Laden..
Tuinafscheiding kiezen: groen, natuurlijk of hout?

Tuinafscheiding kiezen: groen, natuurlijk of hout?

Je tuin is een verlengde van je huis en dus wil je daar ook wat privacy! Er zijn verschillende manieren om je tuin af te schermen van de buren en de buitenwereld. In deze blog bespreken we de haag of heg, trellis en gaasschermen, de houten schutting, bamboe schuttingen en wilgenschermen. Maak de juiste keuze! Je tuin afscheiding is namelijk zeer bepalend voor de sfeer in je tuin en een mooie passende tuinafscheiding zorgt voor een nog fijnere buitenplek.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
HaagHaag

Haag of heg

Intratuin houdt van groen, wij denken groen en blijven groen. Wij zullen altijd adviseren om voor zoveel mogelijk groen in je tuin te gaan en dat geldt ook voor je tuinafscheiding. Met een mooie haag of heg maak je namelijk niet alleen jezelf blij, maar ook de natuur. Er is niets beter voor de biodiversiteit in je tuin dan een groene tuinafscheiding.

  • Een haag is ideaal voor insecten, vogels en andere dieren. Ze vinden er beschutting, woonruimte en voedsel.
  • Lopende dieren, zoals egels en kunnen makkelijk door een haag in je tuin komen.
  • Planten nemen regenwater op, dus een haag voorkomt wateroverlast.
  • Planten vangen fijnstof uit de lucht wat de luchtkwaliteit ten goede komt.
  • Een groene heg of haag zorgt voor verkoeling in hete periodes.
  • Kies je voor een haag van niet-groenblijvende planten, dan kun je prachtig de seizoenen volgen.
  • Kies je voor een groenblijvende haag, dan heb je het hele jaar een groene tuin!

En goed om te weten: wettelijk gezien is er geen maximale hoogte voor een heg. Je hoeft dus niet bang te zijn dat hij te hoog wordt als je wat laat bent met snoeien. Wel mag hij niet te dicht op de erfgrens worden geplaatst, maar als je een heg samen met de buren plant zal dat geen problemen opleveren. Lees alles over haagplanten, de aanplanting en verzorging in onze blog “Heg snoeien en verzorgen”.

Trellis of gaasscherm

Heb je niet zo’n grote tuin of vind je een haag te lastig onderhouden? Kies dan voor trellis of een gaasscherm en laat deze begroeien met mooie klimplanten! Zo heb je wel de voordelen van een groene tuinafscheiding, maar weinig onderhoud. En klimplanten zijn er in vele soorten, ook met prachtige bloemen.

Klimplanten

Hardhout

Hardhout heeft een prachtige diepbruine kleur en rot niet. Er is geen beschermde laag nodig voor hardhout. Bij hardmoet je wel goed opletten of deze verantwoord is gekapt en ook weer aangeplant. Let hierbij op de keurmerken FSC en PEFC. Hout met zo’n keurmerk is het meest verantwoord. En kies voor Europees hardhout, zoals robinia, eiken of kastanje en liever niet voor tropisch hardhout.

Grenenhout

Grenenhout komt van een naaldboom, de grove den. Grenen kun je eigenlijk alleen voor een schutting gebruiken als het geïmpregneerd, goed gebeitst of geverfd is. Grenenhout voor schuttingen wordt vaak al geïmpregneerd verkocht. Het hout gaat dan ongeveer 10 jaar mee. Weersinvloeden veranderen de kleur van het hout, die wordt eerst gelig en daarna grijzer. Als je het hout behandeld met een UV-olie kun je dit tegengaan. Grenen heeft een lichte kleur met een grove tekening en relatief veel noesten en kwasten. Dit bevordert de natuurlijke uitstraling.

Vurenhout

Vurenhout komt van de fijnspar en is wat lichter van kleur dan grenenhout. Net als grenenhout moet vurenhout ook geïmpregneerd, goed gebeitst of geverfd zijn alvorens je het kunt gebruiken voor een schutting. Geïmpregneerd vurenhout gaat ook ongeveer 10 jaar mee zal in de zon grijzer worden. Ook bij vurenhout kun je dit tegenhouden met een UV-olie. Vuren is wat minder grof dan grenen, maar ook duurder omdat het minder geproduceerd wordt.

Douglas hout

Douglashout komt van de Douglasspar en is nog relatief onbekend in Nederland, maar sterk in opkomst! Van nature is het hout warmer van kleur dan de andere houtsoorten. De kleur vergrijst over tijd. Douglashout kan echter ook zwart, wit of grijs zijn, afhankelijk van de behandeling. De populariteit is niet voor niets, onbehandeld gaat dit hout namelijk al zo’n 15 jaar mee doordat het hout van zichzelf veel hars in zich heeft wat natuurlijke bescherming biedt. Het is een stuk duurzamer dan de overige houtsoorten omdat het geen behandeling nodig heeft én omdat het hout niet komt uit tropische regenwouden maar uit Europa en zelfs Nederland.

Houten schuttingen

Bamboe schutting

Een bamboe schutting bestaat meestal uit dikke stengels bamboe welke in een houten frame zijn bevestigd. Een tuinscherm van bamboe of bestaat uit een mat van samengebonden bamboestengels: een bamboemat. Bamboematten zijn oprolbaar en makkelijk toe te passen: je kunt ze namelijk gewoon ophangen als afdekking van een oude schutting of tegen een muur. De bamboe stengels kunnen heel zijn of in de lengte gespleten, in het laatste geval heb je het over gespleten bamboe. De dikte van de stengels bepaalt de uitstraling van de bamboemat of het bamboescherm, maar sowieso brengt bamboe een exotisch sfeertje naar je tuin. Bamboeschermen hebben weinig onderhoud nodig en vergrijzen over tijd. Er kunnen scheuren in de bamboe ontstaan, maar dat hoort bij dit natuurproduct en kan geen kwaad.

Wilgenscherm

Een wilgenscherm of wilgenmat bestaat uit samengebonden wilgentakken. Een wilgenmat komt op een rol en dit komt overeen met de bamboematten. Een wilgenscherm bestaat uit wilgentakken die zijn gevlochten en bevestigd in een scherm. Een wilgenschutting of  wilgentenen schutting bouw je in principe zelf in je tuin op. De wilgentakken moeten worden gevlochten, of eigenlijk zigzaggend geleid, rond steunpalen. Dit is zwaar werk en meestal niet iets wat je zelf doet. Het voordeel van een tuinafscheiding van wilg is dat het een zeer natuurlijke tuinafscheiding is, welke goed past in het Nederlandse landschap. De warme kleur van wilg is prachtig!

Composiet schutting of kunststof schutting

Een schutting van kunststof, of een composiet schutting, oogt strak en is onderhoudsvrij. Composiet schuttingen bestaan uit houtvezels welke vermengd zijn met een kunststof. Dit type schutting gaat erg lang mee en zal nauwelijks verkleuren. Bovendien zijn kunststof schuttingen verkrijgbaar in diverse kleuren.

Tuinafscheiding bij Intratuin

Het kiezen van een tuinafscheiding brengt best wat overwegingen met zich mee. Het is niet alleen een keuze voor het uiterlijk, maar je moet ook bekijken hoeveel onderhoud jij aan kan en dan is natuurlijk nog de juiste keus voor de dieren en biodiversiteit. Vind je het lastig? Kom vooral naar jouw Intratuin, onze specialisten denken graag met je mee en kunnen je antwoord geven op al je vragen.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top