Laden..
Tuin bodembedekking: boomschors, houtsnippers of cacaodoppen?

Tuin bodembedekking: boomschors, houtsnippers of cacaodoppen?

Je tuin: je eigen stukje natuur. Je tuin moet een fijne plek zijn, een plek waar je kunt ontspannen en kunt genieten van het buiten zijn. Daarom wil je een mooi terras, fijne looppaden en de natuur om je heen in de vorm van gras, planten en struiken. Een belangrijk onderdeel daarvan, waar niet altijd bij stilgestaan wordt, is de bodembedekking van je tuin.  Een fijne tuin betekent voor veel mensen weinig onderhoud én een prettige natuurlijke sfeer en de juiste bodembedekking kan je op verschillende manieren helpen! Graag vertellen wij je meer over duurzame natuurlijke bodembedekking: boomschors, houtsnippers en cacaodoppen. Je kunt natuurlijke bodembedekkers gebruiken als looppad, in je border tussen de planten, en als terras. We vertellen je de voordelen en de verschillen, zodat je hopelijk gaat kiezen voor het toevoegen van een natuurlijke bodembedekker én de juiste keuze kunt maken.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom een natuurlijke bodembedekker?

Alle soorten natuurlijke bodembedekkers de we hier noemen hebben dezelfde voordelen. Onderling zijn hierin geen enorme verschillen, dus we noemen de voordelen hier even samen.

Bodembedekking tegen onkruid

Onkruid wil eigenlijk niemand in zijn tuin. Het heet niet voor niets onkruid! Natuurlijke bodembedekkers gaan de groei van onkruid tegen doordat ze het zonlicht tegenhouden. Leg hiervoor wel een laag van minimaal 5 cm neer. Daarnaast zorgt het extra laagje bovenop de aarde dat onkruid minder goed kan wortelen. Dus mocht er onverhoopt toch nog onkruid doorheen komen, dan is het heel makkelijk uit te trekken!

Bodembedekking tegen uitdroging

Een laagje boomschors, houtsnippers of cacaodoppen blokkeert, zoals al gezegd, de zon. Daarmee voorkomt het ook snelle uitdroging van de grond! Nu ons klimaat steeds extremer wordt en warme droge zomers steeds vaker voorkomen, is dit geen overbodige luxe. Natuurlijke bodembedekking zorgt er dus voor dat je minder vaak hoeft te sproeien. En regent het heel veel? Deze bodembedekking laat vocht heel goed door, met name ten opzichte van tegels of stenen, dus je hebt tegelijkertijd ook minder wateroverlast! Hierdoor is het helemaal geen slecht idee om ook voor je looppaden en terras te kiezen voor dit soort ondergrond of er een afwateringsrand ermee te bedekken als natuurlijker alternatief voor grind.

Katten uit de tuin houden en slakken bestrijden

Katten houden van onbegroeide grond. Een bodemdekker voelt niet fijn aan hun pootjes! Met name cacaodoppen weren katten goed, want het knisperende geluid staat ze tegen én ze vinden de geur ervan niet lekker. Wees niet bezorgd: wijzelf hebben daar geen last van, de neus van een kat is veel gevoeliger. Lees hier meer over hoe je katten kunt weren uit de tuin.

Voor slakken geldt eigenlijk hetzelfde: zij hebben geen last van de geur, maar vinden de scherpe randjes van bodembedekkers niet fijn. Vooral cacaodoppen vinden slakken onaangenaam. Lees hier meer over het bestrijden van slakken in de tuin.

Bodemverbeteraar

Alle natuurlijke bodembedekking zal langzaam vergaan en hierbij ontstaat nieuwe grond met voedingsstoffen voor de planten in je tuin. Hoe lang dit proces duurt hangt af van het soort dat je kiest.

De juiste bodembedekking kiezen

Boomschors als bodembedekkingBoomschors als bodembedekking

Boomschors, houtsnippers en cacaodoppen hebben dus allemaal dezelfde voordelen. Je kunt een voorkeur hebben wat betreft de looks, maar waar kun je verder nog op letten? Per soort lichten we dit nog even iets verder toe.

Boomschors als bodembedekker

Boomschors is waarschijnlijk de meest bekende natuurlijke bodembedekker. Het is een restproduct, dat overblijft als afval bij houtproductie. Boomschors gaat lang mee, tussen de 2 en 6 jaar, afhankelijk van de soort. Franse boomschors gaat het langst mee: 5 tot 6 jaar. Daarnaast heb je nog dennenschors en sylvesterschors. Deze soorten boomschors zijn goedkoper, maar moet je elke 2 tot 3 jaar aanvullen. Hoe fijner de schors gemalen is, hoe beter het onkruid weert en hoe beter het vocht vasthoudt. Boomschors is ook toepasbaar als zachte ondergrond onder speeltoestellen Je moet dan wel een dikke laag van zo’n 30 cm neerleggen.

Houtsnippers als bodembedekker

Houtsnippers zijn goedkoper dan schors en zijn simpelweg gemalen loof- of dennenbomen.  Voor het maken van houtsnippers worden geen (extra) bomen gekapt, maar het is restmateriaal vanuit de bosbouw. Houtsnippers gaan minder lang mee dan boomschors, je moet deze elk jaar aanvullen. Houtsnippers zijn wel gemakkelijk zelf te maken met een hakselaar of mulchmachine! Dus heb je veel snoeiafval, dan is het zeker een goed idee om dit zelf te mulchen. Laat gehakseld hout 3 tot 4 maanden op een hoop liggen voor je het tussen kleine of nieuwe plantjes strooit. Het kan stikstof aan de grond onttrekken, waardoor kleine plantjes het moeilijk kunnen krijgen. Volwassen planten kunnen er wel tegen. Heb je coniferen? Houtsnippers van de conifeer zijn toxisch, zeker voor jonge planten. Niet tussen je planten strooien dus, maar juist wel op je looppad of terras: het gaat onkruid heel erg goed tegen!

Cacaodoppen als bodembedekker

Cacaodoppen zijn de overblijfselen van cacaobonen en een afvalproduct van de productie van chocolade. Door ze in je tuin te strooien krijgen dit afval dus een tweede leven! Dit maakt cacaodoppen een verantwoorde keus. Inmiddels hebben ze aardig aan populariteit gewonnen als bodembedekker voor de tuin. Cacaodoppen ogen met hun bruine uiterlijk decoratief en ze zijn het meest effectief in het weren van katten en slakken. Het product is wel wat licht van gewicht, waardoor cacaodoppen sneller kunnen wegwaaien dan boomschors of boomsnippers.

Cacaodoppen hebben wel één belangrijk nadeel, ze zijn namelijk schadelijk voor honden. Chocolade is giftig voor een hond en cacaodoppen zijn de restanten van cacao en bevatten ook het schadelijke theobromine. Let hier ook op als je op bezoek gaat in andermans tuin met je hond. Een paar doppen zijn niet schadelijk voor je hond, maar een grote hoeveelheid wel.

Boomschors en cacoadoppen

Natuurlijke bodembedekking aanbrengen

Hopelijk heb je met bovenstaande informatie besloten om te gaan voor een natuurlijke bodembedekker in je tuin én heb je een keus kunnen maken tussen boomschors, houtsnippers en cacaodoppen. Dan is het tijd geworden om het neer te leggen!

Allereerst is het belangrijk dat je al het onkruid verwijdert op de plekken waar het wil gaan strooien. Als je het er gewoon overheen strooit is de kans groter dat het er toch weer doorheen komt. Leg geen worteldoek onder boomschors of houtsnippers: na een flinke regenbui kan dit wat ‘papperig’ worden.

Daarna kun je de bodembedekker gaan uitstrooien. Zorg voor een goede laag van minimaal 5 cm voor de beste bescherming tegen onkruid. Minder strooien zorgt voor minder effectiviteit en je zal het sneller moeten aanvullen. Hoe dikker de laag is, hoe langer hij mee gaat, maar de uiteindelijke hoeveelheid is verder aan jou! Na het aanbrengen van cacaodoppen kun je deze het beste nog even goed nat maken. Daardoor gaan ze ietwat aan elkaar plakken en zullen ze minder snel wegwaaien. Dit gaat niet op voor boomschors en houtsnippers.

Wanneer je de bodembedekker gaat uitstrooien is niet per se aan een seizoen gebonden, maar onkruid groeit, net als alle andere planten, vanaf het voorjaar. Het beste moment is om de laag vóór het groeiseizoen aan te brengen, dus in het vroege voorjaar! Dan heb je er de hele zomer optimaal profijt van.

Natuurlijke bodembedekking kopen bij Intratuin

Ben jij van plan om het onderhoud in jouw tuin te vergemakkelijken met een natuurlijke bodembedekker? Kom dan naar Intratuin of bestel je bodembedekker in onze webshop. Heb je nog vragen? Onze experts in onze winkels staan voor je klaar!

Reacties (28)
J
J. Smans
14 september 2021, 19:05
Ik heb cacaodoppen als bodembedekking in de tuin en het onkruid blijft echt weg! Af en toe een sprietje wat makkelijk te verwijderen is. Maar de naaktslakken gaan er nog steeds vrolijk over heen hoor!!! En niet één maar wel 600 heb ik er gevangen in de tuin ondanks de cacaodoppen.
R
R Douma
3 november 2021, 15:58
Moet je de herfstbladeren er ook van verwijderen of kan dat blijven liggen
I
Intratuin
4 november 2021, 08:07

Hoi Rinskje,

Het beste kan je de bladeren ervanaf blazen met een bladblazer. Als je ze laat liggen heb je kans dat het blad op den duur ertussen gaat composteren, dat wil je niet.

^Intratuin

C
Carlijn Krielaars
22 maart 2023, 23:46
Sorry maar hoe ga je blad van cacaodoppen afblazen als de doppen lichter zijn dan het blad?
I
Intratuin
23 maart 2023, 11:40

Hoi Carlijn,

In principe zouden cacaodoppen wel iets zwaarder moeten zijn dan bladeren, maar het zou inderdaad kunnen dat je bladblazer ook de cacaodoppen wegblaast. Op een plek waar veel bladeren vallen zijn cacaodoppen dan misschien niet de beste keuze en kun je beter kiezen voor schors of houtsnippers.

^Intratuin

M
Marja
5 maart 2022, 11:18
Vraag: groeien "gewone" plantjes wel door de cacao doppen. Wat nog moet op/door komen ????
I
Intratuin
7 maart 2022, 09:21

Beste Marja,

Het is niet uitgesloten dat 'gewone' plantjes gewoon door de cacaodoppen heen groeien, maar dat ligt aan de dikte van de laag en ook aan de sterkte van de plant. Beter is het om geen cacaodoppen over planten te leggen, want de plant zal het sowieso moeilijker hebben.

^Intratuin

i
ilvy
18 april 2022, 01:14
Perzikpitten of stenen gaan veel langer mee. Hopelijk ben die ook in het assortiment
I
Intratuin
19 april 2022, 09:28

Beste Ilvy,

Grind en perzikpitten zijn inderdaad wat meer permanente opties als bodembedekkers. Met name grind of split geeft echter geeft wel een minder natuurlijke uitstraling en beide doen niets als bodemverbeteraar. Veel van onze vestigingen hebben deze producten wel, maar het aanbod kan verschillen. Informeer even bij jouw Intratuin of ze dit in het assortiment hebben!

^Intratuin

i
ilvy
19 april 2022, 09:37
Ik bedoelde perzik stenen en geen grind of gewone steen :) Dat voegt inderdaad niets toe. Perzik pitten/stenen zijn heel duurzaam.
I
Intratuin
19 april 2022, 13:18

Ah, dan snap ik hem beter. Ik las het verkeerd. :) Alsnog hebben de perzikstenen een mindere bodemverbeterende werking, ze kunnen wel 10 jaar meegaan! Maar je hebt gelijk hoor: ook perzikpitten zijn duurzaam en een goede keus als natuurlijke bodembedekker. Alle opties ogen weer net even anders, het is ook een kwestie van smaak!

^Intratuin

 

R
Ronald
26 april 2022, 19:22
Kan ik rond net geplante rododendrons en siergrassen cacaodoppen strooien, en groeien mijn planten en grasse dan ook gewoon door?
I
Intratuin
29 april 2022, 13:50

Beste Ronald,

Ja hoor, dat kan prima! Zorg er natuurlijk wel voor dat je de nieuwe aanplant niet per ongeluk verstikt met de cacaodoppen, dus laat een beetje ruimte rond de plant.

^Intratuin

m
marianne
22 september 2022, 23:14
even aanhakend op de opmerking van Ronald. Ik heb net een tuintje aan laten leggen met nieuwe planten doch het is momenteel openbaar toilet voor katten vanwege de losse grond. Dus met cacaodoppen strooien voldoende ruimte laten rondom de planten, maar zorgt dat er wel voor dat die katten dan niet bij de plant gaan zitten?
I
Intratuin
26 september 2022, 09:42

Beste Marianne,

Bedankt voor je vraag. Mijn reactie op Ronald ging er vooral om dat er niet per ongeluk cacaodoppen bovenop de nieuwe planten moeten komen, dus voorzichtig strooien en dan vlak naast de plant wat 'luchtiger' houden. Sommige planten maken stengels vanuit de grond en daar moet dan wat ruimte voor zijn. Katten gaan meestal niet vlak naast een plant zitten (ligt natuurlijk een beetje aan het soort plant), katten willen echt graag een open stukje, dus het zou goed moeten gaan hoor!

^Intratuin

J
Judith
2 oktober 2022, 08:11
Wij hebben net bloembollen in de tuin geplant en hebben nu een groot stuk modder om tegenaan te kijken. Is er een bodembedekker die we erop kunnen gooien waar se bloemen uit de bollen gewoon doorheen komen?
I
Intratuin
4 oktober 2022, 10:27

Beste Judith,

Bloembollen groeien dusdanig sterk dat ze door alle bodembedekkers heen zullen groeien. Het enige waar je op kan letten is dat de bodembedekker wel laag genoeg blijft zodat je bloembollen er bovenuit zullen komen.

Succes!

^Intratuin

J
Jantine
7 april 2023, 16:56
Er ligt worteldoek met daarop boomschors in mijn tuin. Nu wil ik bodembedekkers gaan planten zoals Waldsteinia . Gaan die wel uitlopen met die boomschors of moet ik het plantgat dan eerst steeds breder maken?
I
Intratuin
11 april 2023, 09:18

Beste Jantine,

het grootste probleem voor de bodembedekker is het worteldoek. Daar zal hij niet overheen of doorheen gaan groeien, dus als je wil dat de plant zichzelf verpreid zal je het worteldoek op die plekken moeten verwijderen. Door de boomschors kan de plant wel groeien, al ligt het er natuurlijk wel een beetje aan hoe dik de laag is. Zonder de schors zal het sowieso makkelijker gaan, maar die zal je ook niet meer nodig hebben als er leuke planten voor in de plaats groeien.

^Intratuin

D
Dineke
5 mei 2023, 10:59
Is het ook een optie om cacaodoppen te mengen met schors of houtsnippers zodat je de voordelen van beide hebt? Of is het altijd of het één of het ander?
I
Intratuin
5 mei 2023, 12:46

Hoi Dineke,

Je kunt verschillende bodembedekkers best mengen, maar meestal wordt dit niet gedaan. Het staat namelijk wat rommeliger en onderhoud is lastiger, omdat de één langer meegaat dan de ander. De verschillende soorten kunnen elkaar inderdaad wel aanvullen, dus als jij ze wil combineren dan zou ik dat vooral doen!

^Intratuin

G
Gea Feijen
13 juni 2023, 17:44
Ik zou graag de cacaodoppen weer gebruiken tegen katten en onkruid. Maar hoorde dat jullie die niet meer verkopen. Enig idee waarom? En waarom geven jullie nog wel advies om een product te gebruiken als je het niet meer kopen kunt? Of komt het binnenkort terug?
I
Intratuin
19 juni 2023, 09:04

Beste Gea,

Bedankt voor je berichtje, ik moest dit even navragen, want jouw opmerking over de cacaodoppen deed mij een beetje schrikken! Het blijkt dat we alleen ons eigen merk cacaodoppen niet meer verkopen, maar we verkopen nog steeds cacaodoppen van Pokon en DCM. Op dit moment zijn de Pokon cacadoppen slecht leverbaar, dus het kan inderdaad zijn dat je misgrijpt in de winkel. Maar het is dus zeker niet zo dat we ze niet meer verkopen, als je zeker wil weten of jouw Intratuin de doppen op voorraad heeft, dan kun je het beste even van te voren bellen. Je vindt de contactgegevens van onze winkels hier.

G
Gea Feijen
19 juni 2023, 10:45
We hadden gevraagd bij onze Intratuin en die vertelden dat ze al mensen uit het hele land hadden gehad die op zoek waren naar cacaodoppen. Maar in ieder geval fijn om te lezen dat ze toch weer terug zullen komen.
E
Eric
19 augustus 2023, 14:59
Hi, ik had allemaal gras, éénjarige planten en onkruid in mijn tuin. Er staan maar een paar vaste planten. Elk jaar komen er nieuwe bij doordat dit zich zaait. Als ik boomschors neerleg komen die planten daar dan weer doorheen?
I
Intratuin
21 augustus 2023, 09:16

Beste Eric,

Boomschors voorkomt dat er planten gaan groeien, zowel gewenste als ongewenste planten. Hoe goed de boomschors werkt hangt af van de dikte van de laag die je neerlegd, hoe dikker de laag, hoe moeilijker planten er doorheen zullen groeien.

^Intratuin

M
Marcel
17 januari 2024, 22:05
Hallo, ik ben van plan een bodembedekker te gebruiken tegen onkruid. Maar komen hier mn krokus en narcissen nog wel door heen in het voorjaar? Zo ja welke variant kan ik het beste gebruiken in dat geval en kan gebruikt worden in een tuin met een rozenstruik, vlinderstruik en hortensias
I
Intratuin
19 januari 2024, 09:15

Hoi Marcel,

Bodembedekkers houden inkruid (deels) tegen en of het ook jouw krokussen en narcissen ligt aan de dikte van de laag. Het maakt niet zoveel uit welke bodembedekker je kiest, het ligt vooral aan hoeveel je neerlegt. Hou de laag dus dun waar je bollen hebt geplant. Bij jouw beplanting past elke bodembedekker, het is aan jou wat je mooi en praktisch vind. Kies alleen geen cacaodoppen als je een hond hebt!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE
Back to top