Laden..
Goed nieuws, we zijn weer open! Zoek hier jouw Intratuin.
Vijver aanleggen

Vijver aanleggen

Kikkers, libellen en bloeiende waterlelies: een vijver brengt nog meer leven in de tuin. En je hoeft er helemaal niet zo’n grote tuin voor te hebben, want vijvers zijn er in alle maten, van heel groot tot piepklein. We geven je hier tips voor het aanleggen van een vijver in je tuin.

 • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

Soorten vijvers

Er zijn verschillende manieren om een leuke vijver in je tuin aan tuin aan te leggen. Zo zijn er vormvijvers gemaakt van voorgevormde vijverbakken en folievijvers, maar ook van een grote ton kun je een leuke minivijver maken

Voorgevormde vijver

Op de vijverafdeling van Intratuin vind je voorgevormde vijvers in vele uitvoeringen. Deze vormvijvers van polyester en polyethyleen zijn eenvoudig te plaatsen. De vormvijvers zijn echter vaak niet zo diep. Let daarop bij aankoop van de vijver, in verband met het houden van vissen en het beplanten van de vijver. De vijvers hebben twee tot drie beplantingsniveaus. Door deze niveaus kunnen planten in verschillende waterdieptes geplant worden, want niet alle vijverplanten willen even diep in het water staan.
Veel voorgevormde vijvers zijn voorzien van een biorand waarin een laagje water blijft staan, en een speciale moeraszone. Dankzij deze randen en zones kan er een geleidelijke en natuurlijke overgang van nat naar droog worden gemaakt. Zo gaat de vijverbeplanting over in een moerasbeplanting en de moerasbeplanting in de oeverbeplanting. Vind je de zwarte randen van de vormvijver niet zo fraai, dan kun je de rand wegwerken onder tegels, een overstekende rand van hout, beton of natuursteen of grote en kleine keien. Er zijn ook vormvijvers met een rand die afgewerkt is met zand wat een natuurlijker effect geeft.

Tips voor het aanleggen van een voorgevormde vijver:

 • Koop de vijver niet te klein. Boven de grond gezien lijkt de vijver groter dan straks ingegraven in je tuin.
 • Leg de vijver op de plaats waar hij moet komen en streep met een stok het model op de grond. Graaf het gat zo nauwkeurig mogelijk in de vorm van de vijver.
 • Controleer zorgvuldig met behulp van een lat die de hele vijver overspant, of de vijver goed waterpas ligt. Er is niets zo storend als een ‘scheve’ waterspiegel.
 • Vul de vijver met een laag van ± 20 cm. De vijver gaat zich dan vastdrukken in de grond. Controleer regelmatig met de waterpas.
 • Als de vijver goed ligt, vul je de ruimte langs de buitenrand gelijkmatig op met zand. Stamp de rand aan of laat m.b.v. de tuinslang het zand wat aanwellen.
 • Als de ruimte langs de rand voor 1/3 gevuld is, kun je de vijver vol laten lopen.

Vijver gemaakt van vijverfolie

Een vijver op basis van vijverfolie kun je de vormen en de maten geven die je wilt. Je bent daarin helemaal vrij. Ga je een vijver aanleggen, dan heeft Intratuin verschillende soorten en maten folie. De medewerkers van de vijverafdeling kunnen je ook vertellen of er veiligheidsvlies als extra bescherming moet worden gelegd. Het is altijd raadzaam om steentjes, plantenwortels en andere scherpe dingen te verwijderen voor je de folie aanbrengt. Breng tijdens het graven van de vijver meteen een paar beplantingsniveaus aan, zodat veel verschillende waterplanten straks een plaats in de vijver kunnen krijgen.

Tips voor het aanleggen van een vijver met vijverfolie:

 • Om de afmeting te bepalen van de folie die je nodig hebt, kun je als volgt te werk gaan: neem de lengte van de vijver die je wilt aanleggen. Tel daar 2 maal de diepte bij op plus nog 50 centimeter extra om de rand goed af te kunnen werken. Voor het bepalen van de breedte geldt hetzelfde.
 • Maak de vijver minstens 80 centimeter diep, om de vissen en waterplanten een goede overwinteringsplaats te bieden.
 • Nadat je de gewenste vorm hebt uitgegraven, klop je de wanden stevig aan en verwijder je scherpe voorwerpen als takjes, steentjes e.d. Maak de wanden niet steiler dan 45 graden.
 • De rand kun je afwerken met siertegels, flagstones of keien gecombineerd met kruipende vaste planten.
 • De zwarte folie kun je op vele manieren camoufleren: met keien en kiezels, een natuurstenen rand of met planten.
 • Breng je begroeiingstassen of begroeiingsmatten van kokosvezels langs de rand aan, dan blijven planten en grond nog beter op hun plaats. Er is ook gritfolie en zandfolie te koop om de zwarte folie op een fraaie manier te camoufleren. Deze foliesoorten, die per meter te koop zijn, zijn bedekt met een laagje superfijn grind of zand.

Vissen, waterplanten, vijverfilter en een goede vijverpomp

Nu je vijver is aangelegd kun je op allerlei manieren leven erin aanbrengen. Wil je vissen uitzetten in de vijver, dan is het belangrijk dat een deel van de vijver minstens 60 cm diep is. Bij koikarpers moet de vijver daarentegen veel dieper zijn. Laat je door onze specialisten in de winkel informeren over de verschillende soorten vissen die goed gedijen in jouw vijver.

Met een uitgekiende beplanting worden kleine en grote vijvers nog mooier om te zien. Er zijn 6 verschillende groepen vijverplanten te benoemen: oeverplanten, moerasplanten, waterplanten, waterlelies, zuurstofplanten en drijfplanten. Deze zijn allemaal verkrijgbaar bij ons in de winkel. Maak een combinatie van deze verschillende planten voor een verrassend resultaat.

Houd je vijver schoon met een goede vijverfilter met geïntegreerde UVC- lamp. Hiermee voorkom je dat zweefalgen kans krijgen om te groeien, zo blijft het water altijd helder en gezond. Plaats ten slotte een vijverpomp in je vijver. Met een vijverpomp zorg je ervoor dat het water blijft circuleren en dat de kleinste vuildeeltjes uit het water gezeefd worden.

Eenmaal je vijver aangelegd, lees de blog: Vijver schoonmaken en onderhoudenr.

Kom naar onze winkel en laat je informeren door onze vijverspecialisten. Zij kunnen je vertellen welk type vijver het beste aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden in je tuin.

About author

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (2)
K
Kokkelkorn
7 maart 2019, 11:47
Wil graag weten hoeveelheid vijverfolie epdm ik nodig heb voor vijver met lengte 2.10. Breedte 1.10 en diepte 1.10. Graag hoor ik hoeveel ik nodig heb en prijsopgave hiervan. M.vr.gr. kokkelkorn
S
Steef Maarsen
4 juli 2019, 12:12
Hallo, er is een handige rekenhulp hiervoor. Lengte/breedte + diepte + diepte + overlap 50cm + overlap 50 cm. Dus 2.10+1.10+1.10+1.00= 5.30m lengte. Voor de breedte heb je 4.30m nodig. Voor de prijs wil ik je graag naar de vestiging doorverwijzen.
GEEF EEN REACTIE
Back to top