Laden..

Intratuin tekent Groene Pledge: in 2030 is minimaal 50% tuinen groen

Gebrek aan kennis en daadkracht remt verduurzaming Nederlandse tuinen  

Woerden, 11 maart – Nederland telt maar liefst vijf miljoen tuinen. Deze tuinen kunnen een belangrijke troef zijn in de queeste naar oplossingen voor een duurzamere samenleving. Een tuin zorgt immers voor de opname van CO2, biedt insecten en vogels een leefomgeving en draagt bij aan natuurlijke verkoeling – althans wanneer deze op de juiste manier wordt ingericht en onderhouden. Uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Intratuin blijkt dat ruim acht op de tien Nederlandse tuineigenaren weet dat groen in de tuin belangrijk is. Desondanks is minder dan de helft van Nederlanders met een tuin bereid die daadwerkelijk te vergroenen. Op donderdag 23 april tekenen alle Intratuin-vestigingen de Groene Pledge waarin zij zich committeren aan de missie dat Nederlandse tuinen in 2030 voor minimaal 50% uit vegetatie bestaan. 

Hittestress, regenval en afname biodiversiteit te lijf

Nederlandse tuinen bestaan gemiddeld voor 44% uit tegels en slechts voor 36% uit begroeiing. Dit blijkt uit een recente omvangrijke data-analyse van Deloitte in samenwerking met de Climate Adaption Services waarbij het groenpercentage en het vergroeningspotentieel in kaart is gebracht. Uit het onderzoek in opdracht van Intratuin kwam naar voren dat voor twee derde van Nederlandse tuineigenaren een terras of zitje de voornaamste redenen zijn voor een gebrek aan groen in de tuin. Een derde schuift het af op ‘geen zin in onderhoud’. Dat terwijl een groene tuin oplossingen kan bieden voor serieuze, klimaatgerelateerde problemen zoals hittestress, hevige regenval en de afname van de biodiversiteit in Nederland. Planten zorgen immers voor CO2-opname, natuurlijke verkoeling en een goede afwatering en trekken insecten en vogels aan. “Als iedere Nederlander met een tuin wat extra groen zou aanleggen, zouden we in potentie ongeveer een Veluwe aan groen erbij kunnen creëren,” zegt Peter Paul Kleinbussink, directeur Intratuin Nederland. “Het onderzoek toont echter dat er nog veel moet gebeuren voor dat dit zover is.” 

Duurzame transitie in tuin of op balkon

Waar Nederland het belang van een groene tuin lijkt te kennen (83%) en een bijdrage aan de biodiversiteit van ons land belangrijk vindt (80%), is minder dan de helft van de tuineigenaren de komende vijf jaar daadwerkelijk van plan actie te ondernemen om hun tuin te vergroenen. Het ontbreekt Nederland nog aan kennis. Dat je met een sedumdak bijna 23% van je stookkosten kunt besparen ten opzichte van normale isolatie is bij slechts een derde bekend. En dat vijf sedumdaken de potentie hebben om de jaarlijkse CO2-uitstoot van één auto op te nemen weet maar een tiende van Nederland. Minder dan de helft van de Nederlandse tuineigenaren weet dat steden door een gebrek aan groen maar liefst maar liefst 13 graden warmer kunnen worden. Hier wil Intratuin iets aan veranderen. De groenspecialist heeft als missie om Nederland te vergroenen en wil toewerken naar een minimale vegetatie van 50% in de tuinen van ons land. “Wij willen Nederland helpen inzien wat het belang is van een levende, groene tuin en concrete handvatten bieden om de voor- en achtertuin of het balkon of dakterras te verduurzamen en te vergroenen. Dat hoeft niet ingrijpend te zijn en kan vaak met minimaal onderhoud,” aldus Kleinbussink.

Praktische tips | in hoog tempo vergroenen

Wat hoopvol stemt is dat ruim twee derde van Nederland aangeeft dat een tuin voor minimaal 50 procent uit groen zou moeten bestaan. De komende tijd zet de groenspecialist in op educatie om de kennis rondom het belang van het vergroenen van de tuin te vergroten en op concrete activatie zodat Nederland meteen aan de slag kan. Intratuin start deze maand met het weggeven van 50.000 boompjes (zaailingen) om bij te dragen aan de recordpoging van de Nationale Boomfeestdag op 18 maart en het ‘Tegel eruit, plant erin’ initiatief op 27 maart waarbij je een gratis plant krijgt als je een stoeptegel inlevert. Het milieu is overigens niet de enige goede reden voor een groenere tuin. Méér dan de helft van de Nederlandse tuineigenaren zien de tuin als een welkom stukje natuur in een versteende omgeving en voor 70 procent is tuinieren een ontspannende bezigheid

500.000 nieuwe bomen | Tegel eruit, plant erin | Groene Pledge

  • Vanaf zaterdag 14 maart krijg je bij besteding van €15,- een gratis zaailing cadeau bij Intratuin. In totaal worden er 000 boompjes (zaailingen) weggegeven, om concreet bij te dragen aan de vergroening van de Nederlandse tuinen en aan de recordpoging van de Nationale Boomfeestdag op woensdag 18 maart: 500.000 nieuwe bomen in Nederland.
  • Op zaterdag 28 maart vindt de Tegel eruit, plant erin-actie plaats en kun je bij alle vestigingen van Intratuin in Nederland een stoep- of terrastegel inruilen voor een gratis plant (zolang de voorraad strekt).
  • Op donderdag 23 april tekenen alle Intratuin-vestigingen de Groene Pledge waarin zij beloven zich actief in te zetten om toe te werken naar de missie: in 2030 bestaan de Nederlandse tuinen minimaal voor 50% uit groen.

Over het onderzoek

Nederland telt zo’n vijf miljoen tuineigenaren. Wat vinden deze tuineigenaren van de Nederlandse tuin? Hoe beoordelen ze het duurzaamheidsgehalte van de eigen tuin en die van de gemiddelde Nederlander? Staan Nederlanders open voor het vergroenen van hun tuinen? En weten ze wat een groene(re) tuin voor de omgeving kan betekenen? Dit en meer liet Intratuin uitzoeken middels onafhankelijk onderzoek door PanelWizard onder 1.065 respondenten.

EINDE PERSBERICHT

Over Intratuin

Intratuin is een organisatie, waarin praktijkervaring en specialistische kennis elkaar versterken. Een hechte band van samenwerkende ondernemers en beroepskrachten. De Intratuin formule bestaat 40 jaar en heeft 65 franchisevestigingen, waarvan 53 in Nederland, 3 in België en 10 in Duitsland. Intratuin is een belevenis in elk seizoen. Als tuincentrum en sfeerwinkel maakt Intratuin winkelen voor tuin, huis en balkon tot een inspirerende vrijetijdsbesteding. Kleurrijk, sfeervol, praktisch en gastvrij. En altijd biedt Intratuin iets extra’s: stylingtips, creatieve workshops en speciale acties die onze klanten elk bezoek weer op nieuwe tuin- en woonideeën brengen. Meer informatie over een vestiging in de buurt is te vinden op www.intratuin.nl.

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie

Heb je vragen over het onderzoek of ben je geïnteresseerd in een samenvatting van de onderzoeksresultaten, dan kun je contact opnemen met Emma Kraanen via emma@blyde.nl of 06-13016533. Ook voor interviewverzoeken en vragen naar aanleiding van bovenstaand persbericht kun je bij Emma Kraanen/Blyde Benelux terecht.

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top