Laden..
Kamerplanten op elke plek in huis

Kamerplanten op elke plek in huis

Planten geven je zoveel meer dan zuurstof en schone lucht! Ze zorgen voor een geluksgevoel en maken je bewust van al je zintuigen. Vul daarom je huis met kamerplanten op elke plek. Maar hoe vind je de geschikte plant voor iedere ruimte in huis? De gouden regel is: houd rekening met de hoeveelheid daglicht en de luchtvochtigheid per kamer.

  • Delen: Deel dit artikel:
7 minuten leestijd

Elke kamerplant heeft namelijk zijn eigen voorkeuren, de één staat graag in de zon terwijl de ander liever op een plek met iets meer schaduw staat. In de woonkamer is vaak wat meer licht en ruimte dus daar kan een wat grotere plant staan. Maar in de badkamer is het vaak klein en donker dus een varen is daar meer geschikt. Om je een handje te helpen hebben wij een overzicht gemaakt van welke planten je het best in welke ruimtes neer kunt zetten. Zo weet je zeker dat je er optimaal van kunt genieten. Vul je huis met de energie van planten!

 

€9.99
Bruidsbloem (Stephanotis floribunda) D 12 H 45 cm
€8.99
Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) D 12 H 20 cm

Wat is de beste plek voor een kamerplant?

Voordat je een kamerplant gaat kopen is het belangrijk dat je weet wat planten in de basis nodig hebben. Ze hebben natuurlijk lucht, water en licht nodig om te kunnen groeien en bloeien. Planten zetten deze ingrediënten om in energie door middel van fotosynthese. Dit doen ze in de bladgroenkorrels van hun bladeren waardoor zuurstof en glucose ontstaan. De glucose gebruikt de plant als brandstof om te kunnen groeien. De zuurstof ademt hij uit via de bladmondjes. Wanneer planten te weinig licht krijgen kunnen ze dus niet voldoende glucose aanmaken om te blijven leven. De plant zal geen nieuwe bladeren meer vormen en langzaamaan wegkwijnen.

Op welke plek je een kamerplant ook neer wilt zetten, het is dus belangrijk dat er een raam is waar daglicht door naar binnen komt. Zonder daglicht zal je plant het uiteindelijk niet overleven. Toch zijn er planten die ook met heel weinig daglicht kunnen overleven. Ideaal op dat donkere plekje in de woonkamer of in de hal. Deze schaduwplanten zijn trage groeiers en hebben weinig water en voedingstoffen nodig. Vaak hebben ze donkerder blad dan planten die graag in het licht staan. Wanneer een plant in de schaduw staat zal het blad ook donkerder worden en gaat hij minder verbruiken dan wanneer je hem bij het raam zet. Voorbeelden hiervan zijn de ZamioculcasPhilodendronMonsteraKentiapalmSansevieria (die overleeft alles) en een aantal Calathea soorten.

Planten voor in de schaduw

Planten in de woonkamer

In de woonkamer is er ruimte voor grote kamerplanten! Compenseer het gemis van de kerstboom met een plant en geef in een keer sfeer aan deze belangrijke plek in huis. Houd bij het uitkiezen van een plant voor in de woonkamer rekening met de hoeveelheid daglicht. Niet iedere plant houdt van direct licht, en dicht bij de verwarming vinden de meesten ook niet prettig. Bedenk dus eerst op welke plek je nieuwe groene huisgenoot moet komen te staan, en bekijk daarna welke eisen de door jou uitgekozen plant stelt. Om je een handje te helpen hebben wij vijf toppers voor in de woonkamer voor je op een rij gezet in onze blog kamerplanten voor in de woonkamer.

 

Tip: ga je helemaal voor groot groen? Wij hebben dé top 10 grote kamerplanten voor je op een rij gezet.

+
Kruiskruid (Senecio mountain fire 'Bright Bleu') D 12 H 20 cm
+
€11.99
Erwtenplant in hangpot (Senecio rowleyanus) D 14 H 30 cm
€7.99
€32.99
€10.49
Elho plunge gieter 1,7 L warm grijs

Planten in de vensterbank

Groen op de vensterbank staat ontzettend leuk, maar het is voor die arme planten wel behoorlijk afzien. Veel kamerplanten komen namelijk uit tropische gebieden waar de lucht heerlijk vochtig is. In jouw huis met (vloer)verwarming is de lucht juist erg droog. Zeker in de vensterbank, achter het glas in het licht en ook nog recht bóven die verwarming. Vooral planten met dunne bladeren kunnen daar niet goed tegen. Vetplanten en cactussen gelukkig wel! Denk bijvoorbeeld aan kruiskruid of Crassula marnieriana. Wil je weten welke planten perfect zijn voor in de vensterbank? In onze blog kamerplanten voor in de vensterbank geven je we tips waar je op moet letten als je planten gaat uitkiezen voor op de vensterbank.

 

€11.99
Erwtenplant in hangpot (Senecio rowleyanus) D 14 H 30 cm
€69.99
€7.99
Kruiskruid (Senecio mountain fire 'Bright Bleu') D 12 H 20 cm
€3.99
Eitjeswasblad (Pachyphythum oviferum) D 12 H 17 cm
€34.99

Planten op de werkplek

Kamerplanten op je werkplek of kantoor zijn helemaal geen slecht idee. Ze zorgen namelijk voor een beter concentratievermogen én humeur. Een plant per persoon is al genoeg om je prestaties te verbeteren! Kamerplanten zuiveren de lucht van onzichtbare schadelijke stoffen. Kies daarom voor luchtzuiverende planten zoals de blauwvaren of de lepelplant. Benieuwd welke planten nog meer voor een gezond werkklimaat zorgen? Wij hebben vijf ideale groene collega’s voor je op een rij gezet in onze blog kamerplanten voor op je werkplek.

 

+
Gatenplant (Monstera 'Monkey Mask') D 12 H 30 cm
€34.99
Lepelplant (Spathiphyllum 'Sweet Sebastiano') D 24 H 130 cm

Planten in de badkamer

Heb je er al eens aan gedacht om planten in de badkamer te zetten? Met groen verander je de badkamer in een mini-welness-spa. Zet ze rond het bad en je voelt je nog dichter bij de natuur. Maar voordat je helemaal los gaat met een urban jungle moet je wel bedenken hoeveel daglicht er in de badkamer is. Veel badkamers hebben gedempt licht, en er is een hoge luchtvochtigheid waardoor je er niet zomaar iedere plant er neer kunt zetten. Een cactus doe je daar geen plezier mee, maar bijvoorbeeld de sierasperge en de venushaar vinden deze omstandigheden wel heerlijk! En, ben je ook overtuigd van kamerplanten in de badkamer? Lees dan onze blog kamerplanten voor in de badkamer waar we nog meer tips geven.

 

TIP: Heb je een badkamer waar helemaal geen daglicht komt?

Dan kun je er beter een kunstplant neerzetten dan een levende plant. Zonder daglicht kan helaas geen enkele plant overleven.

€11.99
Sierasperge in hangpot (Asparagus densiflorus 'Sprengeri') D 17 H 35 cm
€5.99
Venushaar (Adiantum raddianum 'Fragrans') D 14 H 40 cm

Planten in de slaapkamer

Veel mensen vragen zich af of planten in de slaapkamer mogen staan omdat ze ’s nachts wat zuurstof gebruiken. Deze hoeveelheid zuurstof is echter zo klein dat het echt geen kwaad kan. Sterker nog, planten in de slaapkamer zijn juist hartstikke gezond! Ze zorgen namelijk voor een rustgevende omgeving en produceren overdag juist extra zuurstof. Daarnaast verhogen ze de vochtigheidsgraad in de slaapkamer, wat luchtwegeninfecties en –irritaties kan voorkomen. Kies daarom voor luchtzuiverende planten zoals een Calathea of nestvaren. Ben je geïnspireerd geraakt om ook aan de slag te gaan met groen? Wij hebben vijf fijne planten voor je op een rij gezet die perfect zijn voor in de slaapkamer.

 

Tip: let er wel op dat je in de slaapkamer geen planten plaatst die zeer sterk geuren of die kunnen zorgen voor allergische reacties.

€14.99
Zaagcactus (Epiphyllum anguliger) D 14 H 30 cm
€19.99
€4.49
Graslelie (Chlorophytum comosum 'Ocean') D 12 H 15 cm

Hulp nodig met kiezen?

Vind snel de ideale kamerplant voor jou!

Reacties (34)
J
Jeanne
29 december 2018, 22:12
De open kast met planten uit het laatste magazine, is die in Halsteren te koop ?
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 10:56
Hoi Jeanne, om dat te weten te komen zou ik even naar het filiaal in Halsteren bellen. Zo weet je direct of de kast op voorraad is!
w
wilma goessens
30 december 2018, 16:12
ik zou graag willen weten waar de planten kruk met verschillende hoogtes verkrijgbaar is. \ boven aan deze pagina
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 10:55
Hoi Wilma, als je op deze link klikt dan kom je zo bij de planten krukken terecht!
M
Marlies Edelenbos
1 januari 2019, 01:01
In de vensterbank. Op de kast en een grote in de woonkamer.
L
Leny
1 januari 2019, 18:15
Jullie hebben een mooi assortiment van planten voor elke kamer, plus voor ieder wat wils.
W
Wil van Wensen
1 januari 2019, 18:33
Ik kom regelmatig in de Intratuin winkels. \ Kom altijd weer met leuke inspiratie thuis. \ Dank jullie wel.
J
Jacqueline
1 januari 2019, 19:37
Leuke actie, heb namelijk geen enkele plant in huis
m
martha van der werf
1 januari 2019, 20:16
kamerplanten geven sfeer en zuurstof in huis
T
Titia Schut
1 januari 2019, 22:19
Leuk al die groene planten en mooie potten! Maar ik zit met twee problemen: mijn badkamer heeft helemaal geen ramen en in mijn woonkamer heb ik geen vensterbanken maar wel vloerverwarming. Zijn daar wel planten te plaatsen??
h
het inspiratieteam
2 januari 2019, 16:50
Hi Titia, zonder ramen wordt het erg lastig omdat een plant zonlicht nodig heeft om te kunnen overleven. In de badkamer kun je daarom beter kiezen voor een kunstplant. Vloerverwarming vinden planten ook niet heel prettig omdat er dan overal gelijkmatig warme droge lucht opstijgt. Als een plant dan direct met de pot op de vloer staat zal de grond en de wortels uitdrogen. Zet daarom je planten altijd op een krukje of een andere verhoging. Ook is het verstandig om rondom de plant bakjes water te zetten zodat de lucht vochtiger wordt, zeker als je kiest voor een tropische plant. Doe je dit niet dan is er een kans dat de bladeren van je planten bruine randen en vlekken krijgen omdat de lucht te droog is en ze langzaam uitdrogen. Een cactus of een vetplant kan hier natuurlijk wel een stuk beter tegen dan een tropische plant... Veel succes met kiezen!
M
Marjolijn
5 januari 2019, 11:15
Ik heb een vrij drukke huiskamer, althans volgens manlief. We hebben nu op 1 plek bij de openslaande deuren een grote olifantspoot staan. Een echte eyecatchet. Echter de tijd heeft hem niet veel goeds gedaan en ben dus toe aan iets nieuws. Ik zit erg in dubio om weer 1 grote plant of een plantenkruk zoals hierboven aan te schaven met verschillende planten. Mijn vraag is echter wordt dat niet te vol/druk oftewel hoe houdt je een plantenkruk rustig voor het zicht. Dezelfde potten, welke planten, etc. Hopelijk kunnen jullie mij op weg helpen
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 10:30
Hoi Marjolijn, smaken verschillen natuurlijk altijd! Een beetje rondschuiven met je interieur is altijd leuk, vooral als je met verschillende planten gaat werken. Om het rustiger naar wel speels te houden zou je dezelfde kleur potten kunnen nemen, ze hoeven niet hetzelfde te zijn maar dat zorgt voor eenheid. Een grote plant is ook heel mooi, ga een keer naar de dichtstbijzijnde Intratuin en loop is rond en kijk wat je oog pakt en wat je mooi vind. Inspiratie op onze inspiratie pagina zou misschien ook nog kunnen helpen!
m
marion wernaart
22 januari 2019, 22:09
ik wil graag planten in de slaapkamer . daar is geen \ \ verwarming aan en er staat altijd een raam open . \ \ hebben jullie ideeen . met vriendelijke groet Marion \ Wernaart .
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 10:44
Hoi Marion, een slaapkamer die koel en donker is zijn behoorlijk lastige punten voor een kamerplant. Planten die wel tegen wat koudere plekken en weinig licht kunnen: \ • Monstera ‘Monkey Mask’\ • Sanseviera soorten\ • Blauwvaren \ • Aspidistra\ Door de koelere plaats zullen de planten niet hard groeien en geef zo nu en dan wat voeding mee in het gietwater. Succes met zoeken!
K
Kim
26 januari 2019, 10:02
Ik zou graag willen weten hoe jullie de takken van de sneeuwplant aan de muur hebben bevestigd? \ \ Vriendelijke groet, \ Kim
h
het inspiratieteam
30 januari 2019, 15:23
Hoi Karin, wij hebben de sneeuwplant met kabelclips vastgemaakt. Simpel en onopvallend! Je kunt ze kopen bij de bouwmarkt.
J
Jolanda
26 januari 2019, 22:17
Op de foto met de 10 kamerplanten zie ik een houten schijf met metalen vogels. Deze kan ik op de site niet vinden. Is deze bij Intratuin te koop?
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 13:10
Hoi Jolanda, op de website hebben wij hem niet meer in ons assortiment. Je zou wel even het dichtstbijzijnde filiaal kunnen bellen of ze hem eventueel nog in de winkel hebben!
r
rita de wildt
30 januari 2019, 11:21
Jullie site ziet er prachtig uit !!!!! Ben al jaren bezig met bloemen en planten,mijn grote hobby. Graag wil ik ook jullie nieuwsbrief ontvangen via de mail.
h
het inspiratieteam
30 januari 2019, 15:06
Hi Rita, wat leuk dat je onze nieuwsbrief wilt ontvangen! Je kunt je via deze link aanmelden.
N
Nicole
2 februari 2019, 11:03
Welke planten kan beste op een vloerverwarming zetten, mijn gaan altijd kapot
h
het inspiratieteam
4 februari 2019, 08:48
Hoi Nicole, veel plnaten! Een Strelitzia vindt het fijn, een ficus en Alocasia ook. Houd wel het waterpijl in de gaten want de planten zullen sneller uitdrogen!
M
Marion
8 maart 2019, 19:17
Hoi, ik heb in de woonkamer 1 groot raam met luchtroosters. Nu zou ik daar graag wat planten op krukjes etc willen neerzetten maar het tocht daar natuurlijk wel. Zijn er planten die daar tegen kunnen?
h
het inspiratieteam
24 mei 2019, 10:34
Hi Marion, tocht is voor de meeste planten niet echt fijn. Je zou voor een sterke plant kunnen gaan als een Sansevieria, of een Dracaena. Die kunnen wel tegen een stootje. Een raam is ook lastig vanwege het zonlicht. In onze blog over kamerplanten in de vensterbank vind je een paar soorten die dat niet zo'n probleem vinden!
N
Niek
10 maart 2019, 09:18
In wat voor pot staan de planten op de afbeelding (achtergrondafbeelding) geheel bovenaan dit artikel? (nog boven de titel). Is dit hout? Ziet er namelijk gaaf uit
h
het inspiratieteam
24 mei 2019, 10:32
Hi Niek, dat is bloempot Pia! Hij is er met een diameter van 24 cm en van 19 cm.
C
Cindy
21 juli 2019, 12:18
Hi, \ \ Waar kan ik de houten(achtige) bloempotten vinden die in het headerplaatje te zien zijn? \ \ Dank! Cindy
h
het inspiratieteam
22 juli 2019, 16:15
Hi Cindy, dat is bloempot Pia van Mica Decorations. Als je daarop zoekt op onze webshop vind je alle formaten.
m
marijke scheerlinck
16 oktober 2019, 08:13
Mijn handen kriebelen, ik haal nog meer planten in huis, ik haal gewoon buiten naar binnen, dus leef ik elke dag in een indoor tuin! dank je wel voor de mooie tips!
A
Aaltje
15 februari 2022, 18:25
Op de eerste foto bij deze mail staat een bed en achter de planten een houten scheidingswand, is die ook uit jullie winkel?
I
Intratuin
16 februari 2022, 10:56

Beste Aaltje,

Bedankt voor je vraag, maar helaas hebben wij deze kamerafscheiding niet in onze winkels...

^Intratuin

B
Bas Euser
5 januari 2024, 12:24
Hallo beste medewerk(st)er, als je een plant koopt en hem in een pot zet moet je dan altijd de plastic pot verwijderen waarin je hem koopt? Of maakt dat niet uit?h Vr gr Bas
I
Intratuin
8 januari 2024, 14:52

Hoi Bas,

Een nieuwe kamerplant die je koopt in de herfst of winter kan je het beste met de plastic kweekpot en al in een sierpot zetten. De plant heeft dan weinig groeikracht en met het verwijderen van de plastic pot zullen de wortels beschadigen. Als de lente aanbreekt dan kun je wel de kweekpot verwijderen en de plant overzetten in een nieuwe (grotere) bloempot. Je mag de plant ook in zijn kweekpot houden: het voordeel van een kweekpot is dat je beter in de gaten kunt houden of je de plant niet te veel water geeft: dat kun je dan makkelijk zien onderin de sierpot en ook is het dan makkelijk(er) overtollig water te verwijderen. Het kan dus beide: als je wat onzeker bent met hoeveel water je moet geven, dan zou ik de plastic pot laten zitten.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top