Zo’n bbq op gas bestaat in vele soorten en maten. De bekendste, meest gebruikelijke uitvoering is de staande editie die veel thuiskoks in de tuin hebben staan – in de winter vaak voorzien van een afdekkend zeil. Dat betekent niet dat het product niet in kleinere vorm bestaat. Sterker nog: je kunt ook gaan voor wat we een tafel-gasbarbecue noemen: een exemplaar dat veel minder ruimte in beslag neemt en daardoor dikwijls wordt gespot op balkons van flats, appartementen en andere bovenwoningen. Andere variaties zijn kogelbarbecues, die qua design veel weghebben van traditionele houtskoolbarbecues, en uitvoeringen die een middelmaatje vormen tussen de doorsnee en de tafelvariant. Deze exemplaren worden veel gebruikt op campings en in kleinere tuinen.
Je ziet – een gas bbq komt voor in diverse vormen. En hoewel er veel verschillen zijn, ontdek je al snel de gelijkenissen die de verschillende variaties met elkaar gemeen hebben. Zo delen ze bijvoorbeeld de onderstaande voordelen met elkaar.
Dit type…
- Vereist géén gedoe met briketten of houtskool en garandeert op die manier schone vingers en handen;
- Zorgt voor weinig rookontwikkeling;
- Is snel op temperatuur – welke daarna goed is te regelen en reguleren.
- Is verkrijgbaar in grootschalige, maar ook compactere vormen en dus interessant voor praktisch iedere thuiskok;
- Is voordeliger dan bijvoorbeeld de aanschaf van een keuken buitenshuis;
Zijn er dan ook nadelen te ontdekken aan dit type bbq? Afhankelijk van wat je gebruiksdoelen zijn – ja. Zo heeft dit een gas bbq…
- Altijd gasflessen nodig;
- Geen ruim kookoppervlak, iets wat bij bijvoorbeeld een keuken buitenshuis wél het geval is;
- Meestal te weinig ruimte om eten te bereiden voor grote gezelschappen;
- Geen features als zijbranders.
Een gasbarbecue is geschikt voor iedere thuiskok