Laden..
Rouwvliegjes bestrijden? Weg met vliegjes in je plant

Rouwvliegjes bestrijden? Weg met vliegjes in je plant

He bah… vliegjes in je plant! Grote kans dat dit rouwvliegjes zijn. Ze duiken op in je mooie tropische kamerplant en als je zaadjes opkweekt in kweekbakjes is de kans ook groot dat ze opduiken. Tijd om afscheid te nemen van de mooie kamerplant of je nieuwe moestuin? Niet per se, maar deze nare vliegjes gaan ook niet vanzelf weg! Wij vertellen je graag over de rouwvlieg en geven je de manieren om rouwvliegjes te bestrijden.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Wat zijn rouwvliegjes?

Ondanks de naam zijn rouwvliegjes helemaal geen vliegen, maar muggen! Deze mug wordt ook wel rouwmug of rouwvarenmug genoemd. Officieel heet dit beestje varenrouwmug en deze mug prikt niet. De rouwvlieg lijkt erg op de fruitvlieg, alleen dan nóg kleiner. Ze zijn ook iets minder zwart dan de fruitvlieg en langwerpiger. Kijk naar de ogen om een fruitvlieg te onderscheiden van een rouwvliegje: de ogen van een fruitvlieg zijn namelijk rood. De rouwvlieg is tussen de 4 en 5 mm lang en de larve tussen de 5 en 12 mm. De larven zijn ivoor van kleur. De eitjes zijn heel erg klein, tot 0,25 mm en gelig wit van kleur. Waar je de vliegjes vooral aan herkent is de plek waar ze zitten: ze komen niet op fruitafval af maar op je planten en zitten daar in de aarde, op of rond je plant. Je ziet ze meestal het eerst als je je plant water geeft en de vliegjes opvliegen.

 

RouwvliegjeRouwvliegje

Waar komen rouwvliegjes vandaan?

Rouwvliegjes, of de eitjes of larven van rouwvliegjes, komen vaak je huis in via nieuwe planten of door potgrond die nageslacht bevat. Je moet heel veel geluk hebben om dit op te merken, dus helaas gebeurt het vrij makkelijk. Ze kunnen overigens ook gewoon naar binnen vliegen!

Wat doen rouwvliegjes?

Waar rouwvliegjes vooral goed in zijn is voortplanten. De varenrouwmug blijft zich haar hele leven voortplanten en ze legt tot wel 200 eitjes per keer. Overigens leeft deze mug maar een paar dagen, maar met 200 nakomelingen zie je het probleem vast al. Rouwvliegjes planten zich zo snel voort dat je ze moeilijk weg krijgt. De eitjes komen al na een paar dagen uit en dan beginnen de larven van de vliegjes de levende wortels van je plant op te eten. Als ze nog klein zijn knabbelen ze aan de haarwortels, maar hoe groter de larve wordt, hoe groter de wortels zijn die hij lust. Door de aangetaste wortels verzwakt je plant, omdat hij minder goed water en voedingsstoffen kan opnemen. Je plant wordt hierdoor ook kwetsbaarder voor schimmels en bacteriën. Na een week of 3 á 4 verpoppen de larven tot vliegjes. De vliegjes eten vooral dode plantenresten, zoals afgevallen blaadjes of stengeltjes. Je vindt ze hierdoor ook wel in de buurt van verwelkte bloemen. De vliegjes doen verder niet zoveel kwaad, op het leggen van eieren na. Net als bij de buxusrups zijn bij de rouwvlieg dus ook de larven de grootste schade aanrichters! Rouwvliegjes zijn voor mensen of dieren overigens niet schadelijk, maar wel vervelend. Ze hebben nogal de neiging in je gezicht te vliegen. Overigens zijn rouwvliegjes geen goede vliegers, ze vliegen maar kleine stukjes en lopen liever!

Rouwvliegjes voorkomen

Helemaal voorkomen kun je rouwvliegjes niet, maar er zijn wel wat voorzorgsmaatregelen te nemen.

Nieuwe plant in quarantaine

Zoals gezegd kunnen rouwvliegjes, of de larven en eitjes, meekomen met een nieuw aangekochte plant. Je ziet dit vaak pas als de vliegjes rond je plant vliegen. Hou nieuwe planten altijd een tijdje in quarantaine, weg van je andere planten. Mochten er dan vliegjes meegekomen zijn, dan heb je ze in ieder geval maar in één plant.

Geef nooit teveel water

Rouwvliegjes houden van vochtige, rotte grond. Zorg dus dat je je planten niet teveel water geeft. Voorkom altijd dat er een laagje water onderin de pot blijft staan, want de wortels kunnen hierdoor gaan rotten. Een paradijs voor rouwvliegjes én sowieso niet bevorderlijk voor je plant. Hou verder de plant en de potgrond vrij van afgevallen blaadjes, bloemetjes en andere plantenrestjes. Deze plantenresten zullen uiteindelijk gaan rotten en de vervelende vliegjes aantrekken.

Hou je planten sterk en gezond

Verder is de beste bescherming altijd een gezonde plant. Een gezonde plant heeft de juiste standplaats, krijg voldoende maar niet teveel water en krijgt extra plantenvoeding als hij het nodig heeft. Mochten zich er dan toch rouwvliegjes gaan nestelen, dan zal je plant er niet direct veel last van ondervinden en sneller herstellen. Jonge plantjes en zaailingen hebben meestal nog niet de kracht om de aanval van de larven op de nieuwe worteltjes te doorstaan. Grijp dus wel altijd zo snel mogelijk in!

Rouwvliegjes bestrijden

Zoals al gezegd zijn rouwvliegjes niet makkelijk te bestrijden. Er wordt wel vaak gezegd: koop maar een nieuwe plant, want daar kom je nooit meer vanaf. Je plant weggooien en vervangen is inderdaad een manier om van de vliegjes in je plant af te komen, maar is natuurlijk een allerlaatste redmiddel. Zet de besmette plant wel zo snel mogelijk weg van de andere planten, zodat het probleem zich niet verspreidt. Wij hebben alle bestrijdingstips voor rouwvliegen voor je verzameld. Succes!

Plant uitdrogen tegen rouwvliegjes

Rouwvliegjes houden van vocht. Laat je plant uitdrogen! Niet elke plant is hier even goed tegen bestand, maar de vliegjes zullen uiteindelijk wel vertrekken. Bekijk per plant hoe ver je kunt gaan voor de plant last ondervindt. Moet je toch weer water geven, zet dan je plant in een bakje water of vul een plantenschotel met water waar je de plant (in kweekpot) in zet. Misschien moet je de plant er even voor verpotten, maar door van onderaf water te geven blijft de bovenste laag droog en dat is waar de rouwvarenmug en de eitjes zitten.

Nieuwe aarde tegen rouwvliegjes

Vervang de aarde! Haal de plant uit zijn pot en haal voorzichtig alle aarde uit de wortels. Dit werkt het makkelijkst als je de plant eerst hebt laten uitdrogen. Spoel de wortels daarna goed schoon met water en maak de pot zelf schoon met kokend water. Zet de plant vervolgens terug in geheel nieuwe potgrond. Iets minder rigoureus is het vervangen van alleen de bovenste 5 cm aarde, hierin bevinden de larven zich. Pas hierna de volgende tip toe, want er is natuurlijk altijd een kans dat je een larve van de rouwvlieg hebt gemist.

NIeuwe aarde tegen rouwvliegjesNIeuwe aarde tegen rouwvliegjes

Zand tegen rouwvliegjes

Leg een laag zand (bijvoorbeeld uit de zandbak) over de aarde. Het zand blokkeert de lucht en de larven zullen afsterven. Ook komt de varenrouwmug er niet doorheen om nieuwe eitjes te leggen, ze legt deze niet in het zand. Laat het zand maximaal 2 weken bij je plant liggen, want anders zullen de wortels ook afsterven door zuurstofgebrek.

Je kunt de potgrond ook afdekken bijvoorbeeld huishoudfolie, dit doet hetzelfde als zand. Zorg wel dat je geen gaatjes open laat, dat lukt niet bij elke plant!

Kaneel tegen rouwvliegjes

Kaneel schijnt rouwvliegjes te weren, maar de resultaten zijn wisselend. Giet wat kaneelpoeder op de potgrond of maak er een extract van. Kook hiervoor een liter water met 2 eetlepels kaneel en geef het water aan je plant.

Witte wijn tegen rouwvliegjes

Rouwvliegjes zijn gek op witte wijn. Zet een glaasje of schaaltje naast je plant met een mix van water en wijn en voeg hier een druppeltje afwasmiddel aan toe. De vliegjes drinken ervan en zullen verdrinken in de wijn, doordat de waterspanning weg is door het afwasmiddel. Je kunt ook gele plak strips gebruiken om rouwvliegen te vangen, ze worden namelijk aangetrokken tot de kleur geel. Overigens pak je met deze methodes alleen de vliegjes en natuurlijk niet de larven en eitjes. Dit werkt alleen voldoende als je alle vliegen vangt vóór ze eitjes leggen…

Aaltjes tegen rouwvliegjes

De beste natuurlijke bestrijding tegen rouwvliegjes zijn aaltjes of insect parasitaire nematoden. De aaltjes dringen de larven binnen waar ze een bacterie afscheiden die dodelijk is. In de dode gastheer ontstaat vervolgens een nieuwe generatie aaltjes, welke op zoek gaan naar een nieuwe gastheer. Op deze manier doden de aaltjes de larven van de rouwvlieg. Zodra er geen larven meer zijn, zullen de aaltjes vanzelf ook doodgaan. Aaltjes giet je heel makkelijk met wat water bij de plant. Hou hierna de aarde vochtig, anders gaan de aaltjes dood.

Willen de rouwvliegjes niet weg?

Heb je alles al geprobeerd, maar is niets gelukt? Kom langs in één van onze winkels en vraag onze specialisten om raad. Misschien is er gewoon geen redden aan en wordt het tijd voor een nieuwe plant, ook daar helpen we je natuurlijk graag bij. Tip: kijk ook eens of je misschien een stekje van je huidige plant kunt maken! Hou deze natuurlijk ver weg van de besmette plant, maar zo kun je toch nog door genieten van je mooie groene vriend. Ook hierin adviseren wij je graag.

Reacties (102)
H
Hellas
22 april 2021, 21:56
Hier heb ik er ook veel last van gehad en was te laat met het verwijderen van de plant waar het mee begon. Kaneel werkte hier niet, het verpotten was een flinke klus en uiteindelijk heb ik een aantal planten met de wortels in water gezet. Hierna was ik snel van de vliegjes af.
R
Ron de Knikker
18 oktober 2021, 09:13
Hallo, hebben jullie een link naar de aaltjes of insect parasitaire nematoden? Ik ga ervanuit dat jullie deze ook (online) verkopen?
I
Intratuin
18 oktober 2021, 11:48

Hoi Ron,

Wij verkopen online geen aaltjes, ze kunnen wel te koop zijn in de winkel. Het aanbod verschilt per vestiging.

^Intratuin

J
Jája Hendriks-Zeman
2 november 2021, 10:56
Ik heb al 1 jaar last van rouwvliegjes, na dat ik planten bij de intratuin gekocht had, was er in beging een zwerm van vliegjes. Na het googelen kwam ik achter dat het rouwvliegjes waren. Ik heb alle planten weggedaan, bakken schoongemaakt, met vakantie gegaan en wederom weer planten bij de intratuin gekocht. En warempel ze zijn er weer. Help wat moet ik doen met die irritante vliegjes????
I
Intratuin
3 november 2021, 08:28

Hoi!

Zoals in de blog staat aangegeven zijn er verschillende opties om rouwvliegjes te bestrijden. Succes!

^Intratuin

H
Henny Van Dam van Vlimmeren
20 februari 2024, 20:40
Wij hebben er lavasteentjes bij alle planten gedaan na lange tijd weg vliegjes
S
Susanne Langendam.
9 november 2021, 11:31
Ook ik heb een lepelplant bij Intratuin gekocht en had binnen de kortste keren rouwvliegjes. Na het vorige bericht gelezen te hebben is het voor mij duidelijk dat die vliegjes bij Intratuin afkomstig zijn! Dus voor mij geen planten meer van Intratuin!
I
Intratuin
9 november 2021, 12:11

Vervelend om te horen Susanne! Het zou inderdaad kunnen dat de rouwvliegjes er al in gezeten hebben bij aankoop. Uiteraard doen wij er alles aan om geen geinfecteerde planten in onze winkels te hebben, maar zoals je hebt kunnen lezen zijn de beestjes niet geheel te voorkomen omdat je ze niet altijd direct kunt zien. Heb je contact opgenomen met de winkel waar je de lepelplant hebt gekocht?

 ^Intratuin

C
Carolien
26 juli 2023, 17:17
Nou ik heb nu al 2x potgrond bij jullie gehaald om de plant te verpotten en al 2x rouwvliegjes.....mooi balen
I
Intratuin
27 juli 2023, 08:59

Beste Carolien,

Dat is balen! Hopelijk kom je weer vanaf. Om te voorkomen dat nieuwe potgrond besmet is, kun je het een paar minuten in de magnetron zetten, dan wordt de grond gesteriiliseerd en eventuele larven en vliegjes gaan dan dood.

^Intratuin

M
Mieke Hergarden
1 februari 2024, 21:35
Inderdaad dat is ook mijn ervaring!
S
Sandra
28 december 2022, 13:42
Ik heb ook bij intra tuin planten gehaald en ook deze vlieg/mug ik heb nu aaltjes besteld en ik heb ook gele plakstrips bij de plant gezet en ga deze tips volgen.maar nooit geen planten van intratuin meer voor binnen
M
Margreet Van der harst
8 april 2023, 14:38
Precies. Ik koop nu ook niet meer. Ik had nergens last van bij de planten. En hoppa 3 plantjes en gezeur. Nooit meer intratuin.
C
Cisca
10 april 2023, 18:48

Dit is echt zo raar Ik heb twee prachtige palmen gekocht bij ***, Ik heb ze in potten gezet aarde erop en twee dagen later ,vliegjes Er is niemand maar dan ook niemand die daar wat aan kan doen en al helemaal zo'n planten centrum niet Alle deuren staan open dus alles kan naar binnen vliegen het is niemand zijn schuld Ik ga volgende maand lekker mijn buiten planten kopen bij *** en ik heb op de aarde van mijn palmen mieren poeder gegooid dat helpt ook

A
An
13 augustus 2023, 17:29
Zo'n onzin om het hebben van rouwvarenvliegjes te wijten aan specifiek intratuin. Dat is gewoon echt pech hebben, ongeacht waar gekocht. Ze vinden kokospotgrond trouwens een stuk minder aantrekkelijk dan andere potgrond!
M
Marij
20 september 2023, 09:16
Intratuin is wel echt een issue met het kopen van planten die besmet zijn. Alleen al als ik alle planten inspecteer, zie ik gewoon spint en andere ongedierte. Zij checken dit zelf echt niet, aangezien het meeste personeel nog minder kennis over planten heeft dan een planten enthousiast. Als je het doorgeeft aan personeel, doen ze er nog niets aan.
I
Intratuin
22 september 2023, 08:56

Beste Marij,

Wat naar dat je zulke ervaringen hebt bij Intratuin. Ongedierte is heel vervelend in planten, maar aan de andere kant willen we ook bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk vermijden. Dit brengt ons een beetje in een splagaat... maar uiteraard mag je van ons wel verwachten dat onze uiterste best doen om gezonde planten zonder beestjes in onze winkels te hebben!

Ik weet niet in welke vestiging je deze ervaring hebt gehad. Als je een volgende keer geen gehoor vind bij mijn collega's in de winkel vernemen we dit graag van je via onze klantenservice, wij kunnen dan in gesprek gaan met de winkel.

^Intratuin

M
Marion
20 februari 2024, 18:28
Nee,dat is niet helemaal waar. Heb bij meerdere tuincentra diverse planten gekocht. Ook daar last van rouwvliegjes. Nu weer in de Sanseveria. Voor de vijfde week gele plakplaatjes in. Die krengen zijn niet uit te roeien. Mijn ouders hadden vroeger veel kamerplanten, nooit een rouwvliegje gezien.
D
Diny
22 februari 2024, 15:52
ik heb op advies van intratuin er kleine steentjes op gedaan en totaal geen last meer van gehad ik heb de zwarte gekozen die vallen het minst op
S
Susanne Langendam
9 november 2021, 12:32
Dank u wel voor de snelle reactie. Ik heb de plant uit de pot gehaald ,in de tuin, en de wortels uitgespoeld. De aarde uit de pot gehaald en de pot met bleekwater schoon gemaakt en daarna uiteraard de pot grondig schoongemaakt! De plant met nieuwe aarde weer in de pot gedaan. En nu maar hopen dat de vliegjes wegblijven! Mvrgr Susanne Langendam
T
Tanny
12 december 2021, 19:54
Ik heb ook al 3keer aaltjes via jullie besteld maar helaas nog steeds last van vliegjes . Waarschijnlijk ook weer in m’n nieuwe flamingoplant bij jullie vandaan! Klacht ingediend maar kreeg een telefoontje dat ik maar met ecostyle contact op moet nemen ????hopeloos
I
Intratuin
13 december 2021, 10:43

Hoi Tanny,

Wat verveld dat je nog steeds last hebt van die rot vliegjes! Wat balen dat de aaltjes niet werken. Je kan het beste even geen water geven, hierdoor droogt de potgrond uit en zullen de vliegjes sneller verdwijnen. 

Als dit niet helpt kan je het beste even contact opnemen met de Intratuin bij jou in de buurt. Zij informeren je graag en helpen je zeker verder!

^Intratuin

J
Joyce
16 december 2021, 17:27
Zolang er biologische potgrond wordt gebruikt, kom je waarschijnlijk nooit van je rouwmugjes af. Deze grond gedijen de vliegjes heel goed in, larven zitten al in de grond die je koopt. Voor mij geen biologische potgrond meer, al mijn zaailingen afgelopen jaar kapot gevreten door deze vliegjes. Ben nu dus op zoek naar niet-biologische potgrond. Vraag me af hoe telers dit oplossen?
I
Intratuin
27 december 2021, 10:10

Hoi Joyce,

We hebben even wat tijd nodig gehad om je vraag goed te kunnen beantwoorden!

Kwekers gebruiken vaak normale potgrond, maar onze biologische kwekers gebruiken natuurlijk wel bio potgrond. Ook zij hebben last van rouwvliegjes in biologische potgrond, het is een bekend en lastig probleem! 

De kwekers maken gebruik van de 'droog kweken' methode, dit betekend dat ze zo min mogelijk water geven. Hierdoor is de potgrond vrij droog en minder aantrekkelijk voor rouwvliegjes. Mochten ze toch een rouwvliegjes plaag hebben, dan zetten ze aaltjes in. Dit zijn kleine organismen die de rouwvliegjes biologisch bestrijden.

We hopen je zo goed gëinformeerd te hebben!

^Intratuin

D
Daan Davids
31 maart 2023, 10:20
Bij mij zitten ze in zowel biologische als niet-biologische potgrond. Voor de gezondheid van mens en dier zou ik echt gaan voor biologisch.
A
Annelies Bisschop
20 december 2021, 12:51
Had ook rouwvliegjes, alle planten nieuwe aarde gegeven, zaten ze waarschijnlijk ook in de nieuwe aarde. Kan niet iedere keer verpoten, allerlei trucjes geprobeerd, help niet echt citroensap, zand op planten, wordt er moedeloos van.
I
Intratuin
22 december 2021, 09:31

Hoi Annelies,

Dat is echt enorm balen! Hier heb je een aantal tips die je nog kunt proberen:

- Laat de aarde goed uitdrogen, hier houden de vliegjes niet van.

- Giet wat kaneelpoeder op de potgrond, daar houden de vliegjes ook niet van.

- Zet een glas witte wijn neer met een druppeltje afwasmiddel erin, de vliegjes zullen erop af komen en verdrinken.

Mocht je er hierna nog niet vanaf zijn, kom dan langs in een van onze winkels en laat je informeren door een specialist.

Veel succes!

^Intratuin

G
Gertrude jakobs
4 januari 2022, 11:44
Hier ook heel veel last van de vliegjes na koprn van plant Intratuin Intratuin ga iets ondernemen zou ik zeggen Ga in contact met de kwekers Waardeloos dit
I
Intratuin
5 januari 2022, 10:43

Vervelend om te horen Gertrude! Het zou inderdaad kunnen dat de rouwvliegjes er al in gezeten hebben bij aankoop. Uiteraard doen wij er alles aan om geen geinfecteerde planten in onze winkels te hebben, maar zoals je hebt kunnen lezen zijn de beestjes niet geheel te voorkomen omdat je ze niet altijd direct kunt zien. Heb je contact opgenomen met de winkel waar je de plant hebt gekocht?

^Intratuin

c
coen visser
10 januari 2022, 21:04
Om de plant toch voldoende zuurstof te geven,na afdekken met zand,is het voldoende om waterstof peroxide aan het gietwaterntoe te voegen.Overigens is dit ook aan te raden om dit regelmatig te doen voor je huisplanten. De mooiste planten kan je kweken door planten voor enkele weken in 'n laagje water van 'n paar cm te zetten,versterkt met hydroponic voedings-stoffen. Sommige planten staan bij mij constant in zo'n laagje water en zonder enige schade.
K
Koen Kop
13 januari 2022, 19:36
Dank U voor het heldere artikel - nuttig. 1) Hoe kom ik aan aaltjes? (Ik woon midden in Berlijn.) Te koop? 2) Te allen tijde.
I
Intratuin
14 januari 2022, 14:25

Hoi Koen,

Aaltjes zijn in diverse webshops te koop. Wij verkopen ze helaas niet online, sommige vestigingen kunnen ze wel hebben. 

Veel succes met bestellen!

^Intratuin

S
Seyyeda
17 januari 2022, 22:44
Hier ook heel veel last van de vliegjes na kopen van plant van Intratuin
I
Intratuin
18 januari 2022, 10:02

Hoi Seyyeda,

Dat is vervelend! We zijn druk met onze kwekers in gesprek om te kijken hoe we dit probleem aan kunnen pakken. Hopelijk heb je iets aan de tips in de blogs en kom je snel van die vervelende vliegjes af!

^Intratuin

l
lonneke
2 februari 2022, 20:15
mierenpoeder door potgrond alle vliegen zijn zo weg
I
Intratuin
4 februari 2022, 17:11

Beste Lonneke,

Mierenpoeder kan inderdaad effectief zijn tegen rouwvliegjes, maar het is een erg milieuonvriendelijke methode en het gif kan in de lucht terecht komen wat heel erg slecht is voor je binnenklimaat. Daarom willen wij deze methode niet aanmoedigen, maar ik zal niet ontkennen dat het wel kan werken. Zet je plant wel even buiten als je toepast, dan blijf je zelf veilig!

^Intratuin

K
Karin Pauw
13 april 2022, 11:18
Bedankt voor de tip Lonneke. Ik ga dit zeker proberen! Kan geen kwaad voor de plant zelf?
t
toos
2 februari 2022, 22:08
Ik had ze ook heb al mijn planten weg moeten doen, had eerst al de planten andere potgrond gegeven, Nieuwe planten gekocht en daar zaten ze ook in, dus durf geen planten mee te kopen bij intratuin
K
Karin
25 april 2022, 14:21
Jongens echt mierenpoeder gebruiken (ook al is het milieuonvriendelijk). Een jaar last gehad van die krengen. Allerlei milieuvriendelijke bestrijding geprobeerd. Van aaltjes tot kaneel en plakvellen, wijn etc. Maar die krengen bleven terugkomen. Bij mij zijn ze gekomen na een aankoop van een plant bij een ander tuincentrum (die was in de uitverkoop). Wat een spijt heb ik daarvan gehad zeg. Want al mijn gezonde planten in huis raakten geinfecteerd. Ten einde raad heb ik dus mierenpoeder gebruikt. Binnen een paar dagen helemaal nergens last meer van.
A
Astrid
23 mei 2022, 14:46
Mierenpoeder over de aarde van de plant strooien?
A
A. Leenhouts
21 juni 2022, 22:30
Even een vraagje.... Ik heb hier ook ontzettend veel last van....Die mierenpoeder, moet dat op zo droog mogelijke grond, of als plant water heeft gehad.... MVG
F
Fleur
7 januari 2023, 19:59
Ik had idd ook veel succes met mieren poeder. Nu heb ik weer veel last van die krengen, dus dat wordt weer mieren poeder. Hopelijk helpt het weer!
M
Margreet Van der harst
8 april 2023, 14:41
En planten - zeker bij ntraruin- zijn nu heel erg duur. Mag je beter verwachten dan thuis gezeur door de plant uit elkaar te halen en al die handelingen te doen. 3 plantjes, tjes ,en 45 euro verder gooi je niet zomaar weg
A
Astrid
3 februari 2022, 07:14
Schoteltje met appelazijn naast de plant plaatsen ; zijn ze gek op !
I
Ingrid
4 februari 2022, 13:59
Ik heb nooit last van rouwvliegjes gehad, totdat ik 3 planten bij Intratuin kocht. Nu zitten ze in alle planten omdat ik te lang dacht dat het fruitvliegjes waren. Is dit een specifiek Intratuin probleem soms?
I
Intratuin
4 februari 2022, 17:04

Hallo Ingrid,

Erg vervelend om te horen dat je de vliegjes bij ons hebt 'opgepikt'. Rouwvliegjes steken overal steeds vaker de kop op en de voornaamste reden daarvan is dat er steeds minder gekweekt wordt met bestrijdingsmiddelen. Wij kopen onze planten het liefst van kwekers die ongedierte alleen op een natuurlijk wijze bestrijden, maar je zal begrijpen dat het op een natuurlijke manier lastiger is om ongedierte echt helemaal uit te roeien. En dit geldt dan helaas ook voor die vervelende rouwvarenmug... Ondanks onze uitgebreide controles komen er helaas toch af en toe wat van die mugjes mee. Ze zijn dus niet per se een "Intratuin probleem", maar wel een probleem voor ons als Intratuin.

Hopelijk lukt het je om er vanaf te komen!

^Intratuin

M
Maick
4 oktober 2022, 20:44
Ook ik heb last van die krengen. Alles gedaan wat Intratuin heeft geadviseerd, waaronder nieuwe aarde voor planten zitten die krengen ook in de nieuwe aarde van Intratuin. Bedankt! Ga nu voor aaltjes want ik zie geen andere optie meer en geen aarde meer van Intratuin.
H
Heleen
4 februari 2022, 14:27
Al het bovenstaande (behalve de aaltjes want ieuw eng) geprobeerd. Niks hielp. Planten weggegooid nieuw gekocht ik bleef last houden van die vliegen. Tot ik las dat mieren poeder helpt. En idd ze zijn bijna uitroeid
I
Intratuin
4 februari 2022, 17:11

Beste Heleen,

Mierenpoeder kan inderdaad effectief zijn tegen rouwvliegjes, maar het is een erg milieuonvriendelijke methode en het gif kan in de lucht terecht komen wat heel erg slecht is voor je binnenklimaat. Daarom willen wij deze methode niet aanmoedigen, maar ik zal niet ontkennen dat het wel kan werken. Zet je plant wel even buiten als je toepast, dan blijf je zelf veilig!

^Intratuin

I
Ingelise van Veen
6 februari 2022, 09:55
Ik heb helaas ook rouwvliegjes. Ze zijn meegekomen met een Bananenplant. Ik ga de plant dit voorjaar in mijn tuin zetten. Zou het helpen om tot die tijd een vleesetend plantje ernaast te zetten? Gisteren bij Intratuin Halsteren geweest maar helaas waren er op dit moment geen vleesetende planten. Ik heb er wel ooit één gehaald bij jullie dacht ik ????
I
Intratuin
7 februari 2022, 11:21

Beste Ingelise,

Een vleesetende plant kan zeker het aantal vliegjes wel wat intomen, maar waarschijnlijk niet helemaal genoeg. De bananenplant verpotten en hierbij alle aarde vervangen is één van de beste methodes. Dek daarna de nieuwe potgrond af met een laag zand, zodat eventuele overgebleven larven zullen verstikken.

Wat gek dat je geen vleesetende plantjes hebt kunnen kopen bij Intratuin Halsteren. Heb je gevraagd waarom ze deze niet hadden? Het aanbod verschilt per winkel en het kan natuurlijk zijn dat ze tijdelijk op waren. Je kunt misschien contact opnemen met één van onze andere vestigingen, want we verkopen ze zeker hoor! Kijk hier welke Intratuin het dichtst in de buurt is.

Succes met de rouwvliegjes en hopelijk gaat je bananenplant het goed doen in de tuin!

^Intratuin

 

R
Rob de Bruijn
6 februari 2022, 14:11
Die oplossing met aaltjes lijkt mij het leukst, misschien wel het doeltreffendst. Maar waar haal ik aaltjes vandaan?
I
Intratuin
7 februari 2022, 11:26

Beste Rob,

Aaltjes zijn zeker een goede methode. Helaas bieden wij aaltjes niet aan in al onze vestigingen. Je kunt het uiteraard wel navragen bij jouw Intratuin, hier kun je jouw dichtszijzijnde winkel vinden. Sowieso is het heel goed om te vragen naar aaltjes, want als wij weten wat mensen niet kunnen vinden bij ons, dan weten we ook waar we ons aanbod kunnen verbeteren. Er zijn diverse webshops die aaltjes verkopen. Als je zoekt op 'tegen rouwvliegjes kopen' moet het vast lukken. Succes!

^Intratuin

Y
Yvonne
10 februari 2022, 22:08
Wij hebben onze plant laten ompotten bij Intratuin Maastricht. We hadden een grote pot uitgezocht en door iemand van de afdeling nieuwe aarde en een stok om de plant te leiden gekocht Ook wij hebben veel vliegjes in de Plantenpotaarde. Wat doet Intratuin hiermee?
I
Intratuin
11 februari 2022, 10:11

Beste Yvonne,

Wat vervelend om te horen. Helaas kan het altijd voorkomen dat die vervelende vliegjes meekomen in de potgrond. Ondanks onze grondige controles is dit niet helemaal te voorkomen, mede omdat wij chemische bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk mijden bij onze producten. Het beste kun je even contact opnemen met Intratuin Maastricht. Hun telefoonnummer is 043-3613966 of per e-mail: klantenservice@maastricht.intratuin.nl

Succes! ^Intratuin

R
Rob
15 februari 2022, 14:21
Aquariumgrit(dat in de bodem van je vissekom ligt) is de oplossing en he t lijkt ook nog aardig strooi di op de potaarde in de bloempot.
B
Barbara
27 maart 2022, 15:53
Ik had ook veel last van vliegjes in de planten. Doe nu enkele capsules in de grond van Pokon Bio Bladinsecten Capsules. Dit helpt erg goed tegen allerlei insecten.
R
Rob Beks
7 april 2022, 11:00
Beste oplossing zijn de aaltjes. Je kan dit soms tot 2 a 3 keer herhalen voordat echt alles vliegjes en de eitjes verdwenen zijn. Vaak zitten ze al in de plant als je deze koopt. en ja vaak ook al bij Intratuin.
M
Marinda
21 april 2022, 14:03
Uitdrogen helpt, maar op een gegeven moment moet je de plant toch water geven. Aanvullende tip daarvoor: je kan water geven van onder (in een bak met water zetten). Dan kan je ervoor zorgen dat de bovenste paar cm aarde altijd droog blijft, en dat is waar de eitjes zitten :)
I
Intratuin
22 april 2022, 09:58

Hallo Marinda,

Wat een goeie tip, ik ga deze aan onze blog toevoegen. Dat gaat vast een hoop mensen extra helpen!

Dankjewel voor deze bijdrage. ^Intratuin

N
Nicole
21 april 2022, 20:18
Ik heb een vraag. Ik had vorig jaar aarde gekocht waar rouwvliegjes in bleken te zitten. Na maanden was ik eindelijk van mijn rouwvliegen af, doordat ik aaltjes had gekocht. De klavertjes waren niet effectief genoeg en ik vond het ook best een nare dood. Maar nu heb ik die aarde nog. Hoelang blijven die rouwvliegen of larven of eitjes, of wat er dan ook in de aarde zit leven? Die zak staat inmiddels al heel lang in mijn schuur. Bijna een jaar. En ik heb van die lichting ook nog een extra zak. Die is nog dicht. Zouden die rouwvliegen daar nog steeds inzitten? Of kan ik die aarde nu veilig gebruiken?
I
Intratuin
22 april 2022, 10:17

Hoi Nicole,

In een geopende zak potgrond kunnen juist rouwvliegjes zitten, vaak in de vorm van eitjes. Ik zou deze dus (helaas) niet meer gebruiken voor je kamerplanten, je kunt deze nog wel in de tuin strooien.

Een nieuwe zak potgrond zou geen rouwvliegjes mogen bevatten, al gebeurt het soms wel. Aangezien deze zak van dezelfde lichting is als de andere zak is de kans wel groter. Het is helaas niet zo dat de rouwvliegjes hier na een jaar niet meer uit kunnen komen, de eitjes kunnen dit overleefd hebben. Voor alle zekerheid zou ik ook deze nieuwe zak niet meer voor je kamerplanten gebruiken.

Neem liever geen risico, je hebt immers al ervaren hoe vervelend die kleine vliegjes zijn.

^Intratuin 

N
Nicole
22 april 2022, 12:05
Bedankt voor uw reactie.
F
Freek
29 januari 2023, 13:35
Ik vecht al zeker 2 jaar tegen deze vliegen en heb al verschillende soorten potgrond gebruikt , nu las ik laatst ergens op internet dat potgrond eerst moet laten drogen , daarna in de magnetron 2min en de grond is vrij van eitjes en larven . Veder ben ik nu aan gekomen in mijn laatste mogelijkheid dat is mierengif , dit op e lossen in water , ik heb het nog niet gebruikt maar gezien de enorme uitdunning van mijn ooit zo mooie plantenbestand word ik er moedeloos van. succes .
A
Astrid
1 mei 2022, 10:18
En wat is de verhouding van moeten poeder tov de potgrond?
I
Intratuin
3 mei 2022, 16:42

Beste Astrid,

de hoeveelheid mierenpoeder is aan jou. Wij ondersteunen deze methode niet en hebben hier daarom ook geen goed advies over. Neem wel alsjeblieft even de plant mee naar buiten voor je met de poeder aan de slag gaat en laat het goed bezinken/neerdalen voor je de plant weer mee naar binnen neemt. Kijk verder even hoe groot je plaag precies is, meer vliegjes zullen meer bestrijding nodig hebben. ^Intratuin

J
Jannie
2 juni 2022, 12:11
Ik kreeg het advies om een vleesetend plantje in de kamer te zetten en het werkt, geen vliegjes meer.
J
JK
7 juli 2022, 23:21
Helaas kan ik bevestigen dat ik ook last heb van deze vliegjes na het kopen van potgrond bij intratuin. Al mijn planten in huis, ook die ik al een jaar had staan, zijn aangetast. Ik heb de 2 met potgrond van intratuin buiten gezet. Zo vies idee in mijn huis al die beestjes. Nu bedenken wat ik ga doen. Bestrijden of weg gooien. Erg balen!
R
R.Gijsen
26 juli 2022, 10:42
Planten kopen doe ik zelden, ik stek ze vaak of krijg stekjes. Maar in de potgrond zitten de meeste rouwvliegjes en die wegkrijgen is een probleem. Pas een nieuwe zak aangebroken en helaas weer vliegjes. gebruik de rest van de grond dan maar buiten, kan het minder kwaad.
M
Maarten
10 augustus 2022, 10:41
Ook ik had een ware plaag! Rouwvliegjes zijn bij mij verdwenen door gele plakstrips. Heb 3 plakstrips gezet in 2 potten, mijn plaag is nu geheel verdwenen. Denk dat er wel 200 op 6 strips zaten. Beetje gek dat deze tip er niet bij staat!
H
Halima
25 augustus 2022, 08:16
Ook ik heb last van deze rouwvliegjes nadat ik een plant heb gekocht bij Intratuin Lelystad..echt vreselijk de rest van mijn planten zijn nu ook aangetast..wordt het geen tijd dat jullie daar zelf ook wat aan gaan doen.
E
Eva
30 augustus 2022, 17:14
In de lokale tuincentrum verkopen ze vloeibare mierenbestrijding. Een kleine dosis mengen met water in je gieter. En telkens op deze manier je planten water geven. Na een paar keer, heb je gegarandeerd geen last van deze nare vliegjes. Zo komt ook niks in de lucht, en komt niks slecht voor je eigen gezondheid ????
J
Jacqueline
23 oktober 2022, 21:17
Hoi Eva, hoeveel bedraagt bij jou een ,, kleine dosis ,, ? En is dat bestrijdingsmiddel op ten duur niet slecht voor je planten ? Jacqueline.
D
De sterke
17 november 2022, 13:26
Nu voor de tweede keer een rouwvliegjesplaag. 1e keer na een aankoop bij intratuin. Toen van alles geprobeerd, maar uiteindelijk planten moeten weggooien. Een jaar geen planten in huis gehad, eindelijk voorzichtig nieuwe planten gekocht. In de winkel natuurlijk goed controleren. En nu weer, na een aankoop bij de intratuin, rouwvliegjes. Weet je, intratuin, niet iedereen heeft het budget om nieuwe planten te kopen. En aaltjes zijn ook niet bepaald gratis. Zat er tegenwoordig geen garantie op planten? Want daar hoor ik niemand over.
I
Intratuin
17 november 2022, 13:56

Beste,

Wat vervelend om te horen dat je nu al voor de tweede keer rouwvliegjes bij je planten mee hebt gekregen. Ondanks dat we scherp controleren kunnen we dit dus (blijkbaar) helaas niet altijd voorkomen. Het beste kun je even contact opnemen met de vestiging waar je de planten hebt gekocht om te kijken of ze iets voor je kunnen doen. Je kunt hier de contactgevens opzoeken van onze winkels.

^Intratuin

E
Eva
26 december 2022, 09:33
Ik krijg ook wel eens rouwvliegjes vanuit de aarde, als ik een plant verpot. Heel vervelend. Ik doe in de gieter een beetje mierenbestrijder buitenshuis, merk Protect Garden. Op de verpakking is de werkwijze vanzelfsprekend. Het werkt ideaal! Deze behandeling herhaal ik totdat de vliegen er niet meer zijn. Super tip!
C
Carla
27 december 2022, 11:51
Rouwvliegjes en andere insecten kunnen in biologische potgrond zitten. Dit is uiteraard geen specifiek probleem van Intratuin en moeilijk te voorkomen. Een goede en milieuvriendelijke oplossing is om planten op hydrocultuur te zetten. Als een stek op water is geworteld is de overgang naar hydrokorrels heel gemakkelijk. Gebruik een (hydrocultuur) kweekpot en een waterdichte sierpot. Een goed alternatief voor planten die al in potgrond staan is dat je ze met kluit en al overpot in een grotere kweekpot met drainagegaten. In plaats van potgrond gebruik je dan vulkaankorrels onderin de pot een ook om de kluit heen en bovenop de kluit. De kweekpot in een waterdichte sierpot zetten en water geven zoals gewoonlijk. Rouwvliegjes nestelen niet graag in hydrokorrels en vulkaankorrels. Bijkomend voordeel: als je planten op hydrocultuur staan, kun je ook ander ongedierte gemakkelijk onder de kraan/ douche afspoelen. Er is immers geen kans op overwateren. Het water loopt weg via de drainagegaten in de kweekpot. Doe dit wel in een teiltje, zodat het residu van hydrokorrels/vulkaankorrels je afvoer niet kan verstoppen. Hydrokorrels en vulkaankorrels kun je ook steeds hergebruiken.
I
Intratuin
27 december 2022, 15:41

Bedankt voor deze mooie tip Carla!

^Intratuin

S
Susanne langendam
28 december 2022, 20:20
Even een update op het rouwvliegjes probleem van vorig jaar!, helaas is alles wat ik heb geprobeerd op niets uitgelopen! De planten die rouwvliegjes hadden, hebben allemaal het loodje gelegd! Morsdood!
t
thea g
8 januari 2023, 22:34
als ik planten wil verpotten, en wil voorkomen dat er beestjes uit de nieuwe potgrond meeliften. doe ik het volgende ik bevochtig de hoeveelheid potgrond dat ik nodig heb, goed uitknijpen zodat het niet te vochtig is, plaats het op een platte bord of kom, magnetron dan op de hoogste stand 5 min in de magnetron, tussendoor even aarde omdraaien en weer goed verhitten. aarde laten afkoelen....en klaar voor gebruik. Dit werkt prima ook bij buitenplanten die ik binnen laat overwinteren. zo komen er geen beestjes mee...afkloppen tot nu toe...niet.
M
Martin Melssen
15 januari 2023, 11:15
Tja, rouwvliegjes en Intratuin, ze gaan tegenwoordig hand in hand. Naar wat ik hier lees is bio bestrijding bij de leveranciers van Intratuin al niet effectief tegen rouwvliegjes. De biobestrijding die wij consumenten krijgen aangeboden is dat ook niet lees ik hier. Dus helaas zal ik ook aan de mierenpoeder moeten of stoppen met kamerplanten, al het andere is eigenlijk aanmodderen, toch?
T
Tatjana Stryzhak
26 februari 2023, 08:34
En de kleine 0,5-1 cm springende witte beestjes op de grond, wat zou dat zijn? Bij water geven of de grond raken bewegen ze met heel veel. Volgens internet zijn de springstartjes. Heeft er iemand ervaring mee? Heb kaneel gestrooid maar voorlopig niet geholpen.
I
Intratuin
27 februari 2023, 13:53

Hallo Tatjana,

Het klinkt inderdaad alsof je last hebt van springstaartjes. Deze beestjes zijn ongevaarlijk voor mensen en dieren en kunnen in kleine getale ook niet zoveel kwaad doen aan je kamerplant. Het lijkt er echter op dat jij er wel veel hebt en helaas kunnen ze dan wel schade aan je plant toebrengen. Deze springende beestjes eten dode en rottende plantresten, algen en schimmels. Ze zijn in principe best nuttig, want het zijn opruimers. Als de dode plantrestjes op zijn, beginnen ze aan de wortels van je plant en dat wil je niet!

Er is maar één bewezen remedie en dat is de inzet van roofmijten. Roofmijten zijn wel duur en je loopt altijd het risico dat het niet compleet werkt. Een andere oplossing die aangeraden wordt is het vernieuwen van je potgrond: hiermee kun je alle springstaarten en hun eitjes verwijderen, maar je zal je plant ook schade toebrengen én je moet wel zeker zijn dat alle beestjes en eitjes weg zijn. Een andere oplossing is je plant op hydrocultuur zetten: je laat je plant dan groeien op bijvoorbeeld hydrokorrels, dus zonder aarde.

Wat goed is om te bedenken: de springstaartjes leven in de bovenste laag potgrond en houden van veel vocht.

Wat wij jou aanraden:

  • Isoleer direct je geinfecteerde plant, zodat de springstaartjes niet op andere planten kunnen springen.

  • Verwijder de bovenste laag potgrond tot zover mogelijk en vervang deze door nieuwe potgrond.

  • Laat je plant zoveel mogelijk uitdrogen. Daarna geen water meer geven door de potgond te begieten, maar zet je plant over in een pot met drainagegaten en zet de plant in een plantenschotel met water. Op deze manier krijgt hij water van onderaf.

  • Als je na bovenstaande nog steeds springstaartjes hebt, dan kun je overwegen om je plant op hydrocultuur te zetten.

Hopelijk helpen onze tips. We horen heel graag van je of deze hebben gewerkt en ook als je wellicht een andere oplossing hebt gevonden tegen de springstaartjes.

^Intratuin

a
amina
23 april 2023, 16:05
Ik heb mijn planten niet bij Intratuin gekocht maar bij een ander tuincentrum. Ook heel veel last van rouwvliegjes. Vorig jaar heb ik al mijn kamerplaten weggegooid en dit jaar weer. Voor mij voorlopig geen kamerplanten. Misschien wel nep planten.
M
Marja Petersen
14 mei 2023, 12:47
ik heb bij een aantal planten vliegjes, dus heb ik vliegenvangkaartjes gekocht en een paar op een pin in de aarde gezet; ze worden allemaal perfect gevangen, want die vliegjes gaan op de knalgele kaartjes af en worden gelijk vastgeplakt.
J
Julia
30 mei 2023, 12:25
Ik heb gisteren de kaneel geprobeerd en het werkt! Kaneel is best duur natuurlijk, maar ik had nogal wat staan. Heb drie kleinere plantjes (op alledrie last van die vliegjes) en heb met 1 potje kaneel de aarde rondom alle plantjes bestrooid met een royaal laagje kaneel (heb ook wat op de blaadjes gedaan) en het helpt! De vliegjes ontwijken actief de plantjes. Als ik het onthoud zal ik na een week hier weer een update geven, maar tot nu toe lijkt het goed te werken! Heb nu al een jaar last van die irritante vliegjes (ook na aankoop van 1 Intratuin plantje) na wat googlen hier terecht gekomen.
I
Intratuin
30 mei 2023, 20:05

Beste Julia,

Wat fijn dat je jouw ervaring met de kaneel met ons deelt! En natuurlijk nog veel fijner dat het blijkt te helpen, dit geeft hoop aan de mensen die last hebben van deze vervelende vliegjes op hun plant. Uiteraard blijven we graag op de hoogte over het resultaat op langere termijn, ik ben erg benieuwd of je er helemaal vanaf komt.

^Intratuin

A
Anke
7 september 2023, 22:12
Een aantal stekken recent in potten geplant met potgrond uit een nieuwe zak. Al vrij snel een uitbraak van rouwvliegjes. Oorzaak is dus de potgrond. Is er ook potgrond waar de kans kleiner is dat er larven inzitten?
I
Intratuin
11 september 2023, 09:10

Hoi Anke,

Risico op rouwvliegjes hou je helaas altijd, bij elke soort potgrond. Je kunt is potgrond steriliseren in de magnetron. Zet de grond een minuut of 2 in de magnetron en alle rauwvliegjes en larven worden gedood. Laat het even afkoelen voor je het gaat gebruiken.

^Intratuin

T
Tanja
1 oktober 2023, 13:45
Waarom steriliseert intratuin/leverancier de potgrond niet voordat het verpakt wordt, zodat de consument geen aarde in de magnetron hoeft te stoppen?
I
Intratuin
4 oktober 2023, 09:19

Beste Tanja,

Op dit moment zijn de productieprocessen er (nog) niet op ingericht om de grond te steriliseren. We zijn wel in gesprek met onze leveranciers over het voorkomen van problemen zoals de rouwvliegjes, zodat er een passende oplossing kan komen. Helaas is de oplossing er nog niet.

^Intratuin

W
Willy
29 oktober 2023, 09:53
Voor dat ik twee weken geleden op vakantie ging bij Intratuin voor 159 euro nieuwe overpotten gekocht en een nieuwe plant en potgrond . Alles omgepot . Kom nu terug en alle planten vergeven van deze vliegjes. En nu ? Nieuwe planten kopen ? Het zijn behoorlijk grote planten dus dat wordt een aardig kapitaal. Ik heb het idee dat het uit jullie potgrond komt
I
Intratuin
30 oktober 2023, 09:01

Beste Willy,

Dat is een nare ontdekking na de vakantie. Probeer eerst de oplossingen zoals in onze blog beschreven en lees ook de andere opmerkingen, daar staan wellicht ook nog goede tips tussen!

Het is altijd lastig te achterhalen waar de vliegjes precies vandaan komen, het is mogelijk dat ze in de potgrond hebben gezeten, of bij één van de planten. De rouwvliegjes zijn een plaag en verspreiden zich snel. Wij doen er alles aan om vliegjesvrije planten en potgrond te verkopen, maar helaas is dat nooit te garanderen (zonder drastische maatregelen met schadelijke middelen).

Succes, hopelijk kom je er vanaf.

^Intratuin

W
Willy
30 oktober 2023, 18:21
Nou we weten waar het aan ligt want er zat nog potgrond in de zak en die was vergeven van de vliegjes. We hebben nu via intratuin. Alden de Aaltjes besteld 22,50. Voor ietswat fout zat bij jullie . En bedankt ☹️
T
Thijs
2 november 2023, 22:26
Als je voor goed af wilt van rouwvliegjes zet je gewoon je planten over op hydrocultuur. Super makkelijk, geen potgrond meer dus ook geen rouwvliegjes. Waarom verkoopt intratuin hier trouwens geen spullen voor zoals hydropotten en hydroplantenvoeding??
I
Intratuin
6 november 2023, 11:21

Hoi Thijs,

Planten op hydrocultuur hebben inderdaad nooit last van rouwvliegjes en is inderdaad de beste remedy. Waarom jouw Intratuin geen hydropotten of plantenvoeding voor planten op hydrocultuur verkoopt kan ik je niet zeggen. Dat kun je het beste in de winkel vragen. Onze winkels bepalen grotendeels zelf hun keuzes in het assortiment, omdat de behoeftes in ons land uiteen kunnen liggen. Als jij (en misschien nog meer mensen) vragen naar producten om een hydrocultuur te maken, dan zal de winkel sneller gaan overwegen om dit in het assortiment op te nemen!

^Intratuin

R
Ria
29 november 2023, 12:52
Het komt niet door intratuin Ik kocht mijn plantjes gewoon bij de supermarkt En ook ik heb die vliegjes Ze zijn brutaal ook Groetjes Ria
J
Jaring
26 januari 2024, 14:53
De eitjes van de vliegjes zitten ook in de potgrond, daarom beste nieuwe grond behandelen
M
M.
9 februari 2024, 11:39
Ik heb ook te lang gewacht met in actie komen nadat ik enkele rouwvliegjes zag en had al snel midden in de zomer een hele plaag bij veel planten. Deze heb ik enigzins onder controle gekregen door op de bovenste 5 cm van de aarde grind te strooien en daarmee de potgrond af te sluiten voor de vliegjes. Verder heb ik in de meest aangedane planten van die gele plakkers gestoken en nu heel af en toe een plant die er last van heeft.
A
Antje Takens
20 februari 2024, 18:33
hen ook last van rouw vliegjes al 2 jaar en gele plakstips gelijk weer vol vliegjes i ( zoveel dingen geprobeert niks helpt ja lege potemonai k wordt er hondsdolheid van vliegen ineens weer vr mijn ogen in de sl.kamer overal.Heb besloten dat alle planten weg worden gegooid en nooit meer planten binnen.enigste cactus doe laat je al uitdrogen.
S
Seina
21 februari 2024, 13:30
Blijf hier ook last houden van vliegjes. Ben net begonnen met alle planten overpotten in LECHUZA BASIC PON ipv potgrond. Daar zitten oa. Lavasteentjes in. Als t goed is, ben ik dan van de vliegjes af omdat de larven niet zonder grond kunnen.
M
M. De Jong
22 februari 2024, 10:06
Ik kreeg het advies mierendood poeder op de modder probleem was heel snel opgelost en plant doet het nu 2 jaar later nog steeds goed
GEEF EEN REACTIE
Back to top