Laden..
Beukenhaag (Fagus)

Beukenhaag (Fagus)

Beukenhagen zijn erg populair en niet voor niks: ze passen in elke tuin en zijn prachtig als groene afscheiding. Ze kunnen heel hoog worden, maar je kunt een beukenhaag snoeien op elke gewenste hoogte. Een beukenhaag wordt soms verward met een haag van de haagbeuk. De haagbeuk is echter een ander soort plant. Beukenhagen worden gevormd door een rij van de echte beuk, dit is de Fagus. De haagbeuk heeft de naam Carpinus. De Fagus heeft glad, glanzend blad in de kleur rood of groen welke bruin worden in de herfst en de hele winter blijven zitten. De Carpinus heeft kleiner blad met kartels en duidelijke nerven. De Carpinus is kaal in de winter.

Er zijn in totaal ongeveer 10 soorten Fagus, in Nederland en België komt de Fagus sylvatica voor. De beuk (Fagus sylvatica) is een plant uit de napjesdragersfamilie (Fagaceae). De Fagus komt van nature voor in Europa en is dus inheems in het noordelijk halfrond.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De beukenhaag in het kort

Soorten:

Ongeveer 10

Bekendste soorten:

Rode beukenhaag, groene beukenhaag

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Eind maart tot begin juni

Standplaats:

Halfschaduw of zon

Giftig:

Nee

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Nee, wel bladhoudend, het blad wordt bruin

Snoeien:

Ja, in het voorjaar en de zomer

Kenmerken:

Boom, haagplant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de beukenhaag?

De fagus is een boom, hij vertakt waar hij wordt gesnoeid. Door te snoeien kun je bepalen of je Fagus een haag wordt of een (hoge) boom. Een beukenhaag groeit vrij snel, gemiddeld 40 centimeter per jaar, en herstelt ook snel na een snoeibeurt. Hij is niet voor niks heel populair als haagplant: het is erg eenvoudig om een volle heg te hebben en te behouden op elke gewenste hoogte met deze boom


Welke soorten beukenhaag zijn er?

De Fagus sylvatica is één soort, maar deze is er ook in een bekende rode variant.

Groene beukenhaag (Fagus sylvatica)Groene beukenhaag (Fagus sylvatica)

Groene beukenhaag (Fagus sylvatica)

De gewone beuk heeft mooie glanzende groene bladeren met een gegolfde bladrand. Jonge blad heeft kleine haartjes. De bladeren worden 4 tot 10 centimeter groot en in de herfst kleuren de bladeren naar geelbruin. De Fagus sylvatica kan uitgroeien tot een boom van 35 meter, maar in je beukenhaag hou je hem meestal een stuk lager.


Rode beukenhaag (Fagus sylvatica 'Atropunicea')Rode beukenhaag (Fagus sylvatica 'Atropunicea')

Rode beukenhaag (Fagus sylvatica 'Atropunicea')

De rode beuk (of bruine beuk) is de Fagus sylvatica 'Atropunicea' en deze heeft paarsgroene tot dieprode bladeren die verder vergelijkbaar zijn met die van de groene variant. In het najaar kan deze boom verkleuren naar diep bruinrood. De rode beuk blijft iets lager dan de groene beuk, hij kan uitgroeien tot een meter of 30. De rode beuk is duurder dan de groene beuk.


Fagus


Is de beukenhaag giftig?

Nee, de Fagus is niet giftig. Beukennootjes zijn alleen in grote hoeveelheden giftig.


Komen er bloemen aan de beukenhaag?

Ja, de beuk bloeit, maar de ‘bloemen’ zijn kleine onopvallende katjes en zorgen niet voor veel sierwaarde. Daarom wordt deze boom eigenlijk niet onder de bloeiende bomen gerekend.

Wat is de bloeitijd van de beukenhaag?

De beuk bloeit ergens tussen eind maart en begin juni. Hoe ouder de boom is, hoe meer katjes hij zal vormen.

De beukennootjes

Op de plek van de katjes verschijnen nootjes welke in het najaar rijp zijn. Beukennootjes zijn driehoekig en zitten met zijn tweeën in een borstelvormig napje. Ze zijn 10 tot 20 centimeter groot. Beukennootjes zijn vooral voor eekhoorns heel interessant, zij gebruiken deze als wintervoorraad. Je kunt ze zelf ook eten, rauw of in boter gebakken. Eet er echter nooit teveel, want het schilletje rond het beukennootje bevat fagine, wat in grote hoeveelheden giftig is voor mensen. Als je het schilletje in zijn geheel verwijderd ben je daar vanaf. Daarnaast zit er in de nootjes blauwzuur (waterstofcyanide) wat extreem giftig is. Als je de nootjes kookt dan zal dit oplossen in het water en kun je het wegspoelen. Wil je ze rauw eten, hou het dan bij een paar tijdens de boswandeling en zoek mooie gave nootjes zonder beschadigingen.


Welke standplaats is ideaal voor de beukenhaag?

Een beukenhaag staat het liefst in halfschaduw of zon, maar eigenlijk kan hij overal wel. Hij kan ook wel tegen wat wind. Zet een beukenhaag niet in harde kleigrond, de grond moet water goed afvoeren want de beuk kan niet goed tegen natte wortels.


Is de beukenhaag winterhard?

Ja, de beukenhaag is winterhard en kan goed tegen vorst. Wel is het verstandig om in het najaar afgevallen blad van andere bomen en struiken onder de haag te laten liggen, dit noem je een mulchlaag. Dit beschermt de wortels extra tegen kou, de beuk wortelt namelijk oppervlakkig en gaat niet dieper dan tientallen centimeters.


Is de beukenhaag groenblijvend in de winter?

Een beukenhaag is niet groenblijvend, maar wel bladhoudend. In de herfst verdorren de bladeren en worden bruin. Ze blijven wel aan de beuk zitten, waardoor je van een haag van de Fagus toch nog privacy hebt in de winter.


Een beukenhaag planten: wanneer en hoe?

Beukenhaag (Fagus) plantenBeukenhaag (Fagus) planten

De beste planttijd voor een beukenhaag is in het najaar. De grond is dan nog warm en dit geeft een goede start voor de beuken om lekker te gaan wortelen. Je kunt een beukenhaag echter de hele winter prima planten, zolang het niet vriest. Dus ongeveer vanaf oktober t/m maart. Daarbuiten kan het ook, beuken zijn vaak het hele jaar verkrijgbaar, maar dit is minder ideaal.

Beuken zijn verkrijgbaar met kale wortels of gekweekt in een pot. Als de Fagus blote wortels heeft mag het vooral niet te warm zijn als je gaat planten. Ook mag de grond niet te nat zijn, dan verdrinken de wortels. Kies dus een periode met matige temperaturen, zonder vorst en redelijk droog. Als de Fagus in een pot zit kan hij wat meer hebben, deze beuken kun je ook in de zomer planten zolang het niet extreem warm is.

Afhankelijk van de grootte van de plant zet je er ongeveer 5 per meter voor een mooie dichte haag. Je houdt dus een plantafstand van ongeveer 20 centimeter.

Verrijk de grond met een bodemverbeteraar: beukengrond of hagengrond. Hierin zit een schimmel (Mycorrhiza) welke noodzakelijk is voor je beuk om voedingsstoffen goed te kunnen opnemen. Graaf een geul op de plek waar je haag moet komen, dit is het makkelijkst voor het positioneren van de planten omdat een rechte gleuf makkelijker te graven is dan gaten in een rechte rij. Bovendien kun je de plantafstand dan eenvoudiger bepalen omdat je de beuken er op het oog goed in kan zetten en nog kan verschuiven voor je ze vastzet. Haal pas op het laatste moment de beuk uit zijn zak of pot zodat hij zo lang mogelijk beschermd blijft.

Geef na het planten wat water en knip direct de zijkanten van je nieuwe haag bij. De bovenkant snoei je als je beukenhaag de gewenste hoogte heeft bereikt, dit kan natuurlijk ook al direct bij de aanplant zijn.


Hoe moet je de beukenhaag verzorgen?

Je hoeft een beukenhaag geen water te geven, tenzij het een langere periode extreem warm en droog is. Probeer het blad droog te houden bij het water geven of geef water in de avond (dat is sowieso de beste tijd om water te geven bij warm weer) zodat het blad niet verbrandt.

De beukenhaag bemest je 2 keer per jaar, na elke snoeibeurt. Gebruik hagenmest en hou de hoeveelheid aan die op de verpakking staat.

Voor je beukenhaag


Snoeien van de beukenhaag

Een beukenhaag moet je jaarlijks snoeien zodat hij vol blijft en niet te breed en te hoog wordt. Zoals gezegd snoei je een nieuwe beukenhaag al direct na het planten. Daarna snoei je hem 2 keer per jaar, één keer begin juni (vóór 21 juni) en één keer aan het eind van de zomer in september of oktober. Kijk voor je gaat snoeien eerst of er geen vogelnestjes in je haag zitten, sla de snoeibeurt over als dit het geval is. Kies verder een bewolkte dag om bladverbranding te voorkomen en snoei ook niet bij (nacht)vorst.

Knip bij het snoeien van beneden naar boven en maak de bovenkant 10 centimeter smaller dan de onderkant zodat licht en water ook hoed bij de onderste bladeren komen. Met een handheggenschaar krijg je het mooiste resultaat, maar met een elektrische heggenschaar kan het ook. Dat gaat sneller maar ook grover. Lees alles over het snoeien van beukenhagen in onze blog: Beukenhaag snoeien.

Beukenhaag snoeienBeukenhaag snoeien

Een beukenhaag verplaatsen of verplanten?

Een beukenhaag bestaat uit meerdere beuken naast elkaar, dus de wortels zullen in elkaar gegroeid zijn. Verplaatsen kan wel, maar het succes ervan ligt eraan in hoeverre de wortels gered kunnen worden. Verplant de beuk als de sapstromen in rust zijn, de beste tijd is november als de grond nog niet te koud is, maar ergens tussen eind oktober of eind februari is mogelijk. Zorg dat de nieuwe plek klaar is voor de aanplant zoals beschreven bij het planten van de beukenhaag.

Graaf de kluit van je beukenhaag zo ruim mogelijk uit, het beste is als je meerdere planten samen kunt uitgraven zodat de wortels in elkaar kunnen blijven zitten. Een paar extra handen zijn daarbij niet overbodig! Plaats de haag op zijn nieuwe plek en druk de grond niet te hard aan om de wortels ruimte en lucht te geven.


Een beukenhaag stekken?

Een beuk kun je niet stekken, maar wel vermeerderen door hem af te leggen. Kies een lange beukentak dicht bij de grond en buig deze middenin naar de aarde toe. Graaf het stukje tak goed in en zorg dat het op zijn plek blijft, waarbij het uiteinde van de tak boven de grond blijft. Aan het stuk tak onder de grond zullen wortels gevormd worden, zodra dit is gebeurt kun je de tak doorknippen en de nieuwe beuk eventueel verplaatsen.


Bladluis / witte luis / witte vliegjes in je beukenhaag?

Zie jij witte luizen of witte vliegjes in je beukenhaag? Dit is de wollige beukenbladluis of beukenwolluis. Deze witte luizen vliegen op als je de haag aanraakt, vandaar de verwarring met vliegjes. Je ziet deze plaagbeesten met name in mei t/m juli. De bladeren van je beukenhaag krijgen geelbruine plekken en de zwakkere of jongere exemplaren kunnen aan deze witte luis bezwijken. De beukenbladluizen vormen witte tot blauwachtige wasdraden die je onderaan de blaadjes als witte pluis kan zien zitten. Als je de wasdraden eenmaal ziet zitten ze er al een tijdje en zijn ze lastiger tegen te gaan. Bij de eerste beestjes kun je het beste direct in actie komen.

Gezonde planten zijn weerbaarder dan zwakke exemplaren. Logisch natuurlijk. Vaak zie je de wollige beukenbladluis als je beuken te droog zijn geweest. De beste remedie is om je beuken extra kracht te geven, door voldoende water en de juiste meststoffen. Ter bestrijding kun je het allerbeste de natuurlijk vijand inroepen, dat is in dit geval de gaasvlieg Chrysopa Carnea. Er zijn meerdere bestrijdings- en beschermingsmiddelen verkrijgbaar, vraag hiernaar bij jouw Intratuin.


De beukenhaag bij jou thuis

Deel jouw beukenhaag met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top