Laden..
Tips voor meer vogels in je tuin

Tips voor meer vogels in je tuin

Wat is jouw lievelingsvogel? Roodborst? Huismus? IJsvogel? En wil je jouw lievelingsvogel (en andere vogels) wat vaker in je tuin zien? Denk dan als een vogel. Dat doe je als volgt.

 • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd

Ik ben Jeanet en ik werk bij Vogelbescherming. Voor Intratuin schrijf ik gastblogs waarin ik je graag laat zien wat je kunt doen voor de vogels in je tuin. Ook voor een kleine tuin of balkon zijn er namelijk onwijs veel mogelijkheden!

Denk als een vogel: de vier V’s

Wat vogels willen is voedsel, veiligheid en zich kunnen voortplanten. Als je daaraan denkt bij de tuininrichting, kom je een eind. Elke vogel heeft wel zo z’n eigen voorkeuren. Daarom is variatie bij het beplanten ook belangrijk. Dus:

 1. Voedsel: insecten en andere kleine diertjes, zaden, pitten, noten en fruit.
 2. Veiligheid: dichte struiken of bomen, eventueel met doorns.
 3. Voortplanting: bomen en struiken voor nesten, nestkasten, nestmateriaal.
 4. Variatie: verschillende inheemse planten, die bloeien in de vier seizoenen en diverse hoogtes hebben.

Ik geef je wat tips.

Wat moet je wel doen?

 • Leg een grasveldje aan met graszoden of graszaad, in plaats van de tuin te betegelen. Voor paden kies je grind of boomschors.
 • Kies voor dichte bomen en struiken, liefst soorten die fruit of bessen dragen of doorns hebben.
 • Varieer met inheemse planten die in verschillende seizoenen bloeien. De bloemen lokken bijen, vlinders en andere insecten. En later in het jaar geven ze zaden en pluis (nestmateriaal).
 • Zorg voor hoogteverschillen met overgangen van lage planten naar struiken en bomen.
 • Laat kale gevels en schuttingen begroeien door klimplanten. Klimplanten maken alles mooier én bieden beschutting aan vogels.
 • Overweeg begroeiing op platte daken, zoals een sedum dak. Dat trekt insecten aan, houdt water vast en isoleert.
 • Maak een composthoop op een afgelegen plekje.
 • Graaf een vijvertje of minivijver met een ondiep deel waar vogels kunnen drinken en badderen. Of plaats een waterschaal.

Wat moet je niet doen?

 • Afgevallen blad opruimen. Laat bladeren liggen, of hark ze in de borders, want er zitten veel insecten tussen. Bovendien beschermt afgevallen blad planten tegen vorst.
 • Uitgebloeide planten weghalen in de herfst. Laat ze staan tot de lente; zaadeters zijn er dol op.
 • Alle struiken tegelijk snoeien. Snoei in fases, want struiken zijn belangrijk als schuilplaats.
 • Bessenstruiken te vroeg snoeien. Doe dat pas tegen de lente, als vogels de bessen op hebben.
 • Snoeihout en afgevallen takken weggooien. Maak er een takkenril van: een soort wal van opgestapelde takken, bij elkaar gehouden door palen. Veilig voor vogels, kikkers en egels.
 • Overgebleven tegels, klinkers en dakpannen afdanken. Gebruik ze voor het aanleggen van een speels hoogteverschil of een lage afscheiding. Ze vormen een natuurlijke, grillige wand met kiertjes en holtes en vochtige omstandigheden. Goed voor veel kleine diertjes.
 • Niet zomaar ‘mooie planten’ plaatsen. Lang niet al het groen is aantrekkelijk voor vogels. Hier vind je vogelvriendelijke planten.

Top 10 vogelvriendelijke planten

Wil je jouw tuin nog vogelvriendelijker maken? Zet dan planten en bomen in je tuin waar ze gek op zijn. Sommige planten hebben eetbare bessen en andere zorgen voor beschutting of een plek om te nestelen. Dit is onze top 10:

 1. Grote kaardebol
 2. Krentenboompje (Amelanchier)
 3. Dwergmispel (Cotoneaster)
 4. Struikkamperfoelie (Lonicera tatarica)
 5. Appelboom (Malus)
 6. Wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia)
 7. Zonnebloem (Helianthus)
 8. Hertshooi (Hypericum)
 9. Vuurdoorn (Pyracantha)
 10. Gelderse roos (Viburnum Opulus)

Vogelbeschermer Nico de Haan geeft je nog meer handige tips om van je tuin een vogelparadijs te maken.

Mijnvogeltuin.nl

Ben je benieuwd welke vogels eigenlijk in jouw buurt leven en wat je voor díe vogels kunt doen? Ga dan naar www.mijnvogeltuin.nl en doe de Postcode-vogelcheck. Je vult je postcode in en krijgt meteen de lijst met jouw vogelburen.

Jeanet van Zoelen

Vogelbescherming Nederland

Reacties (5)
g
gerda van werkhoven
24 januari 2018, 15:58
ik geniet van de mooie vogels \ en bloemen plaatjes ,die ik zie ,op mijn lep-top . \ Het moet maar weer gauw zomer worden,dan gaan we weer \ allemaal de tuin in .
B
Bart Prins
26 maart 2018, 11:46
Overzichtelijke, heldere info, gefeliciteerd !
P
Paul
21 november 2018, 07:57
Info filmpje van Nico de Haan is top! Zo mogen er wat meer op de site komen. \ Duidelijke info op de site waar je direct mee aan slag kan.
A
Ada Ras
10 september 2019, 21:51
Gek op mijn tuin en zeker op het leven van vogels vlinders enz. zorg zowel in de zomer voor drinken eten en verschillende plaatsen voor vogels insecten enz. \ Geniet erg van dit leven in mijn tuin,
Z
Zoë
14 mei 2022, 09:40
Je noemt dat het snoeien niet te vroeg moet vanwege de besjes. Wellicht erbij benoemen dat het ook niet te laat moet vanwege het broedseizoen.
GEEF EEN REACTIE
Back to top