Laden..
Bladbegonia

Bladbegonia

Van de Begonia zijn er zo’n 2000 verschillende soorten, genoeg te kiezen dus! Er zijn prachtige Begonia soorten als kamerplant, maar ook begonia’s voor de tuin. Alle begonia’s bloeien, maar bij sommige kamerplanten gaat het vooral om het bijzonder getekende blad, zoals bij de polkadotbegonia en Begonia rex.

De meeste Begonia soorten groeien oorspronkelijk in warme, (sub)tropische gebieden, vooral in bossen waar het behoorlijk vochtig is zoals in Brazilië, Zuidelijk Azië en Zuidelijk Afrika. Er zijn zoveel soorten dat ze een eigen familie hebben: de Begonia-familie (Begoniaceae).

Bladbegonia kopen in de Intratuin webshop »

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De bladbegonia in het kort

Soorten:

Meer dan 2000 soorten

Bekendste soorten:

Begonia rex, Begonia masoniana

Bloeiend:

Ja

Bloeiperiode:

Jaarrond

Standplaats:

Indirect zonlicht/halfschaduw

Water geven:

Regelmatig water geven, moet vochtig blijven, niet nat

Giftig:

Ja

Stekken:

Ja, met blad of stengel

Kenmerken:

Tropische plant, makkelijke plant

Wat is de groeiwijze van de bladbegonia?

Bladbegonia’s hebben een volle vorm met veel bladeren.  Er zijn bladbegonia’s waarbij het blad laag blijft maar ook soorten die langere stengels maken. Bij deze stengelbegonia’s groeien sommige soorten mooi rechtop, andere maken overhangende stengels.


Welke soorten bladbegonia’s zijn er?

Bladbegonia’s hebben groot fluweelachtig blad met een kleurrijke tekeningen in groen, roze of rood, soms met zilverige vlekken. Elk blad is een kunstwerk.

Stippenbegonia (Begonia maculata)Stippenbegonia (Begonia maculata)

Stippenbegonia (Begonia maculata)

De stippenbegonia heeft langwerpig blad met zilverige stippen, de onderkant van het blad heeft een donkerrode kleur. Ook wel polkadot begonia, polkadotbegonia, polka dot begonia, forelbegonia, stippen begonia of stippenplant genoemd.

Deze populaire stippenbegonia heeft een eigen vermelding in onze plantengids, lees hier alles over de Begonia maculata.

Stippenbegonia (Begonia maculata)Stippenbegonia (Begonia maculata)

Stippenbegonia (Begonia maculata)

De Begonia Rex is de bekendste bladbegonia met betoverend getekend blad in de kleuren groen, grijsgroen, zilver, roze, rood en paars. Meestal behoorlijk groot blad, soms gekruld of gedraaid. Het is de koning van de bladbegonia’s (rex betekent koning).


Bladbegonia (Begonia masoniana)Bladbegonia (Begonia masoniana)

Bladbegonia (Begonia masoniana)

Stevig blad met een bobbelig oppervlak en kleine haartjes. Ook bekend als ijzeren kruis begonia vanwege de bruine tekening op het blad in de vorm van een kruis.


Bladbegonia (Begonia rex)Bladbegonia (Begonia rex)

Bladbegonia (Begonia rex)

De Begonia Rex is de bekendste bladbegonia met betoverend getekend blad in de kleuren groen, grijsgroen, zilver, roze, rood en paars. Meestal behoorlijk groot blad, soms gekruld of gedraaid. Het is de koning van de bladbegonia’s (rex betekent koning).

Bladbegonia (Begonia rex)Bladbegonia (Begonia rex)

Bladbegonia (Begonia rex)

De Begonia Rex is de bekendste bladbegonia met betoverend getekend blad in de kleuren groen, grijsgroen, zilver, roze, rood en paars. Meestal behoorlijk groot blad, soms gekruld of gedraaid. Het is de koning van de bladbegonia’s (rex betekent koning).


Bladbegonia's


Is de bladbegonia giftig?

Ja, het sap van de kamerplant Begonia is giftig voor kinderen en huisdieren. Neem bij inname direct contact op met de huisarts of dierenarts. Het sap van de plant kan de huid irriteren, draag daarom handschoenen bij het verpotten of snoeien van je Begonia. Het leuke is: de bloemen van tuinbegonia’s zijn niet giftig en zelfs eetbaar!


Komen er bloemen aan een bladbegonia?

Ja, alle begonia’s kunnen bloeien. Bij de bladbegonia’s voor binnen ontstaan er meestal geen bloemen, maar soms zie je toch kleine witte of roze bloemen tevoorschijn komen. Bij begonia’s zitten er mannelijke en vrouwelijke bloemen aan één plant. Elk stengeltje draagt drie bloemen: twee dames en een heer. De middelste, grootste bloem is mannelijk. Bij de twee vrouwelijke bloemen is er een driehoekige verdikking onder de bloem te zien.

Wat is de bloeitijd van de bladbegonia?

Bij bladbegonia’s kun je het hele jaar door bloemen krijgen.

Wat te doen als je bladbegonia is uitgebloeid?

Als je bladbegonia uitgebloeid is, knip dan alle bloemstengels weg. Door uitgebloeide bloemen tussentijds weg te halen, zal je begonia langer bloeien. En het zorgt ervoor dat je Begonia er netjes bij blijft staan.

Hoe kun je een bladbegonia opnieuw laten bloeien?

Een Begonia zal met een goede verzorging meestal vanzelf weer opnieuw gaan bloeien. Als de pot helemaal vol gegroeid is met wortels kun je de bladbegonia verpotten. Geef ruim water en ook plantenvoedsel om je begonia weer te laten bloeien. Op een lichte plek zal de bloei het rijkst zijn.

Bladbegonia (Begonia rex) bloemBladbegonia (Begonia rex) bloem

Welke standplaats is ideaal voor de bladbegonia?

Bladbegonia’s groeien in huis het liefst op een vrij warme plek met indirect licht of halfschaduw, net als in de bossen waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Fel zonlicht vinden Begonia’s zeker niet fijn, het blad kan dan zowel buiten als binnen verbranden. Veel licht is wel gunstig en laat je Begonia eerder bloeien. Een bladbegonia zet je het best vlakbij een raam op het noorden. Heb je een raam op het zuiden, oosten of westen? Zet je Begonia dan 3-4 meter van het raam af. Een bladbegonia groeit het best bij een vrij stabiele temperatuur van 14-18 °C, dus niet erg warm. Zorg voor een plek waar het niet tocht. Draai de plant liever niet, de bloemknoppen kunnen hierdoor zelfs van de plant af vallen. Bladbegonia’s houden van een hoge luchtvochtigheid.


Hoe moet je de bladbegonia verzorgen?

De bladbegonia is een makkelijke kamerplant om te verzorgen.

Water geven

Een bladbegonia heeft vrij veel water nodig om goed te kunnen groeien. Geef je Begonia van de lente tot in de herfst regelmatig (2x per week) water. De grond mag altijd licht vochtig zijn. Check regelmatig of de potgrond niet uitdroogt, dit kan met een vochtmeter of door je vinger diep in de potgrond te steken. In de winterperiode is 1x per week water geven voldoende, de potgrond mag dan iets opdrogen tussen de gietbeurten in. Let er wel op dat er onderin de pot, of op de schotel, geen water blijft staan, want een Begonia houdt echt niet van natte voeten.

Sproeien

Bladbegonia's houden van vochtige lucht. Besproei het blad van bladbegonia’s echter niet direct, want dat kan schimmel op het blad veroorzaken. Op de behaarde bladeren blijven de vochtdruppeltjes namelijk te lang tussen de haartjes zitten. Zet liever een bakje water onder de plant of gebruik een luchtbevochtiger.

Voeding

Elke Begonia groeit en bloeit beter als er voldoende voedingsstoffen in de grond zitten en dit geldt ook voor de bladbegonia. Voed je bladbegonia in het voorjaar en de zomer door 1 x per maand kamerplantenvoeding voor groene planten in het water te doen. Bladbegonia Rex krijgt graag nog wat vaker voeding in deze periode, tot 1x per week. Gebruik altijd de aanbevolen hoeveelheid zoals op de verpakking staat aangegeven.

Moet je de bladbegonia snoeien of bijknippen?

Een bladegonia hoef je niet te snoeien. Lelijk blad kun je wel prima wegknippen. Bij een bladbegonia verschijnen soms kleine bloemen, deze kun je het best helemaal wegknippen, je plant kan dan alle energie in mooi blad steken. Zijn de bloemen uitgebloeid of verwelkt? Knip de bloemstengel dan in het hart van de plant weg, of pluk ze voorzichtig weg met je vingers. Je kunt ook alleen de lelijke bloemetjes voorzichtig wegknippen.

Wanneer en hoe moet je de bladbegonia oppotten en verpotten?

Heb je een bladbegonia als kamerplant gekocht, verpot de plant dan direct na de aanschaf. Daarna is het aan te raden de Begonia 1 x per jaar te verpotten in een iets grotere pot, het voorjaar is hier de beste tijd voor. Verpot je bladbegonia met universele potgrond voor kamerplanten, dit is prima geschikt voor elke Begonia. In de 6 tot 8 weken erna kun je wat zuiniger doen met plantenvoeding, dit zit namelijk ook in de nieuwe potgrond. Bladbegonia’s kunnen na verloop van tijd lelijk worden, je kunt dan beter de moederplant weggooien en een stekje opkweken.

Verzorgingsproducten voor je bladbegonia


Hoe kun je de bladbegonia stekken?

Een bladbegonia is makkelijk te stekken. Alles wat je nodig hebt is een gezond blad met een steeltje. Vul een potje met potgrond en steek het blad in de grond. De steel en de basis van het blad moeten goed in de grond zitten, druk de grond dan voorzichtig aan. Geef ruim water en zet je stekje op een warme en lichte plek. Zorg ervoor dat er geen water op het begoniablad komt want dan kan het blad gaan rotten.


Wat is er aan de hand met mijn bladbegonia?

Groeit je bladbegonia niet?

Op een donkere plek zal je Begonia niet goed groeien. Ook te weinig voeding kan de oorzaak zijn van slechte groei. Het is normaal dat je Begonia in de winterperiode minder groeit.

Verkleurde bladeren in je bladbegonia?

Verkleurt het blad van je Begonia tot lichtgroen of geel? Dan heeft de plant waarschijnlijk te weinig licht.

Bruine/gele randen en vlekken bij bladbegonia

Als je bladbegonia gele of bruine vlekken en randen op het blad krijgt, dan geef je waarschijnlijk te veel water. Laat de wortelkluit goed uitlekken en drogen. Kijk goed of er geen water onderin de pot blijft staan, zorg ervoor dat het water goed uit de pot kan lopen. Geef in het vervolg minder water.

Verschrompelt het blad van je bladbegonia?

Blad dat verschrompelt, geeft aan dat je Begonia te warm staat of te veel zonlicht krijgt. In de felle zon kan het blad verbranden en bruin worden.

Vallen de bloemen van je Begonia?

Vallen de bloemen van je bladbegonia, dan is meestal de grond te droog. Bloemknoppen kunnen afvallen als de plant gedraaid is. Het is normaal dat uitgebloeide bloemen van de plant vallen.

Verliest je bladbegonia blad?

Op een te donkere plek kan je Begonia bladeren laten vallen, maar ook als de potgrond veel te nat is. Als er af en toe een oud blad af valt, dan is dit een normaal proces.

Beestjes in je bladbegonia?

Gelukkig komt het niet vaak voor dat er beestjes in je bladbegonia zitten. Zie je toch luizen op het blad, bestrijd deze dan zo snel mogelijk. Lees hier hoe je bladluizen kunt bestrijden.

 

Symptoom Begonia Oorzaak Wat te doen
 Blad valt af  Te donker of te nat  Lichter zetten, minder water geven
 Blad verschrompelt  Te warm of te fel zonlicht  Koeler zetten, niet in direct zonlicht
 Bladeren worden geel  Te weinig licht  Lichter zetten
 Bloemen vallen af  Te droog of plant is gedraaid  Meer water geven, plant niet draaien
 Bruine vlekken  Te veel water  Minder water geven
 Geen groei  Te donker, te weinig voeding  Lichter zetten, meer voeding geven
 Vale kleur  Te weinig licht  Lichter zetten
 Verkleurde bladeren  Te weinig licht  Lichter zetten

De bladbegonia bij jou thuis

Deel jouw bladbegonia met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top