Laden..
Hibiscus snoeien en verzorgen

Hibiscus snoeien en verzorgen

De Hibiscus is bij ons ook wel bekend als de Altheastruik en hij is familie van de Chinese roos. De Hibiscus heeft prachtige grote bloemen en bloeit lang en uitbundig, van juli tot oktober. Elke bloem afzonderlijk bloeit maar enkele dagen, maar omdat de struik zo vol met knoppen zit, heb je toch heel lang plezier van deze heester! In de winter verliest de Hibiscus zijn blad. Hij kan uitgroeien tot een flinke struik van wel 3 meter hoog, maar meestal blijft hij iets kleiner dan dat, tussen de 1,5 en 2,5 meter. Wij vertellen je graag hoe je deze prachtige (na)zomerbloeier moet verzorgen en hoe je hem kunt snoeien!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Hibiscus soorten

Wellicht ken je de Hibiscus vooral als kamerplant en binnen vind je hem inderdaad ook terug. Dit is dan meestal de Hibiscus rosa-sinensis of de Chinese roos. In onze Nederlandse tuinen vind je de Hibiscus syriacus, of tuinhibiscus, dit is de enige soort die voldoende winterhard is voor ons klimaat.
De verschillende soorten van de Hibiscus zijn met name te onderscheiden door de bloemen en de kleur hiervan. Ze bloemkleur varieert namelijk van wit, roze en rood tot blauw en paars.
Er zijn veel gecultiveerde soorten van de Hibiscus. De Hibiscus is een soort die vaak geënt wordt op een andere plant met een sterker wortelgestel.

Een gecultiveerde soort is een plant met specifieke eigenschappen die opgekweekt is door een kweker.

Hibiscus soorten

Ideale standplaats voor de Hibiscus

De Hibiscus houdt erg van de lentezon én van de ochtendzon. Later in het jaar wil hij liever niet de felle middagzon. Dit benadeelt zijn groei en zorgt dat de bloemen slap kunnen gaan hangen of zelfs verdorren en daardoor veel sneller uitgebloeid zijn. Bescherm je Hibiscus dus tegen de felle zomerzon in de middag, een parasol of schaduwdoek kan hier ook helpen! Verder staat de Hibiscus graag uit de wind en hij houdt van humusrijke, losse en waterdoorlatende grond.

Hibiscus planten

Nadat je een Hibiscus hebt gepland zal hij het eerste jaar waarschijnlijk niet hard groeien en misschien wat later zijn blad krijgen. Dit zal vanzelf herstellen, zodra de plant voldoende geworteld is.

Hibiscus verzorgen

De Hibiscus die wij in Nederland planten kan redelijk tegen vorst, maar bescherm een nieuwe Hibiscus in de winter extra door de grond met een laag bladeren of stro te bedekken. De grond rond de Hibiscus kan beter niet uitdrogen, een mulchlaag rond de struik helpt hierbij. In de lente, bijvoorbeeld na het snoeien, kun je wat organische voeding geven, bijvoorbeeld beendermeel of bloedmeel. Heb je een Hibiscus als kamerplant? Dan is hij wat lastiger mooi te houden. Hij moet veel licht krijgen en je mag hem absoluut niet draaien, anders laat hij zijn bloemen vallen!

Hibiscus snoeien

Waarom moet je een Hibiscus snoeien?

Een Hibiscus hoeft niet per se gesnoeid te worden, meestal krijgt de plant uit zichzelf een mooie vorm. Dode takken, welke kunnen ontstaan door extreme vorst, kun je wel het beste even weghalen, dan krijgen de gezonde takken meer ruimte. Vind je de Hibiscus te groot worden? Dan mag je hem wel gewoon snoeien! Heb je het idee dat je Hibiscus minder bloemen geeft? Dan kun je hem verjongen door te snoeien.

Hoe vaak en wanneer moet je een Hibiscus snoeien?

Snoei de heester maximaal éénmaal per jaar, in maart. Heb je de Hibiscus net geplant? Dan is het slim om hem sowieso in maart tot de helft terug te snoeien, hierdoor gaat hij mooi vertakken.

Hoe snoei je een Hibiscus?

Wil je drastisch snoeien of de heester verjongen? Dan mag je hoofdtakken terug knippen tot op 50 cm. Laat de middelste takken wat langer, voor de mooiste vorm en knip boven een oog. Je kan het drastischer snoeien ook uitspreiden over 2 jaar, dan zit je minder met een kale plek in de tuin. Je hoeft niet bang te zijn dat je Hibiscus niet gaat bloeien: deze plant bloeit op eenjarig hout, dus op de takken die datzelfde jaar weer zullen gaan groeien!
Uitgebloeide bloemen vallen vanzelf van de struik af en hoef je dus niet te snoeien. De zaaddozen kun je gewoon laten zitten, je zal niet meer bloemen krijgen als je deze verwijderd.
Is jouw Hibiscus geënt? Dan kunnen er takken vanuit de stam groeien en die zullen dan waarschijnlijk een andere kleur bloemen krijgen. Over het algemeen is de stam sterker dan de Hibiscus die erop geënt is en daarom kun je deze takken het best zo dicht mogelijk bij de stam wegsnoeien voor hij je Hibiscus verdrukt.

Met welk gereedschap snoei je een Hibiscus?

Elke snoeischaar, takkenschaar of snoeizaag is prima om de Hibiscus te snoeien. Zorg altijd voor scherp en schoon gereedschap, dan krijg je de mooiste snijwonden en minste kans op (verspreiding van) ziektes.

Gereedschap voor het snoeien van de Hibiscus

Ziektes en plagen

Krijgt je Hibiscus gele vlekken op zijn bladeren? Dan heeft hij waarschijnlijk een gebrek aan kalium. Geef hem dan wat kaliumhoudende meststoffen. Een sterke plant op de juiste plek zal altijd beter bestand zijn tegen ziektes en plagen!

Luizen en roetdauw

Een Hibiscus kan last krijgen van luizen als hij in de wind of op de tocht staat. Luizen scheiden honingdauw af en dit kan weer schimmels aantrekken, zoals roetdauw. Je krijgt dan zwarte vlekken op de bladeren. Voorkom roetdauw door de luizen aan te pakken, dit kan namelijk relatief eenvoudig door ze met een waterstraal van het blad af te spuiten. Eventueel zijn er ook biologische luizenmiddelen om luis te bestrijden.

Hibiscus stekken

De Hibiscus krijgt vaak een hoop bewondering en er is goed nieuws: hij is namelijk makkelijk te stekken! Vaak zaait de heester zichzelf al uit en kun je de baby Hibiscus simpel verder laten uitgroeien op een andere plaats. Je kunt ook stekjes via de wortels kweken. Op de wortels zitten knoppen. Snij in het najaar de wortel schuin af, zodat je een stek hebt van ongeveer 5 cm. Steek deze in turfmolm met stekpoeder en zorg dat de knop of het oog boven de grond uitkomt. Laat hem dan enkele weken lekker groeien, met voldoende vocht en op een plek met schaduw en daarna kan hij overgeplant worden in een pot of in de tuin.

Hibiscus verplaatsen

Een Hibiscus kun het het beste verplanten in het voorjaar. Snoei de plant eerst ver terug, dan zijn de wortels en de struik direct beter in balans. De Hibiscus herstelt zich redelijk snel, je kunt hem helpen door de grond goed los te maken en veel humus toe te voegen.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE
Back to top