker proberen om van dat laagje water af te komen... Succes!

^Intratuin

 

C
Clementine van Leeuwen
9 mei 2022, 17:22
Goedemiddag. Ons schuurdak dateert van 1986 en er ligt grind op. Daaronder bitumen. Is het wijs om eerst de ondergrond te vervangen en het grind, op een rand na te verwijderen?
I
Intratuin
12 mei 2022, 12:49

Beste Clementine,

Fijn dat je je dak met sedum wil bedekken in plaats van het grind. Voor je de sedum op je schuurdak legt, is het altijd goed om even te kijken naar de staat van je dak. Sedum is zwaar als het nat is, dus indien je vermoedt dat de bitumen misschien niet goed genoeg meer zijn, kun je dit beter vervangen vóór je de sedum legt. Het grind zou ik, in verband met het gewicht, inderdaad verwijderen op de plekken waar het sedum komt. Handig dat je dan alvast je grindrand kunt overlaten voor de waterafvoer.

Succes met de aanleg! We zouden het heel leuk vinden als je het resultaat met ons wil delen via Instagram met #intratuin of @intratuin_nederland. Wij houden van groen. ;-)

^Intratuin

T
Thomas
24 mei 2022, 20:29
Kun je.subsidie krijgen voor een groene dak als je het aanlegt via jullie en met een serum cassette?
I
Intratuin
27 mei 2022, 08:38

Beste Thomas,

De subsidie regelingen voor groene daken verschillen per gemeente, dus je kunt het beste even op de website van jouw gemeente kijken om te zien welke voorwaarden zij hanteren. Sowieso hebben gemeentes vaak een minimale grootte van het groene dak, bijvoorbeeld 10m2. Soms is er vooraf een offerte nodig (die kunnen wij jou niet geven), soms is een kostenindicatie voldoende: die kun je natuurlijk wel berekenen met de prijs van onze cassettes.

Succes met de aanleg en wat fijn dat je je dak wil vergroenen!

^Intratuin

W
Wim
9 juni 2022, 16:59
Wat zijn de kosten per m2 als je cassettes toepast?
I
Intratuin
13 juni 2022, 08:56

Beste Wim,

de kosten per m2 met sedumcassettes kun je het beste even navragen bij jouw Intratuin winkel. Het aanbod kan namelijk per vestiging verschillen en ook de keus van de cassette speelt natuurlijk een rol, er kan verschil zitten in de soorten sedum planten.

^Intratuin

H
Hans Groen
6 juli 2022, 10:29
Kan je sedum ook toepassen wanneer een dak een groot gedeelte van de dag in de schaduw ligt?
I
Intratuin
11 juli 2022, 10:32

Beste Hans,

een sedumdak kan ook zeker op een dak wat in de schaduw ligt. Het enige 'gevaar' bij sedum op een schaduwdak is dat er teveel vocht blijft hangen omdat er minder verdampt door de zon. Een lichte helling van het dak is daardoor wel aan te raden, zodat overtolig water wegloopt. Seum heeft voor de bloei wel zon nodig, dus bij te weinig zon zullen er minder bloemen verschijnen.

^Intratuin

B
Bregt
12 augustus 2022, 23:30
Jullie schrijven dat het eerste type twee weken zonder water kan. Maar bij het tweede deel van het artikel staat niet genoemd hoe lang dat type sedum droogte aankan. Weten jullie dat? Want het heeft bij ons nu al vier weken niet geregend en dat zal in de toekomst alleen nog maar vaker voorkomen. Dank
I
Intratuin
16 augustus 2022, 11:05

Hi Bregt, wat leuk dat je aan het nadenken bent over het aanleggen van een stukje sedum(dak). Je kunt voor alle soorten sedum trays hetzelfde aanhouden. Ongeveer twee weken kunnnen de trays zonder water. Hopelijk zorgt dit voor opheldering! ^Intratuin

M
Marloes
19 augustus 2022, 07:17
Goedendag, ik heb een vraag over het vervangen van tuintegels door groen. Ik heb een vrij kleine tuin met al wel groen erin, maar ik wil liefst nog meer groen. Zou ik tuintegels van een pad kunnen vervangen door sedummatten of is er iets anders wat ik zou kunnen gebruiken (liefst geen gras, geen plaats voor een maaier)? Mvg Marloes
I
Intratuin
22 augustus 2022, 16:24

Hoi Marloes,

Wat fijn dat je nog meer groen in je tuin wilt! Jouw idee is helemaal prima: sedum is erg geschikt als groene grondbedekker. Als je er veel op loopt dan kunnen de plantjes daar wel wat onder lijden, dus een paar stepstones ertussen zou ik wel aanraden, zodat je niet op het groen hoeft te stappen. Er zijn meerdere bodembedekkende planten die laag blijven, die je ook nog zou kunnen mengen tussen het sedum. Je kunt deze laagblijvende bodembedekkers in onze webshop bekijken of kom naar jouw Intratuin en vraag advies aan één van onze groenspecialisten!

We zijn wel erg benieuwd naar het resultaat. Zou je te zijner tijd misschien een foto willen delen op Instagram met #intratuin ? Wij kunnen deze dan gebruiken om andere mensen te inspireren! (Hier lees je daar meer over.)

^Intratuin

 

s
sandra
15 oktober 2022, 16:07
We willen een stukje dak van de erker aan de voorkant van het huis met sedum beleggen. Afmeting is 70 x 450 (cm). ik denk dan aan aan 8 sedumtrays van 50x50. Of 9? en is het nodig om de rand met grind op t evullen of mag de buitenkan ook open blijven (er is al een opstaande rand.)
I
Intratuin
17 oktober 2022, 09:18

Beste Sandra,

Wat leuk dat je sedum op je erker gaat leggen! Met 8 sedumtrays heb je aan weerszijden 25 cm over, met 9 kun je hem mooier opvullen. Eigenlijk zou je er 8,5 moeten hebben, misschien heb je buren met een erker die het ook willen? Dan kunnen jullie er samen 17 kopen! ;-) Je kunt het grind weglaten, maar een randje grind maakt het wel af. Je kijkt dan niet tegen de zijkanten van het sedum aan, het blijft mooi op zijn plek en het grind filtert ook grover vuil. Je kan natuurlijk het sedum eerst neerleggen zonder grind en kijken hoe je het vindt staan. Het randje grind kun je er altijd nog omheen leggen.

Let wel even op als je erker bedekt is met zink. Zink kan niet goed tegen de zuren die vanuit het sedum zullen doorlekken en zal daardoor sneller aangetast worden, dus er wordt eigenlijk afgeraden om sedum op een zinken dak te leggen.

^Intratuin

L
Lucia
7 januari 2023, 17:59
Vorige zomer sedumtrays op het schuurdek gelegd. Was heel zwaar om de trays boven te krijgen. Nu enorme lekkage in de schuur. Ik miet de trays er dus weer afhalen en evt na reparatie er weer opleggen. Vraag: hoe krijg ik makkelijke de trays op en van het dak? Kan ik de cassettes op de een of andere manier lichter maken. In stukken knippen oid?
I
Intratuin
9 januari 2023, 08:51

Beste Lucia,

Wat leuk dat je je schuurdak met sedumtrays hebt belegd! Het kan inderdaad een zwaar klusje zijn, het ligt er een beetje aan hoe groot de trays zijn.

Ik weet niet welke trays je precies op je dakje hebt, maar in principe kunnen de plantjes er best tegen als je een tray in stukken snijdt. Er zal wel wat schade aan de planten en de wortels ontstaan, maar dit herstelt wel weer. Sowieso zijn de trays natuurlijk een stuk lichter als ze droog zijn, dan hoef je geen water te tillen, dus wacht even op een drogere periode voor je deze klus gaat aanpakken. En vraag hulp! Met zijn tweeën is deze klus ook een stuk lichter.

^Intratuin

M
Marian
13 februari 2023, 07:35
Ik heb een betonnen bloembak onder mij raam. Hij ligt grotendeels in de schaduw. Er zit geen afvoer. Ik overweeg hem te vullen met sedumtrays. Is het voldoende om er serum substraat onder te leggen? Of moet ik waterhoudende korrels als onderlaag gebruiken? En mag hij helemaal tot de rand opgevuld met planten? Bedankt, Marian
I
Intratuin
13 februari 2023, 09:15

Beste Marian,

Bedankt voor je vraag. Een plantenbak buiten heeft altijd wel een afwatering nodig, ik begrijp dat jouw bak dat niet heeft. Blijft er water in de bak staan, of laat het beton water door? Als hij geen water doorlaat dan loop je bij extreem veel regen de kans dat er te veel water in komt te staan, waardoor je planten wegrotten. Hoe snel dit gebeurt hangt af van de diepte van de bak. Als de bak waterdicht is kun je het beste planten erin zetten die in een kweekpot zitten. Bij extreme regenval kun je ze er dan uittillen en de bak van het water ontdoen.  

Als hij wel water doorlaat, dan zou je er sedum in kunnen doen. Sedumsubstraat is een goede bodem voor de sedum, daaronder maak je normaal gesproken een drainagelaag welke vocht vasthoudt en afgeeft op droge dagen. Rond het sedum kun je het beste een rand openlaten voor de afwatering, hier kun je kiezels neerleggen.

Ik zou je willen aanraden om even te kijken of de bak waterdoorlatend is, en dan even langs één van onze winkels te gaan. Mijn collega's op de winkelvloer kunnen je het best adviseren wat het beste is voor jouw bak. Neem ook even de afmetingen en diepte van de bak mee, dan kunnen ze met je meedenken over hoe dik de lagen idealiter zouden moeten zijn!

^Intratuin

A
Anne
15 april 2023, 15:04
Beste intratuin, Ik heb n licht hellend golfplaten dak. Het dak is stevig. Maar welke type sedummat oid kan er het beste op worden geplaatst. En vormt de mat mee met het dak? De uiteinden van de golfplaten zijn open, kan dat?
I
Intratuin
17 april 2023, 09:00

Hallo Annemieke,

Een sedummat is niet gemaakt voor op een golfplaten dak. Het ligt er een beetje aan hoe 'diep' de golven zijn, of dit zal werken en dat zelfde geldt voor de helling van het dak. Een sedummat vormt wel een beetje mee, maar met diepe golven krijg je hem er niet mooi op. Ook loop je het risico dat de plantjes gaan wegglijden als de helling te groot is. Met hele diepe golven zou je er misschien voor kunnen kiezen om stroken van de sedummat in de diepe delen te leggen.

Ik ben persoonlijk een voorstander van 'gewoon proberen', want een sedumdak voegt zoveel toe voor de natuur én voor de aanblik van je tuin. Het beste dat ik je kan adviseren is om even bij jouw Intratuin langs te gaan met een foto van het dak en dan ter plekke, samen met een collega van mij, kijken hoe dit zou kunnen werken.

Succes, hopelijk lukt het!

^Intratuin

K
Kees
5 mei 2023, 10:18
Hallo, ik heb een houthok van kortenstaal, bovenkant 150 x 38 cm. Dit wil ik graag bedekken met sedum. Kan ik dan het beste sedummatten of sedumtrays kopen? en moet ik dan nog een rand met bijvoorbeeld worteldoek eronder om te voorkomen dat e.e.a. weg zal spoelen? Graag advies hoe ik dit het beste kan aanpakken. Hartelijke groet.
I
Intratuin
8 mei 2023, 12:00

Hallo Kees,

De keus voor een sedummat of -tray is aan jou, maar door de kleine oppervlakte is het waarschijnlijk makkelijker om voor sedumtays te kiezen. Je hebt dan direct alles in één. Worteldoek is niet nodig, sowieso niet tegen het wegspoelen en ik ga er vanuit dat je cortenstaal voldoende wortelwerend is. Iets van een rand is wel aan te bevelen, want er is anders toch een risico dat er (teveel) weg gaat spoelen op langere termijn. Ook adviseren we altijd een randje grind tegen overtollig water. Als je dakje schuin afloopt, dan hoeft die rand grind alleen onderaan. De rand moet dan minimaal onderaan en aan de zijkanten. Is het dakje vlak? Dan moeten alle kanten worden voorzien.

Hopelijk krijg je een mooi dakje sedum, succes met de aanleg en kom vooral langs in één van onze winkels (eventueel met foto van je dakje) zodat mijn collega's je ook kunnen adviseren.

^Intratuin

P
Pien
6 mei 2023, 21:05
Het dak van onze tuinschuur is nu al bedekt met wilde wingerd wat nu weer mooi groen wordt, maar in de winter natuurlijk niet. Dus zou ik tussen de takken sedum willen planten. Kan ik dit doen met spekjes of spoelt de aarde dan weg?
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top