Laden..
Glansmispel (Photinia)

Glansmispel (Photinia)

De glansmispel of Photinia is een wintergroene struik die je direct herkent aan zijn glanzende roodbruine bladeren. In het voorjaar zijn de jonge bladeren zelfs felrood en steken ze prachtig af bij alle groene bladeren in de tuin. Vanaf de vroege zomer kun je genieten van de witte bloemen in brede schermen. De bloemen hebben een grote aantrekkingskracht op bijen en vlinders.

De glansmispel is vanwege de vuurrode bladeren en de grote bloemschermen erg mooi als solitair in de tuin. Ook als haagplant is de Photinia heel geliefd, met de glansmispel kun je een dicht vertakte wintergroene haag maken. Of kies voor een glansmispel boom op stam, een meerstammige Photinia, een glansmispel bolboom, een glansmispel leiboom of een glansmispel dakboom. Keuze genoeg dus, er is voor elke tuin wel een geschikte Photinia te vinden!

De glansmispel hoort bij de rozenfamilie (Rosaceae) en komt oorspronkelijk uit Azië. Er bestaan ongeveer 60 soorten Photinia. Voor de tuin wordt vooral de soort Photinia fraseri gebruikt, hier zijn een paar mooi cultivars met extra mooi blad van gekweekt voor de tuin.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De glansmispel in het kort

Soorten:

60 Soorten

Bekendste soorten:

Photinia fraseri 'Carré Rouge', Photinia fraseri 'Pink Marble', Photinia fraseri 'Little Red Robin', Photinia fraseri 'Red Robin', Photinia fraseri 'Robusta Compacta', Photinia serratifolia 'Pink Crispy'

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Mei-juni

Standplaats:

Volle zon, halfschaduw

Giftig:

Ja

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Ja

Snoeien:

Ja, 1x per jaar na de bloei of 2x per jaar (in het voorjaar en de zomer)

Kenmerken:

Heester, haagplant, leiboom, bolboom, dakboom


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de glansmispel?

De glansmispel is een grote, sterk vertakte, opgaande struik die op den duur vrij breed kan uitgroeien, zeker wel twee meter. De Photinia kan ook uitgroeien tot een kleine boom. De tuinvormen (cultivars) van Photinia blijven meestal wel wat lager.

De glanzende, ovale bladeren zijn 8-15 cm lang. De bladeren van de glansmispel zijn vooral in het voorjaar rood, aan de uiteinden van de takken, in de zomer worden ze meer donkergroen en in het najaar en de winter bruinrood. Aan deze struik vind je vaak verschillende bladkleuren tegelijk omdat vooral de jonge bladeren rood getint zijn. Deze zitten voornamelijk aan het eind van de jonge takken. De glansmispel is in allerlei vormen en maten verkrijgbaar, zoals een los groeiende struik, halfstam boom, bolboom, leiboom, dakboom (dakphotinia) en ook als haagplant. De struik groeit gemiddeld 20-40 cm per jaar en kan uiteindelijk vier meter hoog worden. Als (meerstammige) boom kan een glansmispel ook wel vijf meter hoog worden. Een haag van de glansmispel wordt meestal niet hoger dan 2,5 meter, een lagere Photiniahaag kan natuurlijk ook.


Welke glansmispel soorten zijn er?

Glansmispel (Photinia fraseri 'Carré Rouge')Glansmispel (Photinia fraseri 'Carré Rouge')

Glansmispel (Photinia fraseri 'Carré Rouge')

De Photinia fraseri 'Carré Rouge' lijkt op de bekende ‘Red Robin’ maar heeft kleiner blad, zeer fel rood getint blad. Groeit compact en opgaand, vrij langzaam, hierdoor is het een zeer goede haagplant.


Glansmispel (Photinia fraseri 'Pink Marble')Glansmispel (Photinia fraseri 'Pink Marble')

Glansmispel (Photinia fraseri 'Pink Marble')

De Photinia fraseri 'Pink Marble' valt op door het bonte blad. Het jonge blad is paars met roze gemarmerd, daarna wordt het wit met groen. De jonge takken zijn rood getint.


Glansmispel (Photinia fraseri 'Little Red Robin')

De Photinia fraseri 'Little Red Robin' heeft wat kleiner blad dan de bekende ‘Red Robin’ en wordt minder hoog. Een prima cultivar voor een wat lagere Photinia haag.


Glansmispel (Photinia fraseri 'Red Robin')Glansmispel (Photinia fraseri 'Red Robin')

Glansmispel (Photinia fraseri 'Red Robin')

De Photinia fraseri 'Red Robin' is de bekendste glansmispel voor de tuin met rood getint blad. Geschikt om een wat hogere haag mee te maken, ook als leiboom, bolboom en dakboom.

Glansmispel (Photinia fraseri 'Red Robin')Glansmispel (Photinia fraseri 'Red Robin')

Glansmispel (Photinia fraseri 'Red Robin')

De Photinia fraseri 'Red Robin' is de bekendste glansmispel voor de tuin met rood getint blad. Geschikt om een wat hogere haag mee te maken, ook als leiboom, bolboom en dakboom.


Glansmispel (Photinia fraseri 'Robusta Compacta')

De Photinia fraseri 'Robusta Compacta' groeit heel compact en vrij langzaam, mooi als solitair in een wat kleinere tuin en als haagplant.


Glansmispel (Photinia serratifolia 'Pink Crispy')Glansmispel (Photinia serratifolia 'Pink Crispy')

Glansmispel (Photinia serratifolia 'Pink Crispy')

De Photinia serratifolia 'Pink Crispy' heeft bont gespikkeld en gevlekt wit-groen blad, de jonge bladeren zijn roze gevlekt. Groeit vrij compact, ook als haagplant of potplant te planten. 


Glansmispel op stam

De glansmispel Photinia fraseri 'Red Robin' wordt ook als wintergroen stamboompje gekweekt. De hoogte van de stam kan variëren, bijvoorbeeld 150 cm hoog of 180 cm hoog. Een glansmispel op stam wordt meestal 2-3 meter hoog en kan uiteindelijk maximaal vier meter hoog worden.


Glansmispel leiboom

De glansmispel Photinia fraseri 'Red Robin' is als leiboom verkrijgbaar. Deze LeiPhotinia is heel populair omdat het een wintergroene leiboom is. Zo houdt de leivorm van de Photinia het hele jaar door inkijk tegen en zorgt hij voor veel privacy in de tuin. De glansmispel als leiboom is in verschillende formaten verkrijgbaar.


Glansmispel


Is de glansmispel giftig?

Ja, de besjes van de glansmispel zijn giftig voor mensen en dieren, alleen vogels kunnen er goed tegen en smullen van de besjes! Verder staat de Photinia niet bekend als giftig. De glansmispel kan met name giftig zijn voor paarden en andere grote dieren die de bessen eten. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts.


Komen er bloemen aan de glansmispel?

Ja, er komen kleine witte bloemen in brede schermen aan de glansmispel. De sierlijke bloemen kunnen de struik in de zomer voor een groot deel bedekken, prachtig! Vaak verschijnen er in de herfst kleine rode tot zwarte bessen. De vogels zijn er dol op. Als je de glansmispel veel snoeit, bijvoorbeeld als haag of bolboom, dan knip je de takken met bloemknoppen weg en zal je glansmispel niet bloeien.

Wat is de bloeitijd van glansmispel?

De glansmispel bloeit van mei tot juni.

Wat te doen als je glansmispel is uitgebloeid?

Als je glansmispel is uitgebloeid dan hoef je niets te doen. Vaak kun je na de bloei nog genieten van de bessen. Volgend jaar zal de glansmispel vanzelf weer opnieuw gaan bloeien.

Glansmispel (Photinia) bloemGlansmispel (Photinia) bloem

Welke standplaats is ideaal voor de glansmispel?

De glansmispel groeit het best op een warme, beschutte plek in de volle zon of de halfschaduw. De glansmispel kan op zich goed tegen wind, maar plant deze struik wel uit de koude noorden- en oostenwind. Omdat het blad in de winter aan de takken blijft, kan de glansmispel namelijk door de koude wind ’s winters uitdrogen. De glansmispel groeit het best in voedzame, humusrijke grond die niet te droog is.

Kan de glansmispel in een pot?

De glansmispel kan goed in een ruime pot groeien, kies hiervoor het liefst een lagere Photinia cultivar uit. Kies een ruime pot met gaten in de bodem. Gebruik voor een Photinia in pot speciale grond voor mediterrane planten of kuipplantengrond. De bovenkant van de kluit moet 2-3 centimeter onder de rand van de pot komen, zo is er voldoende ruimte om water te geven.


Is de glansmispel winterhard?

Ja, de glansmispel is voldoende winterhard voor de gemiddelde winters. Bij zeer strenge vorst (kouder dan -13 °C), of als de struik ’s winters langere tijd in de koude noorden- of oostenwind heeft gestaan, kan er wel vorstschade optreden. Bijna altijd loopt de struik in het voorjaar wel weer uit. Een glansmispel in pot is gevoeliger voor kou, bescherm de struik dan tegen strenge vorst met een winterhoes of -vlies.

Is de glansmispel groenblijvend in de winter?

Ja, de glansmispel is groenblijvend in de winter, het is een wintergroene heester.


De glansmispel planten: wanneer en hoe?

Een glansmispel kun je het hele jaar door planten. Stel het planten alleen even uit als het vriest, als de grond erg nat is en als het zeer zonnig is. Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Verbeter de uitgegraven grond met bemeste tuinaarde of bladaarde. Dompel de kluit met pot en al in een emmer water en zet de struik in het plantgat. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water.

Een vrij groeiende struik kan wel twee meter breed worden, dat is dan ook de plantafstand. De breedte van een Photinia leiboom is meestal 120 cm of 150 cm, je plant deze leiboom gemiddeld 1,5 tot 2 meter uit elkaar. Bij een Photinia bolboom op stam kan de kroon 2-2,5 meter breed worden, maar blijft meestal kleiner door snoeien. Voor een haag van de glansmispel plant je twee tot drie struikjes per strekkende meter.


Hoe moet je de glansmispel verzorgen?

Een glansmispel die al een tijdje in de volle grond staat, kan redelijk goed tegen droge perioden. Maar we raden je wel aan om de Photinia in een warme, droge zomer extra water te geven. Dat geldt zeker voor struiken die nog niet zo lang geleden geplant zijn. Staat jouw glansmispel in een pot geef de struik dan in de zomer 1 x per week veel water. Als het erg warm en droog is mag de glansmispel in pot wel 2 x per week water krijgen. Controleer regelmatig even of de aarde nog licht vochtig aanvoelt. Geef de glansmispel in het voorjaar organische mest of voeding voor mediterrane bomen.

Voor je glansmispel


Snoeien van de glansmispel

Een glansmispel moet je snoeien om de struik compact en mooi van vorm te houden. Een glansmispel kun je 1 x per jaar snoeien, doe dit het liefst direct na de bloei. Als je de vorm meer in toom wil houden, dan kan je ook 2 x per jaar snoeien: in het voorjaar (maart-april) en in de zomer (voor half augustus). Snoei de glansmispel door te lange scheuten net boven een bladpaar of boven een zijscheutje af te knippen met een schone en scherpe snoeischaar. Lees hier alles over het snoeien van de glansmispel.


Een glansmispel verplaatsen of verplanten?

De glansmispel is goed te verplaatsen of verplanten. Alleen als een Photinia al lang op dezelfde plek staat dan kun je de struik beter niet meer verplanten. De beste tijd is het najaar (augustus-oktober), eind maart/begin april kan ook. Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, beschadig zo min mogelijk wortels. Graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Snoei de glansmispel direct na het verplanten voor een derde tot de helft terug. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven.


Kan je de glansmispel stekken?

Ja, de glansmispel kun je zelf stekken. Knip in het voorjaar of de vroege zomer een stekje van de top van een tak, ongeveer 15-20 cm lang. Kies een jonge tak, de beste tijd om je stek te knippen is de vroege ochtend. Snij het takje met een scherp mesje schuin af, vlak onder een knop of verdikking. Bij de verdikking in de stengel gaan de worteltjes groeien. Verwijder de onderste bladeren, laat vier blaadjes aan de top zitten. Knip de zachte top uit de stek en doop het stekje in stekpoeder. Maak een gat in de aarde in een potje met potgrond en steek de stek hierin, de blaadjes moeten net boven de grond uitkomen. Geef water en doe dan een doorzichtig plastic zakje over de pot om verdamping te voorkomen. Zet de stek op een warme en lichte plek bij minimaal 18 °C. Twee keer per week luchten door het zakje er tien minuten af te halen. Na 2-4 weken zijn er hopelijk worteltjes gegroeid. De beste tijd om je Photinia te stekken is maart-april, maar in juli-augustus kun je het ook proberen.


Van welke ziektes kan de glansmispel last krijgen?

Bladvlekkenziekte (Entomosporium mespili)

De glansmispel kan last hebben van de bladvlekkenziekte (Entomosporium mespili), ook wel hagelschotziekte genoemd. Dit is een ziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel. Je kunt de bladvlekkenziekte herkennen aan de gele of bruine vlekken op het blad. Er kunnen ook gaten in het blad komen, daarna gaat het blad afvallen. Verwijder zoveel mogelijk oud blad en voer het af. Zorg voor betere groeiomstandigheden. Je kunt de glansmispel besproeien met een ecologisch verantwoord bestrijdingsmiddel. De Photinia zal zich meestal goed herstellen.

Taxuskever

De taxuskever eet graag aan het blad van de glansmispel. Dit kevertje eet kleine hapjes uit de rand van de bladeren, de larven vreten aan de wortels. Je kunt de taxuskever op een biologische manier bestrijden met aaltjes tegen taxuskevers. Lees in deze blog meer over het bestrijden van de taxuskever.


Wat is er aan de hand met mijn glansmispel?

Bruine vlekken op je glansmispel?

Zie je bruine vlekken op de bladeren van je glansmispel dan kan dit komen door de bladvlekkenziekte. Maar na een koude winter kunnen bruine vlekken ook komen door vorstschade.

Verliest je Photinia bladeren?

Als je glansmispel zijn bladeren verliest, dan kan dit komen door de bladvlekkenziekte (zie hierboven), door droogte of door vorst. Staat de struik erg droog dan kan hij zijn blad laten vallen door verdroging. Als het blad in de winter is beschadigd door de kou, dan laat de glansmispel deze bladeren vallen. Als de takken niet bevroren zijn dan zullen er in het voorjaar weer nieuwe blaadjes gaan groeien. Het is overigens normaal dat er af en toe wat oude bladeren van je glansmispel vallen, meestal in mei, er groeien vanzelf weer nieuwe blaadjes aan de takken.

 

Symptoom Oorzaak Wat te doen
Bruine vlekken Bladvlekkenziekte, vorst Aangetaste bladeren verwijderen en afvoeren, beschermen tegen strenge vorst
Verliest blad Bladvlekkenziekte, droogte, vorst Aangetaste bladeren verwijderen en afvoeren, in droge perioden water geven, beschermen tegen strenge vorst

De glansmispel bij jou thuis

Deel jouw glansmispel met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top