Laden..
Insectenhotels en bijenhotels: alles wat je moet weten

Insectenhotels en bijenhotels: alles wat je moet weten

Een insectenhotel: een komen en gaan van verschillende insecten zoals vlinders en wilde bijen. Hartstikke gezellig toch! En ook nog eens goed voor je tuin en de natuur. Met een insectenhotel, ofwel een huisje voor insecten, help je deze dieren naar een gemakkelijker leven. In dit artikel leggen we je alles uit: de voordelen van een insectenhuis, welke insecten je naar je tuin kunt trekken, welke soorten insectenhotels er zijn, maar ook hoe je zelf een insectenhotel kunt maken.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom een insectenhotel?

Insecten zijn van levensbelang. Voor vogels om te eten en voor de bestuiving van fruit, zoals appels en kersen, maar ook groente, zoals bonen en tomaten. Helaas echter daalt het aantal insecten wereldwijd… Leefgebieden worden kleiner en bestrijdingsmiddelen in de landbouw zorgen voor giftige gewassen. Alles wat wij kunnen doen om de insecten te helpen zou dus een no brainer moeten zijn. 

Bij en vlinderBij en vlinder

Insecten in jouw eigen tuin geven jouzelf ook nog eens directe voordelen!

  • Insectenhotels trekken insecten aan die natuurlijke vijanden zijn van bijvoorbeeld de rups, huisvlieg en bladluis; dieren die je liever niet in je tuin hebt. Laat dat insectenhotel maar komen dus!
  • Een insectenhuis is een broedplaats voor insecten en daardoor help je de insectenpopulatie groeien.
  • Met één insectenhotel help je verschillende soorten dieren tegelijkertijd.
  • Insectenhotels zijn erg leuk en leerzaam voor kinderen: door te kijken naar de verschillende soorten insecten leren ze in no time van alles over de natuur.

Insecten zijn een belangrijk onderdeel van de biodiversiteit in je tuin. Samen met de planten, de andere dieren, het bodemleven én de grond zijn ze onderdeel van alles wat leeft en heeft geleefd. Een biodiverse tuin is een levendige tuin, een tuin met veerkracht, welke zelf kan herstellen, doorgroeien en bloeien. Is dat niet hoe de natuur hoort te zijn?  Help de natuur in haar diversiteit met diverse soorten plantennestkasten voor de vogels én een insectenhotel!

InsectenhotelInsectenhotel

Welke insecten gaan er in een insectenhotel?

Een insectenhotel is voor heel veel insecten aantrekkelijk. Hierbij een aantal van deze insecten die graag in een insectenhotel komen overnachten:

  • Solitaire (wilde) bijen
  • Vlinders
  • Lieveheersbeestjes
  • Oorwormen
  • Pissebedden
  • ….en zo nog een aantal!

Soorten insectenhotels

Er bestaan inmiddels tal van verschillende soorten insectenhotels. De verschillen zitten vaak in het materiaal en het soort insect(en) waarvoor ze bedoeld zijn. Er zijn insectenhotels voor een specifiek insect, maar meestal zijn ze bedoeld voor meerdere soorten tegelijk. Ze gaan namelijk prima samen, zolang er voor elke soort een geschikt plekje aanwezig is!

Daarbij is het belangrijk te weten dat er de laatste jaren heel wat insectenhotels worden verkocht die niet werken en waarin het akelig stil blijft. Elk soort insect heeft namelijk zijn eisen en als je hotel daar niet aan voldoet, dan krijg je ook geen logees.


Insectenhotels voor meerdere soorten insecten


Bijenhotel

Bijen hebben het momenteel niet gemakkelijk. De afname aan bloemen in Nederland en een gebrek aan nestgelegenheid maakt dat het bestaan van bijen in gevaar komt. Wij moedigen je dan ook graag aan om de bij een handje te helpen door middel van een bijenhotel in je tuin. Bijen en hommels zijn solitaire insecten: zij doen het liefst alles alleen. Voedsel verzamelen, eieren leggen, nesten maken… Een bijenhotel is dé plek waar bijen zich veilig voelen. Bijenhotels worden bezocht door verschillende soorten bijen en biedt hen een plek om hun eitjes te leggen. Ze leggen meerdere eitjes in 1 buisje. Tussen elk eitje leggen de bijen een balletje van nectar en stuifmeel als voedsel voor de larve. In het voorjaar komen de bijtjes uit hun cocon en kruipen uit het buisje of gaatje van hun verblijfplaats. Bijen hebben boorgangen of stengels nodig met een diameter van 2 tot 9 millimeter. Kleinere of grotere gaten trekken nauwelijks bijen. Ook moeten de gaten of stengels aan één kant dicht zijn. Zijn beide zijden open, dan zal geen bij een ei leggen in jouw hotel!


Bijenhotels


Insectenhotel lieveheersbeestjes

Ook voor lieveheersbeestjes zijn er speciale kastjes te koop. Veel mensen vinden het gezellig, die kleine, rode diertjes die door de tuin fladderen en kruipen. Maar wist je dat lieveheersbeestjes ook daadwerkelijk nuttig zijn voor je tuin? De belangrijkste reden: lieveheersbeestjes zijn dol op bladluis, ze eten tot 100 bladluizen per dag. Lieveheersbeestjes gebruiken een insectenhotel als overnachtingsplek en voor de overwintering. Ze nestelen zich het liefst in dichte, natuurlijke materialen. Een insectenhotel met horizontale spleten zal lieveheersbeestjes aantrekken.


Lieveheersbeestjeshuisjes


Vlinderhotel

Vlinders gebruiken een insectenhotel om te overwinteren, zij doen dit graag op een warme en veilige plek en in hun vlinderhotel zijn ze goed beschermd. Ook kunnen ze er schuilen bij regen. Ze hebben verticale gaten van 1 cm breed nodig als ingang,. De vleugels van een vlinder zijn gevoelig, dus het is belangrijk dat deze niet kunnen beschadigen aan ruwe wanden!


Vlinderhotels


Pissebed behuizing

Pissebedden hebben hun naam én uiterlijk niet echt mee, maar ze zijn onmisbaar voor onze bodem. Ze recyclen dode planten en dragen zo bij aan het maken van nieuwe vruchtbare aarde. Hier kun je er nooit teveel van hebben! Pissebedden houden van vochtige, donkere plekken met rottend hout of losse bladeren. In je insectenhotel is een onderste rand met rottend hout voldoende, maar je tuinafval in een hoekje laten liggen of een composthoop neerleggen is ook perfect voor een pissebed!

Oorwormpot

Oorwormen zijn net zo, of misschien nog wel minder, geliefd als de pissebed. En net zo nuttig! Oorwormen houden erg van bladluizen en mijten en zijn dus ideaal om in je tuin te hebben. Oorwormen zitten graag in kleine vochtige ruimtes en zullen altijd direct wegvluchten als je ze ergens aantreft. Hun ideale huis is niet veel meer dan wat stro, hooi of houtwol. Dit kan in een insectenhuis, maar ook gewoon in een oude bloempot.

 

Insectenhotels voor meerdere soorten insectenInsectenhotels voor meerdere soorten insecten

Zelf een insectenhotel maken

Voor de creatieve duizendpoten is het een leuk idee om zelf aan de slag te gaan met een insectenhotel. Je kunt deze namelijk heel goed zelf maken. Toch zijn er wel een aantal specifieke zaken waar je op moet letten als je zelf een insectenhotel in elkaar gaat knutselen. We hebben per diersoort al aangegeven welk soort plekje zij fijn vinden, maar hierbij nog wat extra dingen om rekening mee te houden.

  • Ga je voor boorgaten in hout? De gangen moeten glad zijn van binnen, het gebruikte hout kan daarom het beste hard zijn. Hardhout is ook minder gevoelig voor vocht.
  • Maak de diepte van de boorgang bij voorkeur lang, zodat er meerdere nestcellen achter elkaar aangelegd kunnen worden door de bijen.
  • Maak vele verschillende soorten holtes en spleten in je insectenhotel. Hiermee trek je meerdere soorten insecten aan! Hiervoor kun je bijvoorbeeld ook riet, plantenresten, dennenappels, leem of zelfs dakpannen gebruiken.
  • Zorg dat er een waterdicht (metalen, plastic of rubber) afdakje tegen instromend regenwater is.
  • Hou al het materiaal natuurlijk en behandel je insectenhotel niet met olie of verf. Dit komt niet voor in de natuur en zal insecten enkel afschrikken.

Waar hang je een insectenhotel op?

De juiste plek in je tuin bepaalt of er voldoende insecten op je insectenhotel afkomen. Ook hier zijn er weer enkele regels waar deze plek aan moet voldoen.

  • Hang je insectenhotel op een zonnige plek in je tuin. In de volle zon is de beste plek!
  • Houd rekening met regen en wind: zorg dat je insectenhotel beschut hangt en niet elke keer de volle laag opvangt.
  • Hang een insectenhotel niet op de grond, maar altijd minimaal op kniehoogte, tot maximaal 2 meter hoog.
  • Kies een plek waar veel bloemen aanwezig zijn. Dit zorgt voor voldoende voeding voor de insecten in de buurt van hun hotel. Je kunt er uiteraard ook bloemen bij in de buurt planten.

Als je insectenhotel eenmaal hangt, laat hem dan hangen! Verplaatsen zal de inwonende insecten verstoren.

Insectenhotels voor meerdere soorten insectenInsectenhotels voor meerdere soorten insecten

Wanneer moet je een insectenhotel vervangen?

Na een jaar of 2 á 3 is je insectenhotel aan vervanging toe. Er ontstaan langzaamaan scheurtjes in het hout en steeds minder insecten zullen hun weg er naartoe vinden. Zorg dat je dit vervangen van een nieuw hotel met respect voor de dieren doet: gooi het oude insectenhotel niet zomaar weg, maar laat het nog een tijdje op een schaduwrijke plaats staan. Zo zorg je ervoor dat insecten langzaam afscheid kunnen nemen.

Reinig een insectenhotel nooit, dit is niet nodig en verstoort enkel de insecten!

Hoe lok je insecten naar een insectenhotel?

En dan hangt ie… laat de gasten maar komen! Maar wat als er geen insecten op af komen? Je insectenhotel is er om tal van insecten naar je tuin te lokken, dus wil je bewoners. Maar hoe lok je insecten dan naar je insectenhotel? Enkele tips:

  • De plek is van belang: hangt hij misschien toch teveel in de schaduw?
  • Bekijk de afwerking van het hotel nogmaals zorgvuldig: zijn de randen van de openingen mooi glad, de buisjes de juiste grootte, etcetera.
  • Heb je wel lang genoeg gewacht? Soms moet je wat geduld hebben, maar in principe trekt een insectenhuis altijd wel bewoners.

In het geval van vlinders is het niet altijd gek als je vlinderhotel leeg blijft. Vlinders zijn eigenzinnige dieren en zoeken graag andere plekjes op zoals schuurtjes, struiken of houtstapels. Baal je dat ze je vlinderhotel niet bezoeken? Dat is eigenlijk niet nodig! Als vlinders hun weg niet naar jouw vlinderhotel vinden, betekent dit dat ze al blij zijn met alle andere plekken in je tuin. Eventueel kun je de vlinders ook nog lokken met rottend fruit of vlindernectar. Leg dit wel hoog, om ander ongedierte te voorkomen. Of plant wat vlinderlokkende planten.

 

Insectenlokkende borderInsectenlokkende border

Insectenhotel kopen

Heb jij geen geduld voor het zelf maken van een insectenhotel? Geen probleem! Bij Intratuin verkopen we insectenhotels in verschillende soorten, maten en prijsklassen. Afhankelijk van welke insecten jij in je tuin wenst, kun je hier je insectenhotel op aanschaffen. Twijfel je nog over welk insectenhotel in jouw tuin past? Laat je dan adviseren door onze medewerkers. Zij staan voor je klaar om het beste advies te geven.

Benieuwd geworden? Bekijk dan de insectenhotels in onze webshop!

Reacties (23)
A
Arie Koster
24 januari 2022, 12:27
Ik mis de breedte van de sleufgaten voor de vlinders.
I
Intratuin
25 januari 2022, 13:37

Beste Arie,

Bedankt voor je reactie, je hebt helemaal gelijk! De opening voor vlinders moet 1 cm breed zijn. Ik heb het gelijk in onze blog aangepast.

^Intratuin

P
Paula Bartels
4 februari 2022, 23:20
U schrijft dat lieveheersbeestjes zich het liefst nestelen in dichte en natuurlijke materialen. Kunt u aangeven welke materialen dat zijn? Vriendelijke groet.
I
Intratuin
7 februari 2022, 09:43

Beste Paula,

Bedankt voor je vraag! In de natuur nestelen lieverheerstbeestjes zich vooral in blad-en plantenafval. Het is dus ook aan te raden gevallen blad in de herfst te laten liggen of op een hoop te vegen en pas (voorzichtig) op te ruimen als de lente echt op gang komt. In een insectenhuis kun je dit nabootsen met houtwol, houtsnippers of kleine stukjes schors.

Wat leuk dat je begaan bent met het lieveheersbeestjes, ze zijn heel nuttig tegen bladluizen! ^Intratuin

m
martin gimbergh
23 april 2022, 08:01
de populatie van de bijen en wespen is zo groot dat je er met moeite langs kan lopen dit is zeeeer hinderlijk (vooral kleinzoon van 2,5 jaar) wat kan ik hier aan doen
I
Intratuin
25 april 2022, 09:12

Beste Martin,

Wat goed dat je zoveel bijen in je tuin hebt! Het zou wel erg tegen onze natuur ingaan als wij advies zouden geven om bijen te weren in plaats van te lokken, maar ik snap dat veel bijen, en ook met name wespen, wel overlast kunnen geven. Tegen wespen zijn er een heleboel soorten wespenvangers te verkrijgen, bekijk in onze winkel of hier ons online assortiment wespenvangers. Bijen en wespen worden aangetrokken door bloemen. Als je je bloeiende planten verder zeg zet van het pad en terras, lok je deze dieren een andere kant op en zou de overlast sterk moeten afnemen. Bijen zijn beschermd en mag je niet doodmaken, bijenlokkende bloemen planten waar ze geen overlast veroorzaken werkt echter prima!

^Intratuin

M
Mara
3 mei 2022, 11:52
Hallo, kan het bijenhotel ook te warm hangen, bijv. zomers op een zuidmuur met weinig wind. Bedankt alvast. Mvg Mara
I
Intratuin
3 mei 2022, 16:38

Beste Mara,

Bijen zijn echte zonaanbidders, dus in de volle zon op een windvrije plek is een ideale plek voor een bijenhotel!

^Intratuin

J
Jacqueline
18 juni 2022, 13:09
Hoe lang duurt het voordat de eitjes uitkomen?
I
Intratuin
21 juni 2022, 10:33

Beste Jacqueline,

Bedankt voor je vraag. Hoelang het duurt voor een bij wordt geboren uit een eitje wordt bepaald door het geslacht. De vrouwtjes (werksters) worden na 21 dagen geboren, de mannetjes (darren) na 24 dagen.

^Intratuin

J
Judith
25 juli 2022, 09:40
Het antwoord van Intratuin slaat op honingbijen, niet op wilde bijen. Honingbijen nestelen niet in een insectenhotel. Wilde, solitaire bijen doen dit wel. Het kan wel een jaar duren voordat die geboren worden en tevoorschijn komen. Een kwestie van geduld, dus!
I
Intratuin
28 juli 2022, 15:10

Bedankt voor de aanvulling Judith! Mijn antwoord had inderdaad betrekking op de honingbij en niet op de wilde bij.

R
Roelof
10 maart 2023, 10:59
Beste, Gaat een bijenhuis ook niet wespen aantrekken? Een gecombineerd hotel is dat ook aangewezen? Dank je
I
Intratuin
13 maart 2023, 14:30

Beste Roelof,

Wespen leven in groepen, in een wespennest. Deze wespennesten worden niet gemaakt in een bijenhotel, daar is niet genoeg plek voor. Een bijenhotel heeft kleine openingen voor wilde bijen om hun eitjes in te leggen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat wespen aangetrokken worden door een bijenhotel! Een insectenhotel is gecombineerd met diverse soorten openingen voor verschillende soorten insecten, waardoor zowel bijen als vlinders en bijvoorbeeld lieverheersbeestjes hier allemaal gebruik van kunnen maken.

Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord!

^Intratuin

M
Marie
30 maart 2023, 13:55
Vlinder sleuven 1 cm breed, maar hoe hoog? Moet er ook een vulling in?Hoor graag
I
Intratuin
31 maart 2023, 09:49

Hallo Marie,

De hoogte van de sleuven voor vlinders is meestal 8 tot 10 centimeter. Het kastje achter de sleuven is een open ruimte en deze kun je vullen met een laagje dorre blaadjes en takjes. Succes met het maken van je vlinderhotel!

^Intratuin

D
Daniëlla
20 april 2023, 11:40
Hoi hoi, heb een vraag. Heb al een paar jaar een insectenhotel. Toevallig laatst een nieuwe gekocht. Deze word al goed benut. Maar het viel me vandaag op dat er ongeveer 4 bijen stil in zo'n holletje/buisje blijven liggen. Lijken niet te bewegen? Is dit wel normaal? Of slapen bijen hier tussendoor ook in. Aangezien ze hier hard in werken? Ook is het vandaag regenachtig weer. Dacht al dat ze misschien schuilen.
I
Intratuin
20 april 2023, 13:19

Hoi Daniëlla,

Wat fijn dat je insectenhotel zo in trek is! De hotels zijn vooral belangrijk zodat bijen hier hun eitjes kunnen leggen, maar ze gebruiken een bijenhotel inderdaad ook graag om te rusten of te schuilen. Dat je bijen ziet is een heel erg goed teken, ze voelen zich hier dus duidelijk veilig. Maak je geen zorgen, de bijen vliegen vanzelf weer uit om bloemetjes te bevruchten.

^Intratuin

D
Daniëlla
20 april 2023, 13:27
Bedankt voor de reactie terug. Oke dan weet ik dat ze niks mankeert. Ze liggen echt al uren hetzelfde vandaar de vraag. En nooit eerder gezien. Alleen bij mooi weer als ze dan het werken zijn even zo gezegt. Dacht dat ze misschien overleden waren. Net nog een paar keer gaan kijken en je ziet ze zo nu en dan toch eens een pootje ofzo bewegen. Wou even weten of dit wel juist is. Ben namelijk echt een grote dierenvriend.
E
Evert
3 juni 2023, 17:32
Geachte, in mijn vier insectenhotels zijn alle buisjes en openingen dicht gemaakt deze afgelopen maanden. Nu geen activiteit meer. Wart nu? Afwachten tot de nieuwe insecten uit de hotels komen?
I
Intratuin
5 juni 2023, 10:54

Hallo Evert,

Wat goed dat alles is dichtgemaakt in je insectenhuis, dat betekent dat er jonge bijen aan het groeien zijn! Inderdaad is het nu afwachten en lekker met rust laten, als de bijtjes zover zijn maken ze zelf de buisjes open en komen naar buiten.

^Intratuin

P
Pascal
27 april 2024, 15:52
Hoi ik heb al jaren een insectenhotel en is elk jaar bijna helemaal "volgeboekt".. echter zie ik dat sommige leem deksels al wat jaren zitten, daar is niks uit gekomen zo lijkt het. Is het handig om dit met een boortje met de hand schoon "te frezen"? Ik herken het aan de grijze grauwe kleur terwijl de nieuwe echt een leem kleur hebben. P.S ik zag ook dat sommige met hars zijn dicht gemaakt.. is dat een andere soort bij?
I
Intratuin
30 april 2024, 13:42

Hi Pascal,

Het is zeker een goed idee om de leemdeksels van je insectenhotel schoon te maken als je merkt dat ze al een paar jaar ongebruikt zijn. Door ze schoon te maken, maak je ruimte vrij voor nieuwe nestelende insecten.

Je kunt een klein boortje gebruiken om voorzichtig door de leemlaag te boren en zo de oude nestgangen schoon te maken. Zorg ervoor dat je niet te diep boort om de structurele integriteit van het insectenhotel niet te beschadigen.

Het feit dat sommige gaten met hars zijn dichtgemaakt, kan erop wijzen dat bepaalde bijensoorten, zoals metselbijen, deze gaten hebben gebruikt om hun nesten te bouwen. Metselbijen gebruiken hars om de ingangen van hun nesten af te sluiten en beschermen zo hun broedsels tegen roofdieren en parasieten. Dit gedrag is volkomen normaal en nuttig voor de bijen. Als je ziet dat sommige gaten met hars zijn afgedicht, laat ze dan met rust, want dit kan betekenen dat er bijenlarven in zitten die nog niet zijn uitgekomen.

Door het schoonmaken van de oude leemdeksels en het bieden van een schone en gastvrije omgeving, kun je de diversiteit en het aantal insecten in je insectenhotel vergroten.

Succes!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top