Laden..
Top 5 mooiste hortensia's

Top 5 mooiste hortensia’s

De hortensia is misschien wel de populairste tuinplant. In de meeste Europeese tuinen is er wel een te vinden. Wat veel mensen niet weten is dat er heel wat bijzondere soorten zijn. Hieronder vind je onze hortensia top 5. Door hun rijkdom aan kleur en hoeveelheid bloemen zijn het stuk voor stuk geweldige aanwinsten voor je tuin, terras of balkon.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

1. Sneeuwbalhortensia (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’)

Dankzij zijn grote bollen met witte bloemen is de hortensia ‘Annabelle’ bij veel mensen enorm geliefd. Ze hebben een doorsnede van soms wel 20 centimeter en zijn daarmee lekker opvallend. De bollen zijn soms zo groot dat ze té zwaar worden en op de grond komen te liggen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook soorten met stevige takken zoals de ‘Strong Annabelle’. Door nieuwe ontwikkelingen is er nu ook een zachtroze variant verkrijgbaar.  De ‘Annabelle’ is naast mooi ook makkelijk te onderhouden. Het maakt namelijk niet uit wanneer je hem snoeit, deze hortensia bloeit altijd!
Bloeitijd: augustus-september

2. Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla)

De boerenhortensia is de meest bekende én populaire hortensia. Er zijn twee soorten: de schermhortensia’s en de bolhortensia’s. Bij schermhortensia’s bestaan de bloemschermen uit kleine bloemetjes in het midden en grotere aan de buitenkant. De grote bloemen zijn bestemd om bijen naar de kleine bloemetjes te lokken. Bolhortensia’s hebben alleen maar grote bloemen die samen een mooie bol vormen. Van nature zijn boerenhortensia’s er in wit, roze en blauw en tegenwoordig ook rood, paars en zelfs tweekleurig.

Op zoek naar een mooie boerenhortensia? Dit zijn een aantal bijzondere soorten:

Hortensia ‘Black Diamonds’

Deze hotensia heeft donker, bijna zwart blad. Daardoor springen de heldere blauwe, roze of paarse bloemen er echt uit en dat maakt het een hele sprekende plant. Tussen de donkere bladkleur lichten de groene bladnerven heel mooi op. Bloeitijd: juli-september

Hortensia ‘Forever&Ever’

De Hortensia ‘Forever&Ever’ is de perfecte hortensia voor iedereen die houdt van een sterke plant die elk jaar gegarandeerd uitbundig bloeit. Dit is de enige boerenhortensia die steeds weer nieuwe knoppen vormt die nog in hetzelfde jaar uitgroeien tot grote, bolvormige

Hortensia ‘Magical’

  • De Hortensia ‘Magical’ blijft verrassen. Hij bloeit van mei tot november en verandert met de jaargetijden mee van kleur. Hij is er in negen verschillende variëteiten in de kleuren blauw, roze, rood, groen en wit. Bloeitijd: mei-november

3. Pluimhortensia (Hydrangea paniculata)

De prachtige pluimhortensia is een aanwinst voor elke tuin. Hij heeft grote witte bloemschermen in de vorm van pluimen. Deze kegelvormige bloeiwijze is anders dan van de andere hortensiasoorten. Als ze niet gesnoeid worden kunnen sommige van deze struiken wel vier meter hoog worden! Als je hem wel snoeit blijft hij gelukkig een stuk kleiner; ongeveer één meter hoog.

Op zoek naar een mooie pluimhortensia? Dit zijn twee mooie soorten:

Pluimhortensia ‘Limelight’

  • De Pluimhortensia ‘Limelight’ is de populairste pluimhortensia. Hij heeft grote opvallende bloemen met een lichtgele kleur. Deze bloemen worden soms ook wel ‘schapenkoppen’ genoemd. Later in het seizoen verkleuren de bloemen een beetje rozerood.
    Bloeitijd: augustus – oktober

Pluimhortensia ‘Bobo’

Deze hortensia wordt maar 60 tot 70 centimeter groot en is daarmee een zogenaamde ‘dwerghortenisa’. Hij bloeit lang en rijkelijk met heel veel pluimvormige witte bloemtrossen. Vanaf augustus kleuren de bloemen licht roze. Hij staat mooi in de border, maar het is ook een perfecte terrasplant.
Bloeitijd: juli-september

4. Dubbelbloemige hortensia (Hydrangea ‘Double Flower Sensation’)

Met deze dubbelbloemige soort geniet je van een explosie van bloemen in je tuin. Er groeien namelijk meerdere bloemen aan één tak! Hij bloeit lang en verandert door de seizoenen heen van kleur. Door de stevige takken blijven de bloemen mooi rechtop staan. Hij is ook goed winterhard. Zo geniet je dus jaar in jaar uit van een kleurexplosie in je tuin.
Bloeitijd: juni-november

5. Klimhortensia (Hydrangea petiolaris)

Wist je dat er ook hortensia’s bestaan die kunnen klimmen? De klimhortensia is een zelfhechtende klimmer die je tegen een muur of schutting kan laten groeien. Hij bloeit met witte bloemschermen van juni tot juli. Het is echt een plezier om te zien wanneer hij in bloei staat! En als je gelukt hebt bloeit hij zelf nog wat langer door. In de schaduw groeit deze soort beter dan in de zon. Hij kan trouwens ook goed als bodembedekker worden gebruikt.
Bloeitijd: juni-juli

Hoe verzorg ik mijn hortensia?

De verzorging van een hortensia is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. De juiste grond, snoeiwijze en genoeg water zijn voor deze plant van belang. Met de volgende tips kun je elk jaar weer genieten van een uitbundig bloeiende hortensia. Maar het allerbelangrijkste blijft: water geven!

Een hortensia planten

Heb je een mooie hortensia gekocht? Geef hem dan een goede start door hem op de juiste manier te planten. Je kunt een hortensia zowel in een pot als in de grond zetten. Zet hem altijd op een plekje in minimaal de halfschaduw, want als hij niet genoeg zon krijgt kun je die rijke bloei wel vergeten. Een plekje in de volle zon kan ook, maar houd er rekening mee dat je dan extra vaak water zult moeten geven. Vul het plantgat of de pot met speciale hortensiagrond. Voor je de hortensia in de grond zet plaats je hem eerst een paar minuten in een emmer water, zo kan de kluit zich goed volzuigen. Zet hem in de grond of de pot en vul verder aan met universele potgrond of hortensiagrond. Stamp de grond stevig aan zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. En geef vervolgens water.

Bodemverbetering

De kleur van de hortensia wordt beïnvloedt door de zuurgraad van de grond. Tijdens neutrale omstandigheden neemt een hortensia zijn eigen kleur aan. Zure grond doet een hortensia naar blauw verkleuren en met meer kalk in de grond kleurt hij roze. Gebruik bij het planten van hortensia’s altijd speciale hortensiagrond. Dit is samengesteld uit turfstrooisel, tuinturf en voeding. Het geeft de bodem een luchtige structuur en door de hoeveelheid turf is het de ideale voedingsbodem voor hortensia’s. Voor een mooiere kleur kun je bij een blauwe hortensia speciale blauwmaker strooien en bij een roze hortensia kun je kalk strooien.

Hortensia snoeien

Je hoeft hortensia’s niet per se elk jaar te snoeien, maar soms kan het nodig zijn om ze in vorm te houden. Als je gaat snoeien is het belangrijk dat je weet welke soort hortensia je hebt. Sommige soorten vormen namelijk al in het najaar knoppen voor het volgende jaar, als je die in de lente snoeit zullen ze dat jaar niet gaan bloeien. Lees in onze plantengids meer over het snoeien van je hortensia.

Hortensia stekken

Wist je dat je jouw mooiste hortensia ook gemakkelijk zelf kunt vermeerderen? Zoek een mooie stengel op en snijd deze vlak onder een oog (puntje waar een nieuw blad uit kan groeien) schuin af. Gebruik hiervoor een scherp mes of een snoeischaar. Verwijder ook alle blaadjes door ze zo dicht mogelijk bij de stengel af te snijden. Vervolgens ga je het stekje opkweken in een potje met stekgrond. Zet het stekje hierin met het oog net onder de grond en doe hem in een doorzichtig plastic zakje. Maak dicht met een elastiekje en zet op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Als het plantje wortels heeft gevormd en iets is gegroeid kun je hem uitplanten in de tuin.

Tip: Maak je stekjes in de zomer? Dan kun je ze beter het eerste jaar nog niet buiten zetten.

Hortensia bemesten

Omdat een hortensia zoveel bloeit heeft hij veel meststoffen nodig. Ook bij de bemesting geldt dat de zuurgraad van de grond belangrijk is. Gebruik daarom zeker bij blauwe hortensia’s altijd speciale hortensiamest. Bij roze hortensia’s kun je ook universele meststoffen gebruiken. Het beste geef je in zowel het voorjaar als het najaar een bemesting.

Vind een Intratuin bij jou in de buurt en kies jouw favoriete hortensia!

Reacties (9)
R
Ria Mulder
13 mei 2018, 17:36
Omdat mijn hortensia in een te kleine pot stond \ heb ik hem overgepoot in een grotere pot \ En sinds die tijd is hij erg achteruit gegaan \ Kunt U mij vertellen wat er niet goed is gegaan! \ Bvb hartelijk bedankt gr.
h
het inspiratieteam
28 mei 2018, 09:15
Hi Ria, waarschijnlijk zijn de haarwortels bij het overpoten beschadigd. Deze moet hij weer opnieuw aanmaken en daarom kan hij het eerst een beetje moeilijk hebben. Zorg dat de grond van de hortensia nu niet uitdroogt, zeker niet in warme periodes. Dan komt hij er vanzelf weer bovenop!
J
Jos Van Hese
19 juni 2018, 18:48
Heb een Hortensia van al 2e jaar oud en ieder jaar bloeide hij weer geweldig.Door wat te mesten krijg je een mooiere kleur
j
joke houtkamp
17 juli 2018, 20:14
Ik heb 3 verschillende soorten in mijn tuin staan een pluimhortensia een andere dwerghortensia met rosekegeltjes van bloemen en de normale witte,rose en blauwe hortensia's waarbij mijn blauwe diepblauw van kleur zijn mijn witte wit blijven en de rose een donkerblad heeft. \ Ik had gehoord dat je moest zorgen dat de kleuren niet bij elkaar staan zodat ze elkaars kleur niet kunnen overnemen nu begrijp ik dat het aan de zuurgraad van de grond ligt. \ Ik geef ze verschillende soorten mest de blauwe aluin.de rose kalk en de witte gewoon.Ik vind het artikel over de hortensia's geweldig.
L
Leny klomp
17 juli 2018, 20:51
Wij hebben de witte Annabella al 3 jaar en ze zijn ook heel groot \ Een doorsneede van ook 20 cm \ Wij zetten er stokken om heen en dan doen we dun touw er om \ Dat ze niet om vallen ze Blijven mooi recht overeind staan \ Prachtig om te zien !!
H
Helma
1 juli 2019, 11:56
Ik heb hortensia forever and ever in grote sierpotten staan, wel in de volle zon en nu zijn alle bloemen bruin. Ik heb ruim water gegeven. Welke witte hortensia zou wel in de zon kunnen en doorbloeiend zijn?
h
het inspiratieteam
4 juli 2019, 12:26
Hallo Helma, Hortensia's zijn geen fan van volle zon. Hortensia's houden van een standplaats in de halfschaduw of een plaats met veel licht. Dit geldt eigenlijk voor alle hortensia soorten. De Hydrangea 'Incrediball' / 'Strong Annabel' kunnen beter tegen zon. Misschien een leuke optie! Succes!
C
Corry
7 augustus 2019, 15:16
Ik heb 7 hele grote potten met diverse hortensia's. Met heel veel zon heb ik een hele grote parasol gekocht. Daar staan ze onder en elke avond water geven, ook de schaal er onder vol water. En mijn hortensia's zijn nog steeds een plaatje om te zien. NIET VERKLEURD.\ Ik ben er trots op. Corry
D
Dicky
5 september 2020, 19:00
Heb in Augustus 4 nieuwe witte hortensia's geplaatst doen het nu erg goed..
GEEF EEN REACTIE
Back to top