Laden..
Bromelia

Bromelia

Je herkent een Bromelia aan de lange, wat stugge bladeren, die meestal in een rozet staan. En natuurlijk aan de spectaculaire bloeiwijze in de mooiste kleuren. Met een Bromelia breng je bijzondere tropische bloemen in je kamer!

Er is heel wat te kiezen binnen dit zeer gevarieerde plantengeslacht, van luchtplantjes (Tillandsia) en kamerplanten met bijna fluoriderende rode of roze bloemen tot soorten die groot, glanzend blad met een zebrapatroon hebben. Alle soorten Bromelia zijn sterk en heel makkelijk te verzorgen, als je maar even weet hoe je ze het best water kunt geven. Ze houden van een hoge luchtvochtigheid en zijn daarom ideaal als badkamerplant. De Bromelia is bovendien een goede luchtzuiveraar.

Er zijn heel wat Bromelia soorten, het bekendst is misschien wel de ananasplant. Ze komen vooral voor in de (sub)tropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika. De Bromelia hoort bij de Bromelia-familie (Bromeliaceae), waar meer dan 3000 soorten onder vallen.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Bromelia in het kort

Soorten:

3000 soorten

Bekendste soorten:

Aechmea fasciata, Ananas comosus, Billbergia x windii, Guzmania-cultivars, Neoregelia-cultivars, Tillandsia-soorten, Vriesea-cultivars

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Het hele jaar door

Standplaats:

Indirect zonlicht

Water geven:

Gemiddeld, licht vochtig

Giftig:

Nee

Stekken:

Ja

Kenmerken:

Luchtzuiverende plant, tropische plant, bloeiende plant, bladplant, makkelijke plant


Wat is de groeiwijze van de Bromelia?

Het stugge, leerachtige blad van de Bromelia plant staat in een rozet, in het hart ontstaat zo een koker (de bladkoker), daarom wordt de plant ook wel kokerbromelia genoemd. De bladeren van de Bromelia zijn iets gebogen, ze werken zo als gootjes die regenwater op kunnen vangen. Via de bladgootjes stroomt het water in de bladkoker. Super handig, want zo heeft de Bromelia zelf altijd een water voorraadje. Zijn voedsel haalt een Bromelia in de natuur ook uit het regenwater. Het blad heeft vaak een prachtig vlekkenpatroon. De bloemen groeien uit het hart van de bladrozet. Ze staan op een stevige steel en zijn meestal erg klein, maar de felgekleurde schutbladen maken dat helemaal goed. Er zijn ook Bromelia soorten zonder bladkoker, zoals de Tillandsia.

In de natuur groeien Bromelia’s vaak als epifyt, dat houdt in dat de plant niet met zijn wortels in de aarde groeit, maar zich aan boomtakken vasthoudt.


Welke Bromelia soorten zijn er?

Kokerbromelia (Aechmea fasciata)Kokerbromelia (Aechmea fasciata)

Kokerbromelia (Aechmea fasciata)

De Aechmea fasciata is een grote kokerbromelia met stevig grijsgroen blad dat zilverig gestreept is. De spectaculaire, pluimvormige bloem is zachtroze van kleur.


Bromelia ananas / ananasplant (Ananas comosus)Bromelia ananas / ananasplant (Ananas comosus)

Bromelia ananas / ananasplant (Ananas comosus)

De Ananas comosus is een Bromelia die een enkele kleine sier-ananas draagt. De ananas is niet eetbaar, maar maakt deze ananasplant wel bijzonder! De smalle, grijsgroene bladeren staan in een rozet.

Bromelia ananas / ananasplant (Ananas comosus)Bromelia ananas / ananasplant (Ananas comosus)

Bromelia ananas / ananasplant (Ananas comosus)

De Ananas comosus is een Bromelia die een enkele kleine sier-ananas draagt. De ananas is niet eetbaar, maar maakt deze ananasplant wel bijzonder! De smalle, grijsgroene bladeren staan in een rozet.


Bromelia (Billbergia x windii)

De Billbergia x windii heeft vrij smal, sierlijk overhangend blad en een hangende bloeiwijze in een helderroze tint.


Bromelia (Guzmania cultivars)Bromelia (Guzmania cultivars)

Bromelia (Guzmania cultivars)

De Guzmania cultivars hebben gladde, effen groene bladeren in een rozet en een opvallende bloeiwijze in felle kleuren, zoals rood of roze.


Bromelia (Neoregelia cultivars)

De Neoregelia cultivars vallen op door hun glanzende bladeren, in het hart van de rozet kleuren de bladeren rood, roze of paars. Er zijn ook cultivars met gevlekte of gestreepte bladeren. De kleine bloemen zitten in de koker.


Tillandsia (Tillandsia oerstediana)Tillandsia (Tillandsia oerstediana)

Bromelia (Tillandsia soorten)

De Tillandsia soorten zijn meestal luchtplantjes, er zijn heel veel verschillende soorten. De luchtplantjes hebben grijsgroene bladeren, er zijn ook soorten met een kleurrijke bloem en stevig blad in een rozet (kokerbromelia). Lees hier meer over deze luchtplantjes.

TillandsiaTillandsia

Bromelia (Tillandsia soorten)

De Tillandsia soorten zijn meestal luchtplantjes, er zijn heel veel verschillende soorten. De luchtplantjes hebben grijsgroene bladeren, er zijn ook soorten met een kleurrijke bloem en stevig blad in een rozet (kokerbromelia). Lees hier meer over deze luchtplantjes.


Vriesea 'Era'Vriesea 'Era'

Bromelia (Vriesea cultivars)

De Vriesea-cultivars hebben effen groene bladeren in een compacte rozet en een vertakte bloeiwijze in geel, rood of roze.

Bromelia (Vriesea 'Red chestnut')Bromelia (Vriesea 'Red chestnut')

Bromelia (Vriesea cultivars)

De Vriesea-cultivars hebben effen groene bladeren in een compacte rozet en een vertakte bloeiwijze in geel, rood of roze.


Bromelia


Is de Bromelia giftig?

Nee, de Bromelia is niet giftig. De Bromelia is niet giftig voor katten en ook helemaal veilig voor andere huisdieren en voor kinderen. De Bromelia is echter niet geschikt om te eten, zoals de meeste kamerplanten dat niet zijn.


Komen er bloemen aan de Bromelia?

Ja er komen prachtige bloemen aan de Bromelia. De echte bloemen zijn vrij klein en vallen niet zo op, maar de schutbladen zijn bij de meeste soorten Bromelia fel gekleurd en blijven heel lang mooi.

Wat is de bloeitijd van de Bromelia?

Meestal bloeit de Bromelia in de zomer, maar je kunt een bloeiende Bromelia het hele jaar door kopen. Een Bromelia bloeit wel drie tot zes maanden.

Wat te doen als je Bromelia is uitgebloeid?

Als je Bromelia is uitgebloeid, kun je de bloemstengel het best zo kort mogelijk afknippen, want deze heeft meestal weinig sierwaarde meer. Je kunt dan nog een hele tijd van de mooie bladeren genieten, maar verwacht geen nieuwe bloem. Een Bromelia bloeit maar één keer.

Hoe kun je een Bromelia opnieuw laten bloeien?

Het lukt niet om een uitgebloeide Bromelia opnieuw te laten bloeien. Maar je kunt het wel proberen met een stekje van je uitgebloeide Bromelia. Hiervoor is het belangrijk om je Bromelia vrij warm te kweken bij ongeveer 21 °C, totdat er bloemknoppen verschijnen. Je kunt de vorming van bloemknoppen bevorderen door een grote, doorzichtige plastic zak over je plant heen te doen en hier rijpe appels of bananen in te doen. Door het gas dat de vruchten uitstoten, zal je plant eerder bloemknoppen gaan vormen. Haal de zak na twee weken van de Bromelia. Het kan nu nog twee tot vier weken duren voordat de bloemen gaan kleuren. Zet je plant wat koeler zodra hij bloeit, zo blijven de bloemen langer mooi. 


Welke standplaats is ideaal voor de Bromelia?

De Bromelia groeit het best op een plek waar veel indirect zonlicht is. Bijvoorbeeld op 2-3 meter afstand van een raam op het zuiden of wat dichter bij een raam op het westen of oosten. Een Bromelia kan ook best wat direct zonlicht opvangen met zijn bladeren, maar voorkom te felle zon op het midden van de dag. Hierdoor kunnen de bladeren namelijk verbranden. De ene soort Bromelia kan wat meer zon verdragen dan de andere. Om te voorkomen dat de Bromelia naar het licht gaat groeien en uit model raakt, kun je de plant het best regelmatig een klein stukje draaien.

De exotische Bromelia houdt erg van warmte, overdag tot 21 °C en ’s nachts minimaal 10 °C. Zet de plant liever niet vlakbij de radiator, want daar is de lucht extra droog. De Bromelia heeft een hekel aan tocht.

In de tropische bossen, waar de Bromelia’s van oorsprong groeien, is het warm en vochtig, een hoge luchtvochtigheid wordt dus erg op prijs gesteld. Je kunt de luchtvochtigheid rond de bladeren verhogen door een schaal met water onder de pot te zetten. De onderkant van de pot mag het water beslist niet raken, vul de schaal daarom bijvoorbeeld met kiezels en zorg ervoor dat het water onder de kiezels blijft staan. De soorten met dikke bladeren of behaarde bladeren kunnen trouwens beter tegen een lage luchtvochtigheid.

 

Bromelia soortenBromelia soorten

Hoe moet je de Bromelia verzorgen?

Water geven

De Bromelia soorten met een bladkoker geef je direct in de koker water. Het water blijft vanzelf in de koker staan, zo kan je Bromelia even vooruit op zijn eigen voorraadje. De bladkoker mag altijd vol staan met water. Giet het water 1 x per maand uit de koker en giet er dan nieuw water in om het te verversen. Naast water geven in de bladkoker, geef je de plant ook water op de aarde. De potgrond mag licht vochtig blijven, maar laat de bovenkant van de aarde tussen de gietbeurten in wel licht opdrogen.

De Bromelia soorten zonder bladkoker geef je direct op de aarde water. De potgrond moet constant licht vochtig blijven, maar mag zeker niet te nat zijn.

Zorg er altijd voor dat het water uit de pot kan lopen, het water mag niet in een schotel blijven staan. In de zomer is gemiddeld 1 x per week gieten voldoende, geef in de winterperiode wat minder water.

Geef je Bromelia bij voorkeur regenwater, dit bevat namelijk minder kalk. Laat het water altijd eerst op kamertemperatuur komen voor je het aan de Bromelia geeft. Je kunt kraanwater ontkalken door het eerst te koken en dan af te laten koelen.

Sproeien

De Bromelia houdt van een hoge luchtvochtigheid, een sproeibeurt wordt dus zeker op prijs gesteld. Besproei je Bromelia 1 x in de week met een fijne nevel van een plantenspuit. Door te sproeien verwijder je meteen stof van de bladeren en is je plant weer helemaal opgefrist.

Gebruik voor het sproeien het liefst regenwater uit de regenton of ontkalkt water. Laat het water eerst even op kamertemperatuur komen voor je gaat sproeien, want deze tropische plant houdt niet zo van een koude douche.

Voeding

De Bromelia groeit niet zo snel en heeft vrij weinig voeding nodig. Bemest een Bromelia met bladkoker door van april tot september 1 x per maand vloeibare kamerplantenvoeding voor groene planten te gieten in het water dat in de bladkoker staat. Houdt hierbij de helft van de aanbevolen dosering aan. Bromelia’s zonder bladkoker kun je op dezelfde manier bemesten, giet de plantenvoeding nu echter op de potgrond.

Geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je plant. In de herfst en winter heeft je Bromelia geen voeding nodig.

Moet je de Bromelia snoeien of bijknippen?

Je hoeft de Bromelia niet te snoeien, maar lelijke bladeren kun je gerust wegknippen. Knip ze zo kort mogelijk bij de basis af met een scherp en schone (snoei)schaar.

Wanneer en hoe moet je de Bromelia oppotten en verpotten?

Een Bromelia groeit vrij langzaam, we raden je aan de plant om de twee jaar te verpotten, maar minder kan ook Gebruik een pot die ongeveer 10% groter is dan de oude pot. In een te grote pot kan de potgrond snel te nat worden en daar heeft je Bromelia een hekel aan. De meeste Bromelia’s hebben bovendien een heel compact wortelstelsel, verpotten voor extra ruimte zal vaak niet nodig zijn. Plaats de wortelkluit van je Bromelia op dezelfde hoogte als in de oude pot. Vul de pot met een mix van 50% universele potgrond voor kamerplanten en 50% orchideeëngrond. Druk de grond langs de randen voorzichtig aan met je vingers. De beste tijd om je Bromelia te verpotten is de zomer. Heb je veel nieuwe potgrond toegevoegd? Hou er dan ook even rekening mee dat daar voeding in zit voor ongeveer 2 maanden.

De echte luchtplanten (Tillandsia) hoeven niet in een pot te groeien, die kun je ook ophangen of neerleggen. Meer over de verzorging van luchtplantjes lees je hier.

Voor je Bromelia


Hoe kun je de Bromelia stekken?

De Bromelia kun je stekken door kleine rozetten af te nemen. Bij wat oudere planten verschijnen deze babyplantjes (pups) vanzelf aan de basis van de plant. Laat deze stekjes eerst groeien tot ze minimaal 10 cm lang zijn. Geef ze ook water in de bladkoker. Breek de babyplantjes voorzichtig van de moederplant af, probeer wel zoveel mogelijk van de onderkant van het babyplantje mee te nemen en het liefst ook wat worteltjes. Steek het stekje van je Bromelia in een potje dat gevuld is met een mix van 50% universele potgrond voor kamerplanten en 50% orchideeëngrond. Maak de aarde licht vochtig en plaats een doorzichtig plastic zakje over je stek. Zo blijft de luchtvochtigheid lekker hoog. Zet je stekje nu op een warme plek, bijvoorbeeld boven de verwarming of in een elektrisch verwarmd kamerkasje. Door de warmte worden er makkelijker wortels gevormd.

Bromelia pupBromelia pup

Wat is er aan de hand met mijn Bromelia?

Krijgt je Bromelia bruine bladpunten?

Een Bromelia kan bruine bladpunten krijgen als de grond te nat is. Door te natte grond kunnen de wortels van je Bromelia ook gaan rotten. Controleer de vochtigheid van de grond en geef voortaan minder water.

Krijgt je Bromelia bruine vlekken op zijn bladeren?

Als je Bromelia bruine vlekken op zijn bladeren krijgt dan komt dit meestal door te fel zonlicht, hierdoor kan het blad verbranden. Houd je Bromelia in ieder geval uit de felle middagzon.

Waarom bloeit mijn Bromelia niet?

Een Bromelia koop je meestal bloeiend. Als de plant is uitgebloeid, sterft de rozet op den duur af. Je kunt een Bromelia wel vermeerderen door babyplantjes die aan de basis van de rozet groeien verder op te kweken. Deze jonge planten kunnen na enkele jaren weer gaan bloeien. Er zijn overigens ook soorten die eigenlijk nooit bloeien in de huiskamer.

 

Symptoom Bromelia Oorzaak Wat te doen
Bruine bladpunten Te nat Vochtigheid grond controleren, minder water geven
Bruine vlekken op het blad Zonnebrand Uit de felle middagzon houden
Geen bloei Plant bloeit maar één keer Stekjes opkweken, nieuwe bloeiende plant kopen

De Bromelia bij jou thuis

Deel jouw Bromelia met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top