Laden..
Rhododendron snoeien en verzorgen

Rhododendron snoeien en verzorgen

De Rhododendron zorgt in de lente voor een prachtige kleurenexplosie in de tuin. Hij bloeit in het roze, paars, rood, zuiver wit en zelfs oranje. De Rhododendron houdt van iets zuurdere grond waardoor hij het goed doet in zandgrond bosrijk gebied. In deze blog vertellen we hoe je een Rhododendron moet snoeien en verzorgen.

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

Herkomst van de Rhododendron

Officieel komt de Rhododendron (in het Nederlands: Rododendron, dus zonder de ‘h’) uit China, Japan, Thailand en meerdere Zuid-Oostelijke Aziatische landen. Door de pracht en praal van deze bijzondere struik werden ze in grote getale geïmporteerd in de 19e-20e eeuw. Vaak werden Rhododendrons aangeplant op landgoederen omdat ze een prachtige bloemkleur hebben én privacy geven door het wintergroene blad langs paden en sloten/meren.

Verschillende soorten Rhododendrons

De Rhododendron bestaat uit ongeveer 700 soorten met alle kleuren die je kan bedenken. De Azalea is een aparte soort die ook onder de Rhododendrons valt. Deze soort is klein en heeft kleine bloemen en kleine bladeren. De soorten die vallen onder de Azalea’s zijn in de meeste gevallen matig winterhard en worden in ook in huis als kamerplant neergezet.

Grootbloemige Rhododendron Hybriden

De meest bekende soort waar ook de meeste bloemkleuren onder vallen. Deze bloeien in het voorjaar en hebben een iets zuurdere grond nodig, wat ook geldt voor de andere soorten hieronder benoemd.

Dwerg Rhododendron

Een veel kleiner soort met kleinere bloemen, compactere groei maar wel dezelfde eigenschappen.

Groenblijvende Azalea

Deze aparte soort heeft bijna rond blad en kleine uitbundige bloemen. Als de plant eenmaal in de tuin staat kan hij een matige vorst overleven. Staat de plant in een pot dan moeten er maatregelen genomen worden tegen de vorst. Ook deze soort heeft vele kleuren, ook kleuren die bijna niet echt lijken zoals fel-oranje.

Bladverliezende Azalea

De bladverliezende Azalea is vergelijkbaar met de groenblijvende soorten alleen laten deze Azalea’s hun blad vallen, en kan daarom iets beter tegen de vorst.

Soorten Rhododendrons

Hoe moet je een Rhododendron snoeien?

Als je een Rhododendron gaat snoeien knip je helaas ook altijd wat bloemen weg. Na een snoeibeurt heb je altijd minder bloemen dan het bloeiseizoen ervoor. Maar juist door hem goed te snoeien stimuleer je de bloei.

Wanneer moet je een Rhododendron snoeien

Snoei de Rhododendron direct na de bloei, ergens in mei. Je snoeit de tak boven een rozet van bladeren af. De struik kan dan goed terug komen en kan dan een bloeiknop gaan ontwikkelen. Helaas kan het ook voorkomen dat de plant een jaar de bloei overslaat op deze gesnoeide tak. De struik maakt dan alleen blad aan ter compensatie van het snoeien.

Snoei nooit een hele struik in een keer helemaal kaal, dit heeft een nadelig effect op de plant met weinig bloemen als resultaat.

Waarmee snoei je een Rhododendron

Doordat je niet in 1 keer de hele struik snoeit, kan je gewoon het beste een snoeischaar gebruiken. Zorg voor een scherpe schaar, dan kunnen de snoeiwonden sneller helen en zal hij snel weer verder groeien. Snoei je de struik wel rigoureus of zijn de takken die je snoeit dik; gebruik dan een scherpe takkenschaar.

Snoeigereedschap voor de Rhododendron

Hoe verzorg je een Rhododendron?

Als de Rhododendron al jaren in de tuin staat hoef je weinig aan verzorging te doen. Een keer in de zoveel jaar kun je deze mooie plant een snoeibeurt geven zodat hij niet uit proporties groeit.

Wil je een Rhododendron als een nieuwe plant in de tuin plaatsen heeft hij nog wel wat eisen. Zo houdt deze plant van een licht zure en voedselrijke grond. Maak dan ook een gat dat veel groter is dan de kluit/pot van de aangekochte plant en zorg ervoor dat het gat gevuld wordt met hortensia/Rhododendron grond. Zet hier de nieuwe plant in en giet in overvloed water bij de plant.

Bij langdurige droogte of warmte kun je de Rhododendron extra water geven.

Standplaats

Een Rhododendron kan in de volle zon staan, maar een plek waar licht en schaduw elkaar afwisselen is de perfecte plaats. Dus als waar bijvoorbeeld in de ochtend zon is en in de middag schaduw zou een ideale plek zijn voor de Rhododendron.

Ziektes bij een Rhododendron

De bij de echte Rhododendron met grote bladeren en bloemen komen ziekten en plagen minder snel voor dan bij de Azalea, die ook onder Rhododendron valt. Toch hebben deze planten vaker last van een water tekort, te veel kalk (dan is de grond niet zuur genoeg) of te veel zon.

Bloemknoprot

Bloemknoprot is een indirecte schimmel ziekte. Deze zwarte schimmel overleeft de gehele winterperiode in de knop. Met mooi lenteweer neemt de schimmel in de knop toe en rot vanuit het midden van de knop alle bloemen en scheuten weg. Erg zonde van de prachtige bloemen. Helaas wordt deze schimmel veroorzaakt door een Rhododendroncicade die de knop aanprikt en knop verzwakt waardoor de schimmel de overhand kan nemen. De schimmel is gelukkig te bestrijden met een bladschimmel middel (ook biologisch). Het beestje is bijvoorbeeld in de lente te bestrijden als de cicade nog niet rondvliegt met een (biologische) insectenspray.

Taxuskever

De Taxuskever maakt ronde gaten aan de rand van het blad. Het is niet mooi, maar de plant zal er niet aan doodgaan. De larven maken onder de grond meer schade. De larven eten de nieuwe wortels en delen van de ondergrondse barst weg, waardoor de Rhododendron niet goed water kan opnemen en verdroogt. Door middel van het water geven met aaltjes kunnen de larven worden bestreden. Waardoor de nieuwe generatie taxuskevers wordt tegengehouden. Lees ook onze blog: De taxsuskever bestrijden en herkennen

Bekijk alle Rhododendrons in de webshop

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE
Back to top