Laden..
Stippenbegonia (Begonia maculata)

Stippenbegonia (Begonia maculata)

De stippenbegonia heeft langwerpig blad met zilverkleurige/witte stippen. De onderkant van het blad heeft een donkerrode kleur. Ook wel polkadot begonia, polkadotbegonia, polka dot begonia, forelbegonia, stippen begonia of stippenplant genoemd. Heel veel benamingen dus, maar het gestipte blad roept ook veel associaties op. De stippenbegonia is een erg populaire kamerplant.

De meeste Begonia soorten groeien oorspronkelijk in warme, (sub)tropische gebieden, vooral in bossen waar het behoorlijk vochtig is. De stippenbegonia vindt zijn oorsprong in Brazilië. De stippenbegonia behoort tot de Begonia-familie (Begoniaceae).

Stippenbegonia kopen in de Intratuin webshop »

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De stippenbegonia in het kort

Bloeiend:

Ja

Bloeiperiode:

Jaarrond

Standplaats:

Indirect zonlicht/halfschaduw

Water geven:

Regelmatig water geven, moet vochtig blijven, niet nat

Giftig:

Ja

Stekken:

Ja, met stengelstek

Kenmerken:

Tropische plant, makkelijke plant

Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de stippenbegonia?

De stippenbegonia is een zogenaamde stengelbegonia. Hij maakt lange stengels die recht omhoog groeien. Als de stengels te zwaar worden kunnen ze gaan hangen, ze kunnen dan wat ondersteuning gebruiken van een plantenstok. De Begonia maculata groei vrij snel.


Stippenbegonia's


Is de stippenbegonia giftig?

Ja, het sap van de Begonia maculata is giftig voor kinderen en huisdieren. Neem bij inname direct contact op met de huisarts of dierenarts. Het sap van de plant kan de huid irriteren, draag daarom handschoenen bij het verpotten of snoeien van je Begonia.


Komen er bloemen aan de stippenbegonia?

Ja, alle begonia’s kunnen bloeien en dus ook de stippenbegonia. Bovenaan de stengels komen de vrolijke witte bloemen met gele hartjes tevoorschijn. Als je geluk hebt krijgt elke stengel een bloem: een prachtig gezicht!

Wat is de bloeitijd van de stippenbegonia?

De stippenbegonia kan het hele jaar door bloeien, maar meestal gebeurt het in het najaar. De bloemen blijven een week of 3 zitten.

Wat te doen als je Begonia is uitgebloeid?

Als je Begonia maculata uitgebloeid is dan vallen de bloemetjes vanzelf af. Je kunt dan de bloemstengels wegknippen. Door uitgebloeide bloemen tussentijds weg te halen, zal je stippenbegonia langer bloeien én het zorgt ervoor dat je Begonia er netjes bij blijft staan.

Hoe kun je een stippenbegonia opnieuw laten bloeien?

Je stippenbegonia zal na een jaar vanzelf opnieuw gaan bloeien. Mits je goed voor hem zorgt natuurlijk. Veel licht is belangrijk, bij te weinig licht kunnen de bloemen uitblijven.

Stippenbegonia bloemStippenbegonia bloem

Welke standplaats is ideaal voor de stippenbegonia?

De stippenbegonia staat in huis het liefst op een vrij warme plek met indirect licht of halfschaduw. Dit lijkt het meest op de plek in de bossen waar ze oorspronkelijk vandaan komen. De Begonia maculata kan niet goed tegen fel zonlicht, het blad kan dan verbranden. Veel licht is wel gunstig en laat je Begonia eerder bloeien, zet je stippenbegonia bij voorkeur vlakbij een raam op het noorden. Heb je een raam op het zuiden, oosten of westen? Zet je stippenplant dan 3-4 meter van het raam af. De Begonia maculata groeit het best bij een vrij stabiele temperatuur van 14-18 °C, dus niet erg warm. Begonia’s houden van een hoge luchtvochtigheid. en zorg voor een plek waar het niet tocht. Draai de plant liever niet, daar reageert de plant niet goed op. Hij kan hierdoor zelfs zijn bloemknoppen laten vallen. 


Hoe moet je de stippenbegonia verzorgen?

De stippenbegonia is een makkelijke kamerplant om te verzorgen.

Water geven

De Begonia maculata heeft vrij veel water nodig om goed te kunnen groeien. Geef je stippenbegonia van maart tot oktober regelmatig (2x per week) water. De grond mag altijd licht vochtig zijn en mag niet uitdrogen. Check de porgrond regelmatig met een vochtmeter of door je vinger diep in de potgrond te steken. In de winter is 1x per week water geven voldoende, de potgrond mag dan iets opdrogen. Let er wel op dat er onderin de pot, of op de schotel, geen water blijft staan, want een stippenplant houdt echt niet van natte voeten.

Sproeien

Begonia's houden van vochtige lucht, maar besproei de stippenplant liever niet. Je hebt dan kans op schimmel. Gebruik een luchtbevochtiger of zet een bakje water onder de plant.

Voeding

Elke plant groeit en bloeit beter als er voldoende voedingsstoffen in de grond zitten en dat geldt uiteraard ook voor de stippenbegonia. Geef je Begonia maculata in het voorjaar en de zomer 1 x per maand kamerplantenvoeding voor bloeiende kamerplanten. Geef nooit meer dan op de verpakking staat aangegeven.

Moet je de stippenbegonia snoeien of bijknippen?

Je stippenbegonia hoef je niet te snoeien, lelijke bladeren kun je wel wegknippen als je wil. Soms worden de stengels van je stippenbegonia zo lang dat je hem wat wil inkorten. Dan kun je de stengels afknippen en zal je een vollere plant krijgen. De stengel van je stippenplant zal zich namelijk gaan vertakken door deze snoeibeurt.

Wanneer en hoe moet je de stippenbegonia oppotten en verpotten?

Zet een nieuwe stippenbegonia na aankoop direct in een nieuwe ruimere pot. Daarna is het aan te raden om de plant 1 x per jaar in een iets grotere pot te zetten. Het voorjaar is hier de beste tijd voor. Universele potgrond voor kamerplanten is prima voor de Begonia maculata. In de 6 tot 8 weken erna kun je wat zuiniger doen met plantenvoeding, dit zit namelijk ook in de nieuwe potgrond.

Verzorgingsproducten voor je stippenbegonia


Hoe kun je de stippenbegonia stekken?

Een stippenbegonia is makkelijk te stekken. Alles wat je nodig hebt is een stukje stengel van ongeveer 10 centimeter lang met een gezond blad, dit noem je ook wel een stengelstek. Zet deze stengel in water en wacht tot er worteltjes gaan groeien of doop de stengel in stekpoeder en zet hem in een potje met potgrond. Houd de grond vrij nat tot de plant gaat groeien.


Wat is er aan de hand met mijn stippenbegonia?

Groeit je stippenbegonia niet?

Op een donkere plek zal je Begonia maculata niet goed groeien. Ook te weinig voeding kan de oorzaak zijn van verminderde groei. In de winterperiode zal je stippenplant sowieso minder groeien, dat is normaal.

Bruine/gele randen en vlekken bij stippenbegonia

Als je stippenbegonia gele of bruine vlekken en randen op het blad krijgt, dan geef je waarschijnlijk te veel water. Laat de wortelkluit goed uitlekken en drogen. Kijk goed of er geen water onderin de pot blijft staan, zorg ervoor dat het water goed uit de pot kan lopen. Geef in het vervolg minder water.

Vallen de bloemen van je stippenbegonia?

Vallen de bloemen van je bladbegonia, dan is meestal de grond te droog. Bloemknoppen kunnen ook afvallen als de plant gedraaid is, doe dat dus nooit. Het is normaal dat uitgebloeide bloemen van de plant vallen.

Verliest je stippenbegonia bladeren?

Op een te donkere plek kan je stippenbegonia bladeren laten vallen, maar ook als de potgrond veel te nat is. Als er af en toe een oud blad af valt, dan is dit een normaal proces.

Beestjes in je stippenbegonia?

Gelukkig komt het niet vaak voor dat er beestjes in je stippenbegonia zitten. Zie je toch bladluizen, bestrijd deze dan zo snel mogelijk. Lees hier hoe je bladluizen kunt bestrijden.

 

Symptoom Begonia Oorzaak Wat te doen
Slechte groei Te donker, te weinig voeding Lichter zetten, meer voeding geven
Bruine vlekken Te veel water Minder water geven
Bloemen vallen af Te droog, gedraaid Meer water geven
Bloemen vallen af Te droog, plant is gedraaid Meer water geven, plant niet draaien
Bladverlies Te donker, te nat Lichter zetten, minder water geven

De stippenbegonia bij jou thuis

Deel jouw stippenbegonia met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top