Laden..
DIY: Planten terrarium
DIY

DIY: Maak een planten terrarium

Planten en glas zijn een betoverende combinatie. Niet gek dus dat je bij vrijwel iedere plantenliefhebber thuis een planten terrarium vindt. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je gemakkkelijk zelf zo’n tof ecosysteem in elkaar zet.
  • Delen: Deel dit artikel:
7 minuten leestijd

Planten en glas zijn een betoverende combinatie. Het glas versterkt het frisse groen van de planten waardoor deze nog meer opvallen. Niet gek dat je bij vrijwel iedere plantenliefhebber thuis een planten terrarium vindt. Dit is een afgesloten glazen terrarium fles of pot met mini plantjes erin. Juist als je van planten houdt maar niet zulke groene vingers hebt is een afgesloten terrarium de perfecte match. De plantjes hebben geen verzorging nodig doordat ze leven op gerecyclede zuurstof, water en voedingstoffen.

Tip: Wil je nog meer inspiratie opdoen met planten en glas? Wij hebben vele tips en ideeën voor groen in glas voor je op een rij gezet!

Benodigdheden

Benodigheden terrarium makenBenodigheden terrarium maken

 

Je kunt bij Intratuin een kant en klaar planten terrarium kopen, maar er zelf een maken is natuurlijk nog leuker. Een eigen terrarium maken is niet moeilijk. Meer dan een mooie glazen fles, aarde, grind en natuurlijk mini plantjes heb je niet nodig.

Welke plantjes zijn geschikt voor een terrarium?

Bij Intratuin vind je verschillende soorten kleine plantjes die je kunt gebruiken. Let op dat je terrarium planten kiest die houden van een vochtige omgeving. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

Wanneer je alle benodigdheden in huis hebt kun je aan de slag met je mini ecosysteem in fles. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je in een handomdraai zo’n prachtig planten terrarium zelf maakt.

 

1

Schoonmaken en vullen

Voordat je het planten terrarium gaat maken is het handig om je fles of pot van te voren goed schoon te maken. Daarna kun je op de bodem een laag grind doen van zo’n 2 tot 3 cm. Dit hoeft niet heel precies, als er maar een goede laag in zit. Dit is tegen overtollig water in je terrarium.

DIY planten terrarium Stap 1: Glazen pot schoonmaken en vullenDIY planten terrarium Stap 1: Glazen pot schoonmaken en vullen
2

Aarde toevoegen

Nu kun je de aarde bovenop het grind doen. Dit mag wat meer zijn dan de laag grind, ongeveer 4 tot 5 cm. Het belangrijkste is dat de plantjes met hun hele kluit in de aarde staan. Zo kunnen ze voldoende drinken.

DIY planten terrarium Stap 2: Aarde in het terrarium doenDIY planten terrarium Stap 2: Aarde in het terrarium doen
3

Plantjes voorbereiden

Haal de plastic potjes van de mini plantjes af. Als er veel losse aarde omheen zit mag je dit ook voorzichtig weghalen. Zorg ervoor dat je de wortels zo min mogelijk beschadigd.

DIY planten terrarium Stap 3: Plantjes voorbereiden voor in terrariumDIY planten terrarium Stap 3: Plantjes voorbereiden voor in terrarium
4

Plantjes in het terrarium plaatsen

Zet de plantjes nu één voor één in de aarde. Je kunt het beste beginnen met het kleinste of meest kwetsbare plantje en als laatste het grootste plantje. Zo beschadig je ze het minst.

DIY planten terrarium Stap 4: Plantjes plaatsen in terrariumDIY planten terrarium Stap 4: Plantjes plaatsen in terrarium
5

De afwerking

Je terrarium is nu zo goed als af. Je kunt hem naar eigen smaak nog wat aankleden met extra grind, mos of houtsnippers op de bodem. Dit zijn allemaal natuurlijke materialen maar je kunt natuurlijk ook voor bijvoorbeeld gekleurd grind kiezen. Zo geef je het planten terrarium een extra vrolijk tintje.

DIY planten terrarium Stap 5: Afwerking van het terrariumDIY planten terrarium Stap 5: Afwerking van het terrarium
6

Klaar!

Nu je eigen planten terrarium af is kun je hem op een mooie plek in de kamer zetten. Hij houdt niet van teveel licht en warmte, maar ook niet van een te donkere plek. Sluit hem niet direct af. Laat je zelfgemaakte terrarium minstens één week ‘luchten’ en sluit hem daarna af. Als je ziet dat hij na een dag al helemaal aan het condenseren is kun je de dop er het beste weer afhalen en hem nog wat langer open laten. Na een paar dagen kun je hem natuurlijk alsnog dichtdoen.

DIY planten terrarium: Resultaat zelfgemaakt terrariumDIY planten terrarium: Resultaat zelfgemaakt terrarium

Nina Eilers

Groen- en bloemstylist

Reacties (108)
A
Auktje Poelma Nanninga
17 januari 2018, 21:13
Ziet er erg leuk uit, kom zeker eerdaags even rondneuzen
W
Wicce Pennekamp
20 februari 2018, 18:27
Ahh cool, dit is tot nu toe de fijnste beschrijving. Ik ga er komende maand mee aan de slag! *lentekriebels
I
Ien
21 februari 2018, 09:21
Heel erg leuk!
A
Aukje Pool
21 februari 2018, 10:15
geweldig leuk idee \ ga ik zeker maken genoeg inspiratie.
V
Vera
21 februari 2018, 12:12
Heel leuk idee, alleen lees ik niets over water geven. Omdat het varens zijn is sproeien voldoende en hoe vaak dan?
I
Intratuin
21 februari 2018, 12:52
Hi Vera, het terrarium hoef je geen water te geven. Het is een ecosysteem waardoor het zichzelf voorziet van water. Het aanwezige vocht in het terrarium condenseert tegen het glas en loopt daarna via het glas naar beneden op de aarde. Zo geven de planten zichzelf water. Succes!
K
Karin
21 februari 2018, 21:20
hoe lang houd zoiets het vol. Want ik neem aan dat naast het water wat wel rondcirkuleert een plant ook wel behoefte heeft aan frisse lucht ? of moet regelmatig luchten?
I
Intratuin
23 februari 2018, 14:29
Hi Karin, het is lastig om precies aan te geven hoe lang een terrarium goed blijft. Dat heeft namelijk ook met de standplaats en omgevingstemperatuur te maken. In normale omstandigheden blijft hij erg lang goed, er zijn zelfs verhalen bekend van planten terraria die al ruim 50 jaar oud zijn... Luchten moet alleen nadat je net je terrarium gemaakt hebt. Daarna hoeft dit niet meer. Zet hem vooral niet te dicht bij de verwarming en ook niet in de zon. Dan zul je er zeker lang plezier van hebben!
B
B
3 maart 2018, 17:49
En om het dan helemaal af te maken, gooi je er samen met de actieve houtskool, een kleine kolonie springstaartjes in, en een aantal regenwormen. \ Deze zorgen ervoor dat het substraat zijn nodige voedingswaarden behouden, door het resterende planten afval op te eten, zo creëer je een prachtig bio actief planten terrarium, die maanden goed blijft, en sterk door blijft groeien.
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 11:34
Hoi Brandon, wat een slim idee. Zo maak je eigenlijk je eigen wereld. Super handige tip!
M
Maaike
16 maart 2018, 18:59
Hi Intratuin! Wat gaaf voor onze botanische inrichting:) en een hele duidelijke beschrijving. Welke planten zijn hiervoor geschikt?
I
Intratuin
23 maart 2018, 09:11
Hi Maaike, daar past een planten terrarium inderdaad heel goed bij! Je kunt het beste planten gebruiken die dezelfde waterbehoefte hebben. Dus een paar varentjes zullen het samen prima doen, maar je kunt ook voor iets anders gaan zoals een Fittonia. In onze winkels vind je veel verschillende miniplantjes die je met elkaar kunt combineren. Succes!
H
Heidi
14 juni 2018, 12:52
Hallo Intratuin, \ Met behulp van jullie DIY-tutorial heb ik half april een mini-ecosysteem in een fles gemaakt. In de fles heb ik hydrokorrels en potgrond gedaan, met daarin drie plantjes. De fles heeft ruim een week opengestaan om de condens te laten verdampen. Nu, twee maand later ontdekte ik schimmel in één van de plantjes. En omdat er nog steeds veel condens op het glas zit, heb ik de kurk nog vaak open staan. Komt de schimmel en de condens omdat er teveel water in de fles zit? Is er nog iets tegen die schimmel te doen? De schimmel lijkt overigens op ‘witte nevel’. De plantjes doen het verder wel goed! \ Ik ben benieuwd naar jullie reactie.
h
het inspiratieteam
15 juni 2018, 09:21
Hi Heidi, wat leuk dat je zelf een ecosysteem hebt gemaakt! De schimmel komt inderdaad doordat het te vochtig is in de fles. Heb je de plantjes water geven nadat je ze geplant hebt? Je kunt de fles het beste met de dop eraf goed laten drogen en de beschimmelde bladeren weghalen. Succes!
V
Vincent
26 februari 2023, 10:54
de springstaarten halen de schimmel al weg, deze zijn te vinden op vochtige plekken zoals de juiste potgrond in de tuin. een teken van hun leven daar is geen onkruid.
D
Danielle
1 juli 2018, 11:00
Hallo Intratuin, ik heb inmiddels 4 van deze potten en de plantjes worden te groot. Kan ik ze snoeien en zoja hoe? Of moet ik ze vervangen door nieuwe kleine plantjes ( zou wel zonde zijn, mn eco systeempjes lijken perfect te functioneren. ) ik hoor graag van jullie, groeten, Danielle
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 11:47
Hoi Danielle, je zou ze zeker kunnen snoeien. Kijk per plantje even hoe en wat qua het snoeien. Fijn om te horen dat je ecosysteempjes zo goed werken!
H
Henki
14 juli 2018, 20:21
Met insecten of andere kleine dieren is het nog leuker. Als je er verstand van heb of erin verdiept kun je op die manier een “oneindig” eco systeem.
W
Wilhelm
21 augustus 2018, 14:41
Samen met mijn zoon 3 flessen gemaakt. Na ruime week de kurk erop gedaan, maar wel condens aan de binnenkant. Ons dilemma is dat er juist water moet verdampen en langs het glas weer naar beneden de grond in moet lopen, toch? Terwijl advies is bij condensvorming de kurk er weer af te halen om te luchten. Mijn gedachte is dat het systeem tijd moet krijgen om zichzelf in balans te brengen en als je teveel lucht, er straks te weinig water in zit. De grond en hydrokotrels zijn nml nauwelijks nat en condens loopt niet naar beneden, maar vertroebeld wel het beeld. Wat is wijsheid?
h
het inspiratieteam
21 augustus 2018, 15:59
Hi Wilhelm, het klopt inderdaad dat het systeem zichzelf in balans moet brengen. Soms moet je het een handje helpen omdat het anders te vochtig is, en dan kan er schimmel ontstaan. Als het terrarium dus direct na het sluiten van de fles beslaat is het beter om het nog even te laten luchten. Heb je er plantjes in staan die van een vochtig klimaat houden? Dan is het niet zo erg als de fles weer beslaat nadat je hem weer hebt afgesloten.
W
Wilhelm
2 september 2018, 21:59
Na sluiten van de pot ontstaat er na een tijd altijd weer condens langs het glas. Gaat dit op den duur weg als het systeem in balans is of hoort dat er gewoon bij, omdat er steeds water verdampt en tegen het glas condenseert? Of moet ik pot blijven luchten tot er geen condens meer ontstaat?
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 11:59
Hoi Wilhelm, de condens in de pot is volkomen natuurlijk en normaal. Het hoort bij het ecosysteem wat aan het groeien is. Zolang het niet te veel condens is, moet het prima zijn!
M
Mariska
13 november 2018, 13:43
Hallo Intratuin. Ik heb een dome gekregen van mijn moeder maar het oogt neer als een oerwoud ondertussen. Klimaat is kennelijk meer dan fijn want de planten proberen nu letterlijk langs de kurk naar buiten te groeien. Kan ik het zonder bijkomende schade open maken om een beetje te snoeien/trimmen of verpest ik dan alles? Nu is de charme er wel een beetje af namelijk aangezien hij helemaal is dicht gegroeid.
m
maaike
27 november 2018, 21:54
Hallo, \ \ Ik zie dat er steeds flessen worden gebruikt met een kurk. Kan het ook met bijvoorbeeld een grote pot en schroefdeksel?
F
FRED EB1
30 november 2018, 10:47
Ja een kurk is goed , maar een wekpot met rubber afsluit ring en/of een schoefdeksel is ook goed als het maar goed afsluit ! \ Sterkte met de klus ! \ En Groeten : FRED EB1 .
j
jamal
4 oktober 2023, 09:57
dankjewel Fred, maar ik ben niet tevreden met uw uitleg, want ik denk dat we en andere mening hebben over het maken van één terrarium. maar toch nog de groetjes terug!
R
Robin
1 december 2018, 13:09
Wat voor plantjes zijn het beste om te gebruiken?
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 10:58
Hoi Robin, varentjes zijn uitstekende plantjes om te gebruiken!
M
Marije
2 januari 2019, 11:42
Hee Intratuin, \ \ Ik heb afgelopen week een terrarium bij julie gekocht! Maar is onderweg naar huis om gerolt, alle planten weer wat op hun plek kunnen krijgen maar de modder en grint zijn wat verschoven, is dit erg?
h
het inspiratieteam
3 januari 2019, 11:33
Hi Marije, wat jammer! Maar een beetje verschoven is niet erg hoor. Als de planten maar weer met hun wortels in de aarde staan is dat al voldoende! Zit er nog wel wat grind helemaal onderin de pot?
V
Vanreusl wendy
5 januari 2019, 12:15
Hallo, ik heb een gesloten eco platenterarium cadeau gekregen maar nu zie ik hier allemaal kleine zwarte vliegjes in de gesloten vaas. Hoe komt dit en vooral hoe los ik dit op want dat is geen zicht met al die ronkruipende vliegjes . Alvast heel vriendelijk bedankt om mij hiermee uit de nood te helpen. Mvg wendy
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 10:23
Hoi Wendy, waarschijnlijk heb je last van rouwvliegjes. Het moeilijke aan het bestrijden van deze vliegjes is dat je de potgrond helemaal moet laten uitdrogen, dat gaat natuurlijk niet zo makkelijk bij een terrarium. Je kunt proberen de kruk eraf te halen en het te laten uitdrogen en dan opnieuw water geven. Als dat niet werkt dan zul je helaas opnieuw moeten beginnen. Dat zou natuurlijk heel jammer zijn, maar er is helaas weinig te doen tegen rouwvliegjes.
W
Wendy vanreusel
5 januari 2019, 22:49
Beste, ik heb een gesloten planten terrarium cadeau gekregen maar nu zie ik dat er allemaal zwarte vliegjes inzitten. Hoe komt dit? Kan ik dit probleem nog oplossen en hoe doe ik dat dan het beste? \ Alvast heel vriendelijk bedankt om mij uit de nood te helpen. \ Mvg \ Wendy
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 10:16
Hoi Wendy, waarschijnlijk heb je last van rouwvliegjes. Het moeilijke aan het bestrijden van deze vliegjes is dat je de potgrond helemaal moet laten uitdrogen, dat gaat natuurlijk niet zo makkelijk bij een terrarium. Je kunt proberen de kruk eraf te halen en het te laten uitdrogen en dan opnieuw water geven. Als dat niet werkt dan zul je helaas opnieuw moeten beginnen. Dat zou natuurlijk heel jammer zijn, maar er is helaas weinig te doen tegen rouwvliegjes.
E
Esther
12 januari 2019, 12:37
Hallo, \ Vorige week hebben wij een 'kant en klaar' terrarium bij jullie gekocht. Op het kaartje dat er bij zit stond dat we deze 10 januari moesten afsluiten met de bijgeleverde kurk. Deze kurk is echter net te klein en valt hierdoor in de fles ipv dat de fles wordt afgesloten. Voor nu hebben we de kurk uit de fles gevist en met plakband bovenin de opening vastgemaakt, maar dit kan vast niet de bedoeling zijn... wat kunnen we nu het beste doen? Kunnen jullie ons voorzien van een kurk die wel past?
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 09:48
Hoi Esther, wat jammer dat die niet goed past. Een handige tip is om, om de kurk een elastiek te binden. Zo word het terrarium ook afgesloten! Natuurlijk kan je ook terug naar de winkel of eventueel de klantenservice even een mailtje sturen!
H
Helen
20 januari 2019, 19:04
Hallo Intratuin, \ \ Ik zou graag zelf een zelfwerkend terrarium maken, maar kon vandaag in de winkel geen losse afsluitende fles vinden, alleen een vooringerichte. Is het mogelijk om een fles/pot te bestellen?
h
het inspiratieteam
30 januari 2019, 16:34
Hoi Hellen, wat leuk dat je zelf een terrarium wilt gaan maken. Op de website hebben wij een aantal leuke glazen potten waar jij vast iets leuks mee kan maken. Klik op deze link om ons assortiment te bekijken!
O
Olle
3 februari 2019, 09:30
Hai, \ Ik heb een supermooi ecosysteem gekregen maar helaas is 1 plantje aan het schimmelen... Nu wil ik het plantje eruit halen, alleen is de pot te diep en de opening te smal. Waar kan ik aan een lang pincet oid komen om dit plantje eruit te halen? En hoe krijg ik een nieuw plantje in de fles met zo’n smalle opening?
h
het inspiratieteam
4 februari 2019, 09:19
Hoi Olle, wat jammer dat een plantje is gaan schimmelen. Een keukenpincet van 30 centimeter is het handigst om te gebruiken, ga in je lokale hobbywinkel of keuken benodigdhedenzaak even langs. Daar vind je er vast een! Gebruik een klein jong plantje, die zal vast door de opening passen. Hij kan dan in het terrarium verder groeien!
R
Romy
5 februari 2019, 11:42
Hoi! \ \ Welke plantjes worden er gebruikt in deze video?
h
het inspiratieteam
5 februari 2019, 12:01
Hoi Romy, dat zijn de blauwvaren, een krulvaren en een mini palmpje!
M
Marielle
12 februari 2019, 16:37
Hoi, \ \ ik heb een tijd geleden mijn vriend een groot kant en klaar terrarium van jullie kado gedaan. Het ziet er geweldig uit maar er begint nu toch wel flink schimmel in het terrarium te ontstaan waardoor twee planten het inmiddels bijna beginnen te begeven. Ik heb net al gelezen dat het handig is de kurk er toch even af te gaan halen om het terrarium te laten luchten maar hoe noodzakelijk is het om ook echt alle beschimmelde bladeren eruit te halen (het is zo'n smalle fles dus dat wordt niet makkelijk om te doen..). Zou het ook voldoende kunnen zijn om de fles een tijd open te laten? \ Ook vraag ik me af; het is toch ook juist de bedoeling dat er wat schimmel ontstaat/ het is toch juist ook normaal dat er op een gegeven moment bijvoorbeeld paddenstoelen gaan groeien? \ Groetjes, Mariëlle
h
het inspiratieteam
14 februari 2019, 12:54
Hoi Marielle, dat klinkt erg vervelend! Haal de dop van de fles af, licht water blijven geven en het schimmel eruit halen. Dat er paddenstoelen gaan groeien in een terrarium is niet echt de bedoeling. Dan is de grond veel te nat en zullen de planten hier onder lijden!
T
Tara
16 februari 2019, 10:44
Hoi! \ \ In mijn gesloten terrarium zie ik opeens mini wormpjes kruipen. Zijn deze wormpjes te bestrijden of is het handiger om opnieuw te starten? \ \ Groetjes!
h
het inspiratieteam
18 februari 2019, 09:32
Hoi Tara, wormpjes zijn nogal lastig te bestrijden in een terrarium. Helaas is het handiger om opnieuw te gaan beginnen.
T
Thessa
1 maart 2019, 13:20
Ik was eigenlijk benieuwd of jullie hierin wellicht nog workshops gaan geven? Lijkt mij erg leuk !
h
het inspiratieteam
4 maart 2019, 09:35
Hi Thessa, het aanbod in workshops verschilt per winkel. Kijk daarom even bij jouw Intratuin welke workshops ze geven!
S
Sander
19 april 2019, 15:31
Hi Intratuin,\ \ Ik ben van plan om ook een terrarium te maken. Klopt het dat het verstandig is om actieve kool korrels tussen de grind en de potgrond te strooien? \ Daarnaast heb ik een grote glazen pot die ik wil gebruiken, maar deze heeft geen kurk. Kan ik deze ook permanent open laten? Of werkt het ecosysteem dan niet?\ \ Bedankt.
h
het inspiratieteam
24 mei 2019, 10:12
Hi Sander, actieve kool is inderdaad goed om te gebruiken als je een terrarium gaat maken. Dit voorkomt schimmel in je terrarium. Wanneer je er geen dop of kurk op doet is het eigenlijk geen ecosysteem meer, want dan verdampt al het water. Je moet het terrarium dan zelf water geven zoals je dat ook bij andere kamerplanten doet. Succes!
m
marjo
25 april 2019, 19:45
Vind het een leuk idee, wij hadden een aquarium staan die hebben we nu i gericht met planten een soort fortuin van gemaakt . Zit een kap op met verlichting en dit werkt ook goed. Af en toe plantjes veranderen die niet goed blijven maar dat is een kwestie van kijken wat bij elkaar past
S
Sandra
4 mei 2019, 09:38
Ik heb een prachtig 15 liter plantenterrarium gekregen. De informatie over het sluiten hiervan is echter nogal wisselend. Volgens de beschrijving die bevestigd was aan de dome, had deze al gesloten moeten zijn. Volgens een kaart in de winkel moet ‘ie na 3 weken dicht en volgens de video die in de winkel draait moet dit na 2 weken na planten van de plantjes (als de condens weg is). \ Hoe nu te handelen?
h
het inspiratieteam
22 mei 2019, 11:38
Hi Sandra, dat is inderdaad wat verwarrend! Als het terrarium al open was toen je hem kocht kun je hem nu wel dicht doen. Houd in de gaten of hij erg gaat condenseren. Zo ja, laat hem dan nog een paar dagen weer open staan. Succes!
J
Jochem
6 mei 2019, 09:42
Hoi Intratuin, \ \ Geef je bij het maken van het terrarium en het planten van de plantjes wel of niet eenmalig water? Ik heb er gisteren een gemaakt en het geeft toch een gek gevoel nog helemaal geen water te hebben gegeven. Bij voorbaat dank!
h
het inspiratieteam
24 mei 2019, 09:39
Hi Jochem, doordat je een kurk op de fles doet zal er vanzelf condens ontstaan. Dit loopt via de wanden van de fles naar beneden en op die manier geeft het terrarium zichzelf water. Eenmalig water geven is dus inderdaad niet perse nodig, als je dat doet heb je namelijk een grotere kans op schimmelvorming.
A
Astrid Mebius
10 mei 2019, 11:14
Wij hebben ook een fles met kurk en plantjes en mos....,maar het gaat zo goed dat de fles helemaal vol is tot de kurk. Wat nu te d oen ? \ Misschien leeghalen en opnieuw vullen ?
h
het inspiratieteam
24 mei 2019, 09:37
Hi Astrid, dat is inderdaad de beste optie! Als je nieuwe planten uit gaat kiezen kun je het beste voor wat kleinere gaan zodat dit wat minder snel weer zal gebeuren. Succes!
D
Desiree
19 mei 2019, 13:49
Kan je ook een bonsai boompje in een gesloten ecosysteem plaatsen?
h
het inspiratieteam
23 mei 2019, 15:26
Hi Desiree, dat kan zeker! Je kunt dezelfde stappen volgen als hierboven in de blog beschreven staan. Let wel op dat je boompje niet te groot is voor de pot of fles waar je hem in wilt zetten. Zo houdt hij genoeg ruimte over om te kunnen groeien.
H
Hetty
11 juni 2019, 12:00
Ik heb een glazen pot gekregen (van ca. 2 liter) met een schroefdeksel en aan de onderkant van het deksel een LED-lamp. Deze pot wil ik binnenkort gaan vullen. Mijn vraag is of het niet te warm wordt voor het eco-systeem als ik 's avonds de lamp aansteek?
h
het inspiratieteam
11 juni 2019, 13:27
Hi Hetty, een LED-lamp wordt niet warm, dus dat kan heel goed. Veel plezier met het vullen van je ecosysteem!
D
Daisy
12 juni 2019, 16:26
Hoi, Wat een leuk ideetje. Ik wil dit ook proberen maar mijn mos is niet echt fris groen is dat een probleem? \ Kunnen een varen en pannenkoekplantje samen in de pot?
h
het inspiratieteam
4 juli 2019, 12:58
Hallo Daisy, Mossen zijn er in verschillende soorten. De ene is net wat lichter van kleur van de andere, dus dat is geen probleem. Een varen en een Pannenkoekplant kunnen prima samen, een leuke combinatie zelfs! Succes!
J
Joyce Meijers
11 augustus 2019, 07:56
2 maanden geleden een kant en klaar groot terrarium gekocht, staat super mooi,alleen beginnen er nu paddenstoelen in te groeien, dit ziet er gewoon niet mooi uit en ik wil ze eruit halen maar op dr verpakking staat dat de deksel niet open mag.. wat kan ik hier aan doen? Vind het voor het geld dat ik betaald heb nogal zonde om hem helemaal leeg te halen en nieuw te vullen.
h
het inspiratieteam
27 augustus 2019, 13:50
Hi Joyce, je kunt het beste even contact opnemen met de winkel waar je het terrarium gekocht hebt. Zij kunnen je verder helpen!
N
Nadia
14 augustus 2019, 22:27
Ik heb een vraagje over een planten-terrarium met licht, moet die lamp s'nachts ook aanblijven of mag deze dan uit. Alvast bedankt.
h
het inspiratieteam
15 augustus 2019, 14:02
Hallo Nadia, in de nacht mag het licht van deze planten-terrarium ook gewoon uit. In de winterperiode kan het lampje juist een uitkomst zijn om genoeg licht te geven aan je planten.
S
Sjaan
20 augustus 2019, 16:58
In februari aangeschaft bij jullie en zoveel positieve reacties opgehad. \ \ Alleen het groeit zo goed dat het wel heel veel plant is in onze pot. \ \ Is het de bedoeling dat je het snoeit? En zo ja hoe? Of sterft het van zelf af?
h
het inspiratieteam
27 augustus 2019, 13:46
Hi Sjaan, het beste is om het terrarium dicht te laten en de plantjes vanzelf af te laten sterven. Succes!
I
Ika
20 augustus 2019, 21:10
Goedenavond \ Ik heb een tijd geleden al een ecosysteem gemaakt en deze doet het prima maar de pot is nu te klein voor de planten ( of andersom) \ Kan ik de huidige planten ook in een grotere overpotten? \ Groet Ika
h
het inspiratieteam
27 augustus 2019, 13:45
Hi Ika, dat zou inderdaad kunnen! Maar je zou ook de grotere planten in potten kunnen zetten en nieuwe plantjes halen voor in het ecosysteem. Succes!
D
Denise Kruis
9 oktober 2019, 22:23
Wij hebben al enkele maanden een terrarium staan. Deze doet of deed het hartstikke goed. Nu zie ik vandaag ineens dat er allemaal mini paddestoelen in groeien. Wat kan ik daar tegen doen? Het enige dat ik zelf kan bedenken is luchten, vraag is hoelang doe je dat dan? Hebben jullie nog andere tips?
h
het inspiratieteam
5 december 2019, 14:08
Hoi Denise, net zoals bij schimmel in je terrarium zijn paddenstoelen niet erg. Ook deze zorgen namelijk voor voeding waardoor je plantjes in leven blijven.
N
Nyfal
11 oktober 2019, 11:49
Hoewel ik steen-houtskool-aarde heb, heb ik toch een vaag wittige laag op m’n aarde. Schimmel? Het is niet spierwit en heel duidelijk, zoals je wel eens hebt op gewone aarde van planten in potten. \ Wat is er aan te doen? \ Ook heb ik al twee weken de pot open omdat er superveel condens komt steeds? Zou het komen van het vochtige weer?
h
het inspiratieteam
5 december 2019, 14:05
Hoi Nyfal, in principe is schimmel in je planten terranium niet erg. Het zorgt juist voor extra voeding voor de planten waardoor de plantjes niet dood gaan. Een beschimmeld blad zorgt bijvoorbeeld voor compost. Wanneer een plantje helemaal beschimmeld is raden we wel aan deze te verwijderen. Ook de condens hoort erbij, wanneer er geen condens is hebben de plantjes namelijk niet genoeg water.
I
Ingeborg
4 januari 2020, 12:21
Ik heb een pot met een pannekoek plantje gekregen. Plantje groeit erg goed, tegen deksel. Pannekoekplant kan je niet snoeien toch? Beter om te vervangen door mini plantjes??.
h
het inspiratieteam
6 januari 2020, 14:59
Hoi Ingeborg! Een pannenkoekplant kan je inderdaad niet snoeien. Dit is dus niet een heel erg handig plantje voor in je planten terrarium. Je kan deze het beste eruit halen en kiezen voor een plantje dat minder snel groeit, een varen bijvoorbeeld. Die houd ook van het vochtige klimaat van een terrarium. Succes!
G
Gerrit Peters
9 januari 2020, 12:51
Hallo Nina. Ik heb thuis een ecofles zonder plant. De plant die er in zat was eruit gegroeid. Nu ben ik op zoek naar een andere plant, maar ik weet niet zo goed wat ik erin kan doen. Weet jij toevallig nog een paar plantjes die je in zo'n fles kunt planten? Mvrgr Gerrit Peters
h
het inspiratieteam
10 januari 2020, 16:21
Hoi Gerrit,\ Je kan het beste kleine varen soorten in jouw plantenterranium planten! Deze houden een vochtig klimaat! Succes!
M
Maxime
18 januari 2020, 20:37
Een paar maanden geleden een gave ingerichte pot bij jullie gekocht! Plots zie ik ineens een soort mug/vlieg/mot-achtig iets vliegen en een spinnetje lopen. Kan het zijn dat er al tijdens het maken van de pot eitjes in zijn gekomen? Ik heb de pot gekocht toen de kurk er al op zat en kan me niet voorstellen dat dit insectje er al zo lang in zit. \ \ Een andere vraag is of ik zelf planten toe kan voegen? \ \ Groet, Maxime
h
het inspiratieteam
21 januari 2020, 15:25
Hoi Maxime! Het zou best kunnen dat deze insecten al deze tijd in jouw terrarium hebben gewoond. Als je ze er graag uit wilt hebben kan je de kurk eraf halen maar dan raakt het eco-systeem wel uit balans hou dus goed in de gaten dat er niet teveel vocht ontsnapt. Je kan zeker ook nieuwe planten toevoegen het beste kan je kiezen voor kleine varentjes. Succes!
S
Sarah
24 januari 2020, 07:42
Ik heb een paar maanden een terrarium gekregen. Deze deed het al die tijd erg goed. Nu begint één plant te rotten. Het begon met een klein stuk, maar het wordt steeds erger. Is dit een teken dat het te vochtig is? Of is het een ander probleem waar ik iets aan kan doen? \ Groeten Sarah
h
het inspiratieteam
24 januari 2020, 15:47
Hi Sarah, dat kan inderdaad de oorzaak zijn. Je kan het beste de verrotte plantjes eruit halen en hier nieuwe plantjes terug planten. Wanneer je veel condens in jouw terrarium hebt kan je het beste de deksel/dop even open zetten zodat er wat vocht uit kan ontsnappen. Succes!
P
Peter Hendrix
24 januari 2020, 11:19
Ik heb gisteren een glazen bol met plantjes gehaald, kant en klaar hij is al afgesloten en nu vroeg ik me af wanneer begint de condensvorming.
h
het inspiratieteam
24 januari 2020, 15:42
Wat leuk dat je een terrarium hebt aangeschaft! Wat condens betreft; Dat hangt een beetje af van waar jouw terrarium staat, staat deze in de zon dan heb je snel kans op condens. Maar condens is niet noodzakelijk, vaak ontstaat dit alleen als er teveel water in zit. Zolang jouw plantjes het goed doen is alles in orde!
J
John
1 februari 2020, 10:49
Goedemorgen, \ \ 31-01-2020 ecofles de grootste die ze hadden 129,00 euro gekocht intraruin Zevenhuizen, \ \ nog met open dop. \ geweldig gekregen van mijn zoon voor mijn 80ste verjaardag. \ geweldig geholpen door Marian,prima advies. \ \ \ met vriendelijke groet, \ John van Pelt.
J
Jan l'Amie
24 juli 2020, 10:33
Er is al eerder gesproken over springstaartjes. Bij het kweken van Wandelende Takken (Insecten) gebruiken we springstaartjes om schimmel in het substraat tegen te gaan. Dit werkt dus ook prima in je planten terrarium. Springstaartjes zijn wel ergens op Internet te koop maar je kan ze ook proberen te vangen in je tuin. Dit is niet zo gemakkelijk, ze zijn heel klein en ze springen enorm ver. Kijk eens onder een steen in de tuin.
R
Rita van Rooijen-Schaap
22 september 2021, 09:37
Ik gen zo'n prachtige pot gehad. Inmiddels zijn de planten zo gegroeid dat de pot te klein wordt. Hoe nu verder? Kan de stop eraf? Alvast bedankt!
I
Intratuin
11 oktober 2021, 16:16

Beste Rita,

Een plantenterrarium vergt wat verzorging omdat het inderdaad anders te vol kan groeien. Lees in deze blog alles over de verzorging van je terrarium. Het komt er inderdaad op neer dat je de stop eraf moet halen om de plantjes bij te snoeien. Daarna kan de stop er weer op. Succes!

H
Helen
25 januari 2022, 18:52
Moet er nog water bij?
I
Intratuin
27 januari 2022, 19:43

Beste Helen,

Nee, je hoeft geen extra water toe te voegen aan je terrarium. Alleen als je planten echt helemaal droog staan is het misschien verstandig ze wat water te geven, maar uiteindelijk moet je terrarium luchten om niet té nat te worden .Je hebt sneller last van te veel water dan van te weinig! Succes, ^MR

J
John
5 maart 2022, 17:49
Ik ga een aquarium gebruiken waar ik geen vissen meer in heb. Ik had eerder een soort bonsai boompjes gedacht om een mini bos te maken. Ik wilde er ook wat wormen en dergelijk in doen. Een verlichting zit er al in.
G
Gerdjan Visser
13 maart 2022, 22:12
Hallo Intratuin, Sinds januari zo'n fles in huis. Nu 2 maand later zitten kleine vliegjes in de fles maar ook in de huiskamer. Wat hier aan te doen. M.v.g Gerdjan Visser
I
Intratuin
14 maart 2022, 12:34

Hallo Gerdjan,

Oef, ik ben bang dat je last hebt van rouwvliegjes (of de rouwvarenmug) in je planten terrarium. Het is niet heel makkelijk om hier vanaf te komen, je kunt er alles over lezen in onze blog over rouwvliegjes bestrijden.

Succes! ^Intratuin

g
geert de Graaf
30 mei 2022, 18:41
kan cq wil Intratuin tzt mijn gesloten fles planten vervangen ?
I
Intratuin
2 juni 2022, 19:24

Beste Geert,

Bedankt voor je vraag. Bedoel je of het mogelijk is dat je bij het tuincentrum de oude planten laat vervangen door nieuwe? Daarvoor kun je het best even t.z.t. contact opnemen met jouw Intratuin. Sowieso kunnen ze je helpen bij het kiezen van de juiste planten voor je terrarium!

^Intratuin

A
Anne
6 juni 2022, 19:14
Hoihoi, We hebben in december een green bottle terrarium van 60 euro bij jullie gekocht. Deze heeft een valse start gemaakt doordat we netjes de instructie hebben gevolgd door m dicht te doen op de aangegeven datum. Hierna is 1 plantje volledig weggerot en hebben we de pot minimaal 3 weken open gehad om te drogen. Daarna leek hij minder vochtig, maar nu staat er alsnog schimmel op de potgrond. Moeten we de fles nu leeghalen? Daarnaast kunnen wij hem niet zelf vullen aangezien de opening te smal is om een hand doorheen te doen. Bieden jullie ook een hervul service aan, want we willen de fles graag opnieuw gebruiken.
I
Intratuin
7 juni 2022, 19:57

Hoi Anne,

Het klinkt inderdaad alsof het terrarium nog wat langer nodig had om te drogen voor je hem dicht deed. Dit blijft altijd lastig om vooraf in te schatten, de benodigde tijd om te drogen is namelijk sterk afhankelijk van het weer (jaargetijde) en of het terrarium in de buurt of boven een verwarming staat. Om schimmel hoef je je op zich geen zorgen te maken, dat kan geen kwaad maar het staat wel minder mooi. Het terrarium nog wat extra laten drogen zou het teveel aan vocht alsnog kunnen tegengaan. De schimmel gaat daarmee echter niet vanzelf weg, maar met een klein laagje aarde erover zie je er niks meer van. Over het hervullen: neem even contact op met de Intratuin waar je de fles hebt gekocht, dan kunnen zij kijken wat ze voor je kunnen doen. Succes!

^Intratuin

H
Helene
18 november 2022, 13:18
Hoi Intratuin, Kan ik ook kruidenplantjes gebruiken? En die dan regelmatig knippen om met verse kruiden te koken?
I
Intratuin
18 november 2022, 15:08

Beste Helene,

In principe wil je een terrarium niet meer open maken, tenzij er onderhoud nodig is. Voor kruidenplantjes is een terrarium dus minder geschikt, omdat je daar af en toe bij wil om de kruiden te gebruiken. Kruidenplantjes dus beter in gewone potjes!

^Intratuin

M
Marjolein
23 november 2022, 17:03
Heel leuk, maar ik zou graag in de online webshop een kant en klaar pakket willen kunnen bestellen. Die kon ik niet vinden. Als ie er was, kocht ik hem meteen.
L
Lydia
4 december 2022, 20:33
Ik heb vandaag een workshop gedaan. De eco planten systeem . Hier zeiden ze water geven en dan om de zoveel tijd nog water geven en 6 weken open laten en dan pas afsluiten. ( Silleke, drachten workshop)
I
Intratuin
5 december 2022, 08:41

Beste Lydia,

Wat leuk dat je aan onze workshop in Drachten mee hebt gedaan! Hou je vooral aan de instructies die je daar hebt meegekregen, het kan namelijk nogal verschillen per terrarium: de grootte, de hoeveelheid en het type planten bepalen wat je er de eerste weken mee moet doen. Vooral als je hem dicht gaat doen is het ook even aankijken: als er nog veel vocht in zit dan kun je hem het beste langer laten luchten. Veel plezier met je terrarium!

^Intratuin

A
Adriënne
26 februari 2023, 09:00
Bij onze intratuin zeiden ze dat er ook houtskool op de potgrond moest.Ik heb er ook een paar gemaakt en gedaan zoals beschreven maar er komt steeds schimmel in. Hoe kan dat? Mij werd verteld dat die houtskool daar juist voor was om dat niet te krijgen.
I
Intratuin
27 februari 2023, 15:00

Beste Adriënne,

Mijn collega had gelijk toen hij je houtskool adviseerde: dit kan inderdaad schimmel voorkomen doordat het vocht opneemt. Het lijkt er echter op dat jij meer vocht in je terrarium(s) hebt gehad dan de houtskool aan kon. Als je schimmel krijgt betekent dat eigenlijk altijd dat je terrarium te veel vocht bevat. Meer luchten voordat je hem sluit helpt daartegen! Laat hem dus eerst wat langer open en kijk goed hoeveel vocht zich binnen het glas bevindt na het sluiten. Zie je nog vocht, zet hem dan nog langer open. Hoe lang dit moet zijn is altijd lastig aan te geven, dat ligt aan de grootte, de hoeveelheid planten, de plek waar het terrarium staat etc. Als hij droog genoeg lijkt, voeg dan de houtskool toe, die zal het laatste overtollige vocht opnemen. Als het goed is krijg je dan geen schimmel!

^Intratuim

J
Jolanda
5 maart 2023, 16:49
Ik heb een prachtige eco pot,maar laatst ontdekte ik een spinnenwebben erin en onlangs een klein spinnetje. Moet dat spinnetje eruit ,of kan ik het spinragje verwijderen? Of beter niet,omdat het dan de ecologie in de war kan brengen,want dat wil ik niet. Vriendelijke groet,Jolanda
I
Intratuin
6 maart 2023, 09:00

Hallo Jolanda,

Dat spinnetje kan geen kwaad in je pot. Het is hooguit zielig voor de spin, want er zullen geen vliegjes in zijn webje komen. Het is geen probleem om de pot even op te doen om de spin en de webjes eruit te halen, dit zal niets verstoren zolang je hem geen hele dagen open laat staan.

^Intratuin

A
Angela Verriet
26 april 2023, 19:52
Mooie beschrijving. En zeker leuker om zelf te maken. Ik heb er al verschillende gemaakt, zelfs in een ouderwetse melkfles en tictac doosje :) Echt heel leuk om te doen. En andere zijn er blij mee
GEEF EEN REACTIE
Back to top