Laden..
Alternatieven voor de Buxus

Alternatieven voor de Buxus

Door de komst van de buxusrups worden vele buxushagen en buxusbollen kaalgevreten. Gelukkig hoef je niet direct naar de bestrijdingsmiddelen te grijpen en zijn er genoeg alternatieven.

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

Er zijn zelfs heesters die speciaal gekweekt zijn als vervanging voor de buxus. Zo zijn er verschillende soorten klein bladige hulst (Ilex), liguster (Ligustrum) en zelfs klein bladige Rhododendrons. In deze blog zetten we een aantal van deze alternatieve planten voor de buxus voor je op een rij!

Heb je last van de buxusrups en wil je die bestrijden om je mooie buxus toch te behouden? Het is wat werk, maar het is te doen! Wij hebben een aantal milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden voor de buxusmot voor je op een rij gezet.

Alternatieve (haag)planten voor de Buxus

Japanse Hulst – Ilex crenata ‘Luxus Hedge’

Deze Japanse hulst heeft kleine bladeren zonder stekels. De hulst heeft vele goede eigenschappen zoals de Buxus. Zo is deze soort groenblijvend in de winter, lijkt de hulst echt veel op een buxus en heeft dezelfde groei. Het enige wat echt verschilt is de dichtheid van de struik. Een buxus is compact. Deze hulst is wat losser van structuur. Ook behoeft een hulst een iets zuurdere grond.

Japanse Hulst – Ilex crenata ‘Luxus Hedge’Japanse Hulst – Ilex crenata ‘Luxus Hedge’
Japanse Hulst – Ilex crenata ‘Luxus Globe’Japanse Hulst – Ilex crenata ‘Luxus Globe’

Japanse Hulst – Ilex crenata ‘Luxus Globe’

Dit is net een andere soort dan de boven genoemde Ilex ‘Luxus Hedge’. Deze soort is iets compacter en is voornamelijk als bol te koop.

 

Liguster– Ligustrum ovalifolium

Deze oerstruik is ijzersterk en kan in een (relatief) korte periode een goede haag worden. De Liguster geeft kleine witte bloempluimen met een indringende geur. In de loop van de herfst komen er blauw/zwarte bessen in de struik, hier zijn merels en lijsters gek op!

De Liguster is groenblijvend, maar laat aan het eind van de winter of met flinke vorst toch zijn blad vallen.

Liguster– Ligustrum ovalifoliumLiguster– Ligustrum ovalifolium

Rhododendron – Rhododendron micranthum 'Bloombux'

Deze soort is een op de buxus lijkende Rhododendron met kleine bladeren. De Rhododendron kan gesnoeid worden alsof het een buxus is. Als bloeiende en tevens groen blijvende plant is hij de blikvanger in elke tuin. De Bloombux® is een allrounder hij is zeer geschikt als haag maar ook als terrasplant in pot en ook als vormsnoei (snoeien is het beste direct na de bloei).

Venijnboom (Taxus baccata)Venijnboom (Taxus baccata)

Venijnboom – Taxus baccata

De Taxus valt onder de coniferen en is al jaren een van de populairste haagplanten. De Taxus is wintergroen, zeer winterhard en kan ook in de schaduw staan. De langzame groei zorgt er voor dat de Taxus zich ook goed leent voor vormsnoei, denk bijvoorbeeld aan piramides en bollen. Direct na aanplant en in de eerste jaren heeft de Taxus baccata veel water nodig, later wat minder. Taxus baccata mag nooit te vochtig staan, en bij een erg vochtige, kleiachtige bodem is het aan te raden deze goed te draineren. Voor een mooie taxushaag wordt Taxus baccata kun je hem het beste tweemaal per jaar snoeien. Dit kan het hele jaar door zolang er geen vorst is.

 

Struikkamperfoelie – Lonicera nitida ‘Elegans’

De Lonicera nitida ‘Elegans’ heeft net als de buxus wintergroen, klein en glimmend blad. Wanneer je het snoeien goed bijhoudt, kan een Lonicera haag net zo laag en strak gehouden worden als een buxushaag. Omdat ze veel harder groeit dan een Buxus, heeft ze daar wel meer snoeibeurten voor nodig.

Struikkamperfoelie (Lonicera nitida ‘Elegans’)Struikkamperfoelie (Lonicera nitida ‘Elegans’)
Kardinaalsmuts (Euonymus japonica ‘Green Spire’)Kardinaalsmuts (Euonymus japonica ‘Green Spire’)

Kardinaalsmuts – Euonymus japonica ‘Green Spire’

Het donkergroene blad van de Euonymus is klein, donkergroen, glimmend en lijkt ook veel op dat van de buxus. Voorheen werd de Euonymus vooral gebruikt in plantenbakken en borders, maar nu ook steeds vaker als lage haagplant. Door snoeien kun je de plant op iedere gewenste hoogte houden. De Euonymus japonicus ‘Green Spire’ is groenblijvend en redelijk winterhard. Hij kan in de winter wel wat geel blad krijgen.

Populaire bomen en haagplanten

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (2)
O
Oonk
27 september 2019, 07:46
Goedemorgen,\ \ Wij willen een deel van onze buxushaag vervangen, en hebben de forever green Ilex crenata luxus hedge gezien bij Intratuin kleine maat.\ Onze vraag is of deze ook bessen krijgt. Dit willen we niet.\ Met vriendelijke groet,\ Irene Oonk
S
Steef Maarsen
11 november 2019, 10:13
Hallo Irene, een Ilex 'Luxus Hedge' geef over het algemeen geen bes. Dit heeft te maken met mannelijke en vrouwelijke struiken. Vaak worden er mannelijke struiken gebruikt voor de productie om geen bessen te hebben. Succes!
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top