Laden..
Top 10 grote kamerplanten

Top 10 grote kamerplanten

Met een grote kamerplant maak je een echt statement in je woonkamer. Naast decoratief zijn grote planten ook nog eens functioneel: ze verbeteren de luchtkwaliteit en regelen de luchtvochtigheid in huis. Zo’n Urban Jungle heeft dus een weelderig effect én is goed voor je gezondheid. Het is natuurlijk ook fijn als de verzorging van een plant niet al te moeilijk is. De plek waar je hem neerzet is daarom erg belangrijk. Wij hebben voor jou onze top 10 grote kamerplanten met al hun kwaliteiten samengesteld om je te helpen bij het uitzoeken van je nieuwe groene huisgenoot.

  • Delen: Deel dit artikel:
6 minuten leestijd
1

Gatenplant (Monstera ‘Pertusum’)

De grote ronde bladeren met gaten erin zijn het unieke kenmerk van de Monstera. Het is een tropische, grote klimmer met een simpele gebruiksaanwijzing. Fijn als je niet zulke groene vingers hebt! Hij kan goed op een wat donkere plek staan en heeft niet al te veel water nodig. Daarnaast zuivert de gatenplant ook nog eens de lucht en kun je hem (samen met zijn kokosstok) ook gebruiken als hippe roomdivider.

Standplaats: halfschaduw/schaduw | Water: regelmatig water geven | Extra: luchtzuiverend en makkelijk te verzorgen.

Gatenplant (Monstera ‘Pertusum’)Gatenplant (Monstera ‘Pertusum’)
2

Paradijsvogelplant (Strelitzia Nicolai)

Met de Strelitzia haal je een tijdloze favoriet in huis! Deze groenetopper is een stamloze plant met lange bladeren van ongeveer 30-40 cm, die aan de onderkant smal zijn en bovenaan breed uitlopen.  Laat de Strelitzia schitteren op je terras, want in de zomer voelt ze zich daar helemaal in haar element. De Strelitzia heeft twee bekende soorten, de Nicolai en de Reginae, waarvan de Strelitzia Reginae de mooiste en meeste bloemen aanmaakt. Het blad van de Nicolai is ronder en egaler van kleur, maar zal niet snel bloeien.

Standplaats: zon/indirect zonlicht| Water: regelmatig, geef water als de grond  bijna is opgedroogd | Extra:Geef je Paradijsvogelplant regelmatig een goede sproeibeurt om een hoge luchtvochtigheid te behouden voor de plant.

Paradijsvogelplant (Strelitzia Nicolai)Paradijsvogelplant (Strelitzia Nicolai)
3

Palmlelie (Yucca elephantipes)

De Yucca is een stoere plant met een stoere naam. Met zijn stevige bladeren en houten stam kan hij wel een stootje hebben. Hij houdt van een lichte standplaats en af en toe een scheut water. Geen moeilijke plant dus! Een ideale kandidaat voor mensen die niet zulke groene vingers hebben. De palmlelie groeit niet zo snel in de hoogte, dus wanneer je er eentje uit gaat zoeken in de winkel kun je zeker gaan voor een flink exemplaar. Wel maakt hij regelmatig nieuwe bladeren aan.

Standplaats: zon/halfschaduw | Water: regelmatig water geven | Extra: de palmlelie kan van mei tot oktober ook buiten op een zonnige plek staan. Laat hem wel even wennen aan de zon.

Palmlelie (Yucca elephantipes)Palmlelie (Yucca elephantipes)
4

Bananenplant (Musa dwarf)

Met de bananenplant haal je direct een tropische sfeer in huis! De mooie langwerpige bladeren ontrollen zich en komen steeds een stapje hoger boven de oude bladeren te staan. Hij wordt ook wel de dwergbanaan genoemd, dus erg groot zal hij niet worden. De Musa lijkt heel stoer maar eigenlijk is het best een kwetsbare plant. De bananenplant houdt namelijk absoluut niet van tocht. Bedenk dus goed waar je hem neer gaat zetten voordat je hem aanschaft. Ook mag je zijn kluit niet laten uitdrogen. Een paar groene vingers komen bij deze gevoelige jongen dus zeker van pas.

Standplaats: volop licht, geen volle zon | Water: regelmatig water geven, nooit droog | Extra: eetbare vruchten (banaan), maar dat duurt wel een jaar of 6-8.

Bananenplant (Musa dwarf)Bananenplant (Musa dwarf)
5

Vioolbladplant (Ficus lyrata)

De naam van deze Ficus soort heeft de Ficus lyrata te danken aan zijn schitterende vioolvormige bladeren. Door deze spectaculaire bladeren met een duidelijke nerfstructuur springt hij gelijk in het oog. Het is wel een echte koukleum: hij voelt zich het meest op zijn gemak bij een constante temperatuur. Er zijn natuurlijk ontzettend veel soorten Ficussen. De lyrata is een soort die bij de juiste omstandigheden kan groeien tot een flinke kamerplant. Daarom kun je hem wat terugsnoeien als hij te groot wordt, anders groeit hij rustig door tot aan het plafond. Wanneer je hem gaat snoeien moet je opletten voor het vrijkomende sap, dat is giftig.

Standplaats: halfschaduw | Water: regelmatig kleine scheutjes water geven | Extra: naarmate de plant groter wordt, zullen de bladeren ook erg groot worden.

Vioolbladplant (Ficus lyrata)Vioolbladplant (Ficus lyrata)

Laat je inspireren!


6

Olifantsoor (Alocasia Zebrina)

Deze exotische plant dankt zijn naam aan de bijzondere zebraprint op zijn stelen. Door deze strakke stelen en prachtige grote groene bladeren heeft hij een luchtige en gestileerde uitstraling.
Van nature groeit de Alocasia zebrina in het regenwoud. Hij houdt daarom van een vochtige omgeving en moet regelmatig een slok water krijgen. Wanneer je hem teveel water geeft zal hij ‘transpireren’ via zijn bladeren. Dit noem je ‘guttatie’ en stopt vanzelf als je hem minder water geeft.

Standplaats: halfschaduw | Water: regelmatig water geven, grond mag niet uitdrogen maar ook niet nat zijn | Extra: je doet hem een groot plezier door af en toe zijn bladeren te besproeien met water.

Olifantsoor (Alocasia Zebrina)Olifantsoor (Alocasia Zebrina)
7

Kentia palm (Howea forsteriana)

De mateloos populaire Kentia palm is in veel Nederlandse woonkamers te vinden. Dat maakt hem natuurlijk niet minder mooi, het is gewoon een frisse en tijdloze plant. Ook is deze weelderige palmsoort makkelijk om te verzorgen. Geef hem een ruime plek in de kamer zodat zijn tropische waaiers extra goed tot hun recht komen. Door de redelijk trage groei zal hij lang zijn model behouden. Geef de Howea forsteriana regelmatig water, maar zorg dat hij geen natte voeten krijgt. Dan kunnen de wortels namelijk gaan rotten.

Standplaats: gedempt licht tot schaduw | Water: regelmatig water geven, niet laten uitdrogen | Extra: makkelijk te verzorgen, trage groei.

Kentia palm (Howea forsteriana)Kentia palm (Howea forsteriana)
8

Geldboom (Pachira aquatica)

Een zachte plant die je vaak ziet met een gevlochten stam. De bladeren zijn als vingers op lange stelen. De Pachira komt oorspronkelijk uit de moerassen van Zuid-Amerika waar de waterstanden erg kunnen verschillen. Zorg er daarom voor dat je de kluit van de Pachira niet laat uitdrogen. De grond moet constant licht vochtig zijn. Wanneer je hem de juiste plek (halfschaduw) in huis geeft kan hij flink groeien. Geef hem daarom de ruimte zodat deze prachtige Pachira helemaal tot zijn recht komt.

Standplaats: halfschaduw/schaduw | Water: laat de grond nooit opdrogen | Extra: lange uitschieters kun je terugsnoeien.

Geldboom (Pachira aquatica)Geldboom (Pachira aquatica)
9

Kokospalm (Cocos nucifera) 

De kokospalm heeft een grote verspreiding over bijna alle tropische delen van de wereld: denk hier aan Hawaï, India maar ook Brazilië en op de vele tropische eilanden van Indonesië. Deze echte kokospalm groeit zo uit de kokosnoot. De plant is een makkelijke plant maar heeft wel behoefte aan een hoge luchtvochtigheid. 

Standplaats: veel licht/niet in de volle zon| Water: regelmatig, geef water als de grond  bijna is opgedroogd | Extra: de Kokospalm heeft een hekel aan tocht zet de plant dan ook niet bij een deur of een raam die open kan. 

Polyscias ‘Fabian’Polyscias ‘Fabian’
10

Philodendron xanadu

Deze Philodendron komt van origine uit een tropisch gebied. Met zijn diep ingesneden bladeren is deze weelderige plant een lust voor het oog. De Philodendron xanadu maakt luchtwortels die je, als ze lang genoeg zijn, in de pot kan leiden. Hij verlangt niet zo veel aandacht, maar doordat hij uit een tropisch klimaat komt houdt hij van een vochtige omgeving. Verwen hem daarom zo nu en dan met een lekkere sproeibui.

Standplaats: halfschaduw/gedempt licht | Water: regelmatig water geven, houdt van een vochtige grond | Extra: makkelijk te verzorgen, de bladeren doen het ook goed in de vaas.

Philodendron xanaduPhilodendron xanadu

Bekijk alle grote kamerplanten in de webshop

De Intratuin plantengids

HULP NODIG BIJ JE PLANTEN?

Maak de verzorging van je planten een makkie met de Intratuin app.

PLANT VERZORGING


Nog meer kamerplanten inspiratie

Reacties (46)
R
Ruud Willems
11 september 2017, 11:43
Zou graag een hertshoorn in een stenen hangpot willen hebben, maar in \ Tilburg niet te koop liefst een groote plant die meteen opvalt. Hoor wel van jullie.
I
Intratuin
12 september 2017, 09:30
Je kunt het beste even contact opnemen met Intratuin Tilburg of een andere winkel in de buurt. Dan kunnen zij kijken of ze iets voor je kunnen betekenen Ruud!
B
Bianca
12 september 2017, 13:56
Leuke informatie! \ En ik heb wat aan de tips. \ \ Met vriendelijke groet, \ \ Bianca
v
vans sale
1 november 2017, 15:45
Proficiat aan de auteur van deze pagina, Ik hou echt van het lezen van deze website. :)
A
Arie Franje
2 november 2017, 12:22
Mooi gedetailleerd overzicht.
I
Ilona
2 januari 2018, 20:21
Elke week wel even neuzen bij Intratuin. Zoetermeer/Pijnacker of zevenhuize. \ Altijd een leuk dagje uit.
E
Ellie Vliegenthart
3 januari 2018, 11:29
de laatste jaren weinig planten gekocht dus het is hard nodig om ons huis wat groener te maken \ tot ziens bij Intra tuin
k
kitty
8 januari 2018, 17:16
leuke website, wij hebben net een huis gebouwd en ben eerdaags toe aan grote en hangende planten! Jullie zijn mij achterburen, dus tot snel!\
A
Anne
24 mei 2018, 15:33
Leuk om te lezen, ik heb er 2 uit deze collectie in huis staan. Nu is mijn Polyscias alleen sinds het warm is een beetje zielig, sommige takken gaan nogal hangen. Hij krijgt genoeg water dus ik vroeg me af of het komt omdat ie topzwaar is (de blaadjes van de hangende takken groeien alleen aan de bovenkant) of toch door de hitte. Ik vind het leuk als ie nog groter wordt maar wil knakkende takken voorkomen dus m'n vraag is: snoeien of is er een andere oplossing? Ik hoop dat je antwoord hebt of weet waar ik terecht kan. \ Bedankt!
h
het inspiratieteam
25 mei 2018, 08:44
Hi Anne, staat de Polyscias op een donkere of lichte plek en hoe groot is hij ongeveer? Zien de blaadjes er nog wel groen uit of zijn deze ook verkleurd? Deze plant heeft meestal sterke takken die dat gewicht wel zouden moeten kunnen dragen.
A
Anne
25 mei 2018, 14:26
Wat een snelle reactie, dank. Hij staat op een lichte plek, zo'n 2 meter van een raam maar hij krijgt nooit direct zonlicht. De blaadjes zijn allemaal groen en hij maakt ook nog steeds nieuwe aan aan de onderkant. De hoogste tak is ongeveer 80 cm, die houdt het tot nu toe goed.
h
het inspiratieteam
28 mei 2018, 09:21
Hi Anne, dat klinkt alsof hij het juist heel erg naar zijn zin zou moet hebben! Zou het kunnen dat er water onderin de pot staat? Je zou hem eventueel nog kunnen ondersteunen met een stok zodat hij wat steviger in zijn pot staat.
j
joke Hesselink
24 juni 2018, 20:42
Ik heb een grote dief van baggia hij is 230 cm hoog . Nu ga ik verhuizen en wil hem graag mee nemen .heeft u ook verpakkings matriaal of een soort zak ?
h
het inspiratieteam
2 juli 2018, 13:20
Hi Joke, je zou het even bij de Intratuin vestiging bij jou in de buurt kunnen vragen. Vaak hebben ze tunnelplastic liggen dat je makkelijk om je plant heen kunt trekken. Succes!
G
Gul
12 september 2018, 22:46
Hallo, \ Hoe heet de plant op de eerste foto bovenaan het artikel (lichtblauwe pot)?
h
het inspiratieteam
13 september 2018, 09:35
Hi Gul, dat is de Strelitzia Nicolai!
N
Nel
9 oktober 2018, 21:22
Mag of kan een papagaaien plant ook buiten blijven in de winter. \ Hij is namelijk in de zomer zo hard gegroeid dat hij nu een doorsnee van 1meter 50 heeft
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 13:01
Hoi Nel, je kan het beste de papagaaien plant in de late herfst naar binnen halen, koel zetten (10 – 15° C) en matig vochtig houden. Vanaf maart kan die weer buiten, maar bescherm hem wel tegen vorst. 1 keer per week vloeibaar bemesten en dan zou die het moeten overleven!
C
Conny Schaminée
25 december 2018, 13:00
Wij zouden heel graag de plant “Brazilian candle” pavonia multiflora triplochlamys willen kopen, maar is nergens te krijgen. \ Kunt u ons helpen. Wij willen er ook wel 2 kopen. Zou heel fijn zijn als dat lukt. \ Alvast dank, Conny Schaminée
h
het inspiratieteam
2 januari 2019, 16:56
Hi Conny, je kunt het beste even contact opnemen met jouw Intratuin winkel en deze vraag aan hen stellen. Zij kunnen voor je kijken of deze plant te bestellen is!
C
Charlotte
2 januari 2019, 00:29
Hallo, \ Leuk artikel en voor mij precies op het goede moment. Toch nog een wens: is het mogelijk om bij de gepubliceerde planten te vermelden of ze giftig zijn voor katten (en misschien ook honden)? \ Dankjewel.
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 11:05
Hoi Charlotte, dat is zeker een goede tip waar we de volgende keer wat mee gaan doen!
D
Danielle
5 januari 2019, 20:45
Waarom verkoopt intratuin de monstera Pertusum in de winkels als de Delicosia?
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 10:21
Hoi Danielle, dit beslissen wij niet landelijk. Dit gaat per filiaal. Ik zou even naar het filiaal gaan waar je het hebt gezien en het aangeven. Zo kunnen ze er gelijk wat mee doen!
L
L. Essers
7 januari 2019, 12:30
Onlangs een plant spathiphyllum gekocht. \ Sindsdien veel last van kleine vliegjes . \ Is hier een oplossing voor? \ Met vr. gr. \ L. Essers
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 10:11
Hoi Leny, wat vervelend! Waarschijnlijk heb je last van rouwvliegjes. Deze vliegjes houden van vochtige potgrond. Aangezien de spathiphyllum van veel water houd kan dat dus best de reden zijn! Je kan beginnen met de plant 2 weken apart te zetten van de andere planten die je misschien hebt, zo raken die ook niet besmet met de vliegjes. Een paar tips: verwijder het bovenste laagje potgrond en gooi er een dun laagje witzand overheen, zo kunnen de larven niet groeien en in de grond. Je kunt de hele plant verpotten om volledig van de vliegjes af te komen en als laatste kun je de potgrond begieten met aftreksels van tabak. Het klinkt een beetje raar maar, het is niet schadelijk voor de plant en dood alle larven. Ik hoop dat je er wat aan hebt, veel succes!
c
cokkie
14 april 2019, 12:33
hoi, de grote plant links in de lichtblauwe pot staat niet in de top 10. Ik wil heel graag weten welke dit is, of hij tegen schaduw kan en of hij giftig is voor mijn plant etende kat.
h
het inspiratieteam
24 mei 2019, 10:18
Hi Cokkie, dat is de Strelitzia reginae! Hij wil wel graag veel licht, maar geen direct daglicht. Een Strelitzia is licht giftig voor je kat. Als hij er dus veel van binnen krijgt is dit niet goed en kan hij ziek worden.
E
Esther
25 mei 2019, 11:02
Hallo, \ Leuk en nuttig artikel. Vooral vanwege dr goede informatie over standplaats en verzorging. Ik heb nog wel een vraag: kunnen de schaduwminnende planten die genoemd zijn ook op hydrocultuur? En zo ja, verkoopt Intratuin die dan ook of heeft Intratuin alleen planten op potgrond? Ik zoek namelijk een vervanger voor een Vissenstaartpalm op hdrocultuur die het na 20 jaar zo goed als begeven heeft. De standplaats voor het raam is geleidelijk steeds donkerder geworden door groeiende bomen. Dus ik wil hem nu toch maar vervangen door een grote schaduwminnende plant. Maar grote planten op hydrocultuur lijken op internet alleen maar aangeboden te worden voor zakelijke klanten (kantoren).
h
het inspiratieteam
28 mei 2019, 14:23
Hi Esther, schaduwminnende planten kunnen ook op hydrocultuur inderdaad. Je kunt hiervoor het beste even contact opnemen met jouw dichts bijzijnde Intratuin winkel. Zij kunnen je meer vertellen over voorraden en het op hydrocultuur zetten van kamerplanten.
A
Anita
23 juli 2019, 20:55
Vraagje, welke kamerplanten kunnen goed tegen de zon? Heb kamer op het zuiden. Alvast bedankt.
h
het inspiratieteam
9 augustus 2019, 15:16
Hallo Anita, alle vetplanten en cactussen doen het goed in de volle zon, maar ook sansevieria’s, Clusia’s en grijsbladige soorten kamerplanten. Hopelijk zit er wat tussen, succes!
I
Irma de Vries
30 oktober 2019, 15:00
Wij hebben een paar jaar geleden en Strelitzia gekocht. Staat bij het raam maar niet in de volle zon. Hij heeft nog niet gebloeid jammer genoeg. Bloeien Strelitzia's uberhaupt wel in Nederland en binnen ? \ \ Er komen wel steeds nieuwe scheuten , maar bloeien ho maar :-)
h
het inspiratieteam
5 december 2019, 11:53
Hi Irma, dit hangt er een beetje vanaf welk soort strelitzia je hebt. De Nicolai zal niet snel bloeien, pas wanneer deze plant groter dan 2 meter is. De Reginea kan wel bloemen krijgen maar dat verschilt per kweker waar ze vandaan komen. Deze plant bloeit overigens in de herfst in tegenstelling tot de meeste kamerplanten die in de lente bloeien.
D
Dirk van Dam
10 december 2019, 07:21
Die plantenrek onder het kopje, ook leuk om te lezen. Daar zijn we al zo lang naar op zoek! \ Gaat om die met 4 plateaus. Zwart met 4 houte plankjes op verschillende hoogtes. \ \ Waar zijn deze (nog) te verkrijgen? \ \ Alvast bedankt voor de info \ \ Met vriendelijke groet \ Dirk van Dam
h
het inspiratieteam
12 december 2019, 15:09
Hoi Dirk! Je kunt het plantenrek hier vinden!
M
Mirjam
30 december 2019, 20:35
Hoi, \ \ Ik vind die grote plant in de lichte blauwe pot, naast het plantenrek, heel erg mooi. Wat voor plant is dit? \ \ Alvast bedankt!
h
het inspiratieteam
2 januari 2020, 16:15
Hoi Mirjam! \ Dit is een Paradijsvogelplant ook wel de Strelitzia Nicolai genoemd.
T
Theo van der Burg
12 januari 2020, 22:53
Bij de grote kamerplanten in dit artikel mis ik de Dieffenbachia, ons hoogste paar is beide 3 1/2 meter hoog met bladeren van een meter. de ene is een stekje van de andere. De oudste is 5,50 geweest exclusief pot, maar is bij de brand teruggegaan tot 1,50. Nu bloeit zij weer, en gelijk 2x achterelkaar. Het is de trots van onze huiskamer. Ze hebben natuurlijk wel wat steun nodig. Als je een foto wilt moet je even een adres of zo sturen. Ik heb al wel eens rondgevraagd, maar zo hoog worden ze nergens geloof ik.
T
Tuong
3 november 2021, 02:23
Wat een leuke blogs, eindelijk alle monsteras (mijn favoriete kamerplant) op een rijtje ook.
I
Ingrid Hendrikse
22 november 2021, 14:50
Welke (grote) plant kan ik in een badkamer zonder daglicht zetten?
I
Intratuin
22 november 2021, 16:32

Hi Ingrid,

Enkele grote planten die wat minder licht nodig hebben zijn de Monstera, Dracaena en Sansevieria. 

Let op: elke plant heeft een minimale hoeveelheid licht nodig, ze kunnen niet een hele dag in het donker staan.

Hopelijk hebben we je hiermee geholpen!

^Intratuin

 

E
Els
8 januari 2022, 06:56
Welke van bovenstaande planten is niet giftig voor mijn huisdier (kat)?
I
Intratuin
10 januari 2022, 09:30

Hoi Els,

Van de planten die in deze blog zijn genoemd zijn de Kentia Palm, Bananenplant en Geldboom niet giftig voor huisdieren.

^Intratuin

C
Christian
10 januari 2022, 15:52
Heb een Yucca Elephantipes, ca. 1,70 mtr. Blad wordt lichtgroen naar gelig. Weet iemand wat te doen hieraan ?
I
Intratuin
10 januari 2022, 16:07

Hoi Christian,

Als alleen de onderste bladeren van de kroon geel worden is dat normaal. Deze bladeren zullen eraf vallen, omdat de Yucca een boom wilt worden.

Als de rest van de bladeren ook geel worden is er meer aan de hand, dit kan namelijk wijzen op een beestjesprobleem, lichtprobleem of watergeef probleem.

Controleer de potgrond op ongewenste bewoners, geef de plant een plekje met wat meer licht en geef enkel water als de grond droog is.

Succes met het verzorgen van je Yucca!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top