Laden..
Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)

Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)

De winterjasmijn of naaktbloeiende jasmijn bloeit in de winter en is daardoor een opvallende verschijning tijdens de koude maanden in het jaar. De felgele bloemetjes kleuren de takken, terwijl de blaadjes nog op zich laten wachten! De Jasminum nudiflorum groeit met slappe twijgen en met wat hulp vormt hij een prachtige klimplant.

De Toscaanse jasmijn is lid van de olijffamilie (Oleaceae ) en komt oorspronkelijk uit China waar hij op rotsachtige grond groeit.

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

Er zijn diverse planten die bekend zijn onder de naam Jasmijn. Zo zijn er de klimplanten: de Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) en de gewone Jasmijn (Jasminum Officinale). Er is ook een jasmijn klimplant voor binnen: de kamerjasmijn (Jasminum polyanthum). Ook de Kaapse jasmijn is een kamerplant, maar deze klimt niet en groeit als een struikje. De boerenjasmijn (Philadelphus) is een sierheester en groeit breed als een struik.

Kijk als je een jasmijn gaat kopen altijd goed naar welke je precies wil hebben! Je kunt ze onderscheiden aan hun wetenschappelijke (Latijnse) naam.

Je leest hieronder meer over de winterjasmijn (Jasminum nudiflorum).

De winterjasmijn in het kort

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Winter

Standplaats:

Geen voorkeur

Giftig:

Nee

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Nee

Snoeien:

1 Keer per jaar, niet noodzakelijk

Kenmerken:

Klimplant, leiboom

Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de winterjasmijn?

De winterjasmijn, of naaktbloeiende jasmijn, groeit met slappe groene twijgen. Je kunt de Jasminum nudiflorum prima als klimplant inzetten, door hem te bevestigen aan de schutting of aan een planten klimrek aan de gevel, maar hij kan zichzelf niet vastgrijpen. Hij kan dan tot 3 meter hoog klimmen. De groeisnelheid van de winterjasmijn is langzaam, dus wat geduld is wel op zijn plaats.


Is de Jasminum nudiflorum giftig?

De winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is niet giftig.


De bloem van de winterjasmijn

De winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is één van de vroegstbloeiende heesters in Nederland. Hij bloeit rijk in december-februari met prachtige gele bloemetjes. De jasmijn bloeit vanzelf door en het jaar erop zal de jasmijn weer opnieuw gaan bloeien. Je winterjasmijn bloeit op tweejarig hout, dus aan de twijgen die hetzelfde jaar zijn gegroeid hoef je nog geen bloemen te verwachten.

Uitgebloeide bloemen zullen vanzelf afvallen, je hoeft deze dus niet af te knippen.

Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) in bloeiWinterjasmijn (Jasminum nudiflorum) in bloei

Welke standplaats is ideaal voor de winterjasmijn?

Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is heel sterk en groeit op elke plek, zelfs in de schaduw. Van oorsprong is hij gewend aan rotsachtige grond, dus hij stelt niet veel eisen. Zet hem alleen liever niet in een pot.


Is de Jasminum nudiflorum winterhard?

Ja, de winterjasmijn is prima winterhard en heeft geen extra bescherming nodig als het vriest.


Is de winterjasmijn groenblijvend in de winter?

Nee, de Jasminum nudiflorum is niet wintergroen. De winterjasmijn lijkt wintergroen dankzij de groene twijgen, maar laat ’s winters wel degelijk zijn blaadjes vallen. Echter maakt deze plant dit ruimschoots goed door zijn vrolijke bloei!


De winterjasmijn aanplanten: wanneer is de planttijd en hoe planten?

De jasmijn kun je het hele jaar door planten, als het maar niet vriest. Het voorjaar is wel de beste planttijd. Van de winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) plant je ongeveer drie stuks per strekkende meter. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het niveau van de tuinaarde.


Hoe moet je de winterjasmijn verzorgen?

De winterjasmijn heeft geen water of mest nodig, maar wil je dat de struik sneller groeit geef dan in het vroege voorjaar tuinmest en als het droog is wat extra water.


Snoeien van de winterjasmijn

Waarom moet je een winterjasmijn snoeien?

De winterjasmijn groeit niet zo snel, maar om hem in de juiste vorm te houden én om de heester te verjongen is snoeien wel aan te raden.

Hoe vaak en wanneer moet je een Jasminum nudiflorum snoeien?

Een winterjasmijn snoei je 1 keer per jaar, als de Jasminum nudiflorum is uitgebloeid. Dat is ongeveer in maart.

Hoe snoei je de winterjasmijn?

Knip te lange takken terug knippen tot vlak boven een zijscheutje of een knop, op deze manier kun je de winterjasmijn in de juiste vorm houden. Knip ook enkele oude takken vlak boven de basis af, zo wordt de struik verjongd. Let erop dat de winterjasmijn bloeit op 2-jarig hout, dus snooei niet te rigoureus, want de takken die vanaf dan weer bijgroeien gaan niet bloeien in de winter. 

Waarmee snoei je de winterjasmijn?

Je snoeit dunne takken van de jasmijn met een snoeischaar en dikkere takken met een takkenschaar of snoeizaag.

Voor je winterjasmijn


Een winterjasmijn verplaatsen of verplanten?

De winterjasmijn verplant je het best in de periode oktober-februari, als het niet vriest, Steek de kluit zo ruim mogelijk uit om zoveel mogelijk beschadiging aan de wortels te voorkomen. Hou er rekening mee dat je winterjasmijn zou moeten herstellen na een verhuizing, dus je kunt dat jaar minder groei en bloemen krijgen.


Kun je de winterjasmijn stekken?

Ja, alle soorten jasmijn kun je stekken, dus ook de winterjasmijn. Dit doe je via zogenaamde kopstekjes. Knip een top van ca. 15 cm lang af van je winterjasmijn, snijd de stengel vlak onder een blad schuin af. Gebruik hiervoor een scherp mes. Haal daar de onderste bladeren vanaf en steek het stekje daarna in stekgrond. Als je het stekje in stekpoeder doopt voor je hem in de grond steekt heb je een nog grotere kans dat deze aanslaat.


De winterjasmijn bij jou thuis

Deel jouw winterjasmijn met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (1)
M
Mw. C.Sloet
3 december 2023, 14:06
Ideaal om alles kaal is, je blij en optimistisch de winter door te helpen. Van mij een favoriet CS
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top