Laden..
Kamerplanten voor beginners

Kamerplanten voor beginners

Als beginnend plantenliefhebber haalde ik jaren geleden een grote Calathea warscewiczii in huis. Ik vond de velours bladeren zo mooi en was uitermate gecharmeerd van deze plant. Ik wist echter nog niet dat dit geen makkelijke plant was, en langzaamaan ging het dan ook steeds slechter met mijn plant. Vanaf dat moment ben ik me meer gaan verdiepen in planten die makkelijk in leven zijn te houden voor de beginnende plantenliefhebber.

  • Delen: Deel dit artikel:
6 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Niet alle planten zijn even makkelijk. Sommige zijn erg gevoelig voor de hoeveelheid licht die ze ontvangen en andere hebben weer specifieke water wensen. Om er dus zeker van te zijn dat je urban jungle een goede start krijgt, is het goed om te beginnen met sterke planten. Planten die wel een stootje kunnen hebben en het niet erg vinden als je ze een keer vergeet water te geven. Het soort planten dat ervoor zorgt dat je ze snel beter snapt, waardoor je na een tijdje ook die lastigere planten aan kan.

 

Makkelijke kamerplantenMakkelijke kamerplanten

Wat maakt een plant makkelijk?

Vaak kun je al aan het uiterlijk van de plant herkennen of het een makkelijke of een moeilijke plant is. Planten met stevige bladeren kunnen vaak veel meer hebben dan planten met fragiele blaadjes. Dit komt omdat planten met dunner blad vaak meer vocht nodig hebben, ze verdampen dit vocht namelijk sneller. Als je ze dus een keer vergeet water te geven, of ze staan op een plek die ze niet fijn vinden, dan heeft dat een groter effect dan bij een stevige plant. Dikke stammen en bladeren en grote knollen zijn plekken waar een plant water in op kan slaan. En zo’n vochtreserve zorgt ervoor dat je plant het niet erg vindt om wat langer droog te staan.

Ook makkelijke planten hebben zorg nodig

Kies je een makkelijke plant uit, dan betekent dat natuurlijk niet dat deze helemaal geen zorg nodig heeft. Zelfs een cactus heeft nog zo nu en dan water nodig. Maar ze zullen zich beter aan kunnen passen aan de omstandigheden waar je ze neerzet. De belangrijkste punten om op te letten zijn de hoeveelheid water en de hoeveelheid licht die je plant nodig heeft. Bij veel planten is het krijgen van te veel water de grootste oorzaak van overlijden, dus wees er voordat je water geeft zeker van dat de aarde niet meer nat is. De makkelijke planten die ik hieronder noem, willen het liefst een paar dagen droog staan voordat ze weer water krijgen. Één keer per week is vaak al voldoende. Als je dat onder de knie hebt, is het verder vooral genieten.

 

Makkelijke kamerplantenMakkelijke kamerplanten

Makkelijke planten parade

Er zijn enorm veel kamerplanten te koop en soms weet je niet waar je moet beginnen als beginnend plantenliefhebber. Daarom geef ik hieronder een paar makkelijke soorten planten die je zeker in leven zult houden.

De onverwoestbaren

Planten die zo sterk zijn, dat je ze makkelijk een maand kunt vergeten en dus ideaal zijn voor de reiziger of student die vaak van huis is. Deze sterke rakkers zijn de Sansevieria, de Zz-plant, de Yucca en de Dracaena. Ze kunnen bijna alles wel aan en houden alleen niet van teveel water. Als je denkt dat de Sansevieria alleen maar een heel ouderwetse plant is, dan is het zeker goed om nog eens naar de verschillende soorten binnen deze familie te kijken. Ze komen namelijk in heel veel vormen en maten, van stekelige prikkers tot sierlijke walvisstaarten. Zolang je ze niet in de volle zon zet, zullen ze happy zijn in je huis. Hetzelfde geldt voor de Zz-plant. De Yucca houdt juist wel van de volle zon en een Dracaena kan ook veel licht hebben.

Vetplanten en cactusVetplanten en cactus

De prikkelende en de vette

Ondanks dat cactussen en vetplanten echt makkelijk in de verzorging zijn, kan het natuurlijk nog steeds mis gaan. Een tekort aan water zorgt er voor dat je plant verschrompelt en te veel water laat je cactus opeens in elkaar zakken als een pudding. Cactussen willen meer water als het warm en licht is, in de zomer dus. Dan kunnen ze elke twee weken wel wat gebruiken. In de winter geef je ze veel minder, maximaal één keer per maand. En vetplanten kun je ook om de twee weken een slok water geven. Als je ziet dat de blaadjes een beetje gaan rimpelen, weet je dat je iets meer water kunt geven. Mijn favoriete vetplant is de Crassula ovata, of Jadeplant. Mijn Jadeplant heeft zowel te veel als te weinig water overleefd en blijft maar doorgroeien.

 

Handige hengelaars

Heb je veel ruimte in de lucht en wil je jungle vibes aan je huis geven door hangplanten in huis te nemen? Dan zijn er in deze categorie gelukkig ook heel veel leuke en makkelijke keuzes. Het enige waar je echt op moet letten, is dat je je plant niet te hoog hangt, zodat je niet elke keer een ladder hoeft te pakken om water te geven. Heb je een plek met veel licht, ga dan voor hangende cactussen of Rhipsalissen. Vooral de Rhipsalis en aanverwante soorten, zoals de Epiphyllum (zaagcactus), komen in zoveel soorten dat er wel één bij moet zijn die je leuk vindt. Het is belangrijk dat de grond helemaal droog wordt voordat je weer water geeft.

Heb je een plekje zonder direct zonlicht, dan is mijn beste tip een Epipremnum. Deze plant groeit erg snel en heeft het bijna altijd wel naar z’n zin. Je kunt hem laten hangen of langs de muur leiden en hij vindt het ook fijn om op een mosstok te groeien. En als je plant te lang is geworden, kan je hem altijd afknippen. Na een tijdje heeft je plant zich weer hervonden en worden er nieuwe scheuten zichtbaar.

Een andere fijne hanger is de graslelie. Deze vrolijke sprietenplant kan zijn eigen stekjes groeien, waardoor je altijd voorzien bent van nieuwe plantjes. Vergeet je hem water te geven, dan wordt de mooie groene kleur wat lichter en fletser en weet je dat het tijd is om je gieter te vullen.

Ben je op zoek naar een wat kleiner formaat plant die je op de tafel neer kunt zetten? Ga dan op zoek naar een Clusia of een pannenkoekenplant. Beide planten houden niet van de volle zon en hebben met één keer per week voldoende water. En de pannenkoekplant geeft ook nog eens een oneindig aantal babyplantjes!

De volgende stap

Met één van deze planten is de kans op een succes dubbel zo groot. Maar voel je niet schuldig als het alsnog verkeerd gaat, van elke overleden plant kun je weer leren en doe je het de volgende keer beter. En zodra je die makkelijke planten goed onder de knie hebt, wordt het tijd om ook eens andere planten onder je hoede te nemen. In mijn volgende blog zal ik het hebben over Philodendrons en Monstera’s, families die zowel heel makkelijke als meer gevoelige planten hebben.

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (22)
E
Emmy
12 december 2018, 02:14
Leuk artikel, maar erg jammer dat ik helemaaaaal geen verstand heb van die Latijnse namen en me er niet bij kan bedenken wat voor uiterlijk van de plant ik me bij die namen voor moet stellen...
h
het inspiratieteam
12 december 2018, 10:30
Hi Emmy. Ik kan me goed voorstellen dat je je niet echt een voorstelling kunt maken bij de Latijnse namen. Daarom hebben we achter alle genoemde planten in deze blog een linkje geplaatst, zodat als je er op klikt je bij de juiste plant in onze webshop terecht komt. Hopelijk helpt dat een beetje. ^Kayleigh
E
Ellen
2 januari 2019, 08:53
Handig artikel, maarrrrr er staat niet bij hoeveel water je dan moet geven. Eén (of twee) keer per week een scheutje, een kopje of misschien zelfs een halve liter?!
h
het inspiratieteam
2 januari 2019, 17:04
Hi Ellen, dat kan verschillen per soort en is afhankelijk van de grootte van de plant. Want grote planten hebben natuurlijk wat meer water nodig dan kleine planten. Dus voor welke plant zou je dit willen weten en waar staat hij in de kamer? In de vensterbank boven de verwarming of in een donker hoekje?
Z
Zadelaar-Sobisiak
6 februari 2019, 08:47
Ik ben gek op stekkies,leuk hoor. Chris
M
Marijke
4 mei 2019, 21:40
Bepaald geen makkelijke plant, maar ik vind 'm zo mooi: de kamerlinde. Heb je tips om deze mooie plant ook mooi te houden? Ik weet dat hij, als hij het naar zijn zin geeft, heel groot en vol kan worden. Helaas lukt het mij tot nu toe niet.
h
het inspiratieteam
22 mei 2019, 11:44
Hi Marijke, de kamerlinde is inderdaad een prachtige plant. De beste tip die we kunnen geven is een lichte standplaats en met regelmaat water geven. Vergeet ook niet voeding te geven in de groeiperiode (maart tot oktober), 1 keer per week is voldoende. Dat zal hij ook zeker op prijs stellen. Veel plezier met je kamerlinde!
A
Anouk
3 september 2019, 16:26
Ik heb een Sanseveria. De laatste tijd worden alle bladeren rimpelig. Erg lelijk. Ik geef de plant ongeveer 1x per maand water. Wat doe ik mis?
h
het inspiratieteam
6 september 2019, 09:21
Hi Anouk, je zou hem iets vaker water kunnen geven, om de week zou voldoende moeten zijn! Waarschijnlijk knapt hij daar behoorlijk van op.
R
Ronald Langeveld
13 juli 2024, 10:03
In het groeiseizoen (van mei tot oktober) geeft je ongeveer eens in de 10 dagen water e.e.a. afhankelijk van de standplaats. Kijk hoe de plant erop reageert en pas de watergift hierop aan.
T
Theo
27 november 2019, 16:49
Is best een interessante app. \ Heb toch nog een vraag, misschien dat ik het antwoord ergens kan lezen maar tot nu heb ik het nog niet gezien. \ Wat betekent bij planten de druppel met daarin een cijfer? De hoeveelheid water denk ik. In ml. of cl. \ Waarom staat die druppel niet bij alle afbeeldingen?
h
het inspiratieteam
4 december 2019, 16:17
Hi Theo, Wat goed om te horen dat je de app interessant vind! Er zitten nog wat schoonheidsfoutjes in de app omdat deze nog niet zo lang live is dus hou de updates goed in de gaten. Wat betreft het cijfer bij druppeltje gaat dit waarschijnlijk om ML. Als het goed is, is dat al wel aangepast.
B
Bernardine van schaijk
13 januari 2020, 00:53
Ik heb 4 jaar geleden een Stefanotis plant gekregen. \ Nederlandse naam Bruidsbloem ,worden in bruids boeketten gebruikt. \ Maar in 2019 heb ik totaal 3 vruchten , aan de Stefanotis plant . \ Kan ik van die vruchten zaadjes ,weer nieuwe planten maken.?? \ Want eetbaar zijn de Stefanotis plant niet ,denk ik?? \ Voor het eerst heb ik deze Stefanotis vruchten gezien .De plant heb ik gekregen toen was het 27 cm groot .Nu is het 1.24m,dus meer dan een meter . \ Men zegt dat ik groene vingers heb,omdat de planten het mij heel goed doen .Dat verzorgt \ ik als mijn kinderen .Geef mijn kamer planten wel gekookt afgekoeld water,meer werk,maar dat hebben de planten nodig .Planten hebben het bij mij altijd naar hun zin
h
het inspiratieteam
15 januari 2020, 15:47
Wauw Bernadine! Wat tof dat jouw plant het zo goed doet! Het komt bijna nooit voor dat deze plant een vrucht krijgt, helaas lukt het kweken van deze zaadjes niet zo goed. Het duurt erg lang (soms wel langer dan een jaar!) voordat deze vrucht rijp is. Al die tijd moet je hem aan de plant laten hangen en mag je de plant niet verplaatsen. Op een gegeven moment barst deze vrucht open en wanneer de zaadjes uit zichzelf hieruit zijn gevallen zou je ze in vruchtbare grond kunnen zaaien. De vrucht valt vanzelf van de plant af. Succes!
D
Diny Lansink
12 februari 2020, 08:38
Wat een leuke tips geven jullie, zoals nu weer over het verpotten van de kamerplanten. \ leuke nieuwsbrieven en acties. \ dank daarvoor. \ groet Diny
J
José van Leeuwen
17 juli 2020, 08:30

Fijne blog van jou Iris. Ik ga het nu volgen,want veel tips kan ik zeker gebruiken. Tot kijk weer en succes

r
reinier ruiter
10 september 2021, 09:36
ik heb Orchidee.en dielaat ik vaak verdrogen maar hebt altijd nieuwe bloemen , ook dit jaar al voor de derdekeerstaat wel beschernd teken de zon
A
Annick De Praeter
10 september 2023, 17:04
Die planten heb ik het is wel zoeken want ze groeien weinig door noorderlicht
Y
Y.S
20 februari 2024, 19:10
Goedemiddag. Hoe verzorg je een pannenkoekplant? Te weinig water dan verpietert de plant, en teveel geeft heel weinig blaadjes. Alvast bedankt, Y.S
I
Intratuin
22 februari 2024, 11:11

Beste,

De pannenkoekplant (Pilea peperomioides) is een populaire kamerplant die relatief gemakkelijk te verzorgen is. Hier zijn enkele tips om je pannenkoekplant gezond en gelukkig te houden:

Licht: Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Heldere, indirecte zon is ideaal voor de groei van de pannenkoekplant.

Water geven: Laat de bovenste laag van de potgrond tussen gietbeurten door opdrogen voordat je opnieuw water geeft. Dit voorkomt dat de plant te nat wordt, wat kan leiden tot wortelrot. Overweeg om te bewateren wanneer de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt. Pas op voor te veel water geven, omdat dit inderdaad problemen kan veroorzaken zoals bladverlies.

Luchtvochtigheid: De pannenkoekplant gedijt goed bij normale kamertemperatuur en luchtvochtigheid, dus extra bevochtiging is meestal niet nodig. Als je huis erg droog is, zou het vernevelen van de plant af en toe kunnen helpen.

Succes!

^Intratuin

S
Sylvia van den Broek
10 mei 2024, 21:26
Mijn pannenkoekplant bloeit voor de tweede keer is dat omdat hij het goed doet of is dat uit “armoede” ?
I
Intratuin
13 mei 2024, 09:08

Hoi Sylvia,

Pannenkoekenplanten kunnen bloeien in onze huiskamers, maar dat betekent weinig hoor. Ze doen het soms als ze een tijdje wat koeler hebben gestaan. Planten maken bloemen om zich voort te planten, dus jouw idee van een 'noodkreet' is geen rare gedachte, maar als de plant er verder goed bij staat zal dat het niet zijn. Als je de bloemen leuk vindt laat je ze lekker zitten. Ze kosten de plant wel energie, dus wegknippen mag ook als je die energie liever naar de bladeren laat gaan. Als je ze laat zitten vergeet dan geen plantenvoeding te geven, dat kan hij wel gebruiken.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top