Laden..
Hitteplan voor je tuin

Hitteplan voor je tuin

Als het in de zomer een lange tijd erg warm is en niet regent, moet je zelf in de tuin aan de slag met de gieter en de tuinslang. Tegelijkertijd wordt er bij langdurige droogte geadviseerd om juist zuinig om te gaan met drinkwater, en zo min mogelijk aan je planten te geven. Ga daarom op een zo efficiënt mogelijke manier om met het water geven van je planten en gazon. Wij geven je zeven tips om je tuin optimaal te verzorgen tijdens langdurige hitte.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
1

Wanneer moet je water geven?

Als je de planten in de tuin water gaat geven kun je dit het beste in de avond of de vroege ochtend doen. Daardoor verdampt het water het minst snel en nemen de planten het water het beste op. Ook is de kans op verbranding van de planten dan het kleinst doordat er geen zon is.

2

Hoe moet je water geven?

Het beste is om je planten direct op de aarde water te geven en de planten zelf niet te besproeien. Zo verspil je zo min mogelijk water en komt het op de juiste plek terecht. Een druppelsysteem of kleine sproeiertjes kunnen daar erg handig voor zijn.

Spelen met waterSpelen met water
3

Hoeveel water moet je geven

Het beste is om je planten enkele keren per week meer water te geven, in plaats van iedere dag een beetje. Zo bereikt het water ook de dieper gelegen wortels en hebben je planten meer overlevingskans.

4

Hoe moet je gras water geven

Je grasmat groen houden is in droge periodes erg lastig. Het gaat in een soort overlevingsmodus en zal helaas geel en droog worden. Maar: dit betekent niet dat het dood is! Onder de grond leeft het gras nog en zodra er weer regelmatig een regenbui valt zal het weer nieuwe groene sprietjes gaan vormen. Je hoeft het daarom ook niet iedere dag water te geven. Dit bespaart water én je gras heeft het niet per sé nodig.


Tuinslangen en sproeiers


5

Extra voeding

Vergeet niet om je planten naast water ook extra (vloeibare) voeding te geven. Door het water spoelen de voedingsstoffen in de grond weg. Vooral je zomerbloeiers zullen je erg dankbaar zijn en belonen met nog meer bloemen!

6

Planten in potten

Om je planten in potten, zoals zomerbloeiers en mediterrane planten, te laten overleven in de droogte kun je ze het beste in de schaduw bij elkaar zetten. Ook kun je de grond afdekken met boomschors of grind zodat het water zo langzaam mogelijk verdampt.


Potten voor buiten


7

Snoeien

Bij hitte is het beter om je planten niet te snoeien, ook al is het daar wel tijd voor. De onderste blaadjes zullen verbranden en je snoeiwerk is dan voor niets geweest.

8

Schaduw

Zorg dat er zo min mogelijk zon in je tuin komt! De zon verdroogt alles extra snel. Natuurlijke schaduwmakers, zoals bomen, hagen en struiken zijn hierin het meest ideaal. Ook voldoende beplanting houdt de hitte weg van de grond, hoe minder bestrating, hoe koeler de tuin. Snelle schaduw met behulp van parasols en schaduwdoeken werkt natuurlijk ook altijd.

Reacties (15)
M
Mieke
25 september 2018, 19:16
Dit jaar hebben sommige planten het erg zwaar gehad in mijn tuin, zo ook de plant op deze afbeelding waar ik mij zorgen over maak: https://www.plantengrow.nl/images-planten/helenium-moerheim-beauty-zonnekruid-650_650_3651_b.jpg \ \ Deze is afgelopen zomer helemaal uitgedroogd (was op vakantie dus kon geen water geven). Loopt deze plant volgt jaar weer uit of kan ik beter nieuwe kopen bij tuincentrum? En kan ik die dan nu nog planten of beter in het voorjaar?
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 13:07
Hoi Mieke, dit is een winterharde plant. Als het goed is kan je aankomende zomer weer genieten van mooie bloemen!
H
Helmi
2 april 2019, 20:09
In tijden van de zomer en te weinig waterdruk vang ik overdag al het spoelwater van aardappels/groente op in emmers en geef zo later op de avond ons voortuintje de planten water! Dit is een win/ win situatie, alle kleine beetjes helpen toch, water door de spoelbak gooien kan nog altijd! \ Het afgelopen jaar heb ik zo mijn planten/ struikjes voor waar de meeste zon staat mooi laten overleven, dit is milieubewust in het klein, \ En nog even dit mijn vloer dweil ik meestal met azijnwater wat ik vervolgens over het tuinpaadje gooi, nooit last van algengroei, onkruid! \ Dit is mijn tip voor de warme dagen, vriendelijke groet van Helmi uit Laarbeek
K
Karin
21 juni 2019, 11:24
Onze jaren oude hortensias hebben een flinke klap gekregen door de droogte van vorig jaar vrees ik. Ze staan er maar zielig bij. Wat is slim. Ik zie heel veel dode takken. Weg snoeien of juist niet?
h
het inspiratieteam
4 juli 2019, 12:50
Hallo Karin, de dode takken mag je wegknippen. Dit ontsiert de plant meestal erg. Door het wegsnoeien ontstaat er ook ruimte voor nieuwe scheuten. Succes!
F
Frans
21 juni 2019, 23:38
Mijn tuin heb ik in 2015 aan laten leggen door een erkend hoveniersbedrijf. Sommige planten hadden alleen groene bladeren en geen bloemen. Die heb ik o.a. vervangen voor mooie rozen op stam. De overige vaste beplanting heb ik gekocht bij een tuincentrum en naast de andere planten gepoot. Nu heb ik een tuin naar wens. Ik heb nu allemaal verschillende perken in de borders die het hele zomer bloeien! Nu wordt er komende tijd een hitte golf verwacht en moet ik enkele keren per week flink sproeien om de beplanting intact te houden. En dat ga ik \ 's morgens vroeg doen dan verdampt het water nl. niet door de zon!
S
Suus
12 juli 2022, 19:13
Het plaatsen van "Olla's" (spreek uit Ojja's) in de tuin kan het watergebruik reduceren tot wel 70%. En daarmee hoeft niet dagelijks gesproeid te worden. Zoekt u maar eens op Google, erg leuk én zeer handig in de tuin!
W
Wim Faasse
22 juni 2019, 07:02
De verwachte hoge temperaturen zijn voor mijn planten veel te hoog ik doe alles wat mogelijk is om niet te veel schade te krijgen mijn hortensia 15 stuks op een rijtje hoe dan ook ik doe de bloemen en bladeren verbranden,treurig als je zo iets ziet ik geef s,morgens om 0500 uur en s,avonds veel water maar de bloei gaat verbranden en is niet te voor komen ,zover mogelijk afgedekt met lakens maar helaas het is niet te voor komen wat de enorm hoge temperaturen te voor komen is
I
Ineke Sies-Pouwelse
27 juni 2019, 20:01
Ons dakterras is op 5 hoog en er is vaak veel wind. \ Graag wil ik een groen geraamte van 1 meter 50 hoog. \ Wat heeft de beste overlevings kans? \ En kan ik daar ook een olijf bij zetten? \ \ BVD Met hartelijke groet, \ \ Ineke Sies-Pouwelse
h
het inspiratieteam
4 juli 2019, 12:49
Hallo Ineke, bij veel wind is vocht meestal het probleem. Een plant kan goed tegen wind, maar niet tegen droogte. Als de grond vochtig is kan bijvoorbeeld Hedera een goede optie zijn. Maar met een goede vochthuishouden kunnen vele soorten. Ook een olijf kan op een dakterras maar ook hier moet de olijf niet verdrogen. Succes!
I
Ineke
23 juni 2020, 20:07

Vóór het water van de douche warm is, doe ik het water in een flexibele emmer. Als het water warm is, gaat de kraan uit, zeep ik haar en lijf in en doe de kraan weer aan. Dan duurt het iets korter voor het water warm is en gaat het koudere water weer in de emmer. Uit- en afspoelen, gedeeltelijk ook in de "emmer". Beetje zeep lijkt mij beter voor de planten dan helemaal niks. Vorig jaar ook zo gedaan. Per keer douchen ca. 10 liter water voor de planten. Maar alleen van de 2 x douchen (man en ik) kan de planten niet redden. De schaduwkant gaat nog wel, maar de appelboom is erg droog en de zonkant ook. Prairieplanten doen het goed. Gelukkig heeft het even geregend een paar dagen geleden en waren de regentonnen (ik heb er 4) weer gevuld. 2 kleine zijn al weer leeg. De grote en de dikbuik van Elho nog niet. Maar in de vorige droogteperiode waren ze helemaal leeg. In onze omgeving valt heel weinig regen, veel minder dan in de rest van Nederland. Bijgehouden sinds ik uit het westen naar het oosten verhuisde., ca. 25 jaar geleden) en ben nu weer begonnen met bijhouden.

R
RIA VAN DER sSteenhoven
23 juni 2020, 22:40

Heel prettig deze informatie Bedankt

a
annette
1 juli 2020, 12:34
Ik mis een belangrijke tip. Hou het zo natuurlijk mogelijk! Stenen houden warmte vast, beplanting koelt zichzelf. Maak een tuin met veel groen en weinig verharding, een haag in plaats van schutting en zet planten zoveel mogelijk in de grond en niet in een pot of bak. Dan wordt een tuin een paradijs bij warm zomerweer.
R
Rosa
12 juli 2022, 14:32
Hallo, ik heb 4 Salix planten op stam (Flamingoplant) 2 zijn gaan bloeien maar 2 zijn alleen maar houten takjes gebleven. Wat moet ik ermee? Kan ik ze snoeien en volgend jaar een kans geven?
I
Intratuin
18 juli 2022, 09:17

Beste Rosa,

Het klinkt alsof jouw Salix op stam last hebben van een ziekte, hier is over het algemeen weinig aan te doen. De Salix snoei je altijd in het voorjaar, dus je kan deze snoeibeurt afwachten en kijken of ze dan nog terugkomen! Ik zou ze niet nu snoeien, dan laat je alle kracht in de boom. Succes!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE
Back to top