Laden..
Krentenboom (Amelanchier lamarckii)

Krentenboom (Amelanchier lamarckii)

De krentenboom of krenteboom is een bladverliezende struik of boom. Met de witte bloesem kondigt het krentenboompje de lente aan. ’s Zomers zijn er rode en zwarte eetbare vruchtjes, in het najaar krijgen de bladeren vlammende herfstkleuren en in de winter zie je de sierlijke takken extra goed. Deze kleine boom of struik heeft dus eigenlijk alles in één en is in elk seizoen mooi.

Deze sierlijke bloesemboom is een echte aanrader voor de kleine tuin. Bijvoorbeeld een meerstammige krentenboom. Deze heeft een stam die onderaan al vertakt is en groeit als struik of boompje met meerdere stammen omhoog. Een Amelanchier lamarckii meerstammig ziet er heel natuurlijk uit, bovendien kijk je tussen de stammetjes door en dat geeft een ruimtelijk effect.  

De vogels zijn dol op de smakelijke vruchten van het krentenboompje! In een vogeltuin mag deze vogelvriendelijke boom dus niet ontbreken!

In ons land zie je Amelanchier lamarckii overal in het wild groeien, maar Amelanchier komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Er zijn ook soorten die uit Eurazië komen, in totaal zijn er ongeveer 25 soorten bekend. Amelanchier hoort bij de rozenfamilie (Rosaceae).

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De krentenboom in het kort

Soorten:

 25

Bekendste soorten:

Amelanchier alnifolia, Amelanchier arborea ‘Robin Hill’, Amelanchier laevis 'Ballerina', Amelanchier lamarckii

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

April-mei

Standplaats:

Volle zon, halfschaduw

Giftig:

Nee

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Nee

Snoeien:

Ja, in de zomer

Kenmerken:

Heester, boom

Wat is de groeiwijze van de krentenboom?

Een krentenboom kan als boom, als boom op stam, als struik en als meerstammige boom groeien. De vrij open kroon is vaasvormig en groeit op den duur breed uit. De bast is lichtbruin tot bruingrijs. Het eironde blad is eerst behaard en later helemaal glad. De hoogte van Amelanchier lamarckii is na tien jaar ongeveer vier meter, maar door regelmatig snoeien kan het krentenboompje een stuk kleiner blijven. De hoogte hangt ook af van de soort en of je de krentenboom als struik, als boom of als meerstammige boom laat groeien. Je kunt van een krentenboom ook een losse haag snoeien.

Een krentenboompje heeft een langzame tot gemiddelde groeisnelheid en groeit ongeveer 20-40 cm per jaar.


Welke soorten krentenboom zijn er?

Krentenboom (Amelanchier alnifolia)

De Amelanchier alnifolia is een krentenboom met een gemiddelde hoogte. Lekkere blauwzwarte vruchten. ‘Smoky’ draagt extra zoete vruchten en is geliefd voor een voedselbos. Vormt uitlopers.

  • Bloeitijd: april-mei
  • Hoogte: tot 5 meter
  • Breedte: 3,5-4,5 meter

Krentenboom (Amelanchier alnifolia ‘Obelisk’)

De Amelanchier alnifolia ‘Obelisk’ is een zuilvormige kleine boom. Een rijke bloeier, in de zomer lekkere vruchten. Groeit langzaam.

  • Bloeitijd: april-mei
  • Hoogte: tot 3,5 meter
  • Breedte: 1-2 meter

Krentenboom (Amelanchier arborea)

De Amelanchier arborea is een vrij grote boom. De blauwzwarte vruchten zijn niet zo smakelijk.

  • Bloeitijd: april-mei
  • Hoogte: tot 20 meter
  • Breedte: 4-5 meter

KrentenboomKrentenboom

Krentenboom (Amelanchier arborea ‘Robin Hill’)

De Amelanchier arborea ‘Robin Hill’ is een middelgrote boom met een ovale kroon. Een rijke bloeier, weinig vruchten.

  • Bloeitijd: april-mei
  • Hoogte: tot 8 meter
  • Breedte: 3-4 meter

Drents krentenboompje (Amelanchier laevis)

De Amelanchier laevis is een krentenboom met wat grotere bloemen. Grote zwarte vruchten, heerlijk sappig.

  • Bloeitijd: april-mei
  • Hoogte: tot 9 meter
  • Breedte: 4-6 meter

Krentenboom (Amelanchier laevis 'Ballerina')

De Amelanchier laevis 'Ballerina' is een krentenboom met wat grotere bloemen. Grote zwarte vruchten, heerlijk sappig. Blijft wat kleiner en bloeit rijker.

  • Bloeitijd: april-mei
  • Hoogte: tot 6 meter
  • Breedte: 3-5 meter

Amerikaans krentenboompje (Amelanchier lamarckii)Amerikaans krentenboompje (Amelanchier lamarckii)

Amerikaans krentenboompje (Amelanchier lamarckii)

De Amelanchier lamarckii is het bekendste krentenboompje. Kleine zwarte vruchtjes die al vroeg rijpen. Meestal is de hoogte tussen 4-6 meter, maar hoger kan ook.

  • Bloeitijd: april-mei
  • Hoogte: tot 9 m
  • Breedte: 4-6 meter

Krentenboom meerstammig

Van alle soorten krentenboom is een meerstammige boom of struik te koop. Er komen dan meerdere stammen uit de grond, of de krent is al van onderaf vertakt in meerdere stammen.


Krentenboom op stam

Een krentenboom kan ook op stam gekweekt worden. De boom heeft dan één stam, vanaf een bepaalde hoogte groeien er pas zijtakjes. Dit wordt ook wel een hoogstam krentenboom genoemd.


Krentenboom struikvorm

Een struikvorm van het krentenboompje is een goed vertakte struik. Dit kan een vrij hoge struik worden, maar door regelmatig snoeien kan een Amelanchier struikvorm ook wat lager blijven.


Krentenboom


Is de krentenboom giftig?

Nee, een krentenboom is niet giftig.


Komen er bloemen aan de krentenboom?

Ja, er komen kleine stervormige witte bloemen aan de krentenboom, ze zitten in luchtige trossen. De bloemen vallen extra op tussen het koperkleurige jonge blad.

Wat is de bloeitijd van krentenboom?

De eerste bloemen van de krentenboom gaan in april open, meer aan het begin of het eind van de maand, afhankelijk van het weer.

Wat te doen als je krentenboom is uitgebloeid?

Als je krentenboom is uitgebloeid, hoef je niets te doen. Uit de bloemen gaan de vruchtjes groeien. Volgend jaar komt er in het voorjaar weer nieuwe bloesem aan de krentenboom.

Zijn de vruchten van de krentenboom eetbaar?

Ja, de vruchten van de krentenboom zijn eetbaar voor mensen en ook voor vogels en andere dieren. Na de bloei gaan de krentjes groeien, ze rijpen in juli-augustus en kleuren van rood naar zwart. Als de vruchtjes helemaal zwart zijn, en een beetje zacht aanvoelen, zijn ze goed rijp. De krentjes smaken dan een beetje zoals bosbessen. Ze zijn heel gezond en bevatten veel vitamine A. Je kunt van de krentjes een heerlijke jam maken.


Welke standplaats is ideaal voor de krentenboom?

De krentenboom is heel makkelijk en stelt niet zoveel eisen aan zijn standplaats. Dat kan in de volle zon of halfschaduw zijn. Zelfs in de schaduw kan het krentenboompje groeien, de bloei zal daar wel minder rijk zijn. Amelanchier is goed bestand tegen wind. De krentenboom groeit in elke goede tuingrond. Liefst niet al te droog en een beetje zuur. Te natte grond vindt Amelanchier niet fijn, het water moet wel goed weg kunnen lopen.

Kan een krentenboom in pot?

De krentenboom kan goed in een ruime pot of bak groeien. Zo kun je ook op je terras of balkon van dit charmante boompje genieten. Kies een grote pot die minimaal 70 cm diep is, in de bodem moeten gaten zitten.

Krentenboom - Amelanchier lamarckiiKrentenboom - Amelanchier lamarckii

Is de krentenboom winterhard?

De krentenboom is zeer winterhard.


Is de krentenboom groenblijvend in de winter?

Nee, de krentenboom is niet groenblijvend, in de herfst vallen de blaadjes van de takken.


De krentenboom planten: wanneer en hoe?

Een krentenboom in pot kun je het hele jaar door planten. Stel het planten alleen even uit als het vriest, als de grond erg nat is en als het zeer zonnig is. Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Verbeter de uitgegraven grond als deze erg zanderig is, dit kan met aanplantgrond of compost. Dompel de kluit met pot en al in een emmer water. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water.

Boompalen zorgen ervoor dat het krentenboompje blijft staan. Als de jonge boom door de wind bewogen wordt, zullen de wortels niet goed kunnen vastgroeien. Met één of meerdere boompalen krijgt je boom een tijdelijke steun en blijven de wortels op hun plek. Voor een klein exemplaar is een korte boompaal of een schuin geplaatste lat vaak al voldoende. Plaats de paal aan de kant waar de wind meestal vandaan komt (vaak zuidwest), iets schuin van de stam af gericht. Bij grote maten, en op een plek waar het veel waait, zijn twee of drie palen gewenst. Meestal zijn korte palen (60 cm boven de grond) met een diameter van 10 cm voldoende. Plaats de palen op een plek waar geen wortels liggen, sla de paal in de grond of gebruik een palenboor. Een boompaal moet minstens 15-30 cm van de stam af staan, bij korte palen mag het meer zijn. Bind de stam aan de boompaal met touw, boomband of een verstelbare boomband met afstandhouder en gesp.

De plantafstand hangt af van de soort. De volwassen breedte is meteen de plantafstand, zo heeft je krentenboompje altijd genoeg ruimte. Kijk voor de breedte bij de soortbeschrijvingen.


Hoe moet je de krentenboom verzorgen?

Een krentenboom is heel sterk en kan best en tijdje zonder water. Maar als het erg lang droog is, kun je het boompje beter watergeven. Geef het eerste jaar na planten in ieder geval water als het langere tijd droog is. Een krentenboompje in pot heeft regelmatig water nodig, de grond mag niet helemaal uitdrogen. Het krentenboompje heeft niet zoveel voeding nodig, maar je kunt in het vroege voorjaar wat organische mestkorrels strooien voor een goede groei.

Verzorgingsproducten voor je krentenboom


Snoeien van de krentenboom

Waarom moet je een krentenboom snoeien?

Een krentenboom hoef je niet beslist te snoeien. Je kunt een krentenboom wel snoeien om te voorkomen dat de boom of struik te groot wordt en om een mooie vorm te houden. Als je een jonge krentenboom al boom op wilt kweken, moet je snoeien om de gewenste boomvorm te krijgen.

Hoe vaak en wanneer moet je een krentenboom snoeien?

Je kunt een krentenboom 1 x per jaar snoeien. De beste tijd om een krentenboom te snoeien is direct na de bloei of iets later in de zomer. Je kunt ook in het vroege voorjaar snoeien, maar dan haal je wel takken met bloemknoppen weg.

Hoe snoei je een krentenboom?

Je kunt een krentenboom snoeien door te lange takjes terug te knippen. Knip daarbij altijd vlak boven een zijtakje dat naar buiten wijst. Op deze manier kun je het krentenboompje uitdunnen. Zo komt er weer meer licht en ruimte in het hart van het krentenboompje, zodat hij daar nieuwe scheutjes kan maken. Bovendien wordt het krentenboompje niet te hoog.

Als je een boom van Amelanchier wilt maken, dan kies je één mooie tak in het midden uit, dit wordt de stam. Na verloop van tijd knip je de zijtakjes weg tot op de gewenste hoogte van de kroon. Je knipt de zijtakken van de kroon terug tot op ongeveer een derde van hun lengte voor een mooie volle kroon. De top niet snoeien bij een boomvorm.

Als je een meerstammige krentenboom wilt vormen dan mogen er meerdere takken uit de grond groeien. Zorg voor een mooie verdeling van de takken. Snoei een teveel aan zijtakjes weg, zodat je tussen de stammen door kunt kijken. Te lange takken kun je tot op de gewenste hoogte afknippen.

Waarmee snoei je een krentenboom?

De krentenboom snoei je met een scherpe en schone snoeischaar. Voor het weghalen van wat dikkere takken kun je een snoeizaagje gebruiken. Maar probeer liever op tijd de dunne takken weg te knippen, om zo het afzagen van dikke takken te voorkomen. 


Een krentenboom verplaatsen of verplanten?

Als het blad van de takken is gevallen, volgt voor bomen een rustperiode. De periode november-maart is daarom een prima tijd om je krentenboom te verplanten (behalve als het heel nat is of als het vriest). Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, beschadig zo weinig mogelijk wortels. Graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Snoei de struik voor een derde tot de helft terug. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven. Als je krentenboom al langere tijd op dezelfde plek staat dan kan de boom het verplanten mogelijk niet overleven en is verplanten niet aan te raden.


Hoe kun je de krentenboom stekken?

Een krentenboom kun je stekken in de late zomer of vroege herfst. Knip de top van een tak, ongeveer 10-15 cm lang. Neem een gezonde jonge tak die dit jaar gegroeid is, de onderkant van het stekje moet al wat houtig zijn, de top is nog zacht. Kies een takje waar de blaadjes vrij dicht op elkaar zitten. De beste tijd om je stek te knippen is de vroege ochtend. Snij het takje met een scherp mesje schuin af, vlak onder een knop of verdikking. Bij de verdikking in de stengel gaan de worteltjes groeien. Doe de stek direct in een plastic zakje om uitdroging te voorkomen. Verwijder de onderste bladeren, laat vier blaadjes aan de top zitten. Knip de zachte top uit de stek en doop het stekje in stekpoeder. Maak een gat in een potje met potgrond en steek de stek hierin, de blaadjes moeten net boven de grond uitkomen. Geef water en doe dan een doorzichtig plastic zakje over de pot om verdamping te voorkomen. Zet de stek op een warme en lichte plek. Twee keer per week luchten door het zakje er tien minuten af te halen. Na 2-4 weken zijn er hopelijk worteltjes gegroeid.


Wat is er aan de hand met mijn krentenboom?

Krijgt je krentenboom bruine vlekken of bruine bladeren?

Als je krentenboompje bruine vlekken op zijn bladeren krijgt dan kan dit komen door de bladvlekkenziekte. Als het hele blad eerst geel en dan bruin wordt dat is het waarschijnlijk te droog. Laat de grond nooit helemaal uitdrogen en geef water in warme en droge perioden. In te natte grond, waar het water niet goed weg kan lopen, kan een krentenboom ook last krijgen van bruine bladeren. Controleer dus altijd eerst de vochtigheid van de grond.

Krijgt je krentenboom geel blad of gele bladeren?

Als het blad in de zomer of nazomer al geel wordt en afvalt dan kan de grond te droog zijn. Ook schimmels kunnen de oorzaak zijn van geel blad. In de herfst is het normaal dat je krentenboompje geel en rood blad krijgt.

Bladvlekkenziekte krentenboom

De krentenboom kan last hebben van de bladvlekkenziekte. Je ziet dan bruine vlekjes op de bladeren, vaak met een geel randje er omheen. De ziekte wordt veroorzaakt door schimmels. Deze schimmelziekte is helaas lastig te bestrijden. Je kunt het krentenboompje met een antischimmelmiddel bespuiten. Ruim afgevallen blad op en zorg voor goede groeiomstandigheden.

Krijgt je krentenboom witte vlekken op de bladeren?

Als je krentenboompje te droog staat dan kunnen er witte pluizige vlekken op de bladeren komen. Dit komt vaak voor bij vochtig en warm weer, maar kan ook door de droogte komen. Wil je meer weten over het bestrijden van meeldauw lees dan onze blog over meeldauw bestrijden.

Symptoom Oorzaak Wat te doen
 Bruine vlekken, bruine bladeren Bladvlekkenziekte (schimmels), te droog, te nat Schimmels bestrijden, vochtigheid grond controleren
Geel blad Te droog Meer water geven
Bladvlekkenziekte Schimmels Schimmels bestrijden
Witte vlekken Meeldauw Meeldauw bestrijden

De krentenboom bij jou thuis

Deel jouw krentenboom met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (4)
E
Elly
18 maart 2023, 14:38
Is deze boom giftig voor de hond als ik deze in mijn tuin plant
I
Intratuin
21 maart 2023, 08:46

Hoi Elly,

Nee, de krentenboom is niet giftig voor je hond.

^Intratuin

g
germaine
12 september 2023, 11:16
In augustus heb ik een krentenboompje geplant (van de buurvrouw, moest weg) daarom, maar nu is hij helemaal zwart geworden ook de takken, kunt U me zeggen of hij wat te doen, vind het wel heel erg hoor. Groetjes.
I
Intratuin
15 september 2023, 09:29

Beste Germaine,

Boompjes verplanten in de warme maanden van de zomer zijn altijd een gok en het klinkt alsof het krentenboompje het niet heeft overleefd... Je zou kunnen kijken of er nog groen zit onder het zwart door voorzichtig met een mesje over een tak te schrapen. Zit er nog groen, dan kun je overwegen om alle zwarte takken weg te knippen en te hopen dat hij weer gaat groeien.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top