Laden..
Goed nieuws, we zijn weer open! Zoek hier jouw Intratuin.
Olijfboom snoeien en verzorgen

Olijfboom snoeien en verzorgen

Olijfbomen zijn echte sieraden voor je tuin. Hoe ouder en groter de boom, hoe mooier hij wordt! Olijfbomen kan je prima buiten zetten in ons land, maar het Nederlandse klimaat is niet ideaal en daarom moet je wel goed voor deze parel zorgen. Wij vertellen je alles over de Olijfboom, hoe je hem moet verzorgen en hoe je hem moet snoeien!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Over de Olijfboom

De Olijfboom zoals wij die kennen is de Olea Europaea en komt oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse zee. De Olijf is een groenblijvende boom die erg oud kan worden. Hij groeit maar langzaam en het kan ook tot 5 jaar duren voor hij olijven gaat dragen. Het is echter een prachtige boom met een grillige stam, welke steeds mooier wordt met de jaren. De stam kan op een gegeven moment ook hol worden door zijn leeftijd.
Olijfbomen zijn er als struik, op stam en als bol gesnoeid. De meest geziene soort is de olijf op stam.
De Olijfboom bloeit rond eind mei, begin juni, maar alleen als hij voldoende zon heeft gekregen in het voorjaar én lage wintertemperaturen heeft gehad. Blijft het de zomer lang genoeg warm, dan kun je ook olijven krijgen, maar eet deze liever niet! Het kan namelijk zijn dat de Olijf bij de kweker tegen ongedierte is behandeld met bestrijdingsmiddelen en dan is het niet verantwoord van de vruchten te eten.

Olijfbomen (Olea Europaea)

Ideale standplaats voor de Olijfboom

De Olijfboom kan je zowel binnen als buiten neerzetten. Buiten wordt hij vaak in een pot of als kuipplant gehouden en in de winter naar binnen (schuur of koude kas) gehaald, maar hij kan ook in de volle grond. In de volle grond heb je alleen minder goede mogelijkheden voor bescherming tegen vorst en met name jonge bomen kun je beter eerst in een pot houden. De Olijf houdt van koele winters, net boven het vriespunt en tot een graad of 10 is ideaal voor vruchtvorming. Hij heeft wel licht nodig, want de Olijfboom houdt van zon: hoe meer zon, hoe beter! Dit geldt zowel voor binnen als buiten. Buiten staat hij het liefst ook beschut tegen de wind. De grondsoort is voor de Olijf niet heel erg van belang, zolang deze goed waterdoorlatend is en hij genoeg voeding krijgt.

Olijfboom verzorgen

Water geven

Ondanks dat de Olijfboom uit warme droge streken komt, heeft hij wel veel water nodig. De olijfboom wortelt in de natuur heel erg diep, waardoor hij beter bestand is tegen droogte. Staat je boom echter net in de tuin of staat hij in een pot, dan heeft hij regelmatig een extra slok nodig. Zorg dat de kluit van de boom nooit uitdroogt en altijd licht vochtig is. Dit betekent dat je hem in warme periodes wel 2 tot 3 keer in de week water moet geven en ook in de winter moet je in de gaten houden dat hij niet te droog wordt. Controleer hoeveel water je geeft door een vinger een cm of 5 in de grond te steken. Is de grond daar de dag na watergeven al droog? Geef dan wat meer. Is het na 3 of 4 dagen nog steeds nat? Dan geef je teveel. Worden de bladeren geel of bruin? Dan geef je waarschijnlijk te veel water. Voorkom altijd dat de wortels in een laagje water komen te staan, want deze kunnen daardoor gaan rotten. Als je olijf in een pot staat, leg dan een laag hydrokorrels of bloempotscherven onderin de pot, waar overtollig water tussen weg kan zakken. En geef nooit water als het vriest!

Olijfboom in kuipOlijfboom in kuip

Winter bescherming bij vorst

Een Olijfboom is matig bestand tegen vorst. Olijfbomen zijn in zekere mate dus wel winterhard, maar met name kleinere bomen of langere vorstperiodes vragen toch om extra beschermende maatregelen. Hoe dikker de stam, hoe beter je boom tegen vorst kan. Neem vooral het zekere voor het onzekere, beter teveel beschermd, dan een dode Olijfboom! Dek de stam en kluit af met dik fleecedoek of jute. Een Olijf in pot kun je ook tijdelijk in de schuur of garage zetten, hier moet dan wel licht binnen kunnen komen. Stook deze niet warm, een temperatuur tussen 1 en 10 graden is ideaal. Een Olijfboom in volle grond kun je tevens voorzien van een dikke laag stro over de kluit. Eventueel kun je over de kruin ook een doek doen of gebruik een speciale winterhoes. Deze bedekking moet nog wel lucht en licht doorlaten, gebruik dus nooit luchtdichte folie over de kruin. Noppenfolie kan wel om een pot. Haal alles weer weg zodra de vorst voorbij is en geef je boom dan gelijk wat extra water om eventuele uitdroging door de vorst weer te compenseren. Let wel goed op de bodemtemperatuur, je wil de kluit niet bevriezen!

Bemesten

In de groeimaanden van maart tot en met september krijgt de Olea graag wat extra kalk en koemestkorrels of mediterrane plantenmest.

Voor de Olijfboom

Olijfboom snoeien

De olijf wil ook graag gesnoeid worden.

Olijfboom in potOlijfboom in pot

Waarom moet je een Olijfboom snoeien?

Door de Olea te snoeien behoudt hij een mooie vorm en door langere takken terug te knippen zal er daarna vertakking optreden, wat de boom voller maakt. Ook zullen takken in de basis kaler worden als je ze lang laat doorgroeien. Daarnaast geef je de plant meer lucht door te snoeien en kan zonlicht tot dieper in de plant doordringen. Dit bevordert de groei.

Hoe vaak en wanneer moet je een Olijfboom snoeien?

Snoei een Olijfboom één keer per jaar in het voorjaar, aan de start van het groeiseizoen. Veel snoei zal hij meestal niet nodig hebben, omdat hij maar langzaam groeit.

Hoe snoei je een Olijfboom?

Knip naar binnen groeiende takken en dode takken weg. Ongewenste takken, op bijvoorbeeld de stam, kun je ook wegknippen. Verder is het snoei op het oog en naar smaak. Snoei vooral verticale takken, de horizontale zorgen voor de karakteristieke vorm. Van de kruin kun je één derde wegknippen. Wees niet bang dat je teveel snoeit, meer snoeien betekent ook harder groeien!

Met welk gereedschap snoei je een Olijfboom?

Snoei altijd met schoon en scherp gereedschap, hiermee voorkom je lelijke snijwonden en zal de boom het snelst herstellen. Een gewone snoeischaar zal prima voldoen voor een Olijfboompje. Heb je een flinke jongen staan, dan heb je wellicht ook een snoeizaag of takkenschaar nodig.

Gereedschap voor het snoeien van de Olijf

Bekijk ook de video, waarin Lodewijk je vertelt over de Olijfboom.

Ziektes en plagen

Een Olijf is sterk en bij goede verzorging zal hij weinig last krijgen van ziektes of plagen. Heb je last van veel bladafval, gekrulde of verkleurde bladeren? Dan is er iets mis met zijn omstandigheden, dan staat hij te donker of is hij te nat of te droog.
De Olijf kan last krijgen van luizen, zoals wolluis of schildluis. Dit herken je aan witte plukken op de plant. Je kunt proberen de luizen weg te spoelen met water. Er zijn ook biologische bestrijdingsmiddelen die kunnen helpen.

Olijfboom stekken

Een Olijfboom is op meerdere manieren te stekken of vermeerderen. Je kunt een eenjarige twijg óf een oudere tak met jonge scheut afknippen. Zorg dat je een tak hebt van ongeveer 20-25 cm en steek deze diep in de stek- of potgrond, tot er nog maar 1 bladknop boven de aarde uitsteekt. Met genoeg warmte, licht en water zal hij al na enkele weken wortels ontwikkelen.
Een andere methode heet ‘afbuigen’. Kies een tak van de moederplant, buig deze naar de grond en zorg dat hij daar vast blijft zitten, bijvoorbeeld onder een steen. Op deze manier zullen ook na enkele weken wortels worden ontwikkelt en kun je de nieuwe plant losknippen van zijn moeder.
Tot slot kun je ook een olijfpit in water leggen, ongeveer een week of tot hij wortels krijgt. Daarna stop je hem in stekgrond.

Olijfboom verpotten

De Olijfboom groeit maar traag, maar als hij groter wordt kan het wel lonen om hem te verpotten. Doe dit in de lente, dan heeft de Olijf daarna genoeg kracht om de wortels te herstellen en kies een nieuwe pot van minimaal 20% groter. Met een buiten bloempot kun je zelfs 30% groter gaan.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE
Back to top