Laden..
Vrouwenmantel (Alchemilla)

Vrouwenmantel (Alchemilla)

De vrouwenmantel is een van de bekendste tuinplanten, je herkent deze leuke plant direct aan het geplooide blad en de kleine zachtgele tot groengele bloemen. Als je de vrouwenmantel in je tuin hebt dan heb je vast wel eens gezien hoe druppels ochtenddauw prachtig liggen te schitteren op de licht behaarde blaadjes. Ook regendruppels lijken wel te zweven op de blaadjes. De vrouwenmantel is een oersterke, makkelijke én onderhoudsarme vaste plant die het overal in je tuin goed zal doen.

De bijna ronde, geplooide blaadjes van de vrouwenmantel groeien in een dichte pol, hierdoor is de plant een prima bodembedekker, vakkenvuller en randplant. Het blad heeft, met een beetje fantasie, de vorm van een ouderwets manteltje dat vrouwen vroeger over de schouders droegen, vandaar de naam. Alleen al vanwege dit mooie blad wil je de vrouwenmantel in je tuin!

Deze supermakkelijke borderplant is ideaal voor de rand van je border. De fijne bloemen in zacht groengeel passen ook nog eens bij alle andere bloemkleuren, vrouwenmantel is dus perfect om mee te combineren. Prachtig tussen rozen, bij kattenkruid, salie of hortensia’s. Pluk eens een paar bloemstengels voor een zomers tuinboeket, de vrouwenmantel is namelijk ook een prima plukbloem.  

De vrouwenmantel heet officieel Alchemilla en hoort bij de rozenfamilie (Rosaceae), er zijn ongeveer 300 soorten bekend. De meeste soorten komen voor in Europa en Azië, maar er zijn ook rotsplanten uit Afrika Noord- en Zuid-Amerika bekend. Alchemilla erythropoda, Alchemilla mollis en Alchemilla vulgaris zijn inheems in Nederland.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Vrouwenmantel in het kort

Soorten:

300 Soorten

Bekendste soorten:

Alchemilla alpina, Alchemilla epipsila, Alchemilla erythropoda, Alchemilla mollis, Alchemilla vulgaris

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Mei-juli, nabloei in augustus-september

Zaaien:

September-november in de volle grond

Standplaats:

Zon, halfschaduw, schaduw

Giftig:

Nee

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Nee

Snoeien:

Ja, maart-april en in juli na de bloei

Kenmerken:

 

Kenmerken:

Bodembedekker, kruid, vaste plant, borderplant, rotsplant, snijbloem


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de vrouwenmantel?

De vrouwenmantel groeit polvormend, de stengels en bladeren groeien in een volle bos vanuit de wortels. De bloemstengels steken boven de bladeren uit. Het grijzig groene tot blauwgroene waaiervormige blad is licht behaard en geplooid, de bladranden zijn gezaagd. Deze vaste plant groeit vanaf het voorjaar vrij snel naar de volwassen hoogte en breidt zich langzaam iets uit. 

Vrouwenmantel (Alchemilla) bladVrouwenmantel (Alchemilla) blad

Welke Alchemilla soorten zijn er?

Vrouwenmantel (Alchemilla alpina)Vrouwenmantel (Alchemilla alpina)

Vrouwenmantel (Alchemilla alpina)

De Alchemilla alpina is een kleine soort uit de bergen met groengele bloemen, vooral mooi voor de rotstuin of voor een stapelmuurtje. Ook bekend als Alpiene vrouwenmantel.

  • Hoogte 10-15 cm

Vrouwenmantel (Alchemilla epipsila)

De Alchemilla epipsila lijkt op de bekende A. mollis maar groeit iets compacter. Zachtgroen geplooid blad en groengele bloemen.

  • Hoogte 30 cm

Dwergvrouwenmantel (Alchemilla erythropoda)

De Alchemilla erythropoda is een kleinere en compacte soort, blauwgroen blad en groengele bloemen op rode steeltjes.

  • Hoogte 25 cm

Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)

Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)

De Alchemilla mollis is de bekendste soort voor de tuin, het zachtgroene blad is geplooid, groengele bloemen in losse pluimen. Ook bekend als Fraaie vrouwenmantel.

  • Hoogte 30-40 cm

Vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris)Vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris)

Vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris)

De Alchemilla vulgaris heeft wat fijner, frisgroen blad en groengele bloemen. Deze soort is geliefd vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. Ook bekend als de gewone vrouwenmantel.

  • Hoogte 30-40 cm

Vrouwenmantel


Is de vrouwenmantel giftig?

Nee, de vrouwenmantel is niet giftig.


Wanneer moet je vrouwenmantel zaaien?

Als je de vrouwenmantel wilt zaaien dan gaat dat het best door in het najaar (september-november) in de volle grond te zaaien. De zaadjes gaan dan in het vroege voorjaar kiemen. Meestal zaait de vrouwenmantel zichzelf ook al uit en zie je in het voorjaar kleine plantjes in de buurt van de moederplant. Je kunt ook in maart-april binnen in een bakje zaaien. Zet het bakje voor twee weken in de warme huiskamer, dan 4-6 weken in de koelkast, dan weer warmer zetten. Door de koude periode zullen de zaadjes beter kiemen. De vrouwenmantel moet je ondiep zaaien, bedek de piepkleine zaadjes met een flinterdun laagje zaaigrond.


Komen er bloemen aan de vrouwenmantel?

Er komen kleine zachtgele tot groengele/geelgroene bloemen aan de vrouwenmantel, ze zitten in losse pluimen. De bloemen zijn aantrekkelijk voor allerlei soorten nuttige insecten.

Wat is de bloeitijd van de vrouwenmantel?

De vrouwenmantel bloeit van mei tot in juli, je kunt zeker twee maanden genieten van de bloemen. Als je na de bloei de plant terug knipt kan er nog een nabloei zijn in de nazomer en herfst.

Wat te doen als je vrouwenmantel is uitgebloeid?

Als je vrouwenmantel is uitgebloeid, kun je de bloemstengel het best kort afknippen. Zo voorkom je de vorming van zaad en gaat je vrouwenmantel vaak nog een keer bloeien. 

Vrouwenmantel (Alchemilla)Vrouwenmantel (Alchemilla)

Vrouwenmantel thee

De vrouwenmantel soort Alchemilla vulgaris wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt, vooral bij vrouwenkwaaltjes. Je kunt gerust eens een kopje thee van vrouwenmantel gebruiken, maar vraag altijd advies aan een gekwalificeerd kruidendeskundige als je vrouwenmantelthee regelmatig wilt gaan drinken.


Welke standplaats is ideaal voor de vrouwenmantel?

De vrouwenmantel groeit en bloeit het best op een zonnige of half beschaduwde plek. Maar deze sterke plant groeit ook in de schaduw, de bloei zal daar wel minder rijk zijn. De lage soorten uit de bergen staan wel het liefst in de volle zon. Omdat de vrouwenmantel niet zo hoog wordt, kan deze plant prima tegen wind. De vrouwenmantel groeit het best in een humusrijke, niet al te droge grond, maar deze sterke plant past zich prima aan en doet het goed op bijna elke plek. Alchemilla vindt het alleen niet zo fijn als de grond altijd erg nat is.

Kan de vrouwenmantel in pot?

De vrouwenmantel kan prima in een pot groeien. Zorg voor een ruime pot met gaten in de bodem. De kleinere soorten zoals Alchemilla erythropoda kun je ook in een kleinere pot of schaal laten groeien.

 

Vrouwenmantel (Alchemilla) met dauwdruppelsVrouwenmantel (Alchemilla) met dauwdruppels

Is de vrouwenmantel winterhard?

Ja, de vrouwenmantel is zeer winterhard.


Is de vrouwenmantel groenblijvend in de winter?

Nee, de vrouwenmantel is niet groenblijvend in de winter, het is een bladverliezende vaste plant. In het voorjaar groeien er weer nieuwe blaadjes vanuit de wortels.


De vrouwenmantel planten: wanneer en hoe?

De vrouwenmantel kun je in het voorjaar of het najaar planten. Je kunt ook in de zomer planten, geef dan wel extra water. De vrouwenmantel komt het mooist uit in groepjes van minimaal drie planten. Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Verbeter de uitgegraven grond met bemeste tuinaarde, compost of bladaarde. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water. De plantafstand voor de vrouwenmantel is gemiddeld 30 cm.


Hoe moet je de vrouwenmantel verzorgen?

De vrouwenmantel is heel sterk en zal een droge periode goed overleven, maar we raden je wel aan om in een lage droge en warme periode water te geven. Dat geldt zeker voor planten die nog niet zo lang in de grond staan. Geef liever af en toe veel water dan vaak een beetje. Het water moet namelijk diep in de grond zakken zodat de plant langere wortels maakt en beter droogtebestendig wordt. De vrouwenmantel kun je bemesten door in het vroege voorjaar organische mestkorrels te strooien. Een laagje compost of bladaarde wordt ook op prijs gesteld.

Voor je vrouwenmantel


Snoeien van de vrouwenmantel

Waarom moet je een vrouwenmantel snoeien?

De vrouwenmantel moet je snoeien om de uitgebloeide bloemen en lelijke bladeren weg te halen. Door het terugknippen volgt er vaak een tweede bloei. Je moet de vrouwenmantel ook snoeien als je niet wilt dat de plant zich uitzaait.

Hoe vaak en wanneer moet je een vrouwenmantel snoeien?

De vrouwenmantel snoei je 2 x per jaar. In het voorjaar om dode plantendelen weg te halen. Direct na de bloei in de zomer, meestal in juli, snoei je de vrouwenmantel voor de tweede keer.

Hoe snoei je een vrouwenmantel?

De vrouwenmantel snoei je in het voorjaar door alle dode plantendelen vlak boven de grond af te knippen. Na de bloei knip je de uitgebloeide bloemstelen vlak boven de grond af. Lelijk bladeren mag je dan ook helemaal wegknippen, vrouwenmantel kan er zelfs tegen om in juni of juli helemaal afgeknipt te worden. Vanuit de wortels groeit weer nieuw fris blad en vaak ook nog een keer bloemstengels.

Waarmee snoei je een vrouwenmantel?

De vrouwenmantel snoei je met een scherpe en schone snoeischaar.


Een vrouwenmantel verplaatsen of verplanten?

De vrouwenmantel is goed te verplaatsen of verplanten. De beste tijd hiervoor is het voorjaar (maart-april) of het najaar (september-oktober). Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig een beetje af en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Als jouw vrouwenmantel veel blad heeft, kun je het best ongeveer de helft van het blad afknippen. Geef ruim water om de vrouwenmantel op zijn nieuwe plek een goede start te geven.


Hoe kun je de vrouwenmantel vermeerderen?

De vrouwenmantel is makkelijk te vermeerderen door delen in het voorjaar. Graaf de pol op en deel de wortelkluit in meerdere kleine stukken. Dit heet ook wel scheuren. Plant de buitenste delen opnieuw en geef de eerste tijd extra water. Je kunt de vrouwenmantel ook vermeerderen door zaaien. Als jouw vrouwenmantel zichzelf heeft uitgezaaid, dan kun je de babyplantjes opgraven en verder opkweken.


De vrouwenmantel bij jou thuis

Deel jouw vrouwenmantel met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top