Laden..
Gazon onderhoud in 5 stappen

Gazon onderhoud in 5 stappen

Als je straks weer van je gazon kunt genieten wil je natuurlijk dat het er mooi groen uitziet. Belangrijke stappen bij gazon onderhoud zijn: verticuteren, zaaien, kalk strooien, bemesten en maaien. Bekijk hieronder de vijf belangrijkste stappen voor het onderhouden van je gazon.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Je gazon onderhouden

Waar je grasmat aan toe is, wordt bepaald door de staat waarin het gras verkeert. Zo heeft een jong ingezaaide grasmat behoefte aan veel water, terwijl een beschadigd gazon vraagt om de juiste herstelwerkzaamheden. Voer onderstaand stappenplan uit voor een mooi gazon en vergeet daarnaast geen water te geven met droog weer. Het gras mag – zeker de eerste tijd – niet uitdrogen. Om een vol en groen gazon te krijgen en te houden is het daarom belangrijk om te sproeien.

Heb je nog geen mooie grasmat, maar gaat er wel een komen? Bekijk dan onze blog over het zaaien van een gazon of het leggen van graszoden.

1

Gazon verticuteren

Graswortels willen ademen en groeien, en daarvoor hebben ze frisse lucht nodig. De groei van deze wortels wordt vaak belemmerd doordat de grond onder een gazon onvoldoende zand bevat om de bodem ademend te houden. Door je gazon te verticuteren kan het daarna weer ademen en komt het (regen)water weer bij de wortels.

Met verticuteren verwijder je een harde laag van mos of plantaardig afval van je gazon. Vooral na de wintermaanden zit je gazon vaak vol met mos. Dit ‘losharken’ doe je met een verticuteermachine of verticuteerhark. Zo kan je gazon goed herstellen en blijft de bodem in topconditie.

 

Wanneer verticuteren?

Omdat verticuteren een intensieve behandeling is, is het beter om deze niet vaker dan één keer per jaar uit te voeren. Het voor- en najaar zijn de meest geschikte perioden hiervoor.

Zware klus, zwaar gereedschap

Heb je een erg groot gazon? Intratuin heeft ook (elektrische) verticuteermachines die het werk voor je doen. Voor de echt grote gazons zijn er ook machines op benzine verkrijgbaar.


Populairste verticuteermachines en harken


2

Gazon inzaaien

Nu je mos uit het gazon hebt verwijderd ontstaan er mogelijk kale plekken. Niet zo’n fraai gezicht, maar schrik niet: met wat nieuw graszaad is het met een paar weken weer een prachtige volle mat. Gebruik bij voorkeur dezelfde variant graszaad als bij de aanleg. Zaai zorgvuldig in en bevochtig deze plekken voortdurend, tot ruim na de kieming van de graszaden. Na enkele maanden kun je een langzaam werkende gazonmest toepassen.


Tip!
Wil je meer weten over hoe je een gazon moet zaaien met graszaad? In onze blog over een gazon aanleggen staat uitgelegd hoe je dit aanpakt.


Producten om je gazon mooi te houden


3

Kalk strooien

Mooie gazons hebben één ding gemeen: de juiste zuurgraad. Dit verbetert de opname van voedingsstoffen en houdt de bodem in topconditie, zodat het gras optimaal groeit. Het verhogen van een te lage pH-waarde van bodem kan door het strooien van kalk op je gazon.

Wanneer kalk strooien?

Vaak is eenmaal per jaar bekalken voldoende, dit wordt meestal in het voorjaar gedaan. Bij een sterk verzuurde bodem is het slim om zowel in het voor- als najaar te strooien met kalk. Kalk wordt direct opgenomen, dus je kunt het hele jaar door strooien zonder dat je het risico loopt dat de korrels wegspoelen door de regen of verbranden in de zon.

Hoeveel kalk je moet strooien, is afhankelijk van de huidige zuurgraad van je bodem. Die kun je meten met een pH-bodemtest. Na het kalk strooien activeren nuttige micro-organismen onmiddellijk het bodemleven en krijg je een diepgroen en mosvrij gazon.

4

Gazon bemesten

Bij het maaien van je grasmat verdwijnen belangrijke voedingsmiddelen uit het gras. Dit ontstane tekort moet je zelf aanvullen door te bemesten. We onderscheiden twee soorten gazonmest: organische en minerale (kunst-)meststoffen.

Organische mest zorgt niet alleen voor een betere groei, maar is ook vriendelijk voor de structuur van de bodem. Daarnaast is het heel geschikt voor een gazon bemesten op arme zandgrond. We verkopen ook mest die bestaat uit een combinatie van minerale en organische stoffen. Deze werken wel sneller, maar minder lang en de goede eigenschappen van organische mest gaan hierbij deels verloren.

Wanneer bemesten?

Organisch mesten doe je in het vroege voorjaar; de eerste keer strooien in maart/april. De temperatuur gaat dan omhoog wat maakt dat het gras weer omhoog wil komen. Zoals gezegd komen de voedingsstoffen uit de mest langzaam vrij, en dat is precies de bedoeling. Het tweede voedingsmoment is in juni/juli, en helpt het gazon de zomer door.

Met een natuurlijke meststof is het niet erg als het droog of erg warm is buiten; een regenbui of het vocht in de grond maakt dat het gazon snel kan herstellen. Het derde voedingsmoment is in september/oktober, dit is tevens de laatste keer in het jaar dat er bemest hoeft te worden en helpt ook tegen mosvorming in de winter.

Elektrische grasmaaierElektrische grasmaaier
5

Gazon maaien en kanten knippen

Voor een mooi dicht gazon moet je regelmatig maaien. In combinatie met het sproeien en bemesten van je gazon, werkt maaien ook goed tegen de vorming van onkruid tussen het gras. Van mei tot oktober kun je prima wekelijks grasmaaien. Wel het liefst als het goed droog is, zodat afgesneden snippers niet als hoopjes op je gazon blijven liggen.

Voorkom dat de grassprieten altijd in dezelfde richting worden geduwd door steeds een andere richting te maaien. De stengels van grassprieten moeten doorgaans met ongeveer de helft tot tweederde ingekort worden, tot ongeveer 5 centimeter. Wanneer het erg warm is, bijvoorbeeld midden in de zomer, is het beter om het gras wat langer te laten. Op deze manier kan het beter tegen de droogte.

Naast het maaien zul je voor een mooi strak gazon ook de graskanten moeten bijhouden. Dit doe je door het afsteken van het gras en het knippen van de randen van je gazon. Met een kantensteker kun je halfjaarlijks zorgen voor een mooie afscheiding van je gazon met de bestrating of andere delen van je tuin. De randen bijknippen doe je na elke maaibeurt met een grasschaar. We hebben grasscharen die je met de hand bedient, maar ook grasscharen op accu. Een elektrische grastrimmer snijdt met automatische precisie de grassprieten af.

VInd je het lastig een grasmaaier te kiezen? Lees dan onze blog over het kiezen van de juiste grasmaaier voor jouw gazon!


Populairste grasmaaiers


Gemakkelijk in één dag uit te voeren

Stap 1 tot en met 4 zijn heel gemakkelijk op één mooie voorjaarsdag uit te voeren. Bekalken en bemesten op dezelfde dag kan alleen met 100% organische producten. Anders moet er minimaal 2 weken tussen zitten, omdat kalk en kunstmest elkaar tegen kunnen werken.

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (27)
J
Jo
7 maart 2018, 18:47
Ik vind dit zeer handig. \ Voor een 77 jarige \"alles op een rijtje\". Wat wil je nog meer ? \ Goed weer !!
G
Gijs Klaver
24 augustus 2018, 21:23
De grasmaaier die ik gebruik versnipperd het gras goed en laat het afgemaaide gras op het grasveld liggen, een goede gratis bemesting. \ In de herfst als de bladeren van de bomen vallen ruim ik de bladeren niet op. Als het dan mooi droog weer is, gebruik in de grasmachine die de bladeren in kleine stukjes versnippert. En anders laat ik de bladeren liggen, dat geeft wel wat kale plekjes, maar in het voorjaar zijn de kale plekjes zo weer dicht.
O
Omi
5 maart 2019, 19:40
Mijn gazon ligt vol met hoopjes grond van de wormen... Daardoor is het gazon erg modderig en nat... Is het handig om mijn gazon te prikken en te bezanden...?
h
het inspiratieteam
8 maart 2019, 10:29
Als wormen naar boven komen is de grond van het gazon behoorlijk nat. Door te verticuleren zorg je er voor dat de bovenste laag weer losser wordt en de grasplatjes nieuwe wortels moeten maken. In het gazon te prikken heeft niet veel zin en is zeer plaatselijk. De grond bezanden zorgt voor een laagje bovenop, dat voorkomt de natheid van de grond er onder niet. Als de natheid aanblijft is een drainage wellicht de oplossing. Succes!
J
Janet
5 maart 2019, 19:51
Mooi zon stappenplan????Alleen hebben wij mollen en ook gangen in ons mooie gazon helaas ,misschien woelratten of zo , allemaal gangen wat moet je daar tegen doen ? Anders is al het werk voor niets
h
het inspiratieteam
11 maart 2019, 11:41
Hoi Janet, er zijn verschillenden dingen die je tegen mollen kunt doen. Er zijn een aantal mollenvallen, maar deze zijn helaas wel dodelijk. Gelukkig zijn er ook manieren om de mollen te verjagen. Er zijn speciale apparaten die met ultrasound werken. Dit geluid verspreid zich door de bodem van uw perceel, zonder het zelf te kunnen horen. De mol zou zich hieraan ergeren en moeten vertrekken.
P
P.W. Stenzel
6 maart 2019, 10:03
goede bruikbare Tips
S
Steven
19 maart 2019, 07:48
Ik heb veel last van onkruid en mos in mijn gras. Nu wil ik het eerst verticuteren en daarna inzaaien en behandelen met mest/kalk etc. Hier gaat het onkruid niet mee weg lijkt mij? Wanneer kan ik het best een onkruidbestrijding middel gebruiken? Na het verticuteren of na alle stappen?
S
Steef Maarsen
5 april 2019, 10:54
Hallo, door de verticuteren zal je al veel klein onkruid verwijderen. Voor onkruid met penwortels zoals Paardenbloem is het handig om deze handmatig weg te halen. Best een karwei maar met het beste resultaat. Kies je toch voor een bestrijdingsmiddel doe dit voor het verticuteren. Succes!
M
Man
4 april 2019, 13:25
Ons gazon groeit slecht en de afgelopen 2 jaren zijn er ineens heel veel paddenstoelen (open gaten die grond weg drukken) in het gazon gekomen. Wat kan dit zeggen over onze grond? En wat is handig om te doen zodat het een mooi vol, groen gazon kan worden?
S
Steef Maarsen
5 april 2019, 09:39
Hallo, wat vervelend om te horen. Het kan meerdere oorzaken hebben. Als eerste water. Het klinkt als of de grond erg nat blijft, schimmels (de Paddenstoelen) houden van vocht en een voedingsrijke omgeving. Wat ook kan is dat er beestjes onder de grond zitten. Emelten en andere beestjes die haarwortels van het gras weg eten en zo het gras laat uit vallen. Als te veel vocht het probleem is dan is draineren een optie, en soms is totaal overnieuw beginnen een slimme set. Succes!
G
Gerco
27 mei 2019, 21:07
Mijn gazon is, na het maaien, erg geel/bruin. Wat is hier aan te doen? \ In het voorjaar kalk en mest gestrooid. Niet geverticuteerd. Dat vorig jaar nog gedaan. \ Niet op de laagste stand gemaaid, midden stand en mulch gebruikt. Dit werkte echter niet goed (gras te lang)
S
Steef Maarsen
5 juni 2019, 14:16
Hallo, het kan zo maar zijn dat er Emelten of Engeringen in je gazon zitten, of eigen onder het gazon zitten. Deze larven van de langpootmug en verschillende kevers eten de haarwortels op waardoor het gras steeds geler wordt. Er zijn hier verschillende middelen voor, bijvoorbeeld deze van Pokon of van DCM. Succes!
F
Femke
30 juli 2019, 11:22
Goed stappenplan. Wij hebben ons gazon vorig jaar mei aangelegd met behulp van grasmatten. Kan ik dan gewoon met een verticuteerhark de grond verticuteren of trek ik dan alle 'matjes' aan gort?
S
Steef Maarsen
8 augustus 2019, 16:19
Hallo Femke, ik zou eerst eens bekijken of het nodig is om te verticuleren. Nieuw aangelegd gazon is meestal niet gelijk aan de beurt. Persoonlijk zou ik nog een jaartje wachten.
J
Joris
24 maart 2020, 14:48
Ons gazon is inmiddels zo dun geworden dat het voor c. 50% uit zwart zand bestaat in plaats van gras. De grond is heel erg vochtig maar er staan niet veel paddestoelen of mos. We hebben het gazon gisteren geverticuteerd. Daarnaast komt er nauwelijks zon op ons gazon. Wij vragen ons af of het gazon inzaaien nog zinvol is of dat we beter een nieuwe grasmat kunnen bestellen.
S
Siem
7 mei 2020, 09:49
Ik heb mijn gazon 8 dagen geleden geverticuteerd, ingezaaid en bemest. Ik zie al nieuw gras doorkomen maar zeker niet op alle kale plekken. \ \ Wanneer mogen de kinderen weer op het gras spelen?\ \ Gr Siem
S
Steef Maarsen
25 mei 2020, 15:49
Hallo Siem, als je het gras ziet opkomen dan zou ik nog even wachten. Gras heeft tijd nodig om goed te kunnen wortelen. Als je moet maaien omdat ook de nieuwe sprieten te lang worden kan je er over heen en is het klaar om er over heen te lopen. Hoe lang dat duurt is een beetje afhankelijk van het soort gras en de buitentemperatuur. Succes.
J
Jeffrey
16 oktober 2020, 22:26

Ik heb voordat ik graszoden ging leggen er een kunststof gaas onder gelegd. Na 10 jaar nog steeds geen last van mol gehad.

E
Elma
3 maart 2022, 22:26
Mooi stappenplan!! Heb een aantal mierennesten in het gras zitten, wat kan ik hieraan doen?
I
Intratuin
4 maart 2022, 12:37

Beste Elma,

Bedankt voor je compliment! Wat betreft de mieren: denk wel even goed na of je de mieren wel wil bestijrden. Mieren eten de larven van insecten die vele malen slechter voor je gazon kunnen zijn dan de mieren. Daarnaast houden ze de bodem luchtig. Bestrijd de mieren alleen wanneer je echt last van ze hebt, als ze voorbeeld ook veel in huis komen.

Mieren zijn graag op plekken met eten, water en beschuitting in de buurt. Zorg er daarom voor dat je je gras kort houdt, ruim los tuinafval en dode planten op en hou vuilniszakken met voedsel uit de buurt. Kijk ook eens of je luizen in de buurt hebt zitten: dat zijn vriendjes van de mier. De mieren smullen van de honingdauw die luizen afgeven, dus bestrijden van de luizen helpt bij het bestrijden van de mieren.

Een mierennest kun je uitgraven en elders plaatsen. Je kunt ook boven het mierennest een met aarde gevulde bloempot op zijn kop zetten, de mieren zullen daar binnen enkele weken naartoe verhuizen. Vervolgens hoef je alleen de pot te verplaatsen! Wil je ze echt verdelgen? Kokend water kan altijd, maar is niet erg diervriendelijk. Je gazon zal hier ook wat onder lijden, maar herstelt wel snel. Je kunt de mieren ook proberen af te schrikken met geuren van knoflook, uien of muntplanten. Een aftreksel van uien- en knoflooksap over het nest doet wonderen. Kom anders ook eens langs in één van onze winkels, dan kun je het probleem aan één van onze specialisten voorleggen.

Succes met je plaag! ^Intratuin

 

 

E
Eric
8 maart 2022, 18:01
Ik heb in het gazon veel wilde graspollen zitten hoe kan ik dat oplossen
I
Intratuin
8 maart 2022, 20:31

Hallo Eric,

Wilde graspollen kunnen je gras ontsieren en dat is jammer. Het enige dat je kunt doen is de pollen uitsteken en hopen dat je gazon het gat dicht met de bedoelde grassoorten. Alle andere vormen van bestrijding zullen alle soorten gras aantasten en dat zal je ook niet willen. Ons advies: kies een middag met een weersvoorspelling van regen die avond of de volgende dag. Haal de wilde pollen zoveel mogelijk weg en strooi daarna nieuw graszaad. Dit nieuwe zaad zal door de regen goed ontkiemen en hopelijk zorgt dat ervoor dat het ongewenste gras geen kans meer krijgt.

Is het teveel? Dan kun je alleen je gehele gazon uitspitten en vervangen door een nieuwe grasmat.

Succes!

^Intratuin

J
Jos
9 maart 2022, 12:52
2 jaar terug heb ik nieuwe graszoden laten leggen. Nu in de winter ligt een deel van het gazon in de schaduw en heb daar erg veel mos. Wat is het advies ? groetjes Jos
I
Intratuin
10 maart 2022, 14:02

Beste Jos,

Mos in het gazon kan erg lastig zijn. Mos groeit makkelijker dan gras en gras wil liever geen schaduw. Mos kun je verwijderen met een verticuteerhark en je kunt je gras sterk houden door regelmatig te maaien en te bemesten.

In onze blog over onkruid verwijderen vertellen we je meer over mos in je gazon, ik verwijs je graag naar daar naartoe voor de gehele uitleg! Hopelijk gaat het je lukken om van het mos af te komen.

^Intratuin

F
Fons
13 maart 2023, 17:36
Bemesten van het gras, moet je dat voor of na het verticuteren doen?
I
Intratuin
15 maart 2023, 09:08

Beste Fons,

Bemesten van je gazon doe je enkele maanden ná het verticuteren! Gebruik langzaamwerkende gazonmest.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE
Back to top