Laden..
Perenboom snoeien en verzorgen

Perenboom snoeien en verzorgen

Een perenboom snoeien is niet moeilijk. Je snoeit hem namelijk op dezelfde manier als een appelboom. Door een perenboom te snoeien krijg je net als bij de appelboom ook betere vruchten. En die vruchten kun je gebruiken in heerlijke gerechten of zo uit de hand eten. Lekker als dorstlesser bij warm weer! Maar voor die mooie peren moet je een perenboom wel snoeien en verzorgen. Wij leggen je uit hoe je dit aanpakt.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Herkomst van de perenboom

De Pyrus (Latijnse naam van de peer) is al eeuwen een fruitsoort die van nature voorkomt in de gematigde streken van het noordelijke halfrond. Al ruim 1000 jaar voor de jaartelling worden peren genoemd in geschriften. Ook in de periode tot 1000 jaar na Chr. werd de peer vaak benoemd. In de jaren erna zijn er vele soorten perenbomen gekweekt en is er een duidelijke splitsing gekomen in 3 verschillende soorten: de handpeer, de stoofpeer en de sierpeer.

Perenboom herkennen

Een appelboom en een perenboom worden nogal eens door elkaar gehaald. Je kunt ze natuurlijk het beste herkennen aan hun vruchten, maar soms krijgt een appelboom of perenboom geen vruchten. Wil je weten of je een appelboom of perenboom in de tuin hebt staan? Je kunt ze herkennen aan de volgende kenmerken:

Appelboom Perenboom
Rond blad Puntig blad
Rood/roze bloesem Zuiver witte bloesem
Rond gevormde kroon Druppelvormige kroon
Stompe knoppen Puntige knoppen

Verschillende soorten perenbomen

Binnen de verschillende soorten perenbomen is er een eenvoudige indeling te maken.

Handpeer

Een handpeer is een peer die je zo van de boom kan plukken en op kunt eten. Je hoeft hem niet eerst te bakken, koken of stoven. De handpeer is mede daardoor ook de meest voorkomende soort en zijn de meeste soorten hiervoor gekweekt.

Stoofpeer

Je kunt ontzettend veel verschillende gerechten maken met een stoofpeer. De het meest bekend zijn natuurlijk de stoofpeertjes in wijn, kaneel en kruidnagel. Niet moeilijk om te maken en je kunt dit de peren koud én warm eten. Ook kun je heerlijke taarten maken met stoofperen. Deze zijn daar meer geschikt voor dan de handperen.

Sierpeer

Naast stoofperen en handperen zijn er ook verschillende soorten sierperen. Deze bloeien met prachtige bloesem en je herkent deze boom aan zijn druppelvorm met spitse punt. De zuiver witte bloesem siert de sierpeerboom in de lente, en geeft na de bloei een wolk van witte bloemblaadjes die wel wat weg heeft van sneeuw.

Perenbomen

Hoe verzorg je een perenboom

Een perenboom heeft niet veel verzorging nodig. Bij het planten is het goed om onderin het plantgat een laag potgrond te doen om hem een fijne start te geven. Het plantgat kun je net zo groot maken als de kluit van de boom. Geef hem na het planten een flinke plens water. Als je een perenboom hebt geplant hoef je hem alleen nog maar te snoeien en te controleren op ziektes. Als je de boom in een pot hebt geplant moet je wel in de gaten houden of de grond niet uitdroogt.

Als je jouw fruitboom het allerbeste wilt geven kun je in het voorjaar mest strooien. De boom kan dan de voedingsstoffen opnemen voor een ‘boost’ richting de zomer. Verder is het snoeien van een perenboom de beste verzorging die je hem kan geven. Door te snoeien geef je hem ieder jaar voldoende kracht voor nieuwe vruchten.

Tip: In onze blog fruitbomen snoeien en verzorgen leggen we uit hoe je ook andere soorten fruitbomen zoals de citrusboom moet verzorgen.

Ziektes bij een perenboom voorkomen en bestrijden

Roest

Roest is een schimmelinfectie van het blad aan de perenboom. Het heeft een rood/bruine kleur en daarom ook de naam. Het is niet schadelijk voor de boom zelf, het blad valt wel eerder af in de herfst.

Perengalmijt

Perengalmijt is een soort mijt dat zijn eitjes in het blad legt wat zorgt voor rare ribbelingen of rode bultjes in het blad. Later zal de mijt uit het blad komen maar het blad heeft er niet veel last van. Ook de op de peren kunnen deze ribbelingen zitten. Je kunt de vruchten nog eten alleen zien ze er wat minder mooi uit.

Hoe moet je een perenboom snoeien

Appels en peren kun je eigenlijk niet met elkaar vergelijken, maar toch hebben ze wel dezelfde snoeiperiode. Ook de manier waarop je een perenboom snoeit is hetzelfde een appelboom snoeien.

Wanneer moet je een perenboom snoeien

Er zijn twee perioden waarin je een perenboom moet snoeien:

  • Wintersnoei (voor de bloei vanaf december tot april)
  • Zomersnoei (in juni – augustus)

Een perenboom moet je snoeien om betere vruchten te krijgen. Daarbij is het ook voor de boom zelf noodzakelijk. Nadat hij gesnoeid is kan hij zijn energie richten op de bloesem en de vruchten in plaats van op het blad.

De wintersnoei van de perenboom

In het groeiseizoen heeft de perenboom mooie takken kunnen vormen waar volgend jaar vruchten aankomen. Sommige takken groeien snel en recht omhoog. Deze takken hebben ook vaak net een andere kleur zoals rood/bruin met witte stipjes. Dit soort takken noemen we waterloten. In de winter mag je deze takken helemaal wegsnoeien. Hou wel één of twee knoppen aan de tak en knip net boven de knop die naar buiten of naar onderen wijst. Als je een knop kiest die naar buiten of naar beneden wijst krijg je takken die breed uit lopen of zelfs horizontaal uitgroeien. Dit zijn precies de takken waar volgend jaar bloesem aan zal komen en dus vruchten aan zullen gaan groeien!

De zomersnoei van de perenboom

In de zomer mag je een perenboom in vorm snoeien. Bij deze snoei gaat het ook om het snoeien van de waterloten. Daardoor zal de energie van de fruitboom niet in de bladeren gaan zitten maar naar de vruchten gaan. maar let wel op dat je de boom niet helemaal kaal snoeit, hij heeft zijn bladeren ook hard nodig.

Waarmee snoei je een perenboom

Het snoeien van takken kun je doen met een ‘normale snoeischaar‘. Wil je wat dikkere takken snoeien dan raden wij een takkenschaar aan. Deze kan tot 4 cm dikke takken snoeien. Wil je echt rigoureus grote zijtakken/armen van een perenboom afhalen? Neem dan een scherpe snoeizaag of een kettingzaag. Voor ieder soort gereedschap geldt dat de scharen of bladen scherp moeten zijn. Een nette en schone snede zorgt voor minder ziektes en de appelboom kan er beter van herstellen.

Gereedschap voor het snoeien van een perenboom

Bekijk alle perenbomen in de webshop

Reacties (22)
C
Carolien
22 augustus 2018, 08:05
Ik heb een raar probleem: mijn nu driejarige perenboom (bij verkoop zei men dat het een Poire William is) geeft vanaf vorig jaar ontzettend veel , goed uitziende peren, het kleine boompje hangt er helemaal krom van. Maar als ze rijp zijn, zijn ze van binnen al bedorven, rond het klokhuis! Het lijkt wel of het een beetje en uit de krachten gegroeide boompje is!Wat te doen? en hoe komt het?
S
Steef Maarsen
22 augustus 2018, 16:24
Hallo Carolien, Het klinkt als Borium-tekort. Dit zorgt voor Hartrot. Door een hoge PH-waarde van de grond kan dit te kort voorkomen, even als op lichte zandgrond. Door het geven van kunstmest (waar een gehalte van Borium en Fosfor in zit) kan dit verholpen worden. Succes!
R
Rogier
23 april 2019, 10:38
Hallo, ik heb een Pyrus communis die een 3 jaar oud is maar nu voor het 2de jaar geen bloesem (bloemen) geeft en dus ook geen peren. Hoe komt dat?
S
Steef Maarsen
3 mei 2019, 15:49
Hallo, een peer heeft meestal een jaar goed en een jaar minder bloemen. Het klinkt als of de peer iets mist of zich erg richt op de groei/ het aanmaken van takken en blad. Een peer heeft ook echt (ja, echt!) jaarlijks een snoeibeurt nodig, om de boom te laten richten op het aanmaken van bloemen, mits je de peer wilt laten groeien.
H
Hans
16 augustus 2019, 18:24
Goeie avond Steef, ik heb een behoorlijk hoge perenboom in de tuin we wonen vlak aan zee, bij de minste geringste storm vallen de peren als rijpe appeltjes van de boom. Ik zal de perenboom inkorten, maar wat is de beste manier en wanneer kan ik dat doen. M vr gr Hans
S
Steef Maarsen
28 augustus 2019, 13:38
Hallo Hans, een perenboom kan je het beste snoeien in de winterperiode als de plant in rust is. Als je echt de hoogte er uit wilt halen, moet je de grote gesteltakken snoeien. Het liefst de takken die recht omhooggaan. Er groeien meer vruchten aan de takken die horizontaal groeien. Succes!
M
Maike
15 september 2019, 08:35
Beste Steef, \ \ Wij hebben een stoofpeer in de tuin staan en vorig voorjaar hebben we de waterloten er nier afgehaald. Nu willen we de peren gaan oogsten. Is het dan verstandig om nu al de oude waterloten eraf te halen of moeten we wachten tot echt de winter (rond januari)? \ \ Met vriendelijke groet, Maike
S
Steef Maarsen
11 november 2019, 11:11
Hallo Maike, wacht nog even met de snoei. Het is beter om echt in de winterperiode te snoeien (januari bij temperaturen boven 0°c is prima!). Dan is de boom in rust en is er amper tot geen mogelijk tot schade. Succes!
d
daan
6 maart 2020, 09:17
Hallo Steef, \ \ Voorjaar 2019 een Conference perenboom uit de Betuwe in de voortuin gezet, 12 jr oud.. Afgelopen zomer wel blad, geen peren. Nu geen bloesem en zie ook nog nauwelijks knopjes. \ Van de zomer waren we twee weken op vakantie, precies in de extreem droge periode. De vrees is dat dat hem net de das om heeft gedaan... Kan het zijn dat hij al dood is? Of kan het zijn dat hij gewoon bezig is met op krachten komen en nog goed wortelen? \ Dank en groet, Daan
S
Steef Maarsen
6 maart 2020, 15:20
Hallo Daan, \ geen paniek geen paniek, nog geen enkele Perenboom staat in bloei of lopen de knoppen al uit. Het is pas begint maart. Mochten de knoppen over 4 a 5 weken nog steeds niet uitlopen dan moet je even aan de bel trekken. Tot die tijd nog even de \"wachtstand\" aan.
M
Marianne
18 april 2020, 17:46
Hallo, \ Onze perenboom stond vol in de bloei, prachtig. Nu zie ik ongelooflijk veel vruchtaanzetten. Moet ik er een aantal uithalen om grotere peren te krijgen of regelt de boom dit zelf?
S
Steef Maarsen
25 mei 2020, 14:42
Hallo Marianne, deels zal de boom dit zelf op lossen. Als een zaadje niet is bevrucht zal deze vrucht hoe dan ook afvallen. Maar als er echt veel te veel aan zitten kan je een deel weg halen. Deze vruchten worden niet perse groter maar wel gezonder en zien er veel al beter uit. Succes!
S
Sara
1 mei 2020, 07:54
Hoi Steef \ \ Er zitten veel vruchten aan mijn perenboom dit jaar, moet ik er wat peertjes tussenuit halen om de andere groter te kunnen laten groeien? \ \ Groetjes, Sara
S
Steef Maarsen
25 mei 2020, 15:21
Hallo Sara, ja dit kan je doen, maar je kan ook nog even wachten. Als een zaadje niet is bevrucht, valt de peer er vanzelf af. Hierna kan je inderdaad wat dunnen. Succes!
T
Tanya Egberts
1 mei 2020, 15:12
Hallo Steef, \ Bij onze nieuwe woning staan een peer, een abrikoos en een appelboompje. Heerlijke verrassing, zoveel fruit, hoewel alleen de peer vrucht geeft, de boompjes zijn een paar jaar oud. De peer gaf zelfs heel veel vrucht afgelopen jaar en nu zitten er weer honderden knoppen aan. Ik zal hem in juni/juli moeten uitdunnen om echt lekkere grote zoete handperen te krijgen. Nu het probleem van afgelopen jaar: de meeste peren werden opgevreten door ???? wespen ..... er zaten wel 10-15 wespen in een peer en dagelijks vernielden zij er tientallen. De peren werden letterlijk uitgehold... Dit jaar ben ik van plan een net over de boom te spannen, weet jij of dit afdoende helpt? Zijn er andere oplossingen te bedenken? \ Groeten, Tanya
S
Steef Maarsen
25 mei 2020, 15:37
Hallo Tanya, een fijnmazig net kan zeker helpen, maar het houdt ook andere goede beestjes tegen. Wespen houden van fruit dus maak een fruittafel. Snij wat peren doormidden en serveer deze vlakbij de boom. De peren doorgesneden peren zijn aantrekkelijker dan de peren die nog heel zijn. Dus blijven ze van de boom weg. Rottend fruit is ook aantrekkelijk voor de wesp, geur sterkt. Wellicht helpt dat ook. Succes!
A
A. Wijs
29 april 2022, 15:09
Beste Steef, Ik heb nu 4 jaar 2 perenbomen in de tuin: een Pyrus Communis Beurré Hardy en een Pyrus Communis Doyenné du Comice. Beide bomen hebben 2 hoofdstammen (NB: Het gaat niet om uitlopers van de wortelstok). Het gekke is dat bij beide bomen de ene stam wel bloesem draagt, en de ander niet. Nou vroeg ik me af of dat betekent dat ik de niet-bloesemdragende stam het beste weg kan snoeien? Of kan het volgend jaar net zo goed omgekeerd zijn? Dus dat de stam die nu geen bloesem draagt volgend jaar wel bloesem draagt? Alvast dank voor jullie advies.
I
Intratuin
3 mei 2022, 16:26

Beste A,

Begrijp ik goed dat bij beide bomen al meerdere jaren slechts één stam bloesem krijgt? Of zie je dit pas dit jaar voor het eerst? Bloesem is meestal rijkelijker aanwezig aan de kant met de meeste in de zon, of juist de kant waar de minste wind op komt. Ik zou in ieder geval de stam nog niet opgeven als het een recent 'probleem' is, kijk het nog aan tot volgend jaar. Wellicht heeft die ene kant van de stam betere sapstromen heeft en de andere kant wat langer nodig heeft om tot bloei te komen.

^Intratuin

A
A. Wijs
4 mei 2022, 02:07
Beste Intratuin, vorig jaar heeft 1 van de 2 bomen helemaal geen vruchten gedragen, en de ander bijna niet. Aan welke stam die ene boom dat ene vruchtje droeg weet ik niet meer. Kan het zijn dat de stam die geen vruchten draagt teveel met groei bezig is? In ieder geval is bij een van de twee bomen de stam die geen vruchten draagt kaarsrecht omhoog aan het schieten, zonder zijtakken. Kan dat verklaren waarom die stam geen vruchten draagt?
I
Intratuin
5 mei 2022, 16:18

Beste A,

Het kan zeker zijn dat de boom te veel bezig is geweest met groei en daardoor minder met de vorming van bloemen en vruchten. Het is dan echter nog steeds de vraag waarom hij dit heeft gedaan en dit is lastig te beantwoorden. Wat je het beste kunt doen is een paar foto's van beide bomen maken en even langsgaan bij een van onze winkels. Een van onze groenexperts kan dan even bekijken wat er aan de hand kan zijn met jouw bomen! Zorg bij het maken van de foto's dat je ook een duidelijke foto maakt van het blad, wellicht heeft de soort perenboom of het specifieke ras nog iets te maken met zijn gedrag.

^Intratuin

S
Stephanie
8 augustus 2022, 13:39
Hoi, door de hitte van een paar weken terug zijn alle blaadjes van mijn perenbomen afgebrand (Wij waren op vakantie en de buren hebben helaas de bomen geen water gegeven). De ene boom heeft er nog wel 3 peertjes aan zitten, maar geen blaadjes meer. Als ik de stammen schraap zijn de bomen nog groen, ze leven dus nog wel in hun plantenbakken gelukkig. Wat kan ik nu doen om ervoor te zorgen dat ze volgend jaar ook nog leven en weer gaan bloeien?
I
Intratuin
8 augustus 2022, 15:09

Beste Stephanie, 

Balen dat je perenboom nu bruine bladeren heeft! Probeer de peren die er hangen te plukken, anders putten ze de boom nog meer uit. Vervolgens kun je een mulchlaag onder de perenboom leggen die je in droge perioden 1x per week goed nat maakt. Lees in onze blog alles over mulch en waarom dit zo goed is voor je tuinplanten: https://www.intratuin.nl/inspiratie/mulch-en-mulchen

Hopelijk geeft deze mulchlaag jouw perenboom weer een boost om volgend jaar weer mooi te bloeien. 

Succes!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE
Back to top