Laden..
Kom bij ons werken! Bekijk hier onze vacatures.
Snoeien met onze snoeitips en handige snoeikalender

Snoeien met onze snoeitips en handige snoeikalender

Snoeien doet groeien! En het is helemaal niet nodig om er tegen op te zien: als je weet wat je doet en je houdt het een beetje bij is het een ontspannend klusje. Wij leggen je precies uit hoe en wanneer je het best kunt snoeien.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom snoeien?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om te snoeien. Per plantensoort kan de reden verschillen, de ene plant gaat anders woekeren en andere planten bloeien uitbundiger als je ze snoeit.

  • De plant, struik of boom in een mooi model houden
  • Wildgroei in de tuin voorkomen
  • Planten, struiken en bomen bloeien mooier als ze op de juiste manier gesnoeid worden
  • Bij fruitbomen is de opbrengst beter als ze gesnoeid worden

Snoeikalender: wanneer snoeien?

Intratuin snoeikalenderIntratuin snoeikalender

Snoeigereedschap

Als je gaat snoeien, zorg dan dat je snoeigereedschap scherp én schoon is! Scherp is belangrijk zodat je mooie snijwonden krijgt en als je je snoeigereedshap niet schoon maakt na elke snoeibeurt loop je het risico dat je ziektes onder je verschillende planten, bomen en struiken verspreid.

Snoeischaren

Het meest gebruikte snoeigereedschap is de snoeischaar. Er is veel keus hierin, belangrijk is dat de snoeischaar geschikt is voor de dikte van de tak die je wil doorknippen en dat hij lekker in je hand ligt.

Snoeizagen

WIl je dikkere takken knippen dan je snoeischaar aan kan? Kies dan voor een takkenschaar! Deze hebben langere handvaten waardoor de schaar meer kracht heeft voor dikkere takken.

Takkenscharen

Wordt de tak echt te dik om te knippen? Dan moet je met een zaak aan de gang! zijn vriendelijk in gebruik en je krijgt er nagenoeg elke tak mee door.

Heggenscharen

Een heggenschaar heeft een langere schaar en dus een langer knipoppervlak. Hierdoor kun je meerdere takjes tegelijk knippen en dat maakt de heggenschaar geschikt om mooie rechte stukken te knippen. Heggenscharen worden hierom vaker voor vormsnoei gebruikt, bijvoorbeeld ook voor de lavendel.

Buxusscharen

Bij een buxus wil je vaak een mooie vorm knippen, maar heggenscharen zijn hier vaak weer te grof voor. Voor het fijnere vormgeven bestaan er daarom speciale buxusscharen!


Snoeigereedschap


Hoe en wanneer snoeien?

Het verschilt per soort plant, struik en boom wanneer je deze het beste kan snoeien en ook hoe je dit precies moet doen. Bij verkeerd snoeien heb je kans dat je een hele tijd tegen een lelijke plant aan moet kijken of zelfs dat deze helemaal niet meer uitloopt! Voor heel veel struiken, heesters en bomen hebben wij in onze plantengids op een rij gezet wanneer en hoe je deze het beste kunt snoeien. We vullen dit lijstje regelmatig aan met nieuwe artikelen over nog meer planten!

 

Reacties (31)
p
peter
3 augustus 2018, 19:22
vreemd , die tijd om fruitbomen te snoeien die jullie aangeven, bijj andere hoveniers wordt een tijd van januari t/m maart aangegeven....hoe dat zo? \ zie bijv: https://www.directplant.nl/tuintips/snoeien/snoeien-van-fruitboom/ \ : \"Van januari tot maart kunnen fruitbomen zoals appel- en perenbomen gesnoeid worden. Snoei het liefst bij droog weer, en niet als het vriest. Een wat oudere fruitboom hoeft slechts licht gesnoeid te worden, het gaat dan om onderhoudssnoei. Door jaarlijks snoeien zal de fruitboom veel vruchten dragen en blijft hij gezond.\"
h
het inspiratieteam
17 augustus 2018, 15:56
Hi Peter, voor de meeste fruitbomen geldt dat je moet snoeien voor dat het groeiseizoen begint. Bij een vroeg voorjaar kunnen fruitbomen al vroeg uitlopen, daarom is een iets vroegere datum neer gezet. Zo ben je er zeker van dat je op tijd bent. Succes!
H
Henk Jan van Veen
7 oktober 2018, 08:38
Ik wil de goudiep fors snoeien. \ Hij is nu ongeveer 6 meter hoog. \ Wanneer kan ik dat het beste doen?
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 13:03
Hoi Henk, dit kan zowel in de zomer als in de wintermaanden. In de wintermaanden kan hij teruggesnoeid worden tot bijna op de stam, omdat dan al het blad eraf is. Let hier op de hoeveelheid die je van de boom afhaalt. Vanaf maart kun je alle takken en twijgen wegsnoeien, ook in de hoogte, zodat de boom niet te hoog wordt. Ook in de zomer kun je de goudiep snoeien, maar wel lichtjes. Snoei in dit geval dan alleen de topjes en ook alleen wanneer dit nodig is om de vorm van de boom te behouden. Veel succes!
D
Diana
16 februari 2019, 22:26
Hallo, ik heb een prunus die ik niet heb gesnoeid na de bloei..zal ik dat nu nog kunnen doen eind februari?
h
het inspiratieteam
19 februari 2019, 13:22
Hoi Diana, een prunus kun je het beste snoeien voor de langste dag van het jaar. Het liefst voor september!
C
Conny van Tol
26 februari 2019, 19:03
Hoi, wanneer kan ik het beste mijn olijfboom flink terugsnoeien?
h
het inspiratieteam
8 maart 2019, 11:16
Hallo Conny, april is de juiste tijd voor het snoeien van een olijf. Succes!
d
dijkstra
26 februari 2019, 19:34
is het verstandig om grasplanten te snoeien en een dennenboom?
h
het inspiratieteam
8 maart 2019, 11:14
Hallo, siergrassen zijn goed terug te snoeien. Maart is hier een goede tijd voor. De siergrassen kan je op ongeveer 15 tot 20 cm boven de grond terugsnoeien zonder de nieuwe scheuten te beschadigen. Een Dennenboom is ook te snoeien, maar dat is een apart verhaal. De winterperiode is de juiste tij dom deze bomen te snoeien. Let vooral op het hars, dit tast je gereedschap aan met het plakkerige spul. Maak je gereedschap goed schoon voordat je met de volgende snoeibeurt begint. Succes!
N
Nico
26 februari 2019, 20:28
Ik wil mijn knotwilg nog knotten. Ik wil dat doen voor de sapstromen weer gaan stijgen. Op welke dagen kan dit in 2019 het beste doen?
h
het inspiratieteam
8 maart 2019, 11:06
Hallo Nico, NU NU NU! Het is nu wel wat laat (begin maart) maar als je de wilgen nu goed snoeit komen ze gewoon terug. Houd er wel rekening mee dat ze wat later op gang komen. Succes!
r
ria
26 februari 2019, 20:38
Mag een Magnolia gesnoeid worden?
h
het inspiratieteam
8 maart 2019, 11:04
Hallo Ria, natuurlijk mag dat! Als een Magnolia te groot wordt kan je de plant/boom/heester gewoon snoeien. Het beste is om de Magnolia te snoeien in de winter-rustperiode. Maar... dan knip je wel alle mooie bloemen er uit. Je kan ook de langste uitschieters na de bloei weg halen en groots snoeien in de winterperiode. Succes!
M
M
27 februari 2019, 07:10
Hej, \ \ Ik heb een beukenhaag maar wanneer kan je die het beste snoeien. Op dit moment zit die nu al volop in knop, moet ik dat er nu af snoeien? Lijkt zo zonde namelijk.
h
het inspiratieteam
8 maart 2019, 11:00
Hallo, De beukenhaag kun je het beste snoeien in de winter, voordat het voorjaar begint. De zomersnoei kun je het beste doen in augustus/september. Dit is om de lange takken te verwijderen en de haag terug in model te krijgen. Kijk anders ook op onze speciale beukhaag-snoeien blog. Succes!
M
M. Klarenbeek
27 februari 2019, 07:36
Geen reactie maar een vraag. \ Ik heb een passiebloem in de tuin. Groeit enorm maar bloeit heel laat in de zomer. \ Ik knip em helemaal terug in het najaar. Juiste behandeling ?
h
het inspiratieteam
11 maart 2019, 11:51
Hoi Mieke, na de bloei (eind september) kunnen te lang geworden ranken ingekort worden om te voorkomen dat ze in de winter door sterke winden gaan klapperen. Snoei de dode of door de vorst beschadigde stengels in maart nadat de vorst voorbij is, terug tot op 50-70 cm boven de grond. Indien nodig kun je ook in maart lange scheuten inkorten, zodat de klimplant weer binnen zijn beschikbare ruimte past! Heel veel succes.
C
Calla
27 februari 2019, 10:41
Hallo team, \ In mijn tuin staat een vijgenboom, die vanaf het begin nooit vrucht gedragen heeft. Hij staat er 5jaar.wat moet ik daarmee? Graag jullie advies, Calla.
h
het inspiratieteam
8 maart 2019, 10:48
Hallo Calla, Een vijg is een mediterrane/tropische plant en is niet helemaal een plant voor ons kikkerlandje. Als een vijg niet op de juiste plaats staat zullen de vruchten nooit tot rijping komen en vallen deze vruchten in een vroeg stadium van de plant af. Een muur of schutting die op het zuiden staat waar de vijg op een luwe plaats tegen aan kan staan, heeft een verhoogde kans op echte vijgen. Succes!
L
Lizzy
27 februari 2019, 16:47
Dag, \ \ Wanneer en hoe kan ik mijn olijfboom het beste snoeien. Deze staat gewoon in de grond. \ \ Met vriendelijke groet, \ Lizzy Bol
h
het inspiratieteam
8 maart 2019, 10:44
Hallo Lizzy, een olijf kan je het beste snoeien in de lente als de groei er in begint te komen. Ergens in april is ideaal. Succes!
p
patrick
14 juni 2019, 16:13
Goededag, een Lavatera groeit breed en hoog uit, net nu hij begint te bloeien (we zijn medio juni). Kan ik nu bijsnoeien om ze in toom te houden? Alvast bedankt!
h
het inspiratieteam
15 augustus 2019, 15:48
Hallo Patrick, als je in deze periode de Lavatera snoeit, knip je de bloemen eruit die nog moeten komen. Wellicht is met Bamboestokken en wat touw de plant iets om te binden. Het zou zonde zijn als veel verloren zou gaan.
y
yvonne
20 juli 2019, 20:14
Ik heb een vijgenboom op stam die we in februari hebben gesnoeid. Hij is prachtig uitgelopen alleen doet hij dit ook aan de onderkant en dat willen we eigenlijk niet. Hoe kunnen we deze het beste verwijderen. Zijn de takken eventueel te stekken?
h
het inspiratieteam
9 augustus 2019, 15:24
Hallo Yvonne, vijgen kan je goed snoeien maar doe dat weer in februari. Nu is dat niet de goede tijd. Als je een vijg wilt stekken zijn er leuke trucjes te vinden waar je bijvoorbeeld vochtige grond om de tak bindt met een plastic-zakje en zo wortels laat groeien. Het proberen waard!
E
Els
18 augustus 2019, 13:42
Op mijn balkon heb ik een grote struik Jasmijn, wanneer en hoe kan ik die het beste snoeien?
h
het inspiratieteam
28 augustus 2019, 14:30
Hallo Els, het beste is te wachten tot de winterperiode. Je kan dan de lange nieuwe ranken eraf halen en de plant weer vormen hoe je wilt. Succes!
M
Maria
4 juni 2022, 17:33
Mijn klimplant wordt opgegeten
I
Intratuin
7 juni 2022, 19:44

Hallo Maria,

Wat vervelend dat je klimplant wordt ogegeten, ik vermoed dat je het over slakken hebt? We hebben een blog over het bestrijden van slakken, wellicht helpt die je verder!

^Intratuin

M
Marie de Jonge
25 augustus 2022, 15:58

Bedankt voor het delen van deze snoeikalender! Ik heb ook een aantal struiken in mijn tuin die gesnoeid moeten worden. Gelukkig heb ik nog even tijd om mijn sierstruiken bij te knippen!

GEEF EEN REACTIE
Back to top