Laden..
Akelei (Aquilegia)

Akelei (Aquilegia)

De akelei herken je aan het blauwgroene blad en de romantische bloemen in de vorm van een prinsessenjurk. Alle bloemkleuren komen voor bij de akelei, snoepkleurtjes in pastel, maar ook fel geel, van wit tot blauw en zelfs ‘zwart’. Deze prinses kan dus uit heel veel tinten kiezen voor haar baljurk.

Wil je een betrouwbare plant in een strak geplande border op kleur? Dan is de akelei niet geschikt voor jou. De akelei zaait zich namelijk meestal uit en groeit zo op verrassende plekjes in je tuin. De akelei is dan wel een vaste plant, maar ze lijkt op deze manier door je tuin te wandelen. Deze onvoorspelbaarheid is nu juist de charme van de akelei, haar bloemenrokjes passen perfect in een cottage-achtige beplanting, de border, bloemenweides én in een natuurlijke tuin. Deze sterke plant kan ook tussen heesters groeien. De akelei is bovendien een perfecte nectarplant en zal heel wat bijen en hommels naar je tuin lokken.

De akelei heet officieel Aquilegia en behoort tot de ranonkelfamilie, er zijn zo’n 120 soorten bekend. Ze groeien in Europa, Noord-Amerika en delen van Azië. Aquilegia vulgaris is inheems in Nederland en België, maar zeer zeldzaam. Meestal gaat het om uit tuinen verwilderde planten.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De akelei in het kort

Soorten:

120 soorten

Bekendste soorten:

Aquilegia vulgaris, Aquilegia caerulea, Aquilegia alpina, Aquilegia 'Nora Barlow', Aquilegia vulgaris 'Black Barlow'

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

mei-juli

Zaaien:

in mei-juni of in augustus-september

Standplaats:

volle zon, halfschaduw

Giftig:

Ja

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Nee

Snoeien:

Ja, in het vroege voorjaar en na de bloei

Kenmerken:

 

Kenmerken:

Vaste plant, borderplant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de akelei?

Uit de verdikte wortelstok van de akelei groeien drielobbige, blauwgroene bladeren, ze zijn ook nog lang mooi na de bloei. De bloemen staan bovenaan vertakte stengels, ze steken ver boven het blad uit. De hoogte van een akelei varieert van 25 tot 90 cm. Deze vaste plant groeit vanaf het voorjaar vrij snel naar de volwassen hoogte en vormt elk jaar wat meer blad en bloemen. Vaak is het een kortlevende plant, gelukkig zaait de akelei zich uit zodat je elk jaar weer van de bijzondere bloemen kunt genieten.


Welke soorten akelei zijn er?

Akelei (Aquilegia caerulea)Akelei (Aquilegia caerulea)

Akelei (Aquilegia caerulea)

De Aquilegia caerulea is een soort uit Noord-Amerika, de lichtblauwe bloemen hebben een wit hart en sierlijke lange sporen.

  • Bloeitijd juni-juli
  • Hoogte 70-90 cm

Alpen akelei (Aquilegia alpina)Alpen akelei (Aquilegia alpina)

Alpen akelei (Aquilegia alpina)

De Aquilegia alpina is een wat lagere soort uit de Alpen met knikkende violetblauwe bloemen, ook voor de rotstuin. Houdt van vochtige en kalkrijke bodem.

  • Bloeitijd mei
  • Hoogte 25-50 cm

Akelei (Aquilegia 'Nora Barlow')Akelei (Aquilegia 'Nora Barlow')

Akelei (Aquilegia 'Nora Barlow')

De Aquilegia 'Nora Barlow' is een dubbelbloemige akelei met rozerode bloemen, elk bloemblaadje heeft een witte punt.

  • Bloeitijd mei-juni
  • Hoogte 50-70 cm

Akelei (Aquilegia vulgaris 'Black Barlow')Akelei (Aquilegia vulgaris 'Black Barlow')

Akelei (Aquilegia vulgaris 'Black Barlow')

De Aquilegia vulgaris 'Black Barlow' heeft dik gevulde dubbele bloemen, heel donkerpaars tot bijna zwart.

  • Bloeitijd mei-juni
  • Hoogte 70-80 cm

Wilde akelei (Aquilegia vulgaris)Wilde akelei (Aquilegia vulgaris)

Wilde akelei (Aquilegia vulgaris)

De Aquilegia vulgaris is de sterke inheemse soort met violetblauwe bloemen, geschikt om te laten verwilderen.

  • Bloeitijd mei-juni
  • Hoogte 70-80 cm

Akelei (Aquilegia)


Is de akelei giftig?

Ja, de akelei is licht giftig voor mensen en dieren. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts.


Wanneer moet je akelei zaaien?

Na de bloei zie je de sierlijk gepunte zaaddoosjes van de akelei groeien. Er zitten heel wat piepkleine zaden in die, voor je het weet, door je hele tuin verspreid raken. Een kindje van de akelei duikt dus zomaar ergens op. Vaak lijkt ze niet op haar moeder, maar is de bloemkleur juist helemaal anders. Verrassing! De akelei zaait zich dus vanzelf al uit, maar je kunt de akelei ook zelf zaaien. Gebruik hiervoor zelf geoogst zaad of zaadjes die je gekocht hebt. De plantjes zullen in het volgende jaar bloeien.

Het kan zeker een maand duren voor de akelei zaadjes gaan kiemen. Na een koude periode kiemen de akelei zaadjes vaak beter. Kiemen de zaadjes niet? Dek je zaaibakje dan af met vershoudfolie en zet voor twee weken in de koelkast bij 0-5 °C. Zet het zaaibakje dan op een warme plek en laat de folie zitten tot het zaad kiemt. Als de zaailingen vier blaadjes hebben kan je ze op de gewenste plek buiten uitplanten in de volle grond of in een pot.

Akelei binnen zaaien in potjes

Je kunt de akelei binnen zaaien in een potje of zaaibakje met vochtige zaaigrond in april-juni of augustus-september. Het kan zeker een maand duren voor de akelei zaadjes gaan kiemen. Na een koude periode kiemen de akelei zaadjes vaak beter. Kiemen de zaadjes niet? Dek je zaaibakje dan af met vershoudfolie en zet voor twee weken in de koelkast bij 0-5 °C. Zet het zaaibakje dan op een warme plek en laat de folie zitten tot het zaad kiemt. Als de zaailingen vier blaadjes hebben kan je ze op de gewenste plek buiten uitplanten in de volle grond of in een pot.

Akelei buiten zaaien

De zaadjes van de akelei kun je ook goed buiten in de volle grond zaaien in april-juni of augustus-september.

Hoe diep moet je akelei zaaien en op welke afstand?

Je moet de akelei heel ondiep zaaien, ongeveer 1-3 mm. Strooi er dus een flinterdun laagje zaaigrond over. Zaai zo dun mogelijk, de zaadjes mogen 1-2 cm van elkaar liggen.


Komen er bloemen aan akelei?

Ja, er komen prachtige bloemen aan de akelei, ze hebben de vorm van een klassieke baljurk met wijduitstaande rok. Omdat de kelkblaadjes ook kleur hebben, zijn de bloemen nog kleurrijker. In het hart zie je de trechtervormige kroonblaadjes met daaraan lange ‘punten’. Dit zijn de sporen, ze zitten vol met nectar. Er zijn trouwens ook soorten zonder sporen. De bloemen hangen om de meeldraden te beschermen, maar bij sommige Aquilegia soorten staan ze recht omhoog.

Wat is de bloeitijd van akelei?

De bloeitijd van de akelei valt in mei-juli, perfect om jouw border in het late voorjaar en de vroege zomer verrassend veel kleur te geven.

Wat te doen als je akelei is uitgebloeid?

Als je akelei is uitgebloeid, kun je de bloemstengels laten staan. Zo kunnen de zaden rijpen en kan de plant zich uitzaaien, of je kunt het zaad oogsten. Maar je kunt de bloemstengels ook na de bloei helemaal afknippen, zo voorkom je het uitzaaien. Als je akelei na de bloei minder mooi wordt, kun je de plant zelfs helemaal afknippen.


Welke standplaats is ideaal voor de akelei?

Kies een zonnige of half beschaduwde plek voor je akelei. De wilde akelei groeit ook in de schaduw, maar zal toch rijker bloeien op een plekje met wat meer zon. Een akelei staat het liefst een beetje beschut uit de wind, dat geldt vooral voor de hoge soorten. De meeste soorten groeien oorspronkelijk in een bosrijke omgeving in losse bosgrond. Plant ze daarom in een humusrijke bodem die mooi los is, voldoende vochtig maar wel goed doorlatend. Arme zandgrond kun je verbeteren door er compost of bladaarde doorheen te mengen.

Kan de akelei in een pot?

De akelei kan ook goed in een pot groeien. Kies een pot met gaten in de bodem zodat het water goed weg kan lopen.

Akelei (Aquilegia) in potAkelei (Aquilegia) in pot

Is de akelei winterhard?

Ja, de akelei is prima winterhard.


Is de akelei groenblijvend in de winter?

Nee, de akelei is niet groenblijvend in de winter. Het blad wordt in de winter bruin. De plant lijkt dan misschien dood, maar in het voorjaar verschijnt er vanzelf weer nieuw blad vanuit de wortels.


De akelei planten: wanneer en hoe?

Een akelei kun je het hele jaar door planten, maar het voorjaar is de beste tijd om je akelei in de grond te zetten. Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Verbeter de uitgegraven grond met compost of bladaarde. Dompel de kluit van de akelei met pot en al in een emmer water. Verwijder de pot, zet de plant in het plantgat en druk de aarde goed aan. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water. De gemiddelde plantafstand voor de akelei is 30-40 cm.


Hoe moet je de akelei verzorgen?

De akelei is heel sterk en vraagt weinig verzorging. Geef de plant wel extra water in warme en droge perioden. Een akelei in pot heeft regelmatig water nodig, laat de potgrond niet uitdrogen. De akelei kun je bemesten door in het vroege voorjaar organische mestkorrels te strooien. Jouw plant zal nog beter groeien als je in het voorjaar ook een laagje compost of bladaarde strooit.

Voor je akelei


Snoeien van de akelei

Waarom moet je een akelei snoeien?

Je moet een akelei snoeien om het dode blad in het voorjaar weg te halen, om uitzaaien te voorkomen en als de plant lelijk wordt na de bloei.

Hoe vaak en wanneer moet je een akelei snoeien?

Je kunt een akelei 2 x per jaar snoeien, in het voorjaar en in de zomer. Wil je niet dat de akeleien zich uitzaaien? Knip de bloemstengels dan direct na de bloei af in juli/augustus. Als de plant lelijk is na de bloei dan knip je de hele plant af, geef ruim water en dek af met een laagje compost. Er zal al snel weer fris blad gaan groeien, doe dit liefst wel voor de langste dag (21 juni).

Hoe snoei je een akelei?

Knip in het vroege voorjaar alle dode stengels vlak boven de grond af. Uitgebloeide bloemstengels en lelijke bladeren knip je vlak boven de grond af.

Waarmee snoei je een akelei?

Je snoeit de akelei met een scherpe en schone snoeischaar.


Een akelei verplaatsen of verplanten?

Een akelei is goed te verplaatsen of verplanten. De beste tijd hiervoor is het voorjaar (maart-april) of het najaar (september-oktober). Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig af. Probeer de dikke wortels niet te breken en graaf zo diep mogelijk om ze heel uit de grond te krijgen. Graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Als jouw akelei veel blad heeft, kun je het best ongeveer de helft van het blad afknippen. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven.


Kun je de akelei vermeerderen?

De akelei kun je het best vermeerderen door de zaden te zaaien. Of probeer eens stekjes te nemen in het voorjaar of de vroege zomer.


Krijgt je akelei witte vlekken op de bladeren?

Als je akelei een poederig wit laagje op zijn bladeren krijgt dan komt dit door meeldauw. Dit komt vaak voor als het in het voorjaar of de zomer te droog is, geef je akelei daarom extra water in een droge periode. Lelijk blad kun je gewoon afknippen. Wil je meer weten over het bestrijden van meeldauw lees dan onze blog over meeldauw bestrijden.


De akelei bij jou thuis

Deel jouw akelei met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top