Laden..
Bloempotten en plantenbakken vullen

Bloempotten en plantenbakken vullen

Is het tijd om potten en bakken te vullen met planten en bloemen? Of wil je je uit de kluiten gewassen kamerplant overzetten naar een grotere pot? Het is toch nog best een kunstje om een pot of bak zo te beplanten dat je er lang van kan genieten en dat het er ook nog eens mooi uitziet. 

  • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd

Start met goede potgrond

Goede potgrond is onmisbaar als je lang van je planten wilt genieten. Voor de meeste planten kun je gewoon universele potgrond gebruiken, maar voor sommige soorten is potgrond met een specifieke samenstelling beter (zoals hortensiagrond).

Hoeveel potgrond heb je nodig?

Ga je potten of bakken vullen met planten, bloemen of bollen? Zorg dan dat je pot of bak het juiste formaat heeft. In een te kleine pot is vaak niet genoeg ruimte voor de plant om te groeien. Is de pot te groot dan loopt het water te snel weg en kan de plant uitdrogen. Ga je bloembollen planten, zorg dan dat de pot diep genoeg is én zorg voor goede afwatering.

Hieronder kun je precies zien hoeveel potgrond je nodig hebt voor de pot die je hebt gekozen. Op die manier zit je thuis nooit met te veel – of te weinig – potgrond. Vul een pot nooit helemaal tot de rand, zo houd je ruimte over voor bijvoorbeeld bemesting.Ronde bloempotten

Afmeting (voorbeeld)   – Aantal benodigde liters potgrond

ø 30 cm x h 26 cm         – 13 liter

ø 50 cm x h 44 cm         – 55 liter

ø 35 cm x h 43 cm         – 25 liter

ø 50 cm x h 90 cm         – 53 liter

Vierkante plantenbakken

Afmeting (lxbxd)    – Aantal benodigde liters potgrond

30 x 30 x 30 cm      – 34 liter

40 x 40 x 40 cm      – 80 liter

50 x 50 x 50 cm      – 156 liter

60 x 60 x 60 cm      – 270 liter

Balkonbakken

Afmeting (lxbxd)    – Aantal benodigde liters potgrond

40 x 17 x 14 cm       – 13 liter

60 x 17 x 14 cm       – 19 liter

80 x 17 x 14 cm       – 25 liter

Bloempotten en plantenbakkenBloempotten en plantenbakken

Het daadwerkelijk vullen van de potten

  • Bloembakken, potten en kuipen voor buiten moeten voorzien zijn van afvoergaten in de bodem. Kijk dus of jouw bloembak dit heeft en boor er anders gaten in.
  • Om te voorkomen dat de drainagegaten verstoppen en voor een goede waterhuishouding, voeg eerst een laag van 3-6 cm Intratuin Hydrokorrels toe op de bodem. Bovenop de hydrokorrels breng je een laag verse potgrond aan.
  • Dompel droge (tuin)planten onder in water en zet vervolgens de plant in de pot. Vul de pot tot aan de rand op met potgrond en druk het vervolgens losjes aan. Geef daarna voldoende water.

Tip!
 
Weet je niet precies welke planten je goed met elkaar kunt combineren in een pot of bak? Wij hebben vijf kleurencombinaties voor je op een rij gezet, mét handige boodschappenlijstjes!


Tips voor een mooi gevulde bloempot

  • Het beplanten van een bloempot is helemaal niet moeilijk. Het belangrijkste is om van te voren goed na te denken over de planten die je kiest en de bloemkleuren. Op die manier maak je een mooi arrangement waar je de hele zomer van kunt genieten.
  • Bedenk welke kleurtoon je wilt gebruiken, zoals blauwwit of blauwgrijs. Kies er maar één, want anders wordt het al snel te druk.
  • Kies voor één bladplant, bijvoorbeeld een Helichrysum (kerrieplant) of Senecio (zilverblad) en plant deze in het centrum.
  • Zet hier bloeiende planten omheen in drie soorten. Kies bijvoorbeeld voor Surfinia, Dichondra of Verbena of ander perkgoed.
  • Zet niet te veel nieuwe planten in de bak, ze gaan namelijk nog groeien. De meeste eenjarige planten hebben een plantafstand van zo’n 25 cm. Vraag het bij twijfel aan een van onze medewerkers.

Geïnspireerd geraakt? Vind een Intratuin bij jou in de buurt en kies jouw favoriete planten en potten.

ZomerbloeiersZomerbloeiers
Reacties (9)
P
Piet
21 februari 2018, 10:18
beste mensen ik heb nog geen reactie maar wel een vraag. \ ik heb 12 bakken met tulpen bollen allemaal bij jullie gekocht. \ maar met deze vorst heb ik ze in de schuur gezet want ze staan er prachtig uit nu ben ik bang dat zullen bevriezen en dat vind ik zonden nu mijn vraag heb ik er goed aan gedaan? graag een reactie. \ \ groeten Piet Verbeek.
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 11:33
Hoi Piet, laten we eerst een klein misverstand uit de wereld helpen. Bloembollen kunnen in principe niet bevriezen, wel kunnen ze uitdrogen omdat ze door de vorst geen water kunnen opnemen. Van nature zijn de bloembollen hier vaak goed tegen beschermd uit zichzelf en hebben ze genoeg voorraad in de bol zelf. Een beetje vorst hoeft dus eigenlijk niks uit te maken. Er zullen vast mooie tulpen uitkomen!
H
Huub
3 oktober 2018, 07:26
Duidelijk verhaal dank hiervoor. \ Maar plaatjes zeggen meer dan 1000 worden dus voorbeeld borders plaatjes met planten benaming erbij
r
r vd heijden
14 november 2018, 14:52
ik heb mooie kleine appeltjes voor kerst decoraties ook snoeigroen cupressocyparis wellicht \ \ kunnen jullie daar iets meedoen laat maar weten !
T
Ton van Beek
10 juni 2019, 12:14
Kan ik de aarde van de tulpenpot weer opnnieuw gebruiken voor andere plantjes, nu de tulpen eruit zijn? Ik heb twee hoge potten, waar de tulpen mooi in gebloeid hebben. \ Of ben ik dan te zuinig? Dank voor het antwoord.
h
het inspiratieteam
15 augustus 2019, 15:55
Hallo Ton, het is gewoon mogelijk om de grond te hergebruiken. Niets zuinigs aan! Wat wel het melden waard is, is dat de voeding in de grond sterk verminderd is. Door de nieuwe planten iets meer voeding te geven is dat geen probleem meer.
C
CH van Unnik
9 november 2019, 23:08
Geachte.Ik heb een grote rood koperen kook ketel.Die wil ik in de kamer plaatsen.Maar om die helemaal te vullen met potgrond,is wel te veel van het goede.Moet ik de binnenkant eerst beschermen? Kan ik een gedeelte opvullen met stukken tempex,of stenen potten (scherven)Ik wil er een grote plant philadendron (gaten plant)en wat andere planten Jasmijn met sterkruikende bloemetjes. als het maar wat kleur bij zit.Maar eerst de voedings bodem.Graag hoor ik iets van u.GrCH van Unnik
h
het inspiratieteam
5 december 2019, 11:38
Hoi! Je kan bij grote plantenbakken inderdaad het beste de onderkant opvullen met scherven of plastic afval. Daarna kan je een zak gebruiken om de aarde in te doen zodat het koper niet wordt aangetast door het water.
I
Ilse
15 mei 2021, 07:30

Jammer dat in dit artikel geen aandacht is voor turfvrije potgrond. Tuinturf is een fossiele grondstof. Net als aardolie komt daar een keer een einde aan. Bij het opgraven van het veen komt bovendien veel CO2 vrij en worden landschappen en biodiversiteit vernietigd. Alle reden dus om geen veen meer af te graven. Veel mensen weten dit helemaal niet en in tuincentra moet je goed zoeken naar turfvrije potgrond

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top