Planten en glas zijn een betoverende combinatie. Het glas versterkt het frisse groen van de planten waardoor deze nog meer opvallen. Niet gek dat je bij vrijwel iedere plantenliefhebber thuis een planten terrarium vindt. Dit is een afgesloten glazen terrarium fles of pot met mini plantjes erin. Juist als je van planten houdt maar niet zulke groene vingers hebt is een afgesloten terrarium de perfecte match. De plantjes hebben geen verzorging nodig doordat ze leven op gerecyclede zuurstof, water en voedingstoffen.
Tip: Wil je nog meer inspiratie opdoen met planten en glas? Wij hebben vele tips en ideeën voor groen in glas voor je op een rij gezet!
Benodigdheden
- Glazen fles of pot
- Ongeveer 3 mini plantjes, afhankelijk van de grootte van de fles
- Potgrond
- Grind of hydrokorrels
- Mos
Je kunt bij Intratuin een kant en klaar planten terrarium kopen, maar er zelf een maken is natuurlijk nog leuker. Een eigen terrarium maken is niet moeilijk. Meer dan een mooie glazen fles, aarde, grind en natuurlijk mini plantjes heb je niet nodig.
Welke plantjes zijn geschikt voor een terrarium?
Bij Intratuin vind je verschillende soorten kleine plantjes die je kunt gebruiken. Let op dat je terrarium planten kiest die houden van een vochtige omgeving. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:
Wanneer je alle benodigdheden in huis hebt kun je aan de slag met je mini ecosysteem in fles. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je in een handomdraai zo’n prachtig planten terrarium zelf maakt.
Schoonmaken en vullen
Voordat je het planten terrarium gaat maken is het handig om je fles of pot van te voren goed schoon te maken. Daarna kun je op de bodem een laag grind doen van zo’n 2 tot 3 cm. Dit hoeft niet heel precies, als er maar een goede laag in zit. Dit is tegen overtollig water in je terrarium.
Aarde toevoegen
Nu kun je de aarde bovenop het grind doen. Dit mag wat meer zijn dan de laag grind, ongeveer 4 tot 5 cm. Het belangrijkste is dat de plantjes met hun hele kluit in de aarde staan. Zo kunnen ze voldoende drinken.
Plantjes voorbereiden
Haal de plastic potjes van de mini plantjes af. Als er veel losse aarde omheen zit mag je dit ook voorzichtig weghalen. Zorg ervoor dat je de wortels zo min mogelijk beschadigd.
Plantjes in het terrarium plaatsen
Zet de plantjes nu één voor één in de aarde. Je kunt het beste beginnen met het kleinste of meest kwetsbare plantje en als laatste het grootste plantje. Zo beschadig je ze het minst.
De afwerking
Je terrarium is nu zo goed als af. Je kunt hem naar eigen smaak nog wat aankleden met extra grind, mos of houtsnippers op de bodem. Dit zijn allemaal natuurlijke materialen maar je kunt natuurlijk ook voor bijvoorbeeld gekleurd grind kiezen. Zo geef je het planten terrarium een extra vrolijk tintje.
Klaar!
Nu je eigen planten terrarium af is kun je hem op een mooie plek in de kamer zetten. Hij houdt niet van teveel licht en warmte, maar ook niet van een te donkere plek. Sluit hem niet direct af. Laat je zelfgemaakte terrarium minstens één week ‘luchten’ en sluit hem daarna af. Als je ziet dat hij na een dag al helemaal aan het condenseren is kun je de dop er het beste weer afhalen en hem nog wat langer open laten. Na een paar dagen kun je hem natuurlijk alsnog dichtdoen.
Hi Janneke,
Het lijkt erop dat er wat problemen zijn met je ecosysteem. De houten dop kan uitzetten door vocht, maar als hij nu goed past, kun je het ecosysteem weer afsluiten. Voeg geen water toe als je niet zeker weet hoe lang het open is geweest; het zou zelfregulerend moeten zijn. Verwijder de schimmel voorzichtig en controleer de planten op andere schimmel of rot. Zet het ecosysteem op een plek met indirect licht en een stabiele temperatuur en houd de planten in de gaten. Anders helpt het eventueel ook om even contact op te nemen met de desbetreffende Intratuin vestiging.
Succes!
^Intratuin
Hallo Jolanda,
Dat spinnetje kan geen kwaad in je pot. Het is hooguit zielig voor de spin, want er zullen geen vliegjes in zijn webje komen. Het is geen probleem om de pot even op te doen om de spin en de webjes eruit te halen, dit zal niets verstoren zolang je hem geen hele dagen open laat staan.
^Intratuin
Beste Adriënne,
Mijn collega had gelijk toen hij je houtskool adviseerde: dit kan inderdaad schimmel voorkomen doordat het vocht opneemt. Het lijkt er echter op dat jij meer vocht in je terrarium(s) hebt gehad dan de houtskool aan kon. Als je schimmel krijgt betekent dat eigenlijk altijd dat je terrarium te veel vocht bevat. Meer luchten voordat je hem sluit helpt daartegen! Laat hem dus eerst wat langer open en kijk goed hoeveel vocht zich binnen het glas bevindt na het sluiten. Zie je nog vocht, zet hem dan nog langer open. Hoe lang dit moet zijn is altijd lastig aan te geven, dat ligt aan de grootte, de hoeveelheid planten, de plek waar het terrarium staat etc. Als hij droog genoeg lijkt, voeg dan de houtskool toe, die zal het laatste overtollige vocht opnemen. Als het goed is krijg je dan geen schimmel!
^Intratuim
Beste Lydia,
Wat leuk dat je aan onze workshop in Drachten mee hebt gedaan! Hou je vooral aan de instructies die je daar hebt meegekregen, het kan namelijk nogal verschillen per terrarium: de grootte, de hoeveelheid en het type planten bepalen wat je er de eerste weken mee moet doen. Vooral als je hem dicht gaat doen is het ook even aankijken: als er nog veel vocht in zit dan kun je hem het beste langer laten luchten. Veel plezier met je terrarium!
^Intratuin
Beste Helene,
In principe wil je een terrarium niet meer open maken, tenzij er onderhoud nodig is. Voor kruidenplantjes is een terrarium dus minder geschikt, omdat je daar af en toe bij wil om de kruiden te gebruiken. Kruidenplantjes dus beter in gewone potjes!
^Intratuin
Hoi Anne,
Het klinkt inderdaad alsof het terrarium nog wat langer nodig had om te drogen voor je hem dicht deed. Dit blijft altijd lastig om vooraf in te schatten, de benodigde tijd om te drogen is namelijk sterk afhankelijk van het weer (jaargetijde) en of het terrarium in de buurt of boven een verwarming staat. Om schimmel hoef je je op zich geen zorgen te maken, dat kan geen kwaad maar het staat wel minder mooi. Het terrarium nog wat extra laten drogen zou het teveel aan vocht alsnog kunnen tegengaan. De schimmel gaat daarmee echter niet vanzelf weg, maar met een klein laagje aarde erover zie je er niks meer van. Over het hervullen: neem even contact op met de Intratuin waar je de fles hebt gekocht, dan kunnen zij kijken wat ze voor je kunnen doen. Succes!
^Intratuin
Beste Geert,
Bedankt voor je vraag. Bedoel je of het mogelijk is dat je bij het tuincentrum de oude planten laat vervangen door nieuwe? Daarvoor kun je het best even t.z.t. contact opnemen met jouw Intratuin. Sowieso kunnen ze je helpen bij het kiezen van de juiste planten voor je terrarium!
^Intratuin
Hallo Gerdjan,
Oef, ik ben bang dat je last hebt van rouwvliegjes (of de rouwvarenmug) in je planten terrarium. Het is niet heel makkelijk om hier vanaf te komen, je kunt er alles over lezen in onze blog over rouwvliegjes bestrijden.
Succes! ^Intratuin
Beste Helen,
Nee, je hoeft geen extra water toe te voegen aan je terrarium. Alleen als je planten echt helemaal droog staan is het misschien verstandig ze wat water te geven, maar uiteindelijk moet je terrarium luchten om niet té nat te worden .Je hebt sneller last van te veel water dan van te weinig! Succes, ^MR
Beste Rita,
Een plantenterrarium vergt wat verzorging omdat het inderdaad anders te vol kan groeien. Lees in deze blog alles over de verzorging van je terrarium. Het komt er inderdaad op neer dat je de stop eraf moet halen om de plantjes bij te snoeien. Daarna kan de stop er weer op. Succes!