Laden..

Vleesetende kamerplanten

Last van (fruit)vliegen of ander vliegend ongedierte? Een vleesetende plant in je (huis)kamer kan je wellicht hierbij helpen. Een vleesetend plantje is dus nuttig, maar het is vooral heel grappig om te zien hoe de plant in leven komt als het etenstijd is! Reden te meer om er één of meerdere in huis te halen.
Je gekozen filters
Je gekozen filters
 1. vleesetende plant Verwijder dit artikel

3Producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Venusvliegenvanger (Dionaea muscipula) D 9 H 10 cm
  Venusvliegenvanger (Dionaea muscipula) D 9 H 10 cm
  Waardering:
  100%
  4.99
  Alleen beschikbaar in de winkels
 2. Trompetbekerplant (Sarracenia) D 12 H 35 cm
  Trompetbekerplant (Sarracenia) D 12 H 35 cm
  Waardering:
  100%
  11.99
  Alleen beschikbaar in de winkels
 3. Trompetbekerplant (Sarracenia) D 8,5 H 40 cm
  Trompetbekerplant (Sarracenia) D 8,5 H 40 cm
  Waardering:
  0%
  6.99
  Alleen beschikbaar in de winkels

3Producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Er hangt een mysterieuze sfeer om deze kamerplant, en het kopen van deze plant lijkt dan ook spannend. Maar als je last hebt van muggen of fruitvliegjes zijn, is de Vleesetende plant met name erg praktisch. Lees hier meer over de herkomst en het verzorgen van deze bijzondere plant.

Herkomst & soorten

Vleesetende planten komen over de hele wereld voor, van oorsprong in drassige omgevingen. Omdat de planten hun voedingsstoffen hier slecht uit de grond kunnen halen hebben ze een alternatief: ze vangen zelf hun eten. Er zijn verschillende soorten Vleesetende planten, en afhankelijk van de soort kan de vorm en grootte van de vangbekers verschillen. Bij Intratuin vind je bijvoorbeeld verschillende Bekerplanten en Vleeseters.

Hoe en wat eten vleesetende planten?

Deze plant gebruikt geen fotosynthese om aan zijn benodigde stoffen te komen, maar vangt insecten zoals muggen met zijn bladeren. Om de 'prooi' te lokken gebruikt de plant zijn mooie blaadjes die een aantrekkelijke geur afgeven. Als een spin of insect gevangen wordt door het blad (door de kleverige 'haartjes' of door het sluiten van het blad), wordt ter plekke de prooi afgebroken met enzymen – om vervolgens te worden opgenomen door de plant.

Hoe verzorg je een vleesetende plant?

De verzorging van een vleesetende plant is niet moeilijk, maar nét even iets anders dan die van een standaard kamerplant.

Water geven

Een vleesetende plant heeft veel water nodig: de aarde mag dan ook constant doorweekt zijn. Dit kun je bijhouden door bijvoorbeeld een schotel met water onder de pot te plaatsen, of de plant dagelijks water te geven. Gebruik bij voorkeur regenwater of gedestilleerd water, want kalk is niet goed voor de plant.

Potgrond & voeding

Voor deze plant is speciale potgrond verkrijgbaar: zuurstofrijke aarde die bijvoorbeeld veenmos en/of zand bevat. De grond waarin deze plant staat moet namelijk luchtig zijn. Geef de plant geen plantenvoeding, op levende insecten na.

Snoeien

Je mag bij deze kamerplant de verdorde blaadjes en vallen van de plant voorzichtig verwijderen. Ook raden we aan de bloemen te verwijderen, want deze kosten de plant veel energie – ten nadele van de vallen. Daarnaast is het snoeien van deze plant niet nodig.

Verpotten

Als de planten hun pot ontgroeid zijn, kun je ze verpotten. Doe dit bij voorkeur tussen januari en juni. Gebruik je geen speciale potgrond, meng dan turf met zand en perliet. De grondmix mag niet zwaar zijn.

Wat is de beste standplaats?

Zorg voor voldoende zonlicht. Als de plant niet licht genoeg staat, zullen de blaadjes langzaam dicht slaan. Hij verdraagt echter geen volle zon, en een plekje in de halfschaduw is daarom het meest geschikt voor deze plant. Tot slot is het goed om te weten dat deze plant niet te veel geprikkeld moet worden: veel mensen vinden het aanraken van de vallen om ze te doen dichtslaan grappig en interessant, maar dit put de plant snel uit.

Nu weet je alles over de vleesetende plant

De leefwijze van een vleesetende plant is ontzettend bijzonder en met bovenstaande informatie is het verzorgen van deze plant goed te doen. Kortom: een originele en leuke kamerplant. Bekijk online én in onze winkels welke soorten je bij ons kunt kopen!

Back to top